Beste meneer Rutte,

advertentie VVDGisteren riep u per advertentie alle Nederlanders op om onze vrijheden en normen te verdedigen. Wie zich daar niet aan wil conformeren kan volgens u het land maar beter verlaten. ‘Doe normaal of ga weg,’ schreef u.

Is het niet wat vreemd dat u, nota bene een kopstuk van een van Nederlands grootste politieke partijen, zo het hele concept overboord zet van burgers die zich politiek verenigen juist teneinde een nieuw concept van ‘normaal’ ingang te doen vinden? U roemt bijvoorbeeld de gelijke behandeling van mannen en vrouwen die in Nederland bij wet is vastgelegd, als een nationale waarde.

Ik hoef u er vast niet aan te herinneren dat nog tot op driekwart van de vorige eeuw de achterstelling van vrouwen, op werkelijk alle vlakken, door menig Nederlander als volstrekt ‘normaal’ werd gezien? Het is uitsluitend aan de politieke opstand van vrouwen te danken, en aan de hartelijke steun die een groep mannen hen bood, dat die norm uiteindelijk radicaal is veranderd. Maar nog steeds kennen we in Nederland een politieke partij die bitter weinig moet hebben van vrouwenrechten: de SGP. Moet de SGP wat u betreft ook maar uit ons land vertrekken?

U spreekt over onbeschoftheid in het verkeer, uitjouwen van vrouwen in korte rokken, pesten van scholieren en homoseksuelen lastigvallen. Maar uw hele brief heeft als ondertoon dat ‘echte’ Nederlanders zulke dingen niet doen, sterker, dat de waarden van ‘echte’ Nederlander door buitenstaanders en nieuwkomers bedreigd worden. U suggereert dat het alleen migranten en vluchtelingen zijn die zich aan zulk onuitstaanbaar gedrag schuldig maken.

Nergens noemt u types als de witte man die publiekelijk opriep een vrouw te verkrachten die de komst van vluchtelingen verdedigde, met zijn gescandeerde ‘daar moet een piemel in!’ Hoeft hij het land niet uit? Zondert u hem wellicht uit omdat hij geen migrant of vluchteling is?

Hoe zit het met de rechtsextremistische clubjes in Nederland, die demonstranten bedreigen en varkenskoppen bij moskeeën afleveren? Mogen zij hier blijven, of kunnen zij wat u betreft maar beter vertrekken? De minister uit uw eigen gelederen die geregeld liegt dat het gedrukt staat: bent u die niet liever kwijt als Nederlander? (Misschien kunt u hem om te beginnen uit het kabinet te zetten. Uw partij verdedigt immers ‘nette’ normen en waarden?)

En hoe zit het met vluchtelingen die graag naar Nederland willen komen, juist omdat zij het niet ‘normaal’ vinden dat hun eigen regering ze afschiet, hen discrimineert, onderwijs en huisvesting ontzegt? Zij zoeken juist ónze normaliteit: ze zouden dolblij zijn zich Nederlander te mogen noemen, en snakken naar de veiligheid en vrijheid die u zo zegt te verdedigen. Maar juist hen legt u zware toelatingseisen op. Is dat niet meten met twee maten?

Ik vrees, meneer Rutte, dat u eigenlijk bedoelde te zeggen: Nederland moet weer van ‘ons’ zijn – van Nederlanders.

Author: Spaink

beheerder / moderator

42 thoughts on “Beste meneer Rutte,”

 1. Wat een duidelijke les Karin voor de moraalridder die zijn eigen normen wel heel selectief wil toepassen. Hiermee werkt hij mee aan het vormgeven van ‘de alternatieve feiten ‘ zoals Trump Poetin Erdoğan en vele nationalstische strijders voor eigen werkelijkheid en macht.

  Dank Karin. Weest dapper en behoud allen uw eigenwaarde en waardering voor de democratie. Spreekt u allen uit.

 2. “Nergens noemt u types als de witte man die publiekelijk opriep een vrouw te verkrachten die de komst van vluchtelingen verdedigde, met zijn gescandeerde ‘daar moet een piemel in!’ Hoeft hij het land niet uit?”

  Blijkbaar niet. En dat is voor mij precies waar het schuurt, nee: waar het pijn doet.

  Boze witte mannen zijn overal, en de teksten die Mark Rutte schrijft gaan daar wel erg makkelijk aan voorbij, en dat alleen om de grootste partij te worden, die dan de Nederlandse waarden gaat verdedigen. Maar hoe? Want de boodschap klopt toch echt niet met het veronderstelde doel.

