Statistiek


Deprecated: Function wpdb::escape is deprecated since version 3.6.0! Use wpdb::prepare() or esc_sql() instead. in /htdocs/www.spaink.net/wp-includes/functions.php on line 5453

Comments Posted By Joan

Displaying 0 To 0 Of 0 Comments

Gezond bezwaar

JuZo, in de NOVA-reportage ging het er om dat een journalist het ziekenhuis belde, zich voordeed voor iemand van de ICT-afdeling, vroeg om de inlognaam en het wachtwoord (dat overigens door vele mensen gedeeld bleek te worden) en daardoor rechtstreeks toegang kreeg tot medische gegevens. De verdere gevolgtrekkingen kun je ook vast zelf wel maken en bedankt voor de goede wensen voor deze middag, het is prachtig weer dus ik ga eens lekker de stad in.

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 16:46

JuZo, ik probeer me altijd voor te stellen hoe het moet zijn om jouw hersens te hebben. Dat je kennelijk denkt “eureka!” en de bevindingen meldt, zonder in de gaten te hebben dat je jezelf voor de ontelbaarste keer voor gek zet.

Leuk dat je bent afgestudeerd in Tilburg, al neemt het niet weg dat het vreemd blijft dat je in zo’n korte tijd zo’n geweldige prestatie hebt geleverd, want dat je in 1968 ging werken, dat blijft fier op je website staan. Zoals ook de datum waarin je in Rotterdam rechten kon gaan studeren niet verandert. Weet je trouwens wel dat het strafbaar is, te pretenderen een academische titel te hebben als je die niet hebt?

Verder, eerst geef je Karin een steek onder water van: denk maar niet dat jij iets voorstelt hoor! Voor jouw medische gegevens krijg ik geen cent. Dat weet ik zo net nog niet. Ik kan me veel instanties voorstellen die er belang bij hebben te weten dat iemand een verhoogd ziekterisico heeft omdat ze daar financieel belang bij hebben.

Maar vervolgens haal je weer je eigen bijzonder breedsprakige en over vier bijdragen uitgespreide betogen onderuit door te beweren dat het een hele andere zaak wordt als iemand BELANGRIJK wordt. Inderdaad, in die NOVA-reportage bleek het al, toen de voorzitter van het ziekenhuisbestuur in het eigen ziekenhuis was opgenomen verdrong het personeel zich om de computer om kennis te nemen van zijn medische gegevens. En ik kan me nogal wat meer mensen voorstellen, uit de politiek, uit de top van het bedrijfsleven, uit de showwereld, bij wie men wel wat neer zou willen leggen voor de medische gegevens. Zeker voor de gevoeliger aspecten daarvan. Ik ken iemand, die kwam bij een psychiater die vooral mensen uit de politiek en de top van het bedrijfsleven onder zijn clientele had. De gegevens uit de computer van die psychiater zouden echt wel wat waard zijn voor bijvoorbeeld het Telegraafconcern.

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 14:26

De reportage in NOVA was ook echt vertrouwenwekkend. En dat soort dingen is natuurlijk op geen enkele manier uit te sluiten, je kunt wel protocollen opstellen maar altijd zal er natuurlijk weer een goedgelovig iemand zijn die desondanks een inlognaam en wachtwoord verstrekt als degene die er naar informeert maar betrouwbaar genoeg overkomt.

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 04:24

Zoekt, en gij zult vinden. Wil De Pers niet het meest betrouwbare medium noemen, maar dit is er wel net in gepubliceerd:

“Een woordvoerder van het ministerie zei dinsdag in de Volkskrant dat de brief is verstuurd om te kunnen voldoen aan een eis van het CBP, maar dat is volgens de privacywaakhond onjuist. Mensen kunnen pas weloverwogen bezwaar maken als er een wettelijke basis voor het digitale dossier is, stelt het CBP. Dat is nu nog niet het geval. “Er is geen sprake van dat het CBP heeft geëist dat burgers reeds nu over het EPD worden geïnformeerd.”

Het college is naar eigen zeggen niet betrokken geweest bij het opstellen van de brief. Ook met de keuze van het moment waarop die werd verstuurd en de manier waarop burgers bezwaar kunnen maken heeft het CBP naar eigen zeggen niets te maken”.

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 20:20

Nog maar een keer jouw stukje gelezen, Karin, maar ook daar lees ik het antwoord niet. Kan iemand me vertellen waarom dit er zo doorheen wordt gejast, terwijl de parlementaire behandeling nog moet plaatsvinden? Want het kan niet anders of er zal nog heel veel gewijzigd worden.

