Herstel

Mijn kat verstopte zich gisteren van schrik urenlang in de boekenkast. Nattigheid die met zoveel geweld in haar hoogsteigenste tuintje neerkletterde: dat voorspelde onheil, dat kon niet anders, zeker nu er af en toe onweer aan te pas kwam. Zelf ging ik soms buiten poolshoogte nemen wanneer de regen even leek te luwen, maar ik kwam dan steeds bedrogen uit. Wat verhoudingsgewijs minder regen leek, was de facto nog steeds een ongelooflijke stortbui.

Op Twitter verschenen foto’s van ondergelopen metrostations, van auto’s die tot aan hun assen in het water stonden, van mensen die enkeldiep door het water moesten waadden, putdeksels die omhoog werden gestuwd, watervallen die van daken kletterden. Iemand in de Amsterdamse Rivierenbuurt had een waterbed opgepompt, was daar ruggelings op gaan liggen en dreef quasi-achteloos door de straten van Oud-Zuid: als dit de zondvloed was, was hij tenminste vastberaden om daar flink lol van te hebben.

Er viel gisteren gemiddeld 15 centimeter regen. Plaatselijk – bijvoorbeeld in Maarssen – liep dat op tot meer dan 20 centimeter. Het was de natste dag ooit in Nederland is gemeten, en dat was niet niks: zulke statistiek houden we al ruim een eeuw bij.

We breken al een jaar of tien het ene weerrecord na het andere. De zachtste winter. De warmste maand. De natste dag. Het meest stroboscopische onweer.
Al die verbroken records beperken zich niet tot Nederland: de klimaatsveranderingen en akelige records zijn een wereldwijd fenomeen. Elk jaar kalven de poolkappen verder af. Elk jaar bloeit van alles opnieuw weer eerder dan het vroeger deed. Elk jaar zijn er nieuwe dier- en plantsoorten die helemaal in de war raken – of zelfs: op de rand van uitsterven komen te staan – omdat ons klimaat schoksgewijs verandert.

Wie nu nog durft te beweren dat klimaatsverandering een fictie is, kan niet uit zijn doppen kijken. Het is de hoogste tijd om iets te doen. Doen we niks, dan verwarmen we de aarde – en onszelf – totdat we alles opbranden.

Het akelige is: niemand weet precies hoe we dit proces kunnen stoppen. Anderzijds: alles wat we nu wél kunnen bedenken om te doen – minder olie en kolen verbranden, meer wind- en zonne-energie opwekken – helpt meteen al immens. De schade die we onszelf en onze planeet al hebben toegebracht, kunnen we niet ongedaan maken. Maar we kunnen wel degelijk stoppen de situatie te verergeren. We kunnen stilhouden, we kunnen pas op de plaats maken, we kunnen weigeren ons klimaat nog verder te slopen.

De regen hield op, en ik verwachtte dat we nog dagenlang verstopte rioleringen en volle goten zouden hebben. Maar nee: de zon brak door. Binnen een paar uur was alles weer droog en warm.

De wereld heeft een onnavolgbare kracht om zichzelf te herstellen. Misschien is het een goed idee om die kracht voortaan met al onze macht te ondersteunen.


Aantal reacties: 11

 1. ≡ 30 Jul 2014 ≡ 18:28

  Klimaatverandering is inderdaad geen fictie.

  Maar kijk ‘ns naar het Youtubefilmpje: The Global Warming Hoax Explained for Dummies.
  (ruim 12 min).

  Wat is de grootste oorzaak van die Co2 uitstoot de mens of ….toch wat anders?
  (Maar het is terecht Karin dat je zegt dat de mens zijn leefwereld behoort te respecteren.)

  Groetjes.

 2. ≡ 30 Jul 2014 ≡ 21:33

  ben het helemaal met je eens karin

 3. ≡ 31 Jul 2014 ≡ 02:58

  Hoe lang, denk je dat onze diersoort hier nog rondloopt?
  Karin, we zijn hier net en we blijven maar even… en persoonlijk vind ik dat een rustgevende gedachte.
  Bij ‘maar de mens is de kroon op de schepping’ word ik alleen maar lacherig…
  Bij wateroverlast denk ik niet aan ondergelopen kelders maar aan 1953…

  Après nous, le déluge (en ik woon op meer dan 5 meter beneden NAP). ;-)

 4. ≡ 01 Aug 2014 ≡ 11:22

  Henk blijkbaar heb je niet naar het filmpje gekeken.
  Het gaat niet over God maar hoe mensen de ‘global warming’ misbruiken voor (economisch) eigen belang. Er is een heftige discussie gaande in de VS omtrent aanneming klimaatwet. Waar de belastingbetaler moet voor bloeden. En je weet als het daar gebeurt zal het niet langer duren dat elders…ook hier kan zijn.