 3. Dank je Karin Spaink, je hebt precies onder woorden gebracht wat mijn gedachten waren toen ik de advertentie las. ik hoop dat Rutte en de VVD zich realiseren wat er werkelijk geschreven stond en welke werkelijke boodschap gegeven is. Niet normaal voor ons land naar mijn idee

 4. Karin,

  Jij hangt natuurlijk je eigen stokpaardje op aan die brief van Rutte, maar daar gaat het helemaal niet om!

  Het ziet ernaar uit dat de strijd om de grootste te worden tussen PVV en VVD zal gaan woeden. En om die strijd te winnen kiest Rutte/VVD ervoor om het PVV gedachtengoed te adopteren in wat andere bewoordingen.

  In dat kader moet je ook de pertinente afwijzing van de PVV door de VVD zien. Nu om het hardst roepen dat je ze niet moet – “nul kans” – en straks samen met ze een regering vormen, omdat ‘de kiezer het zo gewild heeft’.

  Let maar op.

  Rutte verkleint de afstand tussen de PVV en de VVD in feite met die brief, maar roept het tegendeel. Ook trekt hij met deze schijnstrijd alle aandacht (van media én kiezer) naar rechts, suggererend dat links helemaal niet meer meedoet. (Iets waar hij nog wel eens gelijk in zou kunnen krijgen ook, maar dit terzijde.)

  Overigens kan ik me redelijk vinden in jouw stokpaardje, maar ik moet (met velen in ons land) toch echt ook niets hebben van buitenlanders die hier ons hun vaak abjecte opvattingen proberen op te dringen. Zelfs als dat met een Nederlands paspoort in de hand gebeurt.

  En de SGP, tsja, die hoort er gewoon bij, bij ons, ook al zijn we het niet met ze eens. Dat is een soort erfenis van vroeger. Dat moet gewoon wegslijten.

  Janus.

 5. @ Spaink, 12,

  Ja, maar je moet jezelf afvragen waarom hij dat doet en waarom hij zich tegelijkertijd tegen de PVV afzet. Dat lijkt dus heel onlogisch. Dáár gaat het om. Ik heb bij jou de analyse daarvan gemist.

  Rutte begint, uiteraard ondersteund door mensen die écht verstand hebben, natuurlijk, best wel uit te groeien tot een strateeg en dus moet je verder kijken dan je (o.a.) feministische neus lang is.

  J.

 6. Janus @ 16: Hij wil een rechts alternatief voor PVV-stemmers bieden, dat lijkt me me evident. Dan doe je dat: lijmen en afzetten tegelijk. En voor de goede verstaander maak ik dat duidelijk met mijn laatste zin.

 7. Rutte mikt op dat deel van de Wilders-aanhang dat zichzelf eigenlijk te beschaafd vindt om op Geert te stemmen… het ‘nette, rechtse’ alternatief.
  Blijven glimlachen, wat er ook gebeurt.
  C’est le ton qui fait la musique… en wie is de beste pianist van onze regering? :-)

  Nooit gedacht, dat ik dit als SP-er ooit zou schrijven, maar je moet (ook) een VVD-er geen woorden in de mond leggen die hij niet heeft gezegd. Rutte is een opportunist maar geen racist en ik weet zeker dat hij ook het liefste had dat zich misdragende, tigste generatie, blanke Nederlanders zich ver weg zouden vestigen.

 8. Spaink, 18,

  Dan zal ik wel geen goed verstaander zijn….

  Maar hoezo een “een rechts alternatief voor PVV-stemmers”? De PVV is naar mijn idee rechts (en gezien de uiterst rechtse groeperingen waar ze zich mee associëren en mee geassociëerd worden, is dat ook zo). Uitzondering schijnt de zorg te zijn, dus dat geeft hoop. Althans in de woorden van Rutte schijnen ze op dat gebied linkser dan de SP.

  Maar ja, ik moet nog zien dat ze dat echt menen, volgens mij is juist dát alleen maar een truc om stemmers van links naar rechts te trekken. En mocht dat géén truc zijn, dan is de PVV daarmee een rechtse partij voor de lagere klassen* en dat segment van de kiezer is idd niet goed vertegenwoordigd in het huidige politieke landschap. Het zou kunnen dat niemand dat in wezen ziet en dat dát de kans is voor de PVV om te scoren.
  (*VVD en (in mindere mate D66) zijn rechts voor de hogere klassen, de VVD voor de rijkeren en het bedrijfsleven. Maar geen van beide vertegenwoordigt laag-rechts.)

