Middelvinger

f*ck-you

Hoe vaak mensen elkaar ook napraten dat Clinton versus Trump een schoolvoorbeeld is van de elite versus het volk – het is simpelweg niet waar. Al wie dat beweert, is feitelijk al ten prooi gevallen aan het vertoog van Trump.

Trump is niet van het volk, hij is niet voor het volk. Nooit geweest, ook: Trump maakt zelf een solide onderdeel uit van de elite die hij zegt te bestrijden. De man is opgevoed met een gouden lepel in de mond, dankt al zijn geld aan zijn vader, wordt permanent omzoomd door een roedel advocaten die hem overal uit trachten te kletsen, pocht eindeloos over zijn kapitaal en zijn privileges, betaalt amper belastingen, gebruikt het geld van zijn vermeende liefdadigheidsstichtingen hoofdzakelijk te eigen bate, en wringt zich uit elk faillissement dat hij over zichzelf heeft afgeroepen.

Dat past toch amper bij het beeld van de kleine man die met succes zand gooit in de geoliede machine van de heersende elite? Toch is dat waar hij zijn aanhang vandaan haalt: mensen die geloven dat Trump het establishment even mooi even een poepje zal doen ruiken.

Trump liegt, draait, kleineert, beschimpt, beledigt dat het een aard heeft, onderbouwt geen enkel plan. Hij gedraagt zich als een windbuil, als een snoever, maar het dondert niet voor zijn aanhang. Trump heeft nergens blijk gegeven van doordacht beleid – verder dan ‘I have a plan, and it will be a wonderful plan, everybody will love my plan!’ komt hij niet – maar zelfs dat kan zijn fans niet schelen.

Zijn aanhang hoopt vermoedelijk vooral op een mogelijkheid om een dikke vinger uit te steken naar de heersende orde. Daarbij doet het er niet toe dat Hillary Clinton in haar politieke leven aanzienlijk meer heeft gedaan voor het gewone volk dan Trump. Het maakt zelfs niet uit dat Trump diezelfde ‘gewone’ mensen meermalen een poot heeft uitgedraaid, hetzij door zijn eigen werknemers zwaar onder te betalen, hetzij door mensen via zijn ‘universiteit’ dure doch nutteloze cursussen te slijten.

Het zinderende verlangen om de zittende orde eens stevig op haar nummer te zetten, begrijp ik terdege. Maar zoiets doe je niet – nooit – door een nitwit annex bully president te maken. Want dan zijn de rapen gaar… Wil je werkelijk zo iemand de codes voor de nucleaire raketten geven? Wil je zo iemand serieus laten beslissen hoe voortaan in diplomatieke situaties moet worden gehandeld?

Een aantal Trumpfans met wie ik de afgelopen weken de degens heb gekruisd, zeiden steeds: ‘Oh, maar als-ie eenmaal president is, zijn er checks and balances. Dan zijn er mensen en regels die hem in het gareel zullen houden, en die voorkomen dat hij kwaad kan doen.’

Hoe vreemd. Juist de mensen die zich verheugen dat een presidentskandidaat permanent zijn middelvinger opsteekt naar alle regels, vertrouwen er stilzwijgend op dat diezelfde regels hun zelfgekozen gek uiteindelijk in bedwang zullen houden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

10 thoughts on “Middelvinger”

 1. Na het debat twitterde ik:
  “Now everybody knows the cause of Donald’s overweight… He is a baloney-lover!”
  en
  “Cheap Trump-trick… mention that you’re not going to say something nasty about the Clintons. Saying things without saying things… :-((”
  Voor mij is het een blaaskakerige, megalomane machtswellusteling met allerlei vreemde trekjes. Zou dat constante snuiven van ‘m te maken hebben met een weddenschap met de Colombiaanse cocaïne-handelaren? ;-)

 2. Doodeng zo’n man die “democratisch “verkozen wil worden tot een soort alleenheerser die uit Amerika vertrekkende bedrijven, in de ban wil gaan doen.
  Ik vraag me af, als wij in Europa hem dantegenspreken of hij niet even doodleuk de knijper op ONZE economie zal gaan zetten? Het gaat ons Europeanen wel degelijk aan wie er president wordt. Waarom mogen wij niet meestemmen eigenlijk? Aangezien ons luchtruim door Fransen EN Amerikanen wordt beschermd…

 3. Lincoln, Garfield, MacKinley, Kennedy… 1963, ‘t is alweer even geleden.
  Niet dat ik ‘The Donald’ een schijn van kans geef, maar anders moet hij om te beginnen 20 januari 2017, Inauguration Day, zien te halen om de 45ste president van de USA te worden.

 4. Ik had ergens gelezen dat hij noodgedwongen is gaan bankieren in Duitslan en in poetin land. In America zou hij geen crediet meer krijgen. Misschien dat hij daarom geen belasting gegevens wil verstrekken? Is dit een vlucht naar voren van een failiette opblaaspop?

 5. @ 4 en 5,

  Hum, als Trump in America idd geen krediet meer kan krijgen, dan is dat mogelijk de reden dat hij wel krediet van de kiezer wil krijgen. Als president kan hij natuurlijk elk krediet krijgen dat hij wil.

  J.

 6. Eenzijdig artikel. Trump zal zich eerst moeten bewijzen. De debatten zijn een groot toneelspel waarin alles overdreven wordt. Mede dankzij Hillary zitten we met grote ellende in het MO.

  1. Rob @ 8: Trump bewijst permanent dat-ie een windbuil is, dat-ie liegt, dat-ie niets weet, dat-ie discrimineert, dat-ie onbetrouwbaar is, dat-ie alleen op eigen gewin uit is, dat-ie een ontzettende ijdeltuit, en total onbestendig is.

 7. Trump wordt gesteund door een groep zeer rijke joden. Zijn dochter is joods (geworden) en zijn zoon is getrouwd met een joodse vrouw. Carl Icahn staat achter Trump. Dus maakt u zich geen zorgen over de financiering.
  https://gefira.org/en/2016/08/12/the-pro-israel-jews-have-already-won-the-american-election

  Trump visie m.b.t. Europese en Rusische politiek is een stuk beter dan die van Clintons. Neo-Cons zoals Robert Cagan hebben al aangegeven dat ze Hillarry steunen. Robert Haas (zit niet in team Trump) en Carter Page hebben een beter idee over buitelands beleid dan Clinton. Of Trump een derde wereld-oorlog begint weten we niet wel weten we dat Clinton als president zeker leidt tot de derde wereld oorlog.
  https://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y

  @Rob Dit is de Nederlandse media.Dit is het beste wat je kan krijgen.
  Lees dit stuk terug van DE Amerika KENNERS.
  http://www.nu.nl/weekend/4181043/kan-donald-trump-echt-president-van-amerika-worden.html

  “Willem Post van Instituut Clingendael, auteur van zeven boeken over de Verenigde Staten” en in December weet hij nog te melden dat Trump geen kandidaat wordt voor de GOP. ONMOGELIJK! Dit is het niveau waar wij het in Nederland mee moeten doen.

  Wij met gefira voorspelde in aug 2015 dat hij president kan worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.