  Dan maar als afsluiting ook op Youtube:
  Is Global Warming Fake?(Neil Degrasse Tyson vs Bob Lutz).

  Groetjes.

 5. ≡ 01 Aug 2014 ≡ 15:50

  Een ‘wetenschapper’, een partijdige presentator en een voormalig onderdirecteur van een autofabrikant… deze 5:38
  (https://www.youtube.com/watch?v=I0leiwOx6w0 ) voegde echt helemaal niets toe aan ‘de discussie’.

  Het andere filmpje had ik inderdaad niet bekeken… alsnog even doen… 12:22 verspilde tijd aan het kijken naar oud nieuws.
  Zelfs Al Gore’s “An Inconvenient Truth” was… uh…destijds… interessanter.

  En waar het de belastingbetaler betreft… waar denk je dat de vele miljarden die ‘nodig’ zijn om onze dijken op te hogen vandaan (gaan) komen?
  Wanneer je per se iets wilt hebben om je zorgen over te maken, dan zou ik eerder kijken naar het vrijkomende methaan bij het smelten van de permafrost van Siberië… of iets dergelijks.

 6. ≡ 01 Aug 2014 ≡ 19:51

  Welke discussie Henk? Of een mens wel of niet mag ingrijpen? Natuurlijk mag een mens ingrijpen maar als die mens zelf nog geen eens weet hoe? Waarom die angst dat alleen door ingrijpen van de mens het weer geheel goed komt(de mens doet meer kwaad, dan goed dat is wel bewezen). Misschien jouw niet bekend rond de jaar 1000 en rond het jaar 1600 hebben de mens ook een opwarming van de aarde meegemaakt. In die tijd was er geen sprake van milieuvervuiling is die aarde dan ten onder gegaan, nou de mens leeft nog steeds. Zelfs tussen 1946 en 1970 voorspelden de wetenschappers dat wij een ijstijd tegemoet gaan.

  Ook over 1953 valt genoeg te vertellen. Heus niet alleen maar een natuurramp.
  Noemt het maar een samenloop van omstandigheden. Zoals slecht onderhoud en bewaking tgv wo2, de schatkist was leeg. Duitsers hebben bunkers in de zeedijken gebouwd. De dijken op Walcheren werd door geallieerden aan flarden geschoten. Mensen moesten leven. Daarom groeven ze veen uit aan beide kanten van de zeedijk. De zeedijken was aan zeekant mn versterkt de bijkomende springvloed zodat het water ook van landkant de dijk vernielde. En iedereen kan weten dat kleibodem nooit stabiel is als daarop bouwt.
  En wij Hollanders zijn af en toe zo krenterig dat de laatste diikophoging pas werd gedaan toen eignlijk het kalf verdronken was (daarmee bedoel ik de dijkophoging van recenter tijdstip).

  Belasting mag je best wel uitgeven, daar ben ik helemaal niet tegen, zeker voor dijkophoging. Maar het is flauwekul dat Co2 belasting niet naar dijkverhoging gaan, maar naar andere zaken zoals het vullen van gaten in de begoting. Hoeveel landen(mn bedrijven) houden zich aan het Kioto verdrag? En zelfs Nederland met zijn Co2 uitstoot één van de vuilste van Europa(ook wel logisch klein landje, veel bedrijven en volk dicht op elkaar, geconcentreerd).

  Ach wat Al Gore schetst is gelijk aan een doemdenker of een Jehova getuige die roepen de wereld vergaat. En met stastiek kan iedereen knoeien(vraag maar aan Diederik Stapel: een rekenkundig verband is nog niet gelijk aan causaal verband).

  Weet je hoe oud onze planeet inmiddels wel is 3,5 miljard jaar. Die is echt niet klein te krijgen in het verre verleden was er een giga meteoor op aarde gevallen, met als gevolge een tera tsunami (zondvloed?) daarna een ijstijd. En nog bestaat onze wereld.
  En weet je wat voor inpact zo’n brok steen had, zoveel splitsing(kern/atoom)bommen hebben wij niet op aarde.