Zo zag ik dat ouders namens hun minderjarige kinderen bezwaar moeten maken, maar dan moeten ze wel eerst een uittreksel uit het bevolkingsregister hebben, met alle rompslomp en kosten vandien. Dit terwijl de gegevensoverdracht via het burgerservicenummer zal geschieden, en ouders het BSN van de minderjarige kinderen krijgen uitgereikt.

Dan moet er toch, met zoveel koppeling van bestanden, je krijgt bijvoorbeeld alleen een BSN als je ingeschreven bent in de gemeentelijke basis administratie en dat geldt ook voor de kinderen, een eenvoudiger oplossing daarvoor te bedenken zijn, toegankelijker ook, zonder weer de hele algemene wet bestuursrecht overhoop te hoeven gooien? Dus waarom niet gewoon gewacht tot na de wettelijke behandeling en amendering voordat die brief verzonden werd?

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 20:04

Het is een zijsprongetje, maar dit is natuurlijk een ja, tenzij-systeem. Terwijl dezelfde Klink voor wat betreft donorregistratie van oordeel was:

“Voor de zomer adviseerde de commissie-Terlouw aan minister Klink om actieve donorregistratie in te voeren en zo het tekort aan donoren te beperken. Klink wees het ‘ja-tenzij’-principe echter af. Volgens hem schuilt hierin het gevaar dat veel mensen als donor worden geregistreerd zonder dat zij die wens expliciet kenbaar hebben gemaakt”.

Hoeveel mensen zijn net als ik die brief kwijt, en hebben andere dingen aan hun hoofd gehad zodat straks hun EPD is ingevoerd “zonder dat zij die wens expliciet kenbaar hebben gemaakt”? Terwijl er op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens vervolgens wel van die door het ontbreken van bezwaar gegeven toestemming wordt uitgegaan?

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 19:07

Ik vind inderdaad ook een belangrijk argument, dat in 1 van de NRC-artikelen genoemd wordt, dt niet om het even welke arts alles van je ziektegeschiedenis hoeft te weten. Dit nog even afgezien van de mogelijkheid van het hacken van het systeem, wat dus in de VS net gebeurd blijkt te ziijn bij een soortgelijk systeem.

Maar stel bijvoorbeeld, je hebt een vertrouwensrelatie met je huisarts en die weet wel bijvoorbeeld (ik noem maar wat hypothetische voorbeelden) dat je een abortus hebt gehad, of dat je door je man mishandeld bent, of dat je bij een psychiater in behandeling bent. Voel je je dan op je gemak als de poli van het ziekenhuis waar je komt omdat je bent gestruikeld over een los zittende stoeptegel en je enkel ernstig gekneusd hebt dat ook allemaal weet? Misschien denken ze daar dan wel weer, jumping to convlusions is de mensheid ingebakken, van: jaja, een stoeptegel. Die vent zal z’n handen wel weer niet thuis hebben kunnen houden. En zo kun je vele voorbeelden bedenken.

Dus neen, bedankt Karin dat je dit stuk plaatste want ik denk dat vele mensen met mij te slordig zijn om zich in zoiets te verdiepen en er dan pas achter komen als het te laat is, voor mij geen EPD.

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 17:02

Artikel in de NRC van vandaag:
http://www.nrc.nl/opinie/article2057724.ece/Klink_rijdt_gevaarlijke_schaats_met_Elektronisch_Patienten_Dossier

Ik ga ook maar bezwaar maken. Begreep trouwens weer van een andere site dat je tot 15 december de tijd hebt om dat te doen, dus ga me nog wat verder informeren.

Overigens, als die brief de enige mogelijkheid is bezwaar te maken, terwijl de wet nog niet eens is aanvaard, dan vind ik dit wel een hele rare manier van doen. Maar ik moet me inderdaad eerst beter informeren, weet niet eens waar ik die brief gelaten heb. Dat geldt vast voor volksstammen mensen.

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 16:47

Had die enveloppe zelfs nog niet open gemaakt en heb me er ook nog niet in verdiept. Maar zal dat gelijk gaan doen, bedankt voor de tip dat er nog maar 2 dagen over zijn om bezwaar aan te tekenen, Cynthia, meestal kom ik daar pas achter als het al veel te laat is.

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 13:44

He’s done it :)

Er zijn mensen die nog steeds denken dat de klimaatverandering samenhangt met fluctuaties die altijd hebben bestaan op aarde. Die moeten dit, vandaag gepubliceerde, artikel maar eens lezen:
http://www.nytimes.com/2008/11/14/world/14cloud.html?hp

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 18:25

Jammer!
“Former Vice President Gore does not intend to seek or accept any formal position in government,” Gore spokeswoman Kalee Kreider said. “He feels very strong right now that the best thing for him to do is to build support for the bold changes that we have to make to solve the climate crisis.”

