Statistiek

Comments Posted By Joan

Displaying 31 To 60 Of 681 Comments

Zandkastelen

Kennelijk ben je toch te veel ingebed in het bestaande, Karin, om te bedenken dat internationale verdragen door een gekwalificeerde meerderheid kunnen worden opgezegd. Die meerderheid is er (nog) niet. Maar de kiezer kan dit land wel degelijk te gronde richten. Ik vraag me dus af waarom het systeem waarbij elke achterlijke malloot zonder ook maar een grondje inzicht of kennis op basis van “heilige” principes stemrecht moet hebben niet eens moet worden herbezien, met uiteraard alle gewaarborgde inspraakrechten voor elke achterlijke malloot.

» Posted By Joan On June 10, 2010 @ 21:43

Stop de persen!

Ik vind het heerlijk gewoon de krant te lezen. Ik zou mezelf erg limiteren als ik vooraf aangaf wat ik zou willen lezen en me daartoe zou beperken. Dan zou er veel onverwachts, wat me plotseling aan het denken zette of verbaasde, aan me voorbij zijn gegaan. Daarbij is het ook niet zo dat de oplage van kranten alleen maar daalt. NRC Next bijvoorbeeld is vanaf het begin een succes en groeit nog steeds door.

» Posted By Joan On November 12, 2009 @ 22:47

Kiezen tegen kanker

Hoewel ik aan de ene kant natuurlijk begrijp dat het KWF voorlichting geeft over gezonde leefgewoonten en de mogelijkheid tot het leiden tot kanker van slechte leefgewoonten, vind ik het, als ik zo in mijn eigen omgeving rondkijk, simpelweg schofferend naar mensen als er werkelijk een link zou worden gelegd tussen het krijgen van kanker en eigen gedrag.

Maar ik kan het niet zo stellig zeggen, want ik heb niets meegekregen van de KWF-campagne (terwijl ik toch geabonneerd ben op 3 kranten en een opinieweekblad en ook wel tv kijk soms, dagelijks naar de radio luister en regelmatig in de trein zit, wat dat betreft kun je al vragen stellen bij de effectiviteit als ik desondanks niets gemerkt heb van een nieuwe campagne).

Ik heb momenteel in mijn directe omgeving drie kankergevallen waarbij eigen gedrag geen enkele rol speelt. Allemaal gezond levende mensen, resp. 42, 54 en 60 jaar. En alle drie terminaal. Als de campagne inderdaad zou suggereren dat er een verband is tussen eigen gedrag en de ziekte waaraan zij nu stervende zijn, is het een klap in hun gezicht na, bij mensen die stervende zijn. En dat is onder geen enkele omstandigheid goed te praten. Ik hoorde van een vriendin ook nog van een ander geval, een bijzonder gezond levende echt jongere, 20 jaar. Met een agressieve vorm van een niet vaak voorkomende kanker. Hoe zal het voor die ouders zijn, als er dan nog een link gelegd wordt met eigen gedrag?

Misschien moet voorlichting over gezonde leefgewoonten worden overgelaten aan de instanties die daarvoor zijn. Het ministerie, het Voedingsbureau, etc. Laat het KWF zich dan beperken tot waar ik mijn vrijwillige bijdrages voor geef aan die instantie: Het bestrijden van kanker. Als zij oorzaken vinden die tot een bepaalde vorm van kanker kunnen leiden, dan kunnen zij die ongetwijfeld communiceren naar ketenpartners binnen de volksgezondheid die dat in algemene voorlichtingscampagnes meenemen.

Asbest is ernstig kankerverwekkend. Toch kan ik mij geen voorlichtingscampagnes van het KWF herinneren op dat vlak (die moest vanuit de politiek komen), terwijl die relatie er zelfs nog overtuigender is dan die tussen roken en kanker. En wat ik eerder schreef, de sick buildings bij bedrijfsleven en overheid, de uitstoot van CO2 die leidt tot een toename van het gat in de ozonlaag en dus tot een hoger risico op kaner, zure regen en fijnstof, factoren die door beleid veranderd en verminderd kunnen worden, daar hoor je het KWF niet over. Bang de subsidiegevers in het harnas te jagen?

» Posted By Joan On November 14, 2009 @ 13:01

kreeg deze aankondiging van een debat in de Rode Hoed:

Je bent wat je grootmoeder at

Veel voorkomende ziekten als hart- en vaatziekten, suikerziekte, depressie en verschillende vormen van kanker hebben hun oorsprong in de vroegste fase van het leven: ze ontstaan al in de baarmoeder.

De vrouwen zullen het eens niet gedaan hebben!

» Posted By Joan On November 09, 2009 @ 20:20

Helemaal met je eens, Karin! Wat ik trouwens ook zwaar irritant vind, is dat het KWF andere factoren die tot kanker kunnen leiden en die beinvloedbaar zijn, alleen niet voor het individu zelf, helemaal buiten schot houdt.

Om alleen mezelf maar als voorbeeld te nemen, ik woon in het Centrum van een stad met een hoge CO2-uitstoot. Ga elke dag naar mijn werk, in een grote, airconditioned toren waar geen raam open kan. Zelfs de bedrijfsarts daar heeft nu aan de bel getrokken vanwege de toename van gezondheidsklachten bij het personeel. Op mijn werk loop ik constant te kuchen (het is ook veel te droog, vroeger waren er vochtbanken in het klimaatsysteem, maar sinds de legionella zijn die er uit gesloopt). Ik weet van sick buildings evenmin of ze kankerverwekkend zijn als van de factoren die voor mij zelf wel te beinvloeden zijn. Maar ik zou het wel prettig vinden als het KWF dat eens gaat onderzoeken, in plaats van zich er makkelijk vanaf te maken.

Bovendien ben ik altijd slank geweest, totdat ik door een soortgelijke campagne stopte met roken. Ik ben bepaald de enige niet die na het stoppen met roken overgewicht heeft ontwikkeld en dat komt simpelweg omdat mensen geen machines zijn, maar organismen met emoties en voor- en tegenspoed, die dus niet altijd als een perfect geoliede machine alleen rationeel handelen.

Overigens heeft elk mens met de ander gemeen dat je sowieso sterft. Die rare ratrace wie het jongst en fitst kan blijven, alsof je daarmee je sterfelijkheid kan uitsluiten, vind ik absurd.

» Posted By Joan On November 08, 2009 @ 14:58

Zwoele Turken

Ik weet helemaal waar het me aan doet denken. Aan m’n kauwgomplaatjes filmsterrenverzameling van de jaren vijftig. En die tijd is lang voorbij. Aan de andere kant wel heel Istanbuls en ik vind Istanbul een verrukkelijke stad. Een prentbriefkaart van willekeurig welke Hollandse man lijkt me ook erg “he, gadsjie”, heeft denk ik niet zoveel met schoonheidsidealen te maken.
Mannen zijn zelden aantrekkelijk. Vandaar de prentbriefkaarten van dingen die de tand des tijds hebben doorstaan en die iedereen wel zo’n beetje mooi vindt, als de Bosporus en die prachtige fresco’s daar.

» Posted By Joan On October 30, 2009 @ 21:27

Overgave

Ik weet ook niet wat het is, Karin, waarom de dood van een geliefde kat er zo indreunt. Ik weet nog dat mijn moeder en mijn lieve poes Nicolien in dezelfde week stierven en dat ik zo veel verdrietiger was om Nicolien. Zelf denk ik altijd dat het komt om de ongecompliceerdheid van de kattenliefde. Je beschrijft het zelf met Tweety. Een wantrouwende kat, die zich tegen je verweerde. Maar langzaam won je zijn vertrouwen, en uiteindelijk gaven jullie elkaar kopjes.

Dat wil je toch ook met elke menselijke geliefde met wie de liefde moeizaam verloopt? Dat begin van vertrouwen, dat begrip dat er langzaam komt, dan uiteindelijk die onvoorwaardelijke liefde?

Dieren zijn minder gecompliceerd dan mensen. Ook een wantrouwend dier wordt lief voor een mens die dat dier goed behandelt. En verder is het inderdaad dat delen van je leven in alle aspecten. Ik heb nu geen katten meer, maar weet nog dat ik vroeger soms wanhopig kon zijn en dat dan ineens drie katten 1 enkele schoot, de mijne, met elkaar deelden. Hoe getroost ik me dan voelde. Poezen voelen je stemmingen aan. En kennelijk lukt het een poes ook onvoorwaardelijk te houden van de mens waarmee zij of hij samen leeft. Dat is echt niet alleen the survival of the fittest en zeker niet alleen afhankelijkheid vanwege het gevulde etensbakje.

Sterkte. Het is, in mijn herinnering, een scherpe en heftige pijn, acuut verdriet. Maar juist door de puurheid van de liefde tussen mens en kat is het tegelijkertijd een verdriet dat niet blijft hangen door complicaties. Je blijft je die poes altijd met liefde, en zonder gemengde gevoelens, herinneren. Dat kun je vrijwel nooit zeggen over het verlies van een medemens dat je na stond.

» Posted By Joan On October 27, 2009 @ 22:48

Wegstrepen

Ach, naar hoor. Een van de naarste en pijnlijkste dingen, een geliefde poes verliezen. Veel sterkte! En lijkt me inderdaad een goed idee, de dierenarts thuis laten komen. Bij mij was het een aantal keren een onverwacht voorstel van de dierenarts, om de poes te laten inslapen, en dat is op zich vredig en in mijn armen gebeurd, maar zou het prettig hebben gevonden als dat gewoon thuis in de voor de poes vertrouwde omgeving zou zijn gebeurd, en niet in het stressoord waar ze met tegenzin naar toe gingen.

» Posted By Joan On October 25, 2009 @ 11:49

Blond

God, dat is wel een heel lang verhaal om te zeggen dat je niet op de PvdD stemt.

En nee, ik ben niet gewoon mensen te bezien als “aardappels” (overigens is niemand dat gewend, het door jou gefabriceerde voorbeeld is geheel fictief) en ook niet als pinguins, ik vind dat laatste uiterst beledigend en de conclusies die jij aan die betiteling verbindt dom en kortzichtig.

» Posted By Joan On December 09, 2009 @ 02:36

Overigens zei “ik” in de vorm van Soerensen niet alleen dat hij het volkomen eens was met de fictieve aangehaalde, maar het respectvolle “er loopt een pinguin voorbij” is ook uit de mond van Soerensen. Zo denkt hij over de helft van de Rotterdammers. Gelukkig had Leefbaar Rotterdam in de laatste peiling voor de gemeenteraad nog slechts 4 zetels over en is de partij gezakt tot de 7e plaats in de raad in die peiling.

