Liegen voor het geld

PinokkioWat een gênante dagen voor Rutte. Eerst moest hij – daartoe door publiciteit en journalistiek speurwerk gedwongen – alsnog de memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting openbaar maken. Memo’s die volgens Rutte niet bestonden, dan wel door niemand waren gelezen en tot slot nimmer in de kabinetsformatie zijn besproken.

En ondertussen bleef Rutte koppig denken dat het ontbreken van onderliggende stukken de situatie er beter op maakte. Maar wat voor een streek lever je je eigen burgers wanneer je in een verloren minuutje, als bij ingeving, besluit om het internationale bedrijfsleven 1,4 miljard euro per jaar cadeau te doen op kosten van de belastingbetalers, zonder daar eerst een zeer grondige discussie over te voeren en degelijke studies naar de effecten ervan te hebben gedaan? Hoe kun je in hemelsnaam denken dat je daarmee wegkomt?

Gisteravond legde Nieuwsuur een nieuw schandaal bloot. Circa dertig Nederlandse moskeeën blijken bij Saoedi-Arabië en Koeweit te hebben gebedeld om geld, en een deel van hen heeft dat gekregen, onder nog niet bekende voorwaarden. Maar aangezien beide landen een zeer ouderwetse vorm van de islam voorstaan – het salafisme, of preciezer: het wahabisme, de fundamentalistische versie daarvan, tevens de staatsgodsdienst van Saoedi-Arabië – kun je ervan uitgaan dat de bewuste moskeeën waarschijnlijk geen vrije versie van de islam zullen prediken. Nieuwsuur achterhaalde dat minstens één van de betreffende moskeeën vervolgens bezoek kregen van Saoedische fundamentalisten.

De regering was al meermalen gevraagd om zulke informatie te openbaren, maar hield zich van de domme. Nu blijkt dat Buitenlandse Zaken al sinds 2010 precies weet welke moskeeën gesubsidieerd werden met geld van de Saoedi en de Koeweiti, en die informatie geheim hield.

De NOS vatte het pregnant samen: “Al eerder werd het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) door het kabinet gevraagd de omvang van buitenlandse moskeefinanciering in kaart te brengen. Dat leverde in 2015 niets op. Nu blijkt dat het kabinet toen al beschikte over informatie uit de Golfstaten, maar er alles aan deed deze gegevens buiten het zicht van de WODC-onderzoekers te houden.”

Hoe durf je: het WODC voor de schone schijn vragen een onderzoek in te stellen, terwijl je die gegevens allang in bezit hebt en intussen je uiterste best doet om dat onderzoek te dwarsbomen door de verlangde informatie zelf in de doofpot te stoppen?

De overeenkomst tussen beide affaires? De link met het grootkapitaal. Rutte wilde de Golfstaten niet voor het hoofd stoten, hij wilde ze graag wapens blijven leveren. Rutte wilde Unilever en Shell paaien. Rutte heeft liever dat koning Willem-Alexander ongestoord handjes kan geven in Saoedi-Arabië, Rutte legt liever de rode loper uit voor Shell. Daar heeft hij best een leugentje om hun bestwil voor over.

Er zijn tijden dat ik zo verrotte links word – en dit is er een van.

 
Foto: Pixabay, Karosieben

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Liegen voor het geld”

 1. Dank. Mooie column. Rechttoe rechtaan.

  Het cement van onze samenleving gaat kapot door te weinig investeringen via de belastingen, ons geld.
  Het milieu gaat kapot aan de ruimte die Shell c.s. krijgen om de aarde leeg te zuigen en fossiele brandstoffen te verkopen. En in hoeverre is Unilever milieuvriendelijk of oneerlijk in zijn claims hierover?

  Rechtstaten gaan kapot als overheden en grote bedrijven samen nepnieuws maken en instituten omvormen voor politieke instrumenten.

  Gelukkig is onze overheid nog amateuristisch bezig, zo lijkt het. Het mogelijke gifgasnepnieuws van white helmets lijkt al meer geprofessionaliseerd. Of is ons parlementair systeem ook al te zeer verweven met het kapitaal? Shell en het Koninklijk Huis hebben ook al een innige band.
  Burgers, politici en bedrijven moeten dit NIET WILLEN WILLEN.

 2. 1e . Rutte : met volle ijzer met handen breken wat betreft memo’s

  2e . Rutte heeft uiterste ogen met volle gaas die niet echt kijken.

  3e. Rutte heeft behoorlijk ijzergordijnen, dus geen rookgordijnen.

  Als je zo kijkt en hoort over cadeau ???…. is dat zo smerige grapje dan? Noem je dat “Cadeau per jaar”….Dat is geen nette verdelingen daarin waar je beter op kan letten; welke?
  Coalitie partijen kiezen al te graag naar onderwijs, nieuwe wegen, onbenullige renovatiebeurten van waar ze dan ook zijn nog niets eens binnen gekregen, Why die kutinformatie nodig geheim dan? Kutverrekte klootzooi die cadeau is niet eens alleen van die klootregering maar van ons allen als de bewezen Nederlandse burgers. Geheim achter zich schuilen ???

  Geld aan Moskeeën geven, uit angst voor terreuraanslagen ???
  Gek voor de woorden, die idiote Fundamentalistisch versie, die bekrompend en heethoofdige Salafisme lost alleen met volle ijzeren wapens op in ruil van geld, onthoud dat !!! Stomme keuze !!!
  Burgers, wees Peace for all the world, no weapens !!!!

  Rutte doet wat ie wilt, nog erger dan April maand nu, verrekte klote lul die geen mensheid kent, wapens en geld praat hij niet eens als een memo , want anders wordt hij als een Heildictator van Nederland gezien!!!!

  Wat wij nu dan zouden doen? Ja hoor, Laat memo’s verdomme zien wat ze van plan zijn???? Iedereen die in 2e kamer zit, mag niet eens mee zijn??? Debat doelt op openbare tv beeldscherm en wel geluid…..
  die memo’s, kom op laat het zien op de bioscoop in beeld in de Debat !!!!

  Zo niet, kijk burgers die op hem hebben gestemd, zijn jullie soms zo van het lotje getikt??? Snap nooit wat de burgers die Rutte hebben gestemd, wat een kwal die vierkant Rutte Heilkop!!!

  Nou, beste Karin, wees gewoon Links, het is niks aan het rotten hoor, dat is heel bewustwording in samenleving die voor ieder burger normaal moet omgaan, het volk hoort hier thuis, Niets geheim aan, die memo’s !

  Achterban van Kabinet, kijk achterban van VVD Rutte zitten maar niksen en geen woorden, hoofden omlaag….wat is dat voor een idiote vertoning! Zijn ze zo sukkels dan? Mocht Rutte werkelijk echt toch heil dictator , even erg als Trump, gaan we zijn hoofd kapotmaken , dan moet iedereen ook zelf willen en zijn mond open zetten, wake up!!!!

  Actie voeren en wel op straat, zoals tegen kerwapens uit de jaren 80!!!
  Kom op naar Den Haag !!!!!!

  Dat heb ik wel vaker gezegd hier en daar !!!

 3. Waar maken jullie je druk over? De regering heeft een meerderheid (van 1 zetel) en zolang die zich blijft gedragen, komt ze overal mee weg…

 4. En we hebben het nu gezien — precies de helft plus 1 heeft tegen de motie van afkeuring gestemd. Dat zal de komende jaren nog wel vaker gebeuren, want ze weten alle 76 dat bij nieuwe verkiezingen hun comfortabele baantje op de tocht staat.
  Welkom in de dictatuur van de helft plus 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.