Ik denk dat hij meer voor het klimaat had kunnen doen als boegbeeld in de regering.

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 17:45

Een naam die je steeds vaker ziet vallen is die van Al Gore. Hij wordt zowel voor een nieuw te creeren post genoemd, te weten ‘klimaatminister’, maar ook als minister van buitenlandse zaken. Weliswaar zegt Gore van zichzelf nog steeds dat hij een ‘recovering politician’ is, maar als je naam zo vaak genoemd wordt is er toch een gerede kans dat er een grond van waarheid in zit.

Ik zou er echt heel blij om zijn, als teken dat de VS de klimaatproblematiek eindelijk serieus gaat nemen. Toen ik gisteren las dat de prognose is dat de wereldbevolking in 2050 9,2 miljard zal bedragen met dan vooral bevolkingsgroei in de landen met zich ontwikkelende economieen vroeg ik me toch wel even af wat wij ons nou nog te sappel maken. Tweede gedachte was natuurlijk hoe mensen konden blijven volhouden dat er reincarnatie bestaat, maar gelukkig, die hebben toch altijd een oplossing! De ‘rusttijd’ wordt korter, maar met 10 miljard dolende zielen komt deze theorie pas echt in de knel rond 2060.

» Posted By Joan On November 13, 2008 @ 14:36

En hier, een beetje verlaat, nog een link, naar wat een oud-docent van Barack Obama te zeggen heeft:

http://www.forbes.com/2008/11/05/obama-victory-race-oped-cx_lt_1105tribe_print.html

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 14:55

HenK, ik hou er niet van om door te drammen. Toch doe ik dat voor een keer wel, juist om al die persoonlijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. JuZo schrijft hier al lange tijd en ik reageer daar al in geen tijden meer op, meestal lees ik ook niet wat hij schrijft. In die zin is het dus al volkomen ongeprovoceerd. Verder zie ik bij dit specifieke onderwerp in de bijdragen 1 t/m 30 geen enkele aanleiding voor JuZo om zijn bijdrage onder 31. te beginnen met dat hij mij een weerzinwekkende vrouw vindt, want dat stond er wel. Bovendien heeft JuZo wel degelijk gepretendeerd jurist te zijn in het begin, ik kan me nog een specifieke bijdrage van jouzelf herinneren waarin je daar ook van uit ging. Verder zal ikzelf me in het vervolg uitsluitend aan het onderwerp houden en niet meer reageren op bijdragen die kennelijk alleen negatief zijn bedoeld.

» Posted By Joan On November 12, 2008 @ 13:58

En verder is het enige intelligentieniveau dat ik persoonlijk heb ingebracht, en dat ik persoonlijk relevant vind, dat van de Amerikaanse president. Trouwens ook nog niet in eerste instantie. Toen heb ik hier alleen maar vol enthousiasme gemeld hoe hartstikke leuk het was in New York op de verkiezingsavond, hoe leuk het was met die New Yorkers.

Het zal mij worst wezen of Obama econoom is, jurist, planoloog, of iemand zonder universitaire opleiding maar wel de eigenschappen om leiding te geven aan een wereldmacht waar we ook in Europa van afhankelijk zijn. Ik ben en blijf alleen maar hartstikke blij dat hij president geworden is, ben verheugd dat hij nu al zegt dat de gevangenen van Guantanamo moeten worden terug getrokken, ben ook blij dat hij al voor zijn presidentschap begint zich bekommert om de economische crisis die toch echt velen, velen, in minder bevoorrechte landen als Nederland tot absolute armoede zal brengen en velen in Nederland tot relatieve armoede. Ik ben blij dat hij er niet al bij voorbaat van uitgaat dat Amerika in Afghanistan en Irak moet blijven, omdat ze er al zaten voordat zijn presidentschap een aanvang nam.

Ik ben echt hartstikke, hartstikke blij met Obama als nieuwe president in een zo jong lang. Hij is de 12e president die ik in mijn levensspanne meemaak, van de 44, wat al genoeg zegt over de relatieve nieuwheid van “the land of the free”, waarin tot voor kort toch grote delen van de bevolking helemaal nog niet vrij waren.

Dat hij die delen nu ook vrij maakt, hoop biedt, niemand kan mij m’n blijheid en enthousiasme daarover afnemen.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 21:31

Nou Marlies, begin er zelf eens mee. Want ik geloof dat ik links genoeg heb aangeleverd naar b.v. Salon Magazine of anders Amerikaanse kranten heb genoemd om je een mening te kunnen vormen over het aanstaand presidentschap van Obama. Of moet ik echt, daartoe uitgedaagd door Grom, al die mensen gaan opnoemen die door Obama zijn gevraagd om zijn “cabinet” mee te vormen?