  Ik zet m’n geld nog steeds op een PVV/VVD kabinet, gesteld dat ze een Wiegeliaanse meerderheid halen van één zetel of meer, maar dan is het niet Wiegeliaans meer. Maar dat is afwachten.

  Karin, jij denkt Wilders te kunnen aanpakken door hem te piepelen, zoals blijkt uit je column “Zeurpiet” een paar weken terug:

  http://www.spaink.net/2016/12/14/zeurpiet/

  Maar dat werkt dus helemaal niet. Sowieso al niet, maar als er echt een groep is, laag-rechts, zal ik het maar noemen, die zich verwaarloosd voelt, dan heeft de PVV gewoon bestaansrecht. Of links-intellectuelen als jijzelf dat nu leuk vinden of niet.

  Janus.

 9. O ja, HenK, 19,

  Net rechts heb je ook nog. Maar die groep kan bij D66 terecht, denk ik zo. Of die zich in de VVD zal herkennen is maar de vraag met het record aan frauderende VVD-ers van deze regeringsperiode. Daarom denk ik overigens dat de groep net-rechts uiterst klein is….

  Eigenlijk hebben we hard-links nodig. ‘Beertje Colargol’ van de SP is daar te vriendelijk voor, Jesse is voor alternatief-links en de PvdA heeft weer eens – net als met Wouter Bos indertijd – een heel goeie man buiten beeld gezet. Die kan dus ook geen stemmen trekken voor die partij.

  En dan hebben we nog de Partij voor de Dieren, maar die heeft een geheel eigen publiek.

  Afijn, genoeg politieke beschouwingen voor vannacht. :)

  Janus.

 10. Go, Karin.
  Way to go.
  Ik ga ondertussen programmeren op een homolaptop van Apple. Ben zelf geen homo maar moet iets om uit m’n isolement te komen. Besides, God draagt het me op. Steve Jobs heeft echt wel een goede computer op de wereld gezet. To illustrate illustrious virtue, to renovate the people, and to rest in the highest excellence. Om verder te gaan (uiteindelijk) aan het project op m’n homepage. Welke Nederlandse persoon heeft tegenwoordig nog een respectabele homepage? Jij in elk geval, en ik; meer ken ik er niet op dit moment. Mocht je er nog een kennen, laat het me weten.

 11. C’est la musique, qui fait le ton… .. .
  Politici zijn corrupt; allen. Uitgezonderd wellicht de gristenhonden, dewelke node het killer-instinct missen omdat ze honds (slaafs) aan (de) macht geloven.

  Er moet iets geregeld worden: MINDER regels! Een grondwet die op een bierviltje past en toetsing van ALLE wetten en regels daar aan.
  Én een verbod op advocatuur. Zélfs als zo iemand Moszkowicz heet.
  Of Spong of noemmaarop.

  Met goede bedoelingen is de weg naar de hel geplaveid.

 12. JPaul, 23,

  Het lijkt erop dat jij het land, dit land, maar beter kan verlaten….

  “Een grondwet die op een bierviltje past”. Is Noord-Korea niet iets voor jou? Daar toetsen ze helemaal geen regels. Daar heb je ook geen corrupte politici, tenzij je in de massagraven gaat kijken.

  Goeie reis.

  J.

 13. Wat wil je nou van man die de democratie haat https://www.youtube.com/watch?v=YYm14SaJNTY

  En dan nog wat is democratie, hier in NL is het parlementaire-dictatuur, net als in dat liedje met oa de tekst ‘ je mag demonstreren maar met je rug tegen de muur’

  Pftt democratie vijf wolven en een schaap die stemmen wat er vanavond gegeten moet worden.

 14. Als vervolg op mijn nr 11:

  “Over de betrouwbaarheid van Rutte: “Als Wilders straks een beroep doet op Mark, dan gaat hij toch overstag. In het kader van het landsbelang, dat soort teksten. Dat is nu eenmaal inherent aan de politiek, en al helemaal aan de persoon van Mark Rutte. ”

  Aldus Rita Verdonk. Het hele verhaal staat hier:

  http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/rita-verdonk-is-zichzelf-gebleven-%E2%80%9Ctrump-is-een-verademing%E2%80%99/ar-AAnEWSB?ocid=mailsignout

  Ze vindt en passant dat Trump een verademing is….. We zullen het afwachten.