  Ik denk dat imo wij de meeste zorg moeten maken om het gebruik van splitsing(kern) energie op deze aardkloot. Het wordt zo enorm gebagatellisseerd. Na de oorlog hebben zoveel kernproeven gedaan, 2 bommen gedropt in Japan, zo’n drie meltdowns gehad, en nog eens zoveel radioactieve prepraten (medische wetenschap en zorg) in het milieu geflikkerd.
  Heeft dat geen impact op je gezondheid dat radioactief Cesium zodanig ons water(ook drinkwater) verpest. Of kanker gesproken en al die andere welvaartziekten en waarom sinds 1987 er procentueel gewijs minder voedingstoffen zitten in groenten, fruit en vlees (ook mede hierdoor is onze voedingsbodem is heftig vervuild). En daarover horen weinig of niets.
  Cernobyl lekte 10 dagen, Fukeshima inmiddels zo’n 3 jaar aan de gang en nog steeds stroomt het radioactief afval de zeeën in. Waarom wordt hier niets aangedaan?

  Trouwens toch ook positief nieuws voor wie nog niet weten. Co2 uitstoot zou gaten in de ozonlaag vergroten zodat gevaarlijke uv straling de aarde bereiken. Wat blijkt de ozonlaag wordt steeds kleiner en herstelt zich.

  Als wetenschapper kun je ook het standpunt innemen dat juist door het smelten van de poolkappen de aarde wordt afgekoeld in plaats dat de aarde opbrandt. En juist door het extra water. Zodat het water (door de hardwerkende zon)snel verdampt en dat weer te goede komt van onze atmosfeer. De atmosfeer wordt daardoor dikker om de aardoppervlakte te beschermen. Maar die hapsnurkers van wetenschappers(geo enigineers) sproeien chemicaliën in de lucht om de atmosfeer te beïnvloeden.

  Trouwens je hoeft me niet te geloven.
  Niet alleen de polen van aarde smelten, maar van vele planeten in ons zonnestelsel.
  Wonen daar dan ook wezens die in SUV rijden of hun milieu vervuilen?

  Groetjes Henk, hier laat ik het maar bij. Want over de waarheid kun je wel blijven redetwisten, het schiet niet op. Het is maar vanuit welke invalshoek je wilt kijken.

  Methaan is toch aardgas( Ch4) wie dat kan opvangen kan nog wel ‘ns rijk worden?
  (Maar vergeet niet een patent aan te vragen). In het eerste film wordt ook iets over methaan gezegd. Oud nieuws Henk, misschien voor jou… maar ik merkt dat je geen beta achtergrond hebt, maar dat is ook niet zo erg. Daarom kan onze inzichten verschillen. ;-)

 7. ≡ 01 Aug 2014 ≡ 20:16

  Sorry,
  de gaten in ozonlaag worden kleiner.

 8. ≡ 01 Aug 2014 ≡ 22:13

  @6.wijzij ≡ 01 aug 2014 ≡ 19:51
  “maar ik merkt dat je geen beta achtergrond hebt,”
  en jij geen alpha
  Maar je hebt uit de aard der zaak volkomen gelijk: HenK heeft van enig verschil tussen klimaat en weder generlei notie, kent TV of het internet niet: is heel dom en kijkt nimmer ofte nooit verder dan zijn eigen, erg korte, neus lang is. Dat doen ze; mensen uit (of in) Delfshaven en belendende parochies.

 9. ≡ 02 Aug 2014 ≡ 01:32

  Ik ook van jou, JPaul!
  Over het denkniveau van wijzij zal ik me maar niet uitlaten… Scheikundeleraar/-lerares op VMBO-niveau met een (te) grote behoefte om anderen iets te leren? Een verschillende achtergrond zal ik niet ontkennen… ;-)

 10. url url'>Spaink ≡ 02 Aug 2014 ≡ 02:14

  Kunnen we de persoonlijke aanvallen achterwege laten, dames & heren?

 11. ≡ 02 Aug 2014 ≡ 11:27

  Karin je hebt volkomen gelijk.
  Sorry Henk, JPaul ook jullie hebben gelijk achtergrond, geloof, macht, bezittingen en geld mogen geen rol spelen als mensen oprecht met elkaar communiceren.
  Een prettige dag.

  Groetjes.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *