Stoere taal

Nederland wordt komend halfjaar voorzitter van de EU, en om dat heuglijke feit te markeren riep Mark Rutte op een internationale persconferentie parmantig: ‘Dat ding moet dicht!’ Hij had ’t over de grens tussen Turkije en Syrië, of wellicht over die tussen Turkije en Griekenland (niemand die precies weet tot hoever de EU zich momenteel uitstrekt).

Alsof een grens niet een denkbeeldige streep is met vage bakens her en der, gemarkeerd door weinig meer dan borden, kronkelpaadjes, rivieren en soms een zee. Rutte suggereerde dat een grens concreet, tastbaar en fysiek is: een ferme streep in het zand, een onoverkomelijk obstakel in het landschap. Een poort die je met donderend geratel kunt laten zakken, een hoge muur met slechts een enkele, liefst zwaarbewapende doorgang.

Een minister-president die de lijnen op de Bosatlas voor tastbare werkelijkheid verslijt. Wat doen we nou toch nodeloos moeilijk, suggereert Rutte met z’n stoere het-is-alleen-een-kwestie-van-doorpakken-taal: overal waar zo’n lijn loopt, kan de zaak toch gewoon ‘dicht’ worden gezet? Handen even uit de mouwen, klusje van niks. Alsof het een kwestie is van al getrokken lijnen in de Bosatlas even wat aandikken, met je zwarte viltstift in de hand. Alsof een ettelijke honderden kilometers lange grens een simplistisch ‘ding’ is, iets dat je aan dan wel uit kunt zetten.

Tienduizenden halfverzuipende vluchtelingen hebben aangetoond dat grenzen per definitie poreus zijn. Tientallen commentators hebben terdege uitgelegd dat als je mensensmokkelaars écht de pas wil afsnijden, het slimmer is om vluchtelingen eindelijk in staat te stellen een vliegtuigticket naar het westen te kopen – dan heb je bovendien, zoals Rutte graag wil, serieus meer invloed op wie hier naartoe komt.

Maar van zulke finesses wil Rutte niets weten. De grens, ‘dat ding’ moet gewoon dicht.

Het is stoeremannentaal. Ogenschijnlijk, tenminste. Want in de praktijk is het holle retoriek; er verandert geen klap door. De grens wordt er geen millimeter dichter van, de toestroom van wanhopigen vermindert er niet door, geen vluchteling is ermee geholpen. Maar voor de bühne klinkt het leuk: ‘Dat ding moet dicht.’

In doortastendheid toont zich immers het ware staatsmanschap?

Welnee. Rutte verkoopt wrange sprookjes. Hij ontkent alle bewezen haken en ogen van de realiteit, hij doet alsof oplossingen zoeken gelijk staat aan simpele one-liners debiteren, en hij zet zichzelf al doende pontificaal neer als kordaat en standvastig – ben ik nou niet een échte leider van het land? Bewonder mij. Stem op mij.

Terwijl het enige dat je hoort wanneer je naar écht naar Rutte luistert, een klein, bang jongetje is die met een viltstift steeds dikkere strepen op een kaart aan het krassen is en die intussen een beetje high is geraakt van de oplosmiddelen in zijn inkt.

Niets zo pathetisch als stoeremannentaal.

Author: Spaink

beheerder / moderator

15 thoughts on “Stoere taal”

  1. Niets mis met mannentaal, al dan niet stoer. Maar echte mannen doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Jij hebt haarfijn uitgelegd dat het hem niet gaat lukken om dat ding dicht te krijgen en daarmee aangetoont dat hij onbetrouwbaar is. Wie stemt er dan nog op zo een niet waardige man.

  2. Het heeft niX met taal, feminien of masculien, stoer of laf, uit te staan. Het is een ambtenaren-dingetje: “it’s da law” en als ‘t zo geschreven staat dan IS ‘t zo!
    Er is niet slechts één werkelijkheid; er zijn er meerdere. De papieren werkelijkheid zal en moet prevaleren.
    Het “In principio erat verbum” krijgt op die manier (de arme Johannes (de leerling dien Hij lief had) draait zich om in zijn graf) een tamelijk nare bijsmaak.

  3. dee vluchtelingen zijn mensen met geld die kunnen inderdaad als het toegestaan wordt prima en veilig, als vliegen veilig is tegenwoordig betre met het vliegtuig
    kunnen hun huisdieren ook mee
    nu hebben we allemaal mensen met een trauma…..

  4. Allereerst: Rutte heeft die stoere praat van Balkenende geleerd, dat was ook zo’n held. Verder denkt hij: Ik heb al jaren geleden mijn verstand op nul gezet, dus moeten die grenzen ook in de nulstand kunnen.

    Q: “dat als je mensensmokkelaars écht de pas wil afsnijden, het slimmer is om vluchtelingen eindelijk in staat te stellen een vliegtuigticket naar het westen te kopen – dan heb je bovendien, zoals Rutte graag wil, serieus meer invloed op wie hier naartoe komt.”

