Boudewijn

Boudewijn van Ingen (also known as Bogie) died last Tuesday, September 4. He was 49.

Boudewijn was one of the first Dutch people who joined me in September 1995 when I put the Fishman Affidavit online. The Fishman Affidavit contains excerpts of the OT-levels, and Scientology had been rather successful in removing the document from the internet. Until the document hit the Dutch part of the internet: within a week, we had a hundred mirrors of the document. The ensuing lawsuit lasted for almost 10 years, and we kept winning; ever since 1996, the excerpts of the OT-levels as provided on my website are legal and anybody can copy and/or quote them.

Boudewijn joined the protest almost immediately. But unlike most others, he really read up about Scientology and decided that fighting the cult was a worthy cause. He became a real critic. He posted on alt.religion.scientology; he investigated; he joined IRL protests; he engaged (in as far as possible) in conversations with members, and – his most memorable feat – he engaged in debates with his co-critics when he thought that they were sloppy, immoral, or simply unkind.

Boudewijn was a kind and gentle person. Utterly smart but never condescending; utterly engaged, but never blinded.

*

The energy that he spent on Scientology, was even more precious because Boudewijn’s health sucked. He had hemophilia, the bleeders’s disease. His veins would break open at the slightest intrusion, and the blood clots that occurred everywhere in his body, had caused major disabilities. When I got to know him, he had to use crutches for support, and often a wheelchair.

A few years ago, Boudewijn got a brain hemorrhage that left him mostly incapacitated and very dependent (left side paralysis). He was forced to live in a nursing home while he tried to recuperate. And he hated that. It took him quite some time to finally be able to move back into his own apartment, and to feel independent again.

Last week, he got a new brain hemorrhage; and this time, he died. Somehow, I’m happy that Bouewijn didn’t have to negotiate another round of devastating adjustments to more and more minimal possibilities. Yet it sucks that he has died. Boudewijn has done everything he could possibly do to survive, and yet he managed to make time to try and help free others… May he never be forgotten.

[Picture: Nantko Schanssema, Jeta Eggers and Boudewijn van Ingen, August 2000.]

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Boudewijn”

 1. So a fighter, who stood shoulder to shoulder with you, died. Very sad. And he died to young, like most soldiers. Maybe his part of this fight was completed. Let’s hope so. I hope he found his peace.

  In my opinion, people like him are enlightend examples for us and mankind overall. Nevertheless is own personal suffering, he fougt for a good cause, which extended his own life.

  Respect for him en my sympathy for you.

  J.

 2. Sterkte bij het een plaats geven van zijn overlijden, Karin.
  En na een beetje te hebben gelezen over de man die hij was, kan ik me je dubbele gevoel goed voorstellen.
  Hij hoeft niets meer in te leveren…

  Een link naar deze fotoreportage ‘moet’ ik hieraan toevoegen…
  Anti Scientology Demo
  “As observed by bogie”
  http://bogie.home.xs4all.nl/demo/demo01.html

 3. Condolences to all who knew and loved Bogie, especially to Karin, Jetta and his family.

  His efforts are legendary; a cornerstone of the critic movement against Scientology. He will not he forgotten.

 4. Being born on the same day and living and playing together as neighborkids for 10 years or so, I got to know Boudewijn just as you so eloquently describe him.

  Thank you for doing this. I’ll never forget him.

  Condolences to his friends and family.

 5. Gisteravond te horen gekregen dat Boudewijn begin september is overleden. Ik heb helaas geen afscheid kunnen nemen, daar baal ik van. Hij was een bijzondere man, direct en eerlijk. Onbegrijpelijk dat hij zo nodig geconfronteerd moest worden met de ziekte hemofilia. Hij hoeft niet langer pijn te lijden, tegelijkertijd is het raar dat hij er nu niet meer is. Ik kan me niet herinneren een zondagavond in de Huppel zonder Boudewijn te hebben meegemaakt. Sterkte aan familie en vrienden.

 6. Gecondoleerd met het verlies.

  Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, maar uit de contacten die ik met hem heb mogen hebben, bleek wel dat hij een bijzonder mens was.
  Hij was een van de eersten, samen met jou, waar ik uitsluitend via het internet een zekere band mee heb opgebouwd. Mede door jullie ben ik mij voor usenet, en de strijd tegen CofS, gaan interesseren.
  Het leven gaat verder, en ik volg de strijd niet meer zo op de voet, maar ik zal Boudewijn niet snel vergeten.

 7. Mooi stukje Spaink.

  Mensen als Boudewijn kom je niet vaak tegen. Jij bent een focking bitch (waarom weet je zelf wel) maar ‘Bogie’ is het soort mens waar je het voor doet. Dagen & nachten lang lezen, dag en nacht na dag en nacht, een week lang wakker liggen door de ellende die je tegen kwam over kinderen in de sekte was ‘normaal’, mensen gebruikt als een asbak, klooien met HTML in je DOS-editortje omdat je gewoon niet meer stil kon zitten en je iets moest doen om je gevoelens te luchtten, en god weet hoeveel guldens (toen nog) per maand je aan de KPN gaf voor je modem-gebruik. Mijn KPN-telefoonrekening beliep in de honderden guldens per maand. Maar dat was toen :-)

  Anyways, water under the bridge. Ik mis die vent. Hadden we daar maar meer van!

  Gr,

  Mike

 8. Mike!

  Ja, de dood van Bogie was een schok. Ik was hoe dan ook blij dat Nantko me op de hoogte bracht, en dat ik zodoende, via hem, tenminste kon zorgen voor bloemen….

  Wat ik van Nantko begreep is dat zijn laatste jaren erg zwaar zijn geweest. Dat wens je niemand toe, least of all Bogie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.