Neem ze serieuzer

Zo kan het dus ook – nee, beter zelfs. De Duitse omroep ZDF zendt ’s zomers een serie interviews met politieke leiders uit, en toen de beurt aan Alternative für Deutschland was, de rechtsradicale partij die inmiddels eenachtste van de zetels in de Bondsdag heeft, deed het ZDF iets verrassends: het nam de partij serieus. Voorzitter Alexander Gauland kreeg een ris vragen voorgelegd.

Over klimaatverandering: ‘Och nee,’ zei Gauland, ‘ik geloof helemaal niet dat klimaatverandering door de mens komt. Daar kunnen wij niets aan doen. Duitsland stoot maar 2 procent van alle CO2 wereldwijd uit, daar ligt geen taak voor ons.’ Hij vond investeringen in duurzame energie een linkse, geldverslindende hobby.

Het pensioenstelsel dan. Zijn partij had toch gezegd dat het huidige stelsel op de schop moest? ‘Ja.’ De interviewer: ‘U stelde voor dat mensen in de toekomst voor hun eigen pensioen moeten zorgen. Maar juist de gewone mensen, voor wie u zegt op te komen, kunnen daarvoor toch amper geld opzij leggen?’ Gauland stotterde wat, en viel terug op een oude verdedigingslinie: ‘Wij zijn een jonge partij, we hebben nog niet alles kunnen uitdenken.’ De interviewer: ‘Maar u zit al een jaar in de Bondsdag, met bijna honderd mensen. U pleitte bij de verkiezingen voor een nieuw stelsel, heeft u al een schets van uw alternatief?’ Nee, misschien volgende jaar, zei Gauland.

En zo ging het door. Digitalisering, automatisering, en de effecten daarvan op werkgelegenheid of productie: geen idee. Het effect van Airbnb op de grote steden? Dat was Gauland allemaal veel te modern, daar wist hij niets van. Wel moesten de huren betaalbaar blijven. ‘Maar Airbnb drijft de woningprijzen op, en vreet aan het huurbestand.’ Gauland had geen idee.

Gauland ging zo imposant af, dat zijn partij later brulde van nepnieuws en ‘erin geluisd’. Maar het enige dat het ZDF had gedaan, was het AfD 20 minuten lang uithoren welke alternatieven ze boden voor brede, politieke problemen. Beroofd van de vaste drie onderwerpen – de euro, migratie en moslims – bleef er van die hele partij niets over.

Deden de Nederlandse omroepen en kranten maar eens zoiets. Maar nee, die laten liever de ranzige FvD’er Yernaz Ramautarsing aan het woord over zijn moderne schedelmetingstheorieën, of ex-PVV’er Géza Hegedüs, die van Nederland graag een etnostaat wil maken.

Waarom Thierry Baudet niet rustig aan de tand voelen over de positie van zzp’ers, de gaswinning in Groningen, de afschaffing van dividendbelasting of het uitmelken van patenten door de farmaceutische industrie? Waarom Geert Wilders niet eens kalmpjes uithoren over zijn plannen met het pensioenstelsel, de vermarkting van de zorg, de faillissements- en btw-fraude door gewiekste ondernemers, of de almaar zakkende arbeidsinkomenquote, terwijl de winsten van multinationals blijven stijgen?

Neem extreemrechtse partijen bloedserieus – serieuzer dan ze zelf willen. En bepaal je vooral niet tot hun eigen agenda.

 
Foto: screenshot van uitzending

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Neem ze serieuzer”

 1. Prima voorbeeld. Wie pakt de handschoen op, want bij de coalitiepartijen vallen ook wel wat vergezichten/rekbare principes te duiden.

 2. Dus dat!
  Alhoewel ik vrees dat Baudet en Wilders hier niet aan mee willen werken, zouden dergelijke interviews het doel moeten zijn.
  (bedoel je in de laatste zin overigens niet “beperk” ipv “bepaal”?)

 3. Peter @2: Waarschijnlijk zijn ze met een dergelijke aanpak minder geneigd zich te laten interviewen. Dat is dan een mooi neveneffect.

  Enneh, ‘bepalen’ betekent ook ‘beperken’, ‘t is zelfs de eerste betekenis, volgens Van Dale.

 4. Tja, heel raar, als er dan eens een mogelijkheid daartoe wordt geboden – echte interviews of grote debatten op Nederland 1 of zo – dan weigert Geert Wilders altijd.

  Zou hij soms doorhebben dat hij dan ineens over meer dingen een mening moet geven en oplossingen moet bieden dan over de stokpaardjes waar hij het altijd over heeft?

 5. Karin #3: Thx. Mijn kennis was vwb. de betekenis van “bepalen” bepaald tot de tweede betekenis volgens van Dale.

 6. Beste Karin, hoe pak je het serieus dan aan? Hoe serieus wij hadden moeten doen? Tegen idiote Rechtslompend Duitse zenders ?? Links-of-neutrale Journalisten moeten niet over rechts alternatives schrijven maar vanuit hun kritiek op die Neo-Rechts idioten!!! Alles wat ze zeggen, alles negeren!!!! Wees kritiek!!!
  Tot slot ligt de klimaatverandering helemaal niet aan links Partijen, maar hun extreme Rechts!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.