» Posted By Joan On December 08, 2009 @ 01:34

Ben er niet naar op zoek gegaan hoor Mariska, zat nog even te werken en dwaalde daarna af naar de site van Soerensen. Daar hoef je niet te zoeken in de columns want ze zijn allemaal racistisch en xenofoob. Maar boven deze stond “Terecht erg boos”, heb ‘m verder niet gelezen maar heb het begin maar even voor je gekopieerd, waarbij de crux er natuurlijk in zit dat S. zegt dat hij het volkomen eens is met de fictieve aangehaalde persoon:

“Meneer, meneer, wanneer gaan wij nou eens de straat op? Ik word er doodziek van. Overal waar ik om me heen kijk zie in die pinguïns. Ik kom uit een moslimland (Indonesië denk ik) en daar pas ik me aan, als ik weer terug ga. In bepaalde streken draag ik geen kort mouwen of korte broeken. Kwestie van beleefdheid en respect. Ze hebben geen respect meneer. Ze spuwen op ons en onze cultuur. Overal waar ze de meerderheid krijgen dwingen ze anderen tot bekeren of vertrekken”
Er loopt een “pinguïn voorbij – Luid! “Kijk daar loopt weer zo’n idioot. Ze zijn voor een profeet die mensen heeft vermoord Joden en Christenen zoals ik. Ooit misschien goed in de 7e eeuw maar nu meneer. Dat kan toch niet meer. Zo iemand als je belangrijkste profeet. Kijk Jezus die deed geen mensen kwaad, maar een profeet die vermoordt en die met een kind naar bed gaat. Als dat je profeet is dan ben je toch niet goed wijs. Dan wil je toch kwaad! “
Ik :”ben het volkomen met u eens, maar maak het ze maar eens duidelijk, dan wordt je voor racist uitgemaakt”.

Maar misschien, Mariska, maak ik een attributiefout, als ik dit ronduit walgelijk vind.

» Posted By Joan On December 08, 2009 @ 01:30

Mariska, heb echt geen zin tijd aan je te besteden, dus zag ergens staan dat je bijvoorbeeld Soerensen absoluut niet extreem rechts vond en vervolgens zag ik de volgende opmerking van jezelf:

De fundamentele attributiefout: een ding over iemand nemen als totalitair oordeel over de gehele persoon

Misschien kun je me eens wat voorbeelden geven waar Soerensen genuanceerd over moslims schrijft en jouw fundamentele attributiefout niet maakt?

Verder: Meid, stem Partij voor de Dieren. Of anders toch PVV, want die stalkende vrouwenmishandelaar daar, hoeheetie, Graus, is echt zo verschrikkelijk diervriendelijk dat je hem zou willen aanraden een volgende relatie met een teefje aan te gaan.

» Posted By Joan On December 08, 2009 @ 01:08

Zou je natuurlijk liever naar de PVV verwijzen, maar daar is een open discussie al net zo min mogelijk als een lidmaatschap op de beweging.

» Posted By Joan On December 06, 2009 @ 12:28

Sorry, Mariska, ik besteed mijn tijd niet aan mensen als jij. Probeer het eens op de website van Leefbaar Rotterdam, daar krijg je vast meer weerklank voor je ideeen.

» Posted By Joan On December 06, 2009 @ 12:27

Je citeert 1 enkel zinnetje buiten de context van mijn verhaal, Moos. Dat is je goed recht als je wilt manipuleren, ik signaleer het alleen maar.

Verder vind ik iedereen die moslimvrouwen en onderdrukking op 1 lijn zet, als zou dat synoniem zijn aan elkaar, zo mogelijk nog verdachter dan iemand die moslims gelijk koppelt aan fundamentalisme.

En met dat soort mensen ga ik geen discussie meer aan.

» Posted By Joan On December 05, 2009 @ 13:05

Sorry hoor Mariska, ik wil je niet op een vervelende manier aanvallen. Maar als ik lees wat jij schrijft, komt het op mij toch echt over alsof je probeert op een genuanceerde manier te schrijven, maar mij overtuig je daar echt helemaal niet mee. Het komt op mij ovr alsof je fundamentalistisch volkomen gelijk schakelt met elke moslim denkt zo, al zal niet elke moslim dat zo uiten. En dat vind ik heel griezelig. Ook je uitlatingen over Tariq Ramadan raken kant noch wal. Ik ken hem persoonlijk, weliswaar niet goed, maar beter dan ooit een keer de hand geschud, we hebben samen lopend door mijn stad gedwaald, flink discussierend over vooral de manier waarop hier stigmatiserend over de islam wordt gepraat. En ik kan je verzekeren dat hij geen fundamentalist is. Punt. Ik ben zelf net door de heer Ronald Soerensen, een PVV-aanhanger die zich belachelijk heeft gemaakt bij de komst van burgemeester Aboutaleb in mijn stad, als volgt weggezet:
quote:
: · Ik zal u een keer antwoorden mevrouw xxx. Het bekend maken van uw naam na de laster op onze site heeft nogal wat reacties opgeleverd. Ik heb ze gelezen en hier en daar getoetst. Al is maar 10% waar, dan nog bent u iemand met wie ik nimmer in het openbaar gezien zou willen worden of mee zou worden geassocieerd. U blijft schrijven zonder uw naam te gebruikenen dat is beter dan de hele dag met een deken over uw hoofd lopen, wat u eigenlijk gezien de reacties zou moeten doen. Nog bedankt voor uw schrijfsels . Ze geven een goed inzicht in de denkwijze van de meest stupide verkiezingredenaties, waartegen we ons gaan wapenen.
unquote.

Dit schreef hij na nogal wat vrij vunzige suggeties als zou ik straatverboden opgelegd hebben gekreen, altijd in elke baan ontslagen zou zijn, etc.

