Geen grammetje vet!

Suiker en vet

lepel suiker, lepel boterKijkend naar de fantastische Netflix-serie Wild Wild Country, over het wedervaren van de Bhagwan-beweging in de jaren ’70 en ’80, viel me ineens iets op: wat waren die mensen slank! Niet alleen de aanhangers van de goeroe met de appelwangetjes, wier tengerheid wellicht valt toe te schrijven aan een ascetischer levensstijl, nee: vrijwel iedereen op de historische beelden in de serie, was ronduit slank. De dorpsbewoners van Antelope, de passanten in Portland, de advocaten, de boeren, de burgemeester, de politie, de journalisten – bijna allemaal waren ze aanzienlijk slanker dan de mensen die je nu ziet.

We worden allemaal langzamerhand dikker, al een halve eeuw lang.

En zoals bijvoorbeeld wetenschapsjournalist Gary Taubes betoogt: het probleem zit ’m vrijwel zeker niet in de klassieke inname- en verbruikstheorie. Die theorie zegt: we eten tegenwoordig te veel en bewegen te weinig; willen we weer afvallen, dan is het zaak om meer te bewegen en minder calorieën te eten.

Taubes toont vrij overtuigend aan – en baseert zich daarbij ook op onderzoeksgegevens van de voorstanders van deze theorie – dat zowel meer bewegen als minder (of ‘gezonder’) eten maar zelden tot langdurige gewichtsafname leidt. Bovendien laat hij zien dat er een gerede kans is dat, anders dan het dogma wil, obesitas niet de oorzaak is van volksziektes zoals diabetes, maar dat zwaarlijvigheid en suikerziekte twee verschillende gevolgen zijn van een en hetzelfde probleem: een verstoord metabolisme.

En hoe is onze interne huishouding zo in de war geraakt? Nadat we vet massaal inruilden voor suiker. In de jaren ’70 en ’80 spraken diëtisten en voedselinstituten collectief een banvloek uit over vet. Roomboter werd verruild voor halvarine, olijfolie voor margarine. Wel kwamen er ineens meer geraffineerde koolhydraten in ons eten terecht, in de vorm van zetmeel en suikers. Glucosesiroop wordt tegenwoordig overvloedig toegevoegd aan zowat elke saus, pizza, reep, boterham, snack, frisdrank of ontbijthap: we consumeren het tegenwoordig in ongekende hoeveelheden.

Dat doet iets met onze insulineproductie: we maken meer insuline aan zodra we suiker binnen krijgen. Zoveel zelfs dat ons lichaam immuun wordt voor insuline (dan krijg je diabetes), of aangespoord wordt om vet hardnekkig op te slaan (dan word je zwaarder).

De oplossing? Meer vet, minder suiker en zetmeel; minder zoetigheden en frisdrank, en vooral: minder kant-en-klaar eten. Die constatering maakt de deelname van Nestlé, Unilever en Coca-Cola aan allerlei schoolpreventieprogramma’s rondom overgewicht extra pijnlijk.

Nog wranger is wat Teun van der Keuken gisteren opmerkte: ‘Laat de waanzin even op u inwerken: dit kabinet betaalt een fikse bonus aan een bedrijf dat rommelvoer als ijs, pakjes en zakjes vol suiker, zout, conserveringsmiddelen en loze vullers maakt, door groente en fruit duurder te maken.’

 
Foto: Institute for Food, Brain & Behaviour

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Geen grammetje vet!”

 1. Ooit werd ik in een ziekenhuis op een andere eetgewoonte gezet. Ik moest zoveel mogelijk vet uitbannen om af te vallen en gezonder te worden. Dat heb ik gedaan en tot mijn verbazing werd ik juist nog wat dikker. En kreeg ik voor het eerst in mijn leven lichte leververvetting.

  Duurde een tijd voor ik er achter kwam dat waar vet uitgehaald is, suiker terug in gestopt is. Dat duiker bovendien vele malen slechter is dan dat vet waar zo op afgegeven werd. En waar ik nooit een zoetekauw was geweest, ben ik dat wel geworden.

  Nu langzaam terug aan het veranderen. Maar het blijft lastig, want in de gekste dingen zit suiker en onder zoveel verschillende namen dat het nauwelijks bij te houden is. Meer zelf maken maar, dan hoeven we niet te puzzelen op ingrediëntenlijsten.

 2. Beste Karin ik meen dat je niet zo lang geleden een stuk over het omgaan met de dood had geschreven Ik kan het helaas niet meer terugvinden ! ik haal dit aan omdat ook de omstanders te maken hebben (en hoe om te gaan ) in toenemende mate met Aktieve Euthenasie. Ik nu voor de tweede keer. Afscheid nemen van een zeer dierbare Hoe is je houding Wat moet ie zijn. Emotioneel versus te emotioneel rationeel versus te rationeel. Omhelsen bij het weggaan. Cliches gebruiken als we zullen je nooit Vergeten. We meet again.Kortom we moeten leren omgaan met toenemende levenbeeindigingen die ik op rationele gronden toejuich! maar er mee omgaan is lastig of moet ik nog leren ! en niet alleen ik . Ik denk de hele samenleving !