Ik vind het behoorlijk interessant, een discussie over niet alleen Amerika onder Obama straks, met alle weerstanden die er in Missisippi en Georgia nog zullen zijn tegen een zwarte als president. Ik ben helemaal in voor een discussie over de kredietcrisis, de repercussies wereldwijd, ook op de ontwikkelingssamenwerking.

Ik vond het bemoedigend te lezen dat Obama op zeer korte termijn een einde wil maken aan de mensonterende interneringen op Guantanamo, ondanks de discrepanties van uitspraken van the Supreme Court op het gebied van mensenrechten en de consequenties die dat zal geven – vrijlating – in de USA.

Dat Karin in is voor dit soort discussies, daar twijfel ik echt geen seconde aan. Hoe zit het met de rest? Kunnen we misschien zonder gezeur en gedoe verder met de discussie? Zou ik echt heel leuk vinden.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 20:24

Helemaal waar hoor Grapjas, en daar bestaat in elk geval op een enkele uitzondering na consensus over, iedereen is blij met Obama. Als iedereen gewoon over het onderwerp schrijft, zonder aan de tekst toe te voegen dat een ander “weerzinwekkend” is want dat stond hier wel degelijk, dan is het gelijk een stuk aangenamer toeven. Helaas heb ik het stadium van de andere wang toekeren lang achter me gelaten, maar zal me verder weer helemaal aan de onderwerpen houden.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 17:53

HenK, volgens mij feliciteer ik Jules alleen met zijn knappe prestaties. Daarnaast heb je kennelijk gemist, want Karin heeft het weggehaald, dat JuZo zonder enige provocatie mijnerzijds had geschreven dat hij mij een weerzinwekkende vrouw vond.

En JuZo, zolas ik al zei ben ik een geboren Rotterdamse, die aan de EUR afgestudeerd is, in twee richtingen overigens maar dat doet er weinig toe en nu, ook nog heel toevallig, precies tussen de Robert Baeldestraat en de Avenue Concordia in woont. Wat er wel toe doet is dat ik weet wanneer de faculteit der rechtsgeleerdheid in Rotterdam is opgericht. Dat je ook nog corpsbal was, zoals je op je eigen website vermeldt, en ook nog bezig met het studentenpastoraat, en DAN nog twee studies voltooien in zo’n bijzonder korte tijd, mijn diep respect. Ik zou het je zeker niet hebben nagedaan. Kennelijk heb je, af te meten aan de kwaliteit van je schrijfsels, al je intellectuele kruit in die tijd verschoten, wat toch wel weer iets diep tragisch heeft.

Want dat iemand die alleen maar een tijdje heeft gestudeerd en zijn studie nooit heeft afgemaakt protsend en prallend op zijn website zet dat hij economie en rechten heeft gestudeerd, lid is geweest van het Corps, etc., dat zou toch wel heel erg diep zielig zijn. Zeker als je hier dan ook nog roept: Als je helemaal niks kon, dan ging je rechten studeren. Wat maakt dat dan wel niet van iemand die rechten ging studeren maar de studie wegens gebrek aan succes moest staken? Dan zou je toch wel echt een intens sneue ouwe man zijn en daar ga ik niet van uit, hoor JuZo.

Verder heel goed dat je schreef over het ziekenhuis, want ik was mijn laatste kankercontrole vergeten en heb gelijk een nieuwe afspraak gemaakt.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 13:58

p.s.: En dan hebben Ruud Lubbers en Neelie Kroes nog een heel stuk langer gedaan over slechts EEN studie! Echt wel geniaal hoor JuZo, dat jij er twee hebt gedaan in een veel kortere tijd.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 00:31

Wil je niet zeggen in welk jaar je rechten bent gaan studeren in Rotterdam, JuZo? Ik keek namelijk eens op je weblog omdat je daarnaar verwees, en zag dat je in 1968 bent gaan werken. Daarvoor zou je rechten EN economie hebben gestudeerd in Rotterdam. Nou ben ik Rotterdamse, en ik heb gestudeerd aan de EUR, dus ik weet precies wanneer de rechtenfaculteit is opgericht. Dan heb je dat wonderbaarlijk snel afgerond, die beide studies! Een heel stuk sneller dan bijvoorbeeld Ruud Lubbers of Neelie Kroes. Knap hoor! Misschien dat je, doordat je die beide studies zo razend snel hebt voltooid, niet weet dat er voor de rechter een toetsingsverbod aan de grondwet bestaat.

» Posted By Joan On November 11, 2008 @ 00:29

Ja hoor, JuZo, het is goed.