Ik zou mezelf zeker niet met Ramadan op 1 lijn willen stellen, maar het gaat om de zwartmakerij die wat mij betreft van een bruinhemdig en fascistisch karakter is.

Zelf ben ik atheist. Toevallig kreeg ik vanavond een heel stel mensen op de borrel die mijn nieuwe huis kwamen bekijken, bij mijn boek lag een boek van Karen Armstrong “een geschiedenis van God”, in mijn boekenkast stonden nog vier boeken van haar, en bovendien staan in diezelfde boekenkast drie bijbels, in diverse vertalingen. Dat komt omdat ik een brede algemene ontwikkeling heb en veel domgem ,e fascineren. Tarig Ramadan is ook zo iemand. Die nadenkt, zich verwondert, meer wil weten over dingen. Het kan dus heel goed zijn dat hij naar dingen kijkt en luistert om te weten wat daar gaande is. Dat maakt hem geen molimfundamentalist.

Juist door bovenstaande tekst van Soerensen, die ik wel kan checken omdat die over mezelf gaat en ik van mezelf weet dat ik een nogal net, integer mens ben, natuurlijk ook de normale fouten gemaakt in het leven maar ik vermoed toch in elk geval een heel stuk netter en bedachtzamer dan de doorsnee die je bij de PVV aantreft, neem ik al die aannames over Tariq Ramadan met een hele baal zout.

En als ik ook mijn vooroo9rdelen mag hebben, ik zie iedereen die in een normale discussie gelijk over molimfundamentalisten begint als zeer verdacht.

Tenzij zo ieman zich eveneens zorgen maakt over de net zo marginale groep van Christenfundamentalisten als verzameld in de SGP, waar vrouwen nog steeds geen enkele andere functie mogen uitoefenen dan die van barend en zorgend wezen.

In elke stroming, religieus of niet-religieus, zit ook een fundamentalistische tak, klein en zeer principieel. Bij Christenen, bij moslims, bij socialisten, bij gelovers in de vrije markt, en laten we vooral ook de groenen niet vergeten. Dat is op de hele groep gezien altijd marginaal. Om bij moslims te denken, of te suggereren, dat het bij hen voor de hele groep geldt getuigt van weinig kennis van de wereld, van de mensen, en mijns inziens ook van een beetje eng, bekrompen en weinig intelligent mensbeeld.

» Posted By Joan On December 04, 2009 @ 02:33

Mooie column, maar ik zou Fleur Agema nou niet direct een feministe willen noemen. Hooguit de zoveelste die zich via de politiek van niets naar iets heeft weten te krijgen, om dtraks weer keihard naar beneden te donderen.

Haar arbeidsverleden:
# Schipper jongerenzeilkamp (1994-1997)
# Medewerker restaurant (1994-1999)
# Parttime bedrijfsleider Horeca (1997-1999)
# Ontwerper/projectleider Architectenbureau (1999-2003)
Tja, wil je zo iemand in de regering? Hierna werd ze Statenlid (daar heb je nou niet direct een dagtraak aan, maar zij kennelijk wel) voor de LPF (Lijst Pim Fortuyn voor wie dat vergeten is inmiddels). Daar ging ze met ruzie weg, bleef nog even onder eigen naam Statenlid en sloot zich toen aan bij Wilders.
Ze zal over een paar jaar net zo in de vergetelheid zijn geraakt als Rita Verdonk. Dat heb je wel met die extreem-rechtsen. Pim Fortuyn, tot op de dag van vandaag “de grootste Nederlander aller tijden”. Toch waren bij de laatste herdenking in Rotterdam slechts 50 mensen aanwezig, voor veel mensen is het al Pim wie? geworden. Zo zal het Wilders ook vergaan. en wat al die zetels in de peiling van Maurice de Hond betreft: Ik begrijp niet dat iemand die door iedereen als nogal gestoord werd gezien toen hij bezig was met die moord op die weduwe en de klusjesman, ondanks overtuigend NA-materiaal, door iedereen wel serieus wordt genomen rond zijn voorspellingen. Zien is geloven. Ben benieuwd welk resultaat de TK-verkiezingen in 2011 zullen hebben, maar het zou mij erg verbazen als Wilders verder komt dan 10 zetels.

» Posted By Joan On November 29, 2009 @ 20:17

Verslaving

Herkenbaar. Weet nog dat ik 28 was, 48 kilo woog, en mezelf echt vies dik vond. Met mijn 1.68 m. Eetstoornis, boulimia, anorexia, het was nog onbekend in Nederland, maar ik herinner me wel dat ik om andere redenen bij een bedrijfsarts moest zijn die me steeds op de weegschaal zette en zat te knorren dat ik veel te mager was.

Hoewel ik tegenwoordig naar de Weight Watchers ga vanuit een terecht gevoel dat enig afvallen wel op z’n plaats is (ben 18 kg aangekomen na het stoppen met roken) ga ik nog steeds niet normaal met voeding om. Soms wel, maar soms krijg ik een vreetbui en daarna steek ik m’n vinger in m’n keel, wel met toenemende angst voor een hersenbloeding op mijn gevorderde leeftijd. Zou toch lullig zijn, als wiijs oud wijffie later, om dood te worden gevonden met je kop in de wc-pot. Maar het is het enige dat ik nooit de baas ben geworden. Drink zeer bescheiden, rook niet, maar dit is nooit echt gelukt en ik heb me er maar bij neergelegd.