  J.

 15. Hoe Rutte populair wordt en het van Wilders gaat winnen:

  http://www.msn.com/nl-nl/entertainment/entertainmentnews/een-van-de-grootste-fans-van-boer-zoekt-vrouw-mark-rutte/ar-AAnM6T6?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

  Alsof iemand als Rutte tijd heeft om naar zo’n programma te kijken. Pffffffff

 16. Dan ook maar een stukje tegengif:

  http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/wouter-bos-%E2%80%98rutte-is-een-populist-aan-het-worden%E2%80%99/ar-AAnLVQU?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

  met daarin: “Ruttes grootste probleem is dat hij eigenlijk nergens een eigen mening over heeft.”

  J.

 17. @26-28
  Dat Verdonk Trump een verademing vindt, verbaast me niets. Dat ze geen vriend is van Rutte was al bekend. En waarschijnlijk ziet ze in Martin Bosma wel een waardige kandidaat om bij de PVV naar plaats 1 te worden gepromoveerd. De man achter het ‘gedachtengoed’ van Blondie.
  En waarom zou Rutte zich niet mogen/kunnen ontspannen bij ‘Boer zoekt Vrouw’. Anderen benutten hun tijd met het lezen van flut-berichten. ;-)
  En in wat voorzitter, partner, adviseur, grootgraaier Bos ergens van vindt, interesseert blijkbaar alleen nog een Belgisch zakenblaadje. En terecht… Zijn eeuwige (glim)lach was zo mogelijk nog valser dan die van Rutte.
  H.

 18. HenK, 29,

  Q: “En waarom zou Rutte zich niet mogen/kunnen ontspannen bij ‘Boer zoekt Vrouw’.”

  Dat mag hij best, maar het gaat er mij om dat hij dat bewust naar buiten brengt in ‘t kader van zijn strategie.

  J.

 19. Kijk HenK, de politieke partijen richten zich eigenlijk niet op vrouwen, behalve dat ze moeten werken en hun kroost naar de creche moeten brengen, verder niet. O ja, het glazen plafond, maar who cares? Ik heb er tenminste nog niets over gehoord in de verkiezingsretoriek. De VVD richt zich ook niet op vrouwen in het algemeen.

  Maar B z V wordt ongetwijfeld naar verhouding meer door vrouwen bekeken dan door mannen en door zich daarmee te associëren boort Rutte indirect de vrouwen aan als markt. Een niet anders dan heel slimme zet, want als dat lukt – en het lukt ongetwijfeld voor een deel, vrouwen stemmen niet met hun hoofd, maar met hun hart – dan is hij spekkoper en wint de verkiezingen. En dan heeft hij ook nog eens 17 pagina’s in de Linda – ook alweer een vrouwenblad – gekregen of gekocht.

  Beide voorvallen duiden op een bewuste strategie.

  Zijn status van single zou daar ook wel eens in kunnen passen. Wie weet is hij allang achter de schermen getrouwd, net als John Lennon indertijd. Toen was het commerciëel ook handig om single te zijn.

  J.

 20. Het met veel tamtam aangekondigde Carré-debat:
  Twee uur reclamespots zo nu en dan hinderlijk onderbroken door weinig-/nietszeggende lijsttrekkers…
  Nog even volhouden…

 21. Ja, wat wil je, bij de commerciëlen.

  Maar dan heb je wel de mogelijkheid voor de nodige plaspauzes. Dan kan je het gezeik dat bovenaan in je oren binnen komt, er van onderen weer uit laten stromen.

 22. Ook Wilders keek naar Boer zoekt vrouw. Hoe slim:

  http://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/belinda-meuldijk-racisten-kijken-naar-bzv/ar-AAnSuZj?li=BBoPOOe

 23. De mening van Belinda Meuldijk (de ex-echtgenoot van Rob de Nijs), zoals deze werd opgetekend in De Telegraaf…
  Interessant zeg ! ;-)

  Er keken meer dan 4 miljoen Nederlanders naar Boer zoekt Vrouw… en daar zal ongetwijfeld van alles tussen hebben gezeten. Of bedoeld mevrouw Meuldijk dat je wel racist moet zijn om naar dat programma te kijken…
  Wat sommige mensen al niet doen om weer eventjes in het nieuws te komen!

