Koningin m/v

Afwezig in elk debat over de monarchie is dat wij al generaties lang vorstinnen hebben. Een koningin is niet hetzelfde als een koning.

Van Emma tot aan Juliana waren de dames tevreden met een ceremoniële status: ze dienden als nationaal ornament, en hebben zelden meer gedaan dan een occulte seance beleggen of het volk soms moed inspreken.

Beatrix was de eerste vorstin die zich daadwerkelijk met het landsbestuur bemoeide. Ze las haar stukken, wilde op de hoogte worden gehouden, en gispte naar verluidt haar minister-presidenten wel eens over een regeringsbesluit. Helemaal serieus namen we Beatrix evenwel niet. De pers besprak vaker welk ensemble ze droeg dan de portee van haar Kersttoespraak, en serieuze studies naar haar instructies van (in)formateurs zijn er niet.

De prins-gemalen zaten altijd in een spagaat. Enerzijds hoorden ze de man in huis te zijn, dat gold indertijd immers voor alle mannen, maar anderzijds stonden ze eeuwig in de schaduw van hun dames. Wat ze wilden, moesten ze achter de schermen doen. Het is een rode draad in de geschiedenis van de Oranjes: koninklijke echtgenoten die hun ambities moesten intomen en die, als ze invloed wilden uitoefen, dat via het bed of via gerommel en geritsel moesten doen.

Bij Wilhelmina’s Hendrik was dat nog niet zo’n ramp. Zijn verlangens waren simpel: drank en vrouwen, beide liefst in ruime mate. Zolang-ie een en ander discreet hield, was er weinig aan de hand. Bastaards hebben de Oranjes altijd gemaakt, dus dat gaf verder niet zo.

Juliana’s Bernhard was al lastiger. Zijn lidmaatschap van de Bilderberg-groep – een gezelschap van industriëlen en bankdirecteuren die via hun old boys’ netwerk de politiek naar hun hand trachtte te zetten – verdoezelde men liefst, maar steekpenningen aannemen teneinde Nederland over te halen straaljagers van Lockheed aan te schaffen, ging te ver. Bernhard moest zijn uniform inleveren en bepaalde zich de rest van zijn leven mokkend tot de jacht.

Claus tenslotte kreeg een baantje in het ontwikkelingswerk om hem zoet te houden. Hij bleek daar helaas goed in te zijn, en werd dus op een zijspoor gezet. Bijklussen is leuk voor een prins-gemaal, maar het moest vooral niet politiek worden. (Ooit wilde uitgeverij Van Gennep Claus’ verzamelde redevoeringen uitgeven. Claus gaf toestemming. Maar de Rijksvoorlichtingsdienst verbood de uitgave: de prins kon er omstreden door raken!) Geen wonder dat Claus depressief werd: zoveel ideeën, en geen kans om ze uit te dragen.

Binnenkort wordt Willem-Alexander koning. Hij heeft al eerder gezegd liever in de voetsporen van mams te willen treden, dan in die van oma: Willem wenst zich met beleid bezig te houden. De afgelopen jaren hebben regering en parlement, als voorbereiding op de troonswisseling, de positie van het staatshoofd ingeperkt.

Want mannelijke staatshoofden die zich met landsbeleid wilden bezighouden, dát is andere koek dan een koningin.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Koningin m/v”

 1. Goed stuk, lees ook dit pareltje!!
  http://marksweblogsite.blogspot.nl/2009/05/bevrijdingsdag-5-mei-2009-woii-en.html

 2. Pingback: Leonieke
 3. Ja, Alexander kan zoveel willen, maar de moderne politiek heeft een heel andere koers voor oog, t.o.v. het Oranje sprookje daterend uit het jaar 1800,

  De huidige propaganda machine die Oranje gezind zijn in Nederland zegt nog tegen het volk dat de Oranjes de Hollander rijker maken door zaken te doen met het buitenland , maar Frankrijk EN Duitsland doen het al jaren prima zonder hulp van een monarchie in de zakenwereld….