» Posted By Joan On August 20, 2009 @ 01:39

Wantrouwen

Kennelijk heb ik een nieuw taboe aangeboord. Zeg niet dat er mensen zijn die ten onrechte in een uitkering vangen, en die het eigen leed exploiteren, de blik uitsluitend gericht op de eigen navel en met grote oogkleppen op naar de rest van de wereld. Want dan krijg je een berg agressie en verdachtmakingen over je heen.

Zelf werk ik 40 jaar, en ik doe zo’n 20 jaar vrijwilligerswerk ernaast. Rechtswinkel, vrouwenrechtswinkel, Buro Slachtofferhulp, etc., echt instellingen dus waar ze keiharde rechtse mensen graag verwelkomen.

Die veertig jaar werk in alle geledingen van de maatschappij en ook in het buitenland hebben mij geleerd dat de meeste mensen leuk zijn, deugen, dat je geen angst hoeft te hebben voor de wereld om je heen. Waar ook. Die ruime levenservaring heeft me daarnaast ook geleerd dat er, ook in alle geledingen van de maatschappij, profiteurs rondlopen. Dat geldt ook bij mensen met een sociale uitkering. Die zijn niet heiliger of beter dan anderen.

En met hoeveel exhibitionisme CNN’er en HenK (die mij twee keer naar zijn eigen weblog heeft verwezen voor zijn levensverhaal en me pas begon te haten toen ik niet onder de indruk was van zoveel leed) ook het hen aangedane leed exploiteren, zal dat nog steeds niet tot gevolg hebben dat ik niet denk: Ga eens werken!

Als je zoiets opschrijft, lijkt het al gauw of je keihard bent en alle gebruik van uitkeringen als misbruik ziet. Dat is (zeker) niet het geval. En wat jullie verder van me denken, zal mij worst wezen. Het verhaal dat CNN’er hier ophangt klopt echt van geen kanten. En ons sociale zekerheidsstelsel is gedurende de jaren tachtig verworden tot iets waar het niet voor bedoeld was. Als restant daarvan zijn sommige mensen die nu gelijk aan het werk zouden worden gestuurd er op grond van de geboortedatum levenslang in blijven hangen.

Ik vind het een erg gezonde ontwikkeling dat zoiets nu niet meer gebeurt. In de eerste plaats voor die mensen zelf, die in dat slechts ene leven dat ze hebben geen enkele groei doormaken, en tot de dood hen van dit kostbare leven scheidt alleen blijven zwelgen in slachtoffergedrag. Verschrikkelijk.

De overgrote meerderheid van de mensen die in noodgevallen aanspraak maakt op ons sociale zekerheidsstelsel wens ik een hogere uitkering toe. Natuurlijk zijn er ook mensen die daarna proberen verder te gaan, maar die dat niet lukt, ofwel door leeftijd gekoppeld aan gebrek aan ervaring, ofwel door domme pech. De rest wens ik van harte toe dat ze zich bewust worden van de anderen om hen heen, die niet alleen de belasting opbrengen waar hun inkomen uit wordt betaald, maar die ook allemaal precies dezelfde sores ervaren in het leven en wel gewoon de verantwoordelijkheid voor het eigen bestaan en het eigen inkomen blijven inzien.
Mensen zeggen vaak tegen me dat het de tragiek is van de eigen navelstaarders dat ze dat bewustzijn voor anderen zijn kwijtgeraakt of erger nog, nooit gehad hebben, en dat ik daar begrip voor moet hebben. Maar ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom ik heiliger zou moeten zijn als de mensen die tegen me aanschoppen. CNN’er en HenK, jullie schrijven heel wat af op al die weblogs. Dan lukt een sollicitatiebrief vast ook wel. Ga eens lekker werken!
Doei!!

» Posted By Joan On August 08, 2009 @ 10:22

CNN’er, je bent een zielepietje. Ik verdoe mijn tijd en energie er echt niet aan. Doei!!

» Posted By Joan On August 08, 2009 @ 08:51

Want nog even tot slot, Sjaak, ik zie meestal niet in waarom je niet gewoon zou kunnen werken, ook al ben je ziek. Ziekte hoort bij het leven van iedereen. Bij de dingen die elk mens gemeen heeft behoort dat tijdens het leven ziekte zal optreden, en dat je uiteindelijk dood zal gaan. Daarom hoort ook de zorg voor anderen bij elk leven. Iedereen heeft minimaal ouders die ziek en gebrekkig worden en dood gaan, en dat is het minimum. De meesten hebben natuurlijk ook verdere familie, kinderen, vrienden. Het irriteert mij ook dat vaak wordt gedaan of mensen die niet werken dat soort sores er niet bij hebben. Natuurlijk wel. Alleen doen ze dat er gewoon bij.

Maar goed. Ik zal niet meer reageren. Het kost me alleen irritatie en tijd.

» Posted By Joan On August 07, 2009 @ 09:58

CNN’er: Grappig. “Eigen initiatief” is kennelijk een begrip dat niet als eerste bij je opkomt en dat verbaast me niets. Ik ben vaak van werkgever gewisseld omdat ik dat leuk vond. Ik heb in het toerisme gewerkt (en in London gewoond toen). Ik heb bij de krant gewerkt. Ik heb vele, vele jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Ik heb in het hoger onderwijs gewerkt. In de publieke sector, binnen de politiek, en zelfs (maar dat was vakantiewerk) binnen de zorg (verpleeghuis) en de tuinbouw (aardbeien plukken). En voor wat betreft de sociale zekerheid: Bij het toenmalige Arbeidsvoorziening, in de Tweede Kamer als beleidsmedewerker en bij de sociale dienst als jurist. Je verhaal rammelt echt aan alle kanten, en daarmee kom je weg naar mensen die de materie niet kennen, maar niet naar mij.

