Meet uzelf

Het gerucht gaat dat Apple momenteel druk doende is een deal te sluiten met Amerikaanse ziektekostenverzekeraars. Eind dit jaar introduceert het bedrijf een nieuw gadget: de iWatch, een polshorloge dat allerlei biometrische gegevens van de drager bijhoudt. De iWatch kan automatisch je hartslag, bloeddruk, het aantal gelopen stappen per dag registreren en je kunt er je calorieverbruik in opslaan. Het ding schijnt zelfs eenvoudige bloedmetingen te kunnen gaan uitvoeren.

Apple mikt op twee beproefde strategieën. De ene is de koppelverkoop, bekend van de introductie van mobieltjes. De klant kreeg zo’n (indertijd razend duur) apparaat zowat gratis verstrekt van de telefoonmaatschappij, op voorwaarde dat -ie een abonnement voor twee jaar bij ze nam. De andere is het kortingsmodel: wie geregeld de gegevens van zijn iWatch uploadt naar zijn huisarts, specialist of verzekeraar, krijgt vervolgens korting op z’n ziektekostenverzekering.

Buitengewoon slim van Apple. Op die manier promoten de verzekeraars Apples nieuwste gadget, subsidiëren zij een flink deel van de aanschafkosten voor de consument, en zorgt Apple er tussen neus en lippen voor dat hun gadget als ‘bevorderend’ voor de individuele gezondheid in de markt wordt neergezet.

Je biometrische gegevens permanent meten klinkt geweldig, en wordt aangeprezen als een manier om zelf proactief te zijn, om meer controle over ons lichaam te krijgen, ons ‘bewuster’ te maken van ons eigen gedrag. Zo bezien is de iWatch een middel om ons te helpen gezonder te gaan leven. Voorts zouden we ziektes zo eerder kunnen opsporen en fysieke problemen hopelijk in de kiem kunnen smoren: de iWatch geeft ons de kans om in te grijpen voordat een afwijking ons boven het hoofd groeit.

Maar dat is zeer de vraag. Dure zorg zit ’m vooral in chronische ziektes, in ouderdomsziektes, en in het laatste jaar van iemands leven. Daar verandert een iWatch weinig aan: MS, astma, COPD, Parkinson, dementie, reuma, hernia’s, suikerziekte en kanker voorkom je er niet mee. Op de keper beschouwd zijn er eigenlijk bitter weinig ziektes die je kunt voorkomen door jezelf eindeloos in de gaten te houden.

Voorkom je ongezond leven met een iWatch? Zal iemand minder gaan drinken, eten of roken, zuiver omdat-ie een smart watch om zijn pols heeft? Hooguit is zo’n ding een steun in de rug wanneer je, zoals Hans in deze krant, tóch al wilde halveren, en overal hulptroepen zoekt.

Zulke gadgets slaan vooral aan bij jonge en hippe mensen, toevallig juist de groep die weinig beroep doet op de gezondheidszorg. Je kunt je afvragen welk doel al dat gemeet en ken-je-eigen-lichaam op hen heeft: ik vrees dat ze al doende eerder vaker bij de dokter zullen zitten. ‘Gisteren was mijn hartslag 5% hoger dan gemiddeld, is er soms iets aan de hand?’

We kweken een generatie van hypochonders.

 
Noot, 20 april 204:
Slate spubliceerde gisteren een zeer interessant artikel over Fitbit, een tracker die biometrische gegevens bijhoudt. De gegevens worden onder meer naar je werkgever gestuurd. Zie ‘What Fitbit and Nest Are Doing With Your Data‘.

Author: Spaink

beheerder / moderator

14 thoughts on “Meet uzelf”

  1. Bizar slecht en ongefundeerd artikel. Wie zegt dat Apple een iWatch introduceert? Wie zegt dat ze gaan samen werken met zorgverzekeraars? Wie zegt dat ze koppelverkoop gaan doen? Wie zegt dat de iWatch data kan uploaden naar een verzekeraar?

    Oftewel extreem speculatief, gebaseerd op geen enkel feit.

  2. Herman: het stuk opent nota bene met de opmerking dat dit een gerucht is.

    Achter het gerucht steekt natuurlijk een idee, en daar kun je heel goed een column over schrijven.

  3. Het artikel opent met een gerucht over een deal met zorgverzekeraars. De rest wordt als feit neergezet. Er is geen enkele onderbouwing in dit artikel. Niks is op feiten gebaseerd.

  4. Het lijkt me nog niet eens zo irreeel. De gadget/technologie markt is een erg lastige markt, Apple heeft het daar goed gedaan. Ze zullen ook op zoek zijn naar nieuwe markten. Gezondheid is een hele grote.
    Het zou me niets verbazen als Apple er echt mee kwam.
    Kijk ook maar eens naar Philips, zij hebben zich ook op deze markt gestort en het legt ze volgens mij geen windeieren.

  5. Maar ik ben het wel met je eens Karin.
    Even simpel, iedereen heeft een weegschaal en toch neemt het aantal mensen met overgewicht toe.
    Ik vraag me ook af hoeveel mensen slaaf zijn van hun weegschaal, terwijl zij beter niet op de weegschaal kunnen gaan staan.

  6. Alles onstaat uit het idee. Je mag tegenwoordig niet meer ‘vooruit’ denken dan is het opeens niet meer gebaseerd op feiten. Goed lezen is een kunst. Ze hebben altijd zo op proactief. Dit proactief stukje laat mensen nadenken over oorzaak en eventuele gevolgen. Misschien hoef je later niet te zeggen ik wist het niet als het ‘een feit’ is geworden. Afwegingen maken mensen door alle voors en tegens te benoemen. Helder stuk.

    Trouwens feiten kunnen ook gebracht worden als waarheden. De vraag is altijd welk doel wil je bereiken? Feiten zijn meningen van ‘deskundigen’. Laat ik daar maar ophouden. Maar ik ben ervaringsdeskundige. ;-)
    Dat’s een goede Thian (draadje 3).

  7. We gaan allemaal een keer dood. Persoonlijk geen behoefte aan een “horloge” die me dat nog duidelijker maakt.

  8. Absurd. Ziekte (en dood), ook al willen we dat niet, horen bij het Leven, zijn evenzovele boodschappers. Maar ziek-zijn mag niet. Dus gaan we er met z’n allen in volle vaart tegenaan.
    Docent van mij zei ooit: “We hebben nog nooit zoveel gekund, zoveel ontwikkeld op medisch gebied. En we zijn nog nooit zó ziek geweest.”
    Omarm je vijand, dan kan-ie transformeren.
    Mary Renooij

  9. @12:

    “Maar ziek-zijn mag niet.”

    Dood gaan mag ook niet. We proberen het uit te stellen – tegen zeeeeeeer hoge kosten – totdat er alleen nog maar lillend vlees in een bed ligt. Maar ja, dat lillend vlees kan dan wel op dat horloge kijken hoe laat het is…. Letterlijk en figuurlijk.

    Is dat winst? Ja, voor Apple.

    J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.