    Welja, laten we ze hier per vliegtuig naartoe laten komen, doe me een lol. En wat dan nog, denk je werkelijk, Karin, dat dat het probleem zou oplossen? Degenen die niet worden goedgekeurd voor een vliegticket komen dan alsnog per mensensmokkelaar hiernaartoe? En die hebben dan meer ruimte in hun bootjes, dus per saldo komen er meer. Dus dat Rutte daar niks van wil weten, kan ik begrijpen.

    Maar Rutte verwoordt niets anders dan wat de overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt – zo’n 80/90%, voorzover ik weet – dus ja, hij moet idd oppassen voor stemmenverlies. Hij moet Wilders afvangen.

    Dus, per saldo, verdenk je Rutte ervan een viltstiftsnuiver te zijn geworden? :))

    Wat Turkije betreft: De EU houdt op bij de grens van Griekenland en Europa houdt op bij de Bosporus. Turkije ligt voor zo’n 90% in Azië, dus hoort gewoon niet bij Europa dus ook niet in de EU. En de deal die de EU met Turkije heeft afgesloten: Jullie de vluchtelingen en dan is jullie toetreding ook weer bespreekbaar, is natuurlijk van de gekke. ‘t Eén staat geheel los van het ander.

    Typo 1: “Maat voor de bühne”…
    Typo 2: “Terwijl het enige dat je hoort wanneer je naar écht naar Rutte luistert”…

    Janus.

  5. @Janus 6. Het “Wir schaffen das!” is wijventaal. En wel van Bundeskanzlerin Frau Doktor Merk-dich-das-mal Angela (niet: Anzjeelaa): iemand met kloten.

    @Janus 5. Sinterklaas /* is (c.q. was) een Turk! (en Zwarte Piet een Moor – maar dit terzijde)

    /* Joke van Leeuwen (stadsdichter (en -opener) van Antwerpen) kan dit prima uitleggen. Vraag anders Imme Dros.

    Fuck Charlie Brown: Je suis Tašúŋke Witkó – voor minder doe ik het niet.

  6. JPaul, dat het Merkel was, dat weet ik ook. Dat was nou net de grap. En idd kan je stellen dat Rutte wijventaal heeft uitgeslagen, hetgeen de speculaties over zijn al of niet nog in de kast zijn, kan versterken.

    Over de oorsprong van de zwarte kleur van Zwarte Piet – Joke van Leeuwen, Imme Dros of niet – bestaan verschillende theorieën, dewelke ik hier, gezien het hoofdtopic, niet ga opsommen.

    Hoe je Sinterklaas uit mijn 5 hebt gedestilleerd/* snap ik eigenlijk niet.

    /* O, kan het daaraan hebben gelegen? :))

    Janus.

  7. ‘Het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt moet drastisch naar beneden’.

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/merkel-we-gaan-het-aantal-vluchtelingen-terugdringen~a4207504/

    Merkel draait, maar veel gif is al ruimschoots binnen, om zich te vermenigvuldigen met het gif dat er al was. Slapende celletjes, hoe imbiciel ook (lone wolves), je weet wel, oud gebruik en hup, doel bereikt, rotzooi compleet.

    Wir haben es nicht gewusst? Me reet. Niet WILLEN weten. De neo fascistische islam kan voluit op de hoorn blazen. Gewillig voetvolk te over.

    En DAT is het probleem. Het is al lang te laat en te weinig. De niet echte vluchtelingen met de politiek correcten en hun dood knuffelde anti westerse allochtonen, verpesten het bovendien (weer eens) voor de goeien, de WEL echte vluchtelingen.

    En Rutte is een druppel op een gloeiende plaat. Dus wat nu?

  8. AnnaC (11),

    Jij dacht: Rutte stoere taal, dan ik ook, ik moet mijn ego, net als hij, toch ergens aan opvijzelen.

    Ik ben ook niet bepaald blij met die vluchtelingenstroom, maar om deze mensen “gif” te noemen, gaat mij toch echt te ver, ondanks dat je het verderop nuanceert.

    J.

  9. Dat gif slaat vnl op de islam en de invloeden. Dacht dat dat wel duidelijk was, ook al noemde ik het niet bij naam.

  10. Jij schreef: “Merkel draait, maar veel gif is al ruimschoots binnen, om zich te vermenigvuldigen met het gif dat er al was.”

    Merkel had het over mensen en “vermenigvuldigen” is een bezigheid waar mensen zich over het algemeen mee bezig houden en waar in het bijzonder de importmensen van beschuldigd worden om meer macht te krijgen. Vandaar dat ik dacht dat je met “gif” mensen aanduidde. Toch niet zo’n vreemde conclusie, dacht ik.

    J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.