 3. Ik worstel al mijn hele leven met de kilo’s, als beetje mollig zijnde adolescent was ik een makkelijke prooi voor de dieet-industrie en probeerde zowat alles wat er op de markt kwam Weight Watchers, shakes, brood dieet, Sonja Baker, dietiste, noem maar op, en ik werd steeds dikker (ik viel meestal wel af, soms heel veel, maar de kilo’s kwamen er net zo hard weer aan). Toen las ik het boek over de Voedselzandloper van Kris Verburgh en de boeken en colums van William Cortfriend en het kwartje viel: de Optimel en andere light producten die de dietistes aanraadden (gesponsord!) waren niet de oplossing, maar versterkten juist het probleem. Inmiddels diabetes patient met metabool syndroom, vervette lever, te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol, kreeg ik een tas vol medicijnen mee van mijn huisarts en wederom het advies minder te eten en meer te bewegen. Op eigen houtje de adviezen van Verburgh en Cortfriendt opgevolgd, en na 6 maanden vielen alle bloedwaarden in de categorie ‘normaal’. En wat adviseert het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, die van de éerlijke informatie’, waar ik een tijdje een eetdagboek invulde mij? Om de walnoten te vervangen door Japanse mix (lege koolhydraten) en de pure chocola met 80% cacao door winegums en dropjes…..want dat bevat minder vet. Lopen hopeloos achter bij de feiten en onderzoeken, en/of gesponsord door de voedingindustrie!

 4. Geen Grammetje vet??? Meer vet ??? Wat denk je nu dan aan grammetje vet?

  Magere spekjes, Vette Jus, ( room-) Boter, Vleesvet, bak- en braadboter en wat nog meer vetjes….Allright ?… of nog meer???

  Vanmorgen op het werk bestelde ik bruine Pistolet met ijsbergsla eronder, brie erop, schijfjes tomaten erop ertussen schijfjes komkommers, wegwezen naar eettafel met 2 dove collega’s naast mij, die ‘gilden’ om niet zoutjes erop te strooien. Watte? vroeg ik…geen zout erop, ben je gek? Ik doe het gewoon beetje erop, verder niets mee. “Slecht voor je bloed, word je ook nog dik! ”
  Mijn ogen blijven omhoog scrollen, van: “Pfff, laat me nou lekker gezond eten toch!”

  Laatst ook nog met diëtiste gesproken een paar weken geleden, zei ze zelfs nog:
  “Niet kilo’s per se afvallen, maar als je maar goed voelt, dan is het goed! ”
  Toch snap ik er nix van diëtiste’s laatste adviesje aan mij, Zelfs nog mijn diabetiste zei ook een paar jaar geleden tegen mij: 5 bruine broden per dag eten, als je maar blijft bewegen, dan is het voldoende voor je gewicht om af te komen of aan evenwicht vast te houden. Snapte er ook nix van. Ze doet alsof ze elke dag constant beweegt, nee hoor, ze werkt elke dag 6 uur per dag zittend, ze eet wel 5 bruine broden, jaaa duuug!
  Ik werk inderdaad ook nogal zittend, maar gelukkig altijd vertredend werken, langzittend werken kan ik niet. Lopend, staand en zittend werken deed ik elke dag.
  36 uur lang per week werken, elke dag bij thuiskomst ben je net zo goed als kapotmoe, geen zin om te wandelen, 1 uur lang per dag nog verder lopen??? Jeezuuussss, dat doe ik wel in het weekend, zoveel moeite is het niet!
  Zwemmen, ja hoor, 1 of 2 keer per week doe ik het altijd.

  Na ellenlang volle voorbeeld dagmenu en variatie Fruit smeersel vlees kip vis aan mij geadviseerd, heb ik het alles aangepast. Ja hoor, alle merken opgevolgd, zelfs Magere Kwart Magere Joghurt OPTIMEL laatst vorige week ook gegeten, bleek uit dat het toch veel suiker bevat. Potdorie.
  Zoveel te noemen krijg je geen enkel product zonder suiker en/of zout.
  Zie mijn buik onveranderd afvallen, niets gemerkt.
  Al blijven mijn appelwangen nog altijd exact, nou van geboren appelwangen, dat is gewoon van mijn familie ‘T Oliepitje uit Groesbeek aangelegd, ook dik van ‘t Oliepitje aangelegd.
  Opgegroeid en opgetogen bij mijn grootouders, wat at ik daar allemaal; Allemaal vetspekken, varkensvlees, kippenvlees, purree, groenten uit de moestuin, pannekoeken, Pap, pudding (bah, die lust ik geen enkel pudding, behalve mouse mouse ), zelfgemaakte taarten, gebakjes, cakes allemaal.
  Mijn Oma had het alles in petto: Haar handen werden altijd steeds groter van allesdoenerij ‘T Lekkerste !
  ‘T Lekkerste was : Pannekoek op vetspek bakken, met versgeplukte kersen uit ons bomen erop, veel suikers strooien hield ik maar nooit op met eten, altijd eten tot het alles op. Met rode mondlippen omheen van de kersen, hoe oud ik was, ja elke jaar lente en zomer van 1966 ( 3 jaar oudje ) en tot met 1981 ( 18 jaar ). Ik was altijd vrij mager, broodmager, slank en sportfiguur, nog altijd goed figuur tot uiteindelijk forsgebouwde sportfanate. Ongelofelijk mooi slank was ik dat.
  Daarna nooit meer terug op af naar levendige lichaam waar ik graag aan wil werken, zeker nooit, accepteer ik soms met moeite en toch wel mijn forsgebouwde lichaam, gelukkig langgestelde maar ook dik en dikker door wat ik het verrekte kutkabinet die misbruikte van het industriële geldstofzuigen, maar die betaalde fikse bonus zijn van ons geld, verdomme !!!!