En Sjaak: Ik kan niet gelijk af van die dure woning, omdat mijn inkomen nu tijdelijk weer boven de huurgrens ligt. Maar ik heb ook wel eens voor het minimum loon gewerkt, waardoor mijn gemiddeld inkomen een stuk lager ligt. De aandelen moet ik met verlies verkopen omdat ik noodgedwongen (mijn woning wordt volgende maand gesloopt) nu moet verhuizen en niet kan wachten totdat de crisis over is. En verhuizen (met door mijn huurbaas verplicht gestelde nieuwe vloerbedekking, overgordijnen, etc., etc.,) is erg duur. Overigens wilde ik hier niet een hard luck story ophangen want ik ben heel gelukkig met m’n leven en het geldgebrek maakt creatief. Ik noemde mijn voorbeeld slechts omdat mensen die werken en daarbij de belastingen opbrengen van waaruit de uitkeringen worden gefinancierd, boven een echt niet zo hoog inkomen geen aanspraak kunnen doen gelden op huurtoeslag, zorgtoeslag, boven de huurgrens moeten wonen, uiteraard geen aanspraak maken op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, en daardoor netto niet veel meer over houden dan iemand met een uitkering. CNN’er vindt dat terecht, en ik niet. Mensen die elke dag om half 7 opstaan, de hele dag werken, en ‘s avonds moe weer thuis komen leveren een bijdrage waar ze zonder meer iets aan over mogen houden. Ik vind het prima, betaal met groot plezier belasting en ben erg blij met ons sociale zekerheids stelsel en hoop ook van harte dat Nederland minimaal het huidige percentage van het BNP in stand zal houden voor ontwikkelingssamenwerking.

Maar met dat prachtige weer deze week was ik ook graag naar het strandje gegaan hier vlak bij, om in de zon te liggen. In plaats daarvan ben ik op mijn vrije dag verkouden door de airco, en ik heb al een paar weken een chronische oorontsteking, ik vermoed door hetzelfde.

Ik mag wel zeggen dat het slachtoffergedrag van CNN’er me dan mateloos irriteert. Maar je hebt gelijk, Sjaak, dat kan gewoon persoonlijk zijn. In elk geval stop ik er geen seconde van m’n energie meer in, want die kan ik beter gebruiken om van deze laatste zonnige dag te genieten.

» Posted By Joan On August 07, 2009 @ 09:46

CNN’er, je zit echt onzin uit te kramen. Je praat tegen iemand die het stelsel op haar duimpje kent, er ook nog eens jaren binnen gewerkt heeft. Kennelijk is dit exhibitionistische verhaal uit effectbejag naar anderen geschreven, maar het klopt echt van geen kanten.

Daarnaast zei ik dacht ik nogal duidelijk dat er niks zieligs aan is, dat ik financieel in moeilijk vaarwater terecht ben gekomen. Ik werk nu al 40 jaar, maar blijf gewoon nog 8 jaar doorwerken. Niks mis mee. Ik heb leuk werk, leuke collega’s, en de mogelijkheid zal tegen die tijd ook wel bestaan. En daarna ga ik gewoon nog een paar dagen in een galerie werken, of in een bloemenwinkel, of een boekhandel, whatever. Ik leef niet om te werken, maar werken binnen mijn leven vind ik alleen maar erg gezond en trouwens ook leuk. Heb een aantal keren in het buitenland gewoond door mijn werk, ken ongeveer alle geledingen van de maatschappij omdat ik ongeveer alles heb gedaan (veel pensioenbreuken, maar een erg leuk leven). Lief dat je me zielig vindt, CNN’er, maar spaar je medeleven maar voor jezelf.

Want als ik het zo lees is het armoe troef in meerdere zin des woords. Alle goeds. Ik zal een kaarsje voor je branden in de eerste mooie kerk waar ik zonder extra kosten naar binnen kan.

» Posted By Joan On August 06, 2009 @ 23:12

CNN’er, leuk dat je in mijn portemonnaie kunt kijken. Ook al helderziend. Mijn punt is, dat ik door mijn leven heen (ik had een eigen huis, nietwaar?) wisselende inkomsten heb gehad en veel pensioenbreuken. Dat gaf niks, want “later” zou ik toch geen woonlasten meer hebben.

Dat liep even anders. Een projectontwikkelaar liet zijn oog vallen op het blok in de bijzonder leuke straat waar ik woon. Kocht mijn huis. Ook was ik – buiten mijn schuld – in een juridische procedure verwikkeld, wat de nodige advocatenkosten opleverde. Toen ik in 2007 dus geld kreeg voor mijn eigen huis en tot de sloop hier kon blijven wonen, belegde ik dat tijdelijk in aandelen. Die kelderden. Nu ik vanwege de sloop moet verhuizen, moet ik door de wisseling in mijn inkomsten, waardoor ik nu even net boven de huurgrens zit, in een bijzonder duur appartement gaan huren. Bovendien moet ik het geld waar ik de aandelen waar ik 40% op kwijt ben verkopen om de verhuizing te bekostigen. En over een paar jaar, als ik met pensioen ga en door mijn vele pensioenbreuken nauwelijks boven AOW-niveau zit, moet ik weer verhuizen omdat ik mijn nieuwe huis dan niet meer kan betalen.