  Een ideale toekomst zou zijn dat het koningshuis dit zelf inziet en zichzelf opheft, annexeerd, dan zijn ze ook gelijk af van het spreekverbod dat de staat hen oplegt… Maar denk eerder dat aardappelboer Alexander eieren voor zijn geld kiest, ( hij heeft denk ik weinig realiteits zin ) en alles door laat modderen zoals het nu is, tsja hoogmoed komt voor de val…..

 4. wat een discriminatie eigenlijk
  dat een vrouw, koningin minder “gevaarlijk”
  zou zijn dat een koning

  ik zal bea missen…

 5. Als Beatrix gisteren zou hebben gezegt “Mensen van Nederland, ik speelde al die jaren voor de lol een typetje, van een vrouw die heel lelijk bekakt praat” dan zou ik er wel om kunnen lachen, maar ik vrees dat ze echt is zoals ze is.. Ik ben blij dat ze weg is ! En Alex ook hoop ik, snel !!!

 6. Heb Willem Alexander ook eens horen zeggen dat zijn oma hem eigenlijk meer inspireerde qua regeerstijl. Ik denk eerlijk gezegd dat het hem en zijn vrouw een zorg zal zijn allemaal, zolang ze hun centen maar krijgen en in een mooi paleis kunnen wonen. Wie wil voor dat geld niet een beetje goede doelen lopen najagen? (met alle respect)
  Prins Claus was van een ander kaliber. Vreselijk dat hij zo is gedwarsboomd met het uitdragen van zijn ideeën. Maar mooi hoeveel hij uiteindelijk heeft kunnen betekenen voor de emancipatie van mensen met een ziekte. De trots en eigenheid die hij tot het laatst toe heeft uitgedragen, dat was echt inspirerend.

 7. Willem Alexandedr heeft ook ooit eens de woorden gesproken dat ie 30 April in ere zou houden als eerbetoon aan zijn oma.
  Nu zie je al wat zijn woord waard is door de nationale feestdag te verplaatsen naar 27 April.
  Slap hoor

 8. Wat je er ook van vindt, veel ja geknik is het allemaal wel. De hoeveelste nederlandse bank is nu aan de beurt om gered te worden en welke volgt eigenlijk daarna nog weer?

 9. “Een koningin is niet hetzelfde als een koning”.
  En niet iedere koningin is hetzelfde…
  Wat zei Churchill ook alweer over Wilhelmina ? “The only real man among the governments-in-exile in London”. En was het niet dezelfde Wilhelmina, die het parlement wel wilde afschaffen…

  Is Willem-Alexander ‘mannelijker’ dan zijn overgrootmoeder? Is hij ‘mannelijker’ dan zijn moeder?
  Los van uiterlijke kenmerken… is hij ‘mannelijker’ dan Máxima of wordt zij in de praktijk de vijfde achtereenvolgende vrouw op de troon?

  Echt veel zorgen maak ik hierover niet. De beginjaren van de vorige Willem Alexander, ‘de waterheld van het Loo’ :-), liggen pakweg 160 jaar achter ons en de ruimte en kansen om ‘de macht te grijpen’ zijn nagenoeg afwezig.
  Nederland staat wel achter Oranje, maar niet achter een Oranje-dictatuur.

  Verder blijf ik (met velen) in een, gelukkig figuurlijke, spagaat: Ik ben tegen erfopvolging, maar voor het Oranje-huis, zoals het zich gedurende mijn leven getoond heeft…
  Leve de Koningin! ;-)

 10. hij pakte wel maxima,s uitspraak even terug dat Hij de koning in op volgde
  en niet maxima, dat vond ik sterk
  daar achteraan dat het taak voor hen samen is
  en dat is nl ook zo

  ik vind hem wel gegroeit
  anders zal het zijn
  dat geloof ik

  ook dat zal goed zijn in een andere generatie

  en die andere datum voor koningsdag
  mischien rekening houdend met waqt er ondertussen gebeurt is
  een aanval op koninginne dag waar mensen nog trauma,s van hebben
  waar mensen omgekomen zijn

  een poging daar los van te komen,
  en die mensen rust te geven op de bewuste dag

  je kan wel iets zeggen maar als daarna dat soort dingen gebeuren??

  mischien zitten er goede bedoelingen achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.