 24. Het ging mij niet om “mevrouw Meuldijk”, HenK, je mag haar hebben. :)) Wie met Rob de Nijs getrouwd is geweest – ik ken geen legere man – hoeft voor mij ook niet meer. Het ging mij erom dat Geert Wilders zelf had gezegd dat hij de voorkeur gaf aan Boer zoekt Vrouw en hij kon weten dat dat openbaar zou worden. Dus hij boort ook de vrouwen aan als markt.

  En mevrouw Meuldijk bedoelt idd wat jij veronderstelt dat ze bedoelt. Het is zo’n echt Nederlands programma, hè?

  J.

 25. Nee… het is geen ‘echt Nederlands’ programma (werd elders bedacht en ook al elders uitgezonden… inmiddels in pakweg 30 landen) en, ere wie ere toekomt, zonder ideale schoondochter Yvon Jaspers was het hier geen kijkcijferkanon geworden.
  ‘k Ben trouwens niet met je eens dat Wilders met het noemen van Boer zoekt Vrouw mikt op de vrouwelijke stemmers.
  En je mening over Rob de Nijs deel ik ook niet, maar dit terzijde.
  Voor alle duidelijkheid, ik was, ben en blijf een rechtshandige linkse stemmer… en het maakt voor mij niet uit naar welke televisieprogramma’s lijsttrekkers kijken.

 26. HenK,

  Interessante info over BzV. (Wikipedia? :) )

  En “zonder ideale schoondochter Yvon Jaspers” hadden ze een andere ideale schoondochter moeten vinden en dat was waarschijnlijk wel gelukt. Ik ben het met je eens dat Yvon een kijkcijferkanon is.

  Je hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn, maar ik vind het verdacht dat zowel Rutte (als voorganger) en nu ook Wilders bekennen naar dit programma te kijken, juist in deze verkiezingstijd. Althans ik had ze er nog nooit over gehoord.

  O, en Rob de Nijs mag je dan ook van me hebben, voorzover nog niet duidelijk. O, jij hield ook van de Bee Gee’s, is ‘t niet. Dat had ik ‘s ergens van je gelezen. Dat verklaart veel. :)) Dit laatste geheel off-topic, dus daar kunnen we niet op doorgaan.

  Janus.

 27. Kijk, dit zegt hij dus ook pas in verkiezingstijd:

  http://www.msn.com/nl-nl/entertainment/entertainmentnews/mark-rutte-staat-open-voor-relatie/ar-AAo0BDn?ocid=mailsignout

  En natuuuuuuuuuurlijk zijn er dan alleenstaande vrouwen of vrouwen die in een ongelukkig huwelijk zitten of vrouwen in het algemeen, die op hem gaan stemmen. Je weet maar nooit of je de man ooit tegen komt en dan moet je natuurlijk kunnen zeggen dat je op hem gestemd hebt……..

  Overigens denk ik dat je als vrouw weinig kans maakt bij onze lieve Mark, want volgens mij heeft hij een simbiotische relatie met zijn moeder en daar kom je als vrouw maar heeeeel moeilijk tussen. Ernaast kan, als die moeder het toelaat, maar ertussen niet. :((

  J.

 28. Janus en HenK: Kunnen jullie niet een leuk Whatsapp groepje beginnen, ofzo? Dit heeft werkelijk niets meer met mijn column te maken.

 29. 40 ‘bijdragen’ (nu 41),
  waarvan 5 (nu 6) van mijn hand en 16 van Janus.
  ‘Leuk’, dat je ons in één adem noemt en fijn, dat je zo regelmatig inhoudelijk reageert op wat er onder je columns geschreven wordt.

 30. Excuus, Karin, maar het was gewoon de verveling. Wie schrijft er hier nou nog???

  En als je twee van je meest trouwe oudgedienden dan nog gaat wegjagen naar een Whazzep-groepje, dan heb je straks alleen nog JPaul over en af en toe CiNNeR. JPaul die ook al steeds minder schrijft en CiNNeR nog minder. Verder schrijven hier af en toe alleen nog maar échte voorbijgangers. HenK is de meest blijvende voorbijganger die ik ‘ken’.

  Bovendien moet je twee ouwe lullen geen moderniteiten gaan opdringen, dat werkt nog minder.

  En HenK, “fijn” had ook nog tussen aanhalingstekens gemoeten naar mijn bescheiden mening.

  Zie: alweer verveling. :(

  Janus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.