Ik doe daar helemaal niet zielig over want ik ben een van de gelukkigen die het leven neemt zoals het komt, ik heb iets te veel tegenslagen en voorspoeden gekend om me daar nog om te bekreunen. Alleen zit ik effectief, na wel tot op heden 40 volle jaren werken, ongeveer op bijstandsniveau. Ik heb al mijn abonnementen op moeten zeggen, alle goede doelen ook, en ik kan me nauwelijks nog iets veroorloven.

Verder heb ik alleen gesteld dat de sociale zekerheid in Nederland tot de beste ter wereld behoort en dat is verifieerbaar waar. Je hoort mij al helemaal niet klagen, maar voor de rest mag je ook je handjes dichtknijpen als je in Nederland woont. Ik heb een tijd in de armste wijk van Belgie gewoond, St. Josse, en ik mag wel zeggen dat de mensen het daar vele, vele keren slechter hadden dan hier. Maar het puur-Hollandse gezeik en geklaag hoorde je daar niet. Overigens was dit mijn laatste bijdrage hier. Ik heb het al enige tijd gehad met weblogs, net als Karin het met de televisie heeft gehad. Even leuk toen het nieuw was, maar niet iets om te lang te blijven hangen. De groeten.

» Posted By Joan On August 05, 2009 @ 20:12

Pietie, wat je daar schrijft zegt echt uitsluitend iets over jezelf.

Dacht je werkelijk dat al die miljoenen geen stervende partners hadden, geen oude en zieke ouders, geen kinderen die zorg behoeven? Die hebben ze allemaal, en dat doen ze er ook nog eens allemaal doodgewoon bij, terwijl ze daarnaast heel simpelweg werken.

En dat doen ze niet uitsluitened om geld te verdienen en al helemaal niet om hun problemen te vergeten.

Je praat als een verwend kind met oogkleppen op, dat bovendien wentelt in de zelf gecreeerde narigheid en het zelfmedelijden.

Ga eens wat mensen leren kennen. Zit niet in je narcistische zelfbespiegelingen te doen of je ongelofelijk uniek bent. Of al die miljoenen die simpelweg het brood op de plank verdienen en daarbij ook nog eens het jouwe via de belastingen allemaal bevoorrechte wezens zijn in wiens leven nooit iets mis gaat, of anders jouw fijngevoeligheid missen en daarom voor hun problemen op de vlucht gaan om jouw brood op de plank te verdienen via de belastingen.

Want het is niet alleen van een echt zeldzaam gebrek aan empathie naar doodgewone mensen, maar daarbij ook nog van een verregaande domheid waar ik een beetje allergisch voor begin te raken.

» Posted By Joan On August 02, 2009 @ 16:48

Pietie, ik zoek helemaal geen ruzie. Alleen heb ik weinig behoefte er in mee te gaan als een gesprek een totaal andere kant op wordt gedwongen als ik bedoelde te gaan. Daarbij word ik als een of andere rechtse asociaal neergezet die aankomt met papieren waarheden als ik het heb over de werking van de Wet Werk en Bijstand (ik werkte zelf als beleidsmedewerker sociale zekerheid in de Tweede Kamer toen die tot stand kwam, bij een linkse partij overigens), met papieren waarheden over de rechtsgang tegen een afwijzing een uitkering te verstrekken (ik heb vele jaren als jurist in de sociale zekerheid gewerkt, in alle instanties). Sorry, dan krijg ik toch het gevoel met iemand te maken te hebben die goedkoop effectbejag bij enkelen te beogen en met de waarheid een loopje te nemen. Als jij dat ruzie zoeken noemt, prima. Ik ben het daar niet mee eens. Zelf werk ik al veertig jaar en ik heb ook het nodige meegemaakt in mijn leven, net als mijn collega’s overigens, die ook dingen hebben meegemaakt waarover ze menige tearjerker zouden kunnen schrijven. Alleen heeft het hen er nooit van weerhouden een constructieve bijdrage te verlenen aan de instandhouding van onze maatschappij, in de hand van werk.
Persoonlijk heb ik naast mijn betaalde werk ook altijd vrijwilligerswerk gedaan. Bij de rechtswinkel, de vrouwenrechtswinkel, het buro slachtofferhulp, bij de hulpdiensten van diverse politieke partijen. En ik begin het een beetje erg zat te worden, het soort mensen dat zwelgt in het eigen leed, maar iedereen die gewoon werkt en daarbij (ik doe maar even een kleine greep van de mensen die nu mijn collega’s zijn): het verlies door een ongeluk van een zusje moeten verwerken; het verlies door kanker van de levenspartner moeten verwerken’ het verlies van een partner door een ongewenste echtscheiding moeten verwerken, af te doen als quantite negligeable omdat ze zich niet exhibitionistisch in de zieligheid zitten te werken en gewoon doorwerken om de belastingen op te brengen voor ons uitstekende sociale zekerheidsstelsel. Nogmaals, ik heb de bedragen genoemd voor de allerlaagste uitkering die we hebben in dit land, de meesten liggen daar boven.

De mensen die bij een voedselbank komen zijn zeker ook niet allemaal mensen die moeten rondkomen van een uitkering, er zitten ook mensen tussen die een goed salaris hebben, maar zich dermate in de schulden hebben gestoken dat ze toch van het bedrag moeten zien rond te komen waardoor je recht hebt op een voedselpakket. Het voorbij gaan aan elke eigen verantwoordelijkheid van die mensen voor het eigen leven en het eigen uitgaanpatroon stuit mij bijzonder tegen de borst. Het absoluut de ogen gesloten houden voor het veel diepere leed van mensen elders nog heel wat meer. Ik vind dat asociaal gedrag, zonder enige solidariteit naar anderen dan jezelf. En ik heb het volste recht mijn mening kenbaar te maken. Dat anderen graag in een sfeertje van ik ben nog veel zieliger dan jij, maar we hebben allemaal gelijk, opereren, maakt nog niet dat ik het daarmee eens moet zijn. Het lijkt me ook niet dat het je veel verder zal brengen in je leven, zo’n attitude.