Ik ben trouwens wel benieuwd wanneer jij rechten bent gaan studeren in Rotterdam. Is wel off-topic hier, maar ben er toch benieuwd naar. Misschien hebben we nog wel gemeenschappelijke kennissen.

Er is trouwens een boek, “the faith of Barack Obama” geheten, met een aanbeveling van Desmond Tutu, waarin zijn inspiratiebronnen worden beschreven. En als je de Amerikaanse pers een beetje volgt, zijn zijn verdere achtergronden ook vrij makkelijk traceerbaar.

» Posted By Joan On November 10, 2008 @ 23:25

Verder zal ik me niet tot gekissebis laten verleiden, maar in de digitale Volkskrant zie ik dat alleen al bij de in Wall Street vertegenwoordigde banken en financiele instellingen en ook alleen slechts in het vierde kwartaal van dit jaar nog eens 70.000 banen gaan verdwijnen. Dat komt bovenop de 150.000 banen die sinds de kredietcrisis begon al in deze sector verloren zijn gegaan.

Vorige week liep ik op Wall Street. Een vrij kleine straat, veel financiele instellingen natuurlijk. Ook veel dure appartementen, het viel me al op dat overal borden stonden dat deze “high quality” appartementen te huur stonden. Maar als je bedenkt, alleen al 220.000 banen weg bij de aan deze kleine straat gelieerde financiele instellingen, en je probeert je de gevolgen daarvan voor te stellen, de uitwaaierende werking daarvan, blij dat ik Obama niet ben.

Grom, bij raadpleging van alleen al the New York Times kun je 16 namen vinden. En op de Amerikaanse t.v. vorige week en in de Washington Post hoorde en zag ik nog een flink aantal die niet in de NYT genoemd worden. Dus zoekt, en gij zult vinden.

» Posted By Joan On November 10, 2008 @ 18:43

Wat is er niet consistent in mijn redenering, Grom? Ik maak een onderscheid tussen wat belangrijk is voor een president van de VS en wat ik belangrijk vind voor mensen in het algemeen.

Verder kan ik je een hele lijst van mensen noemen, maar ik heb daar niet de minste behoefte aan. Ik zit hier geen examen te doen voor een eerstejaars student.

» Posted By Joan On November 10, 2008 @ 17:38

Helemaal met je eens hoor Grapjas, hoewel ik het intelligentieniveau van een president van de VS toch ook wel degelijk belangrijk vind, zonder verder intelligentie in mensen een bepalende factor te vinden. Voor een president van de VS vind ik het wel relevant. Maar ik vind het ook echt belangrijk dat Obama deel heeft uitgemaakt van het volk, in sloppenwijken heeft gewerkt, zich voor mensen aan de onderkant van de samenleving heeft ingezet. Daardoor heeft hij al een enorme steun vanuit de bevolking, die bovendien ook echt wel begrijpen dat hij niet zomaar wonderen kan verrichten en niet in een jaar, waarschijnlijk ook niet binnen een ambtstermijn, de problemen die er momenteel zijn in de VS zal kunnen oplossen.

Die New Yorkers zijn erg open mensen, die gelijk een praatje beginnen. Op de boot naar Ellis Island begon ook een man tegen me over de financiele nood waarin veel Amerikanen momenteel verkeren, door schulden die niet meer kunnen worden afbetaald en door werkloosheid, er zijn natuurlijk enorm veel mensen ontslagen de laatste tijd. Mensen die nu zijn aangewezen op financiele hulp van familie en bekenden omdat ze ook geen buffer hadden. Je hebt daar natuurlijk een minder goed sociaal zekerheids stelsel dan in Nederland. Lijkt me voor de sociale ontwikkeling van sommigen in Nederland trouwens wel goed, als ze een tijdje zouden moeten leven van de hulp van de mensen die hen liefhebben, maar dat terzijde.

Voor die noden van die mensen heeft Obama, doordat hij jaren binnen de samenleving heeft gewerkt als community worker, in elk geval oog.

Verder gaat het er mij absoluut niet om welke studie iemand heeft gedaan, als je van dat soort uiterst domme maatstaven uitgaat dan zou je grote groepen binnen de samenleving dus dom moeten noemen omdat ze de kans niet hebben gehad hoger onderwijs te volgen, of omdat als ze wel konden studeren dat hebben gedaan uit andere motieven dan welke studie haalbaar voor hen was. Ik vind dat iedereen die dingen zegt als “als je helemaal niks kan dan ga je bij de politie of dan word je jurist” zichzelf nogal te kijk zet als echt heel erg dom. En ik vind een gepensioneerde die het heeft over “een klein beetje boven de arre beijende klasse tewerk gesteld worden” alleen maar intens zielig. Wat heb je dan ontzettend weinig van het leven meegekregen, en dat dan nog in het aangezicht van de dood. Sneu.