  Je advies: Meer vet, minder suiker en zetmeel….woww, waar heb je het in supermarkten dan gezien? Geen enkel produkt zonder suiker en of zout !
  Toevallig ben ik niet zo gek op zoetigheidjes, cola of wat dan ook die priklimonade dat mijn darmen zo pijn doen! Karin, geef me advies waar je eten kan halen dan….?? Dan kom ik langs !!!!

  Dan denk ik van: Nou, ik doe het op mijn eigen manier van eten, waar ik wel goed voel ,dan kom ik wel terug op 16 mei bij diëtiste…jahoor, ik zie op mijn digitale weegschaal; 6 kilo afgevallen in korte maanden, niet veel maar goed ook dat het beter af kan. Benieuwd naar haar volgende advies…..

 5. Hoi,

  Het is een paar jaar geleden dat ik hier voor het laatst heb geschreven. Voornamelijk op het zelfmoordforum. Van de depressie ben ik ondertussen verlost. Ik heb een half jaar lang acetylcysteine geslikt. Dat heeft voor een gigantische reductie van de intensiteit van de symptomen gezorgd. Zie:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044191/

  Ik heb een tijdlang een ketogeen dieet gevolgd (paar jaar terug). Daar val je flink van af (had ik niet nodig). Je eet gigantische hoeveelheden vet. En je gaat je er erg goed van voelen. Nadeel: je moet veel doen om het goed te doen. Het vergt nogal wat organisatie. Eten afwegen, maximaal 7 gram koolhydraten per maaltijd, maximaal 20 a 25 gram eiwitten per maaltijd, 3 keer per dag eten, minstens zo veel uur tussen je maaltijden en gevarieerd eten is er ook niet meer bij. Maar je gaat je wel heel lekker voelen. Je brein gaat ketonen verbranden voor energie. Ik ben weer gestopt met het keto dieet. Ik probeer paleo, vetrijk en koolhydraatarm te eten (maar dus niet zo weinig koolhydraten dat je ervan in ketose komt).

  Info over het ketodieet:
  ketogeenmenu.nl (ik heb een gemodificeerd atkins dieet gevolgd)

  http://www.epilepsievereniging.nl/epilepsieplus/behandelingen/ketogeen-dieet/
  (Nee, ik heb geen epilepsie, maar hier kun je goede info vinden)

  Volwassenen met obesitas worden ook nogal eens op een ketodieet gezet. Je brengt de vetverbranding op gang in je lichaam omdat je bijna geen koolhydraten meer binnen krijgt.

  Info over paleo:
  https://melchiormeijer.wordpress.com/paleo-in-een-notendop/

  paleo in een notendop: alleen groente, fruit, vlees, vis, noten en eieren eten.

  Af en toe mis ik in ketose zijn. Een andere manier om in ketose te komen is vasten. Ik heb er ondertussen uitgebreide ervaring mee. In juli ga ik weer een week vasten. Na drie dagen niet eten leef je op je eigen lichaamsvet. De eerste dagen ben je je glycogeenvoorraden in je spieren en lever aan het verbranden. En na drie dagen ben je ook van je hongergevoel af. :-) Goede info over vasten kun je hier vinden:

  https://www.youtube.com/watch?v=v9Aw0P7GjHE

  https://www.amazon.com/Complete-Guide-Fasting-Intermittent-Alternate-Day/dp/1628600012

  En nee je gaat er niet uitzien als een uitgemergeld lijk (hoewel je het natuurlijk niet te lang moet doen)

  Vet eten is niet slecht voor de gezondheid. En cholesterol zal vet achterna gaan: over tien of twintig jaar zullen we terugkomen van het idee dat cholesterol slecht voor je is.

  In Nederland komen we er ook achter dat vet eten niet slecht is:
  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-vet-koolhydraatarm-dieet-van-diabetes-2-af/

  Groet,
  Jantje

 6. Ik hoorde net afgelopen week van mijn therapeutisch kennis, dat mix sla ( Ijsbergsla, rode uien, veldsla, rucola etc ) met feta en hamblokjes of tonijn én met zure room ermee mengt ook klein beetje koolhydraten bevat. Was stomverbaasd, die kleine Koolhydraten dus. Want ik eet vrij vaak dit mix sla met vis en radijsjes ( zelf klein gesneden in blokjes ) als lunch. Dan weet je ook dat die Koolhydraatarm ook nooit bestaat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.