» Posted By Joan On August 02, 2009 @ 11:18

Onzin hoor Darella. Het gaat hier helemaal niet over voedselbanken, jij wilt het gesprek daar graag heen dwingen. Verder zeg je dingen die niet kloppen en die ik vanuit de praktijk weerleg, maar dat wil je liever niet horen, dus verdoezel je het gauw en doe je of ik niet naar jou luister.

Ga lekker je gang. Ik verspil daar liever m’n tijd niet aan.

» Posted By Joan On August 01, 2009 @ 22:03

Darella, volgens mij las ik precies wat je schreef en gaf ik daar een antwoord op – volledig vanuit de praktijk – dat jou minder goed uit kwam. En daarom schrijf je daar snel overheen, in de hoop dat het niet opvalt.
Dag Darella. Ik had er eerst nog op in willen gaan, maar zette – net thuis gekomen na een paar dagen weg met een hele stoet vrienden – de tv aan en zag iemand van wie ik dacht: he, leuk! Omdat ik nog eens met hem en een stel andere leuke mensen op een terras diepzinnige gesprekken heb zitten voeren over het leven. Diegene op tv zei wat in hem opkwam bij zwelgers in de kuil van de eigen navel: “Ga toch werken, man!”. Daar sluit ik me geheel bij aan

» Posted By Joan On August 01, 2009 @ 21:00

Darella, wat is precies je punt? Je verwijt mij dat ik mezelf als voorbeeld neem en neemt daarop je zelf en een vriendin tot voorbeeld.

Het recht op bijstand is wettelijk geregeld en er is de mogelijkheid van bezwaar, vervolgens beroep en daarna nog eens hoger beroep. Wordt je bij drie instanties in het ongelijk gesteld, dan is het zo dat het recht op bijstand niet kan worden vastgesteld en dus niet zal bestaan, bijvoorbeeld omdat er teveel vermogen is, of omdat er sprake is van werkweigering, of wat ook. Tenzij je vindt dat ook een onafhankelijke bezwaar commissie, de bestuursrechter en de rechters bij de Centrale Raad van Beroep in een complot zitten. Ik ga daar niet van uit en er is geen verplichte procesvertegenwoordiging, dus er zijn geen kosten aan de procedure verbonden (althans, niet voor de gene die de procedure volgt, natuurlijk wel voor de staat). Daarnaast is het voor iemand met een bijstandsuitkering natuurlijk mogelijk een schuldsaneringstraject in te gaan, de beslagvrije voet ligt op 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. En het is niet zo dat mijn overburen die ook uit hun huis moesten en die al twintig jaar in de bijstand zitten (in hun geval een huurhuis) omdat een projectontwikkelaar zijn oog had laten vallen op de straat waar wij wonen lange tijd op een wachtlijst moesten voor een nieuwe woning. Zij kregen die gelijk toegewezen, en binnen de wijk, omdat zij een hoge urgentie kregen.

Ik gun het ze van harte.

Maar dat was mijn punt niet. Mijn punt is dat Nederland verhoudingsgewijs een paradijs is. En het paradijs bestaat niet. Er bestaat alleen een leven, en een planeet, en mensen met meer of minder geluk op die planeet. Mijn stelling is dat iedereen die het grote geluk heeft in West Europa en dan meer specifiek Nederland geboren is, sowieso al een bofkont is. Er zijn mensen die menen een afdwingbaar recht te hebben op geluk. Dat is onzin. Je hebt recht op leven en – in Nederland en daar is Nederland vrij uniek in – als je daarvoor in aanmerking komt ook zonder ervoor te werken recht op inkomen. Binnen de grenzen van dat inkomen heb je de eigen verantwoordelijkheid en de eigen keuze om van het bedrag dat je beschikbaar hebt rond te komen. Sommigen komen daar ruim mee uit en worden er zelfs rijk van omdat het veel te veel is voor hun behoeften, anderen komen er niet mee rond.

Dat neemt niet weg dat in het overgrote deel van de wereld miljarden mensen die keihard werken desondanks wegrotten (letterlijk) omdat ze van die ene dollar of minder die ze met dat harde werk verdienen niet in leven kunnen blijven. Dat jij daarvoor je ogen liever sluit is geheel aan jou, Darella. Dat jij meent op basis van de plek waar je geboren bent meer rechten te hebben dan anderen ook. Alleen moet je daarmee niet bij mij aankomen, want ik verlies steeds meer mijn geduld met dat soort mensen.

» Posted By Joan On July 30, 2009 @ 07:54

Heeft het iets met privacy bescherming te maken? Ach, uiteindelijk heeft alles dat haast wel. Het heeft in elk geval met gerechtvaardigd wantrouwen te maken jegens de beloften van leden van dit kabinet. Het maakt mij echt pissed off en boezemt me groot wantrouwen in. En dan nota bene Jet Bussemaker! Ze had hier zeker met haar achtergrond niet mee akkoord mogen gaan:

http://weblogs3.nrc.nl/etty/2009/07/28/bussemaker-in-de-fout-met-abortuspil/

» Posted By Joan On July 28, 2009 @ 22:08

«« Back To Stats Page