» Posted By Joan On November 10, 2008 @ 17:16

Dank je HenK, dat ik het laatste woord van je krijg. “Juristen staan bij mij niet bovenaan, als het over intelligent en betrouwbaar gaat”.

Waar doet mij dat toch aan denken? Aan het segregatiebeleid in het Zuiden van de VS, waar mensen niet op grond van een beroep, maar op grond van huidskleur werden gestigmatiseerd?

Ik moet trouwens zeggen, ik ken nogal wat juristen en ben het zelf ook. Zowel de juristen die ik ken als ikzelf zijn behoorlijk slim en heel betrouwbaar, ik weet niet wat je nare ervaringen zijn met een representant van de beroepsgroep, maar vind het wel wat vreemd dat je dat over de hele groep uitstrekt.

Klinkt net zo vreemd als wanneer je zegt “ingenieurs staan bij mij niet bovenaan, als het over intelligent en betrouwbaar gaat”. Welke beroepsgroep staat bij jou wel bovenaan, Henk? En denk je dat elke representant vanuit die beroepsgroep meer geschikt zou zijn voor het presidentschap van de V.S. dan een jurist?

» Posted By Joan On November 10, 2008 @ 11:21

HenK, ik vind je bijdrage wel behoorlijk cynisch. “de zoveelste jurist” zou ik Obama niet willen noemen. De bevlogenheid waarmee hij jaren in sloppenwijken heeft gewerkt om juist de armsten te helpen, ik zie het – helaas – weinig juristen doen. Dat geeft mij juist de hoop dat je hier niet een wereldvreemd iemand uit een bevoorrechte klasse op die post krijgt, zoals Bush die natuurlijk geen flauw idee heeft hoe the other half lives. Daarbij lijk je slecht geinformeerd, HenK. Want overal is toch wel te vinden met welke mensen Obama zich omringt, hij is daar al lang voor de verkiezingen mee begonnen en heeft het direct de dag na de verkiezingen voortgezet.

Sjaak, ik woonde in Belgie in St. Josse, niet alleen de armste wijk van Brussel, maar van geheel Belgie. En ik ben daar behoorlijk wat diepe, schrijnende armoede tegen gekomen. Ik zou Belgie wel ten voorbeeld willen stellen als een land met een prettiger soort mensen dan in Nederland, maar niet als voorbeeld hoe je het in politieke en economische zin moet aanpakken. Nou doe jij dat ook niet, maar ik zou niet willen zeggen dat het in Belgie wel meevalt, tenzij je het afzet tegen de wereldarmoede want dan valt alles in het Westen mee.

» Posted By Joan On November 09, 2008 @ 15:13

Grapjas, je hoeft het woord God niet letterlijk te nemen en ik geloof ook niet dat Kwinten dat letterlijk bedoelt.

En wat je zegt over het goeds waar elk mens toe in staat is, was destraks in slaap gevallen voor de tv (zal de jetlag nog wel zijn) en werd wakker tijdens een herhaling van NOVA, die ik dus slechts met een half oog gezien heb. Er schijnt een boek verschenen te zijn, de naam ben ik even kwijt, waarbij de schrijver in de huid van een nazi is gekropen en dat op een dusdanige manier dat de lezer bij zichzelf denkt: ik wil deze gevoelens niet; ik wil deze identificatie niet. Er werd commentaar op gegeven door o.a. de NIOD-man die het Screbenica-rapport heeft geschreven en Van Marle, vroeger hoofd van het Pieter Baan Centrum. Van Marle zei dat elk mens elke neiging tot alle kwaad in zich heeft en dat geloof ik zonder meer.

Dat geldt dus ook voor de president van de Verenigde Staten. Dan ben ik temeer blij dat daar nu een intelligente man komt te zitten als Obama, die ook niet de oorlogszuchtige taal uitslaat van veel van zijn voorgangers maar uit is op streven naar consensus. Ik denk zelf dat woorden die door voorgangers werden gebruikt als “the axis of evil” voor een heel land met natuurlijk ook alleen maar onschuldige burgers al dusdanig escalerend werkten, al zo ontmenselijkten, dat je eerder in een toestand zou komen, als natie, dat het er niet zo toe doet als de burgers daar worden omgebracht.

En ik vind het al een grote winst, niet alleen voor Amerika, maar voor de wereld, dat Obama in elk geval niet in dat soort termen denkt. Natuurlijk moet hij nog president worden. Natuurlijk krijgt hij een erfenis waar je niet jaloers op hoeft te zijn en natuurlijk weet niemand ook nog hoe hij onder druk zal presteren. Wat iedereen wel weet, is dat hij bijzonder intelligent en stressbestendig lijkt en mensen om zich heen verzamelt die die kwaliteiten ook hebben en bovendien in het verleden al in de praktijk bewezen hebben. En dat vind ik een geruststellende gedachte, na Bush.

Dat de buurman ook hartstikke veel kwaliteiten heeft, het zal best. Maar daar gaat de discussie niet over.

» Posted By Joan On November 09, 2008 @ 04:13

Grom, sorry, ik heb geen zin in je. Als jij nergens in wilt geloven, ga lekker je gang al denk ik dat je een zwaar leven tegemoet zult gaan. Maar laat mij m’n blijheid, ik leef wat jaartjes langer dan jij en heb meer dan genoeg gezien om niet blij om te zijn om het onderscheid te kunnen maken.

Moos, sorry dat ik door een citaat uit een bijdrage de indruk wekte dat ik me specifiek tot jou richtte, begrijpelijk dat je die indruk kreeg. Ik bedoelde meer de algemene negatieve teneur van de bijdragen. Dat werkt nogal als een domper als je super-enthousiast en met een jetlag terug komt. Een ding weet ik zeker, Obama heeft meer in z’n mars dan elk van ons contribuanten op Karin’s weblog, en mensen om zich heen verzameld die dat ook hebben. Dat stelt mij zeer gerust, na een president die naar mijn stellige overtuiging alleen op de plek gekomen is waar hij zit doordat hij het “zoontje van” was. Ik vind het sowieso niet vertrouwenwekkend, een ex-alcoholist als president van Amerika, hoezeer ik mensen ook graag een tweede kans gun. Die heeft Bush in elk geval niet benut.

» Posted By Joan On November 08, 2008 @ 19:47

Jazeker Karin, du moment dat Obama Hillary versloeg op de conventie heb ik geboekt. Ik wilde daar echt bij zijn. Als kwetsbare puber heb ik nog meegemaakt hoe kinderen die eindelijk het recht hadden op een “blanke” school lessen te volgen spitsroeden moesten lopen en werden bedreigd, ik heb de hoop die Martin Luther King bracht aan den lijve ervaren en zijn speech van “I had a dream today” aangehoord op tv toen hij nog in leven was. De moorden op hem en ook op Bobby Kennedy, die natuurlijk ook een enorme inzet heeft gedaan voor gelijke rechten, ze hebben door m’n toen 17- en 18-jarige ziel gesneden.

Diezelfde hoop die er toen was, voor die moorden, bruiste nu in New York. Iedereen was blij, iedereen was hoopvol, uiteraard realiseert iedereen zich ook dat Obama geen toverstokje heeft en de echt enorme problemen waar het land mee kampt zo even op zal lossen, maar die hoop is wel terug en hij trekt ook heel goede mensen aan. Vond het erg leuk op de Amerikaanse tv te zien dat hij ook de zoon van Bobby Kennedy, Robert Kennedy Jr., er bij heeft betrokken, trouwens ook de dochter van John Kennedy, Caroline, die wordt genoemd als ambassadeur bij de VN.

Maar het cynisme dat ik hier lees bestond daar echt helemaal niet. Ik ben door slechts 1 man in de verkiezingsnacht uitgemaakt voor “you dumb, ignorant, naive woman” toen ik na al het gejuich uiteindelijk terug lopend naar mijn hotel een high five kreeg van een paar feestende zwarte jongens. Maar verder was NY ook heel erg pro Obama, hij had overal een grote meerderheid, behalve op Staten Island waar de rijke blanken wonen, daar had McCain een meerderheid. In alle andere delen van New York had Obama echt een overweldigende meerderheid.

Helaas gaat de Bush-regering in die laatste 2 maanden tot januari de al echt gigantische staatsschuld met nog eens ik weet niet meer hoeveel miljarden verhogen, zodat nu al wordt gevreesd dat de plannen voor de ziektekostenverzekering gevaar zullen gaan lopen omdat ze door de gigantische rente op al die staatsschuld niet meer gefinancierd zullen kunnen worden (Bush heeft dat land echt verwoest, trouwens niet alleen dat land). Natuurlijk zijn er al discussies gaande hoe hij Guantanamo moet gaan oplossen, hoe hij de economie kan herstellen, hoe het moet met Irak en Afghanistan. Maar Obama heeft echt briljante mensen om zich heen verzameld en een betere kans dat het land – en daardoor toch echt ook de wereld – een betere toekomst tegemoet gaat is er echt niet.

