Samenhang

Zonder nou meteen wazig of New-Age holistisch te worden: de afgelopen maanden voelde ik als nooit tevoren dat werkelijk alles met alles samenhangt. Geen land ter wereld staat nog op zichzelf of beslist autonoom. Er zijn altijd buitenlandse partijen nodig – medestanders, of zo u wilt: medeplichtigen – om iets door te zetten. Zelfs dictators, van nature gewend zichzelf almachtig te wanen, weten tegenwoordig dat ze uiteindelijk alleen met steun van buitenaf overeind kunnen blijven.

De Syrische oorlog wordt niet door Assad alleen gevoerd. Ja, hij begon de slachtpartij: die verantwoordelijkheid behoort hem ten volle toe. Maar China en Rusland hebben zich met hun heftige verzet tegen internationale sancties medeplichtig aan het bloedbad gemaakt. Wie Assad voor een internationaal tribunaal weet te krijgen, moet dan ook Poetin en Jintao aanklagen. Ze verlenen Assad morele legitimiteit en helpen hem zijn oorlog vol te houden.

Ook Mubaraks regime was geen lokaal akkefietje waarbij het buitenland zich kies afzijdig hield. Natuurlijk komt afzijdigheid uiteindelijk altijd neer op instemming, maar het westen deed bepaald meer, het steunde Mubarak decennialang allerhartelijkst. Zelfs toen de Egyptenaren met doodsverachting hun vrijheid opeisten, bleven wij hier nog wekenlang uitleggen dat ze met een dictator toch heus beter af waren en hoe gevaarlijk democratie voor ze zou zijn.

We lieten de allerdappersten in de steek, juist toen steun van buitenaf cruciaal was. In hun gezichten zag ik de vertwijfeling, in hun verhalen hoorde ik de wanhoop. Waarom deden wij niks terwijl zij openlijk hun leven riskeerden?

En wat doen we nu? Weer niks. We leunen achterover en zeuren hoe vreselijk gevaarlijk de Moslim Broederschap wel niet is. Voor Egypte deugen in onze ogen eigenlijk alleen seculiere partijen. Eigenlijk vinden we dat moslims, vooraleer wij ze ooit waarlijke democratische gezindheid kunnen toekennen, hun religie moeten opgeven. Of tenminste: uit de politiek moeten houden.

Dat religieus stemmen hier volkomen ingeburgerd zijn en wij de SGP en het CDA voor democratische partijen verslijten, is namelijk heel iets anders. Net als de wetenschap dat elke serieuze presidentskandidaat in Amerika een zelfverklaard christen moet zijn.

Niks doen en maar afwachten werkt niet. Of nee, het werkt prima, maar niet wanneer je iets wilt veranderen. Dan moet je namelijk iets doen. Buitenstaanders die op een democratischer Egypte hopen, moeten zelf meewerken: openlijk meedenken, goede ontwikkelingen belichten, scherp uithalen bij elke inperking van burgerrechten, ideeën helpen verspreiden. En de bijbehorende middelen leveren: van rechtsbijstand tot technologie, van internationale publiciteit tot geld.

Author: Spaink

beheerder / moderator

57 thoughts on “Samenhang”

 1. Ik denk dat het allerlaatste woordje “geld”, het allerbelangrijkste is in het hele artikel. Nederland heeft nogal wat afgeschermde, hele