Ik zie hierboven staan “ik word een beetje moe van alle obama-fanboys”. Waar ik in toenemende mate, zeker ook na ruim een jaar in Brussel gewoond te hebben, ontzettend moe van word is van die zeikerige Hollanders die altijd wel weer iets negatiefs weten te vinden, nooit eens blij kunnen zijn. Die zich ook niet realiseren dat Obama zich al jarenlang had ingezet voor zwarten in slechte omstandigheden als community worker, maar ook al jaren deel uitmaakte van een hecht netwerk van eveneens briljante zwarte mensen, allemaal net als de blanke elite geschoold op Yale en Harvard en met prachtige banen, die al volledig carriere hadden gemaakt.

Hij had er niet voor hoeven kiezen president te worden, met de natuurlijk heel erg grote kans dat hij vermoord zal worden, want hij had het al gemaakt. Maar sommige mensen gaan nog voor iets anders dan zichzelf. Ik vind zijn programma, samengevat met de woorden “change we can believe in” uiterst hoopvol en al zal hij natuurlijk niet alles kunnen realiseren, ik vind het voor Amerika en voor de hele wereld een grote stap voorwaarts.

» Posted By Joan On November 07, 2008 @ 18:07

Nog met een giga jetlag, maar het was werkelijk geweldig in New York. Was ‘s middags al bij toeval bij Rockefeller Centre beland en daar werden de voorbereidingen getroffen voor die avond. Ze hadden big screens staan waar al op werd uitgezonden en heb erg gelachen. McCain en Obama waren allebei zelfs op de verkiezingsdag nog campagne aan het voeren en toen McCain op het big screen verscheen was het echt lachen geblazen. Hij bedankte ongeveer iedereen die hij kon bedenken en zei wel twintig keer “thank you” op het big screen, wat onmiddellijk werd overgenomen door een beetje sjofele man die op het plein stond en iedereen afliep, even boog en zei “thank you”. McCain riep weer eens met de moed der wanhoop “the Mack is back!!” waarop een stel jongens die folders stonden uit te delen naar elkaar gingen roepen hey (verschillende namen) have you heard? I got news for you, the Mack is back!!! Hartstikke melig natuurlijk, maar het werkte erg op m’n lachspieren.

Raakte in gesprek met een stel New Yorkers, die het allemaal erg leuk vonden dat ik helemaal uit Holland was over komen vliegen om er bij te zijn, en die waren unaniem in hun oordeel over McCain, 8 jaar terug een prima man, maar nu just plain crazy. En of ik die verdikking in z’n wang gezien had, daar zat een tumor, hij had al een paar keer een melanoom gehad en had die heel duidelijk nu weer. De absolute afkeer van Bush, dat gekke wijf Palin waar niemand een goed woord voor over had, het was een erg leuke sfeer en op het Rockefeller gebouw stond ergens heel hoog twee keer het cijfer 270, ze vertelden me dat daarop die avond in rood (republikeins) en blauw (democraten) de stand van de kiesmannen zou worden bijgehouden, bovendien zou op de schaatsbaan een kaart van Amerika worden geprojecteerd waarop de staten rood en blauw gekleurd zouden worden.

Nou had ik een kaartje voor een verkiezingsavond, dus daar heen gegaan. Het enige leuke daaraan was dat de achterkleindochter van Chroetsjow (zo lang geleden, hoe schreef je dat ook alweer?) in het panel zat, genaturaliseerd en voor het eerst mogen stemmen, op Obama natuurlijk. Maar verder was het gewoon saai, dus ik heb het daar gauw voor gezien gehouden en ben naar Rockefeller Centre terug gegaan. Echt een geweldige sfeer, duizenden mensen, en langs het gebouw twee brede banen stof in rood en blauw, met daarboven een soort glazenwasserskooi. Bij elke uitslag ging zo’n bak omhoog en werd de baan er onder langer. En ineens ging het heel snel, California en nog een paar staten tegelijk en Obama zat ineens boven de 270!!!! Huilen, gillen, met z’n allen roepen O BA MA en “YES WE CAN”, het was geweldig. Mooier nog dan ik vooraf gehoopt had. Er waren nog steeds ook de big screens en daarop werden beelden van elders getoond, op een gegeven moment een spandoek met “Bush, you’re fired!!”. Het gejuich dat toen klonk, ik had me niet gerealiseerd dat in elk geval in New York nog veel negatiever over Bush werd gedacht dan in Europa.

Daarna nog naar Times Square gegaan, onderweg toeterende auto’s, uitzinnige mensen die elkaar allemaal high fives gaven en het V-teken maakten, ook naar mij want ik had een Obama-shirt aan en liep mee te stralen van geluk. Het was echt geweldig om er bij te zijn. En nu duik ik met m’n jetlag m’n bed in.

» Posted By Joan On November 07, 2008 @ 12:02

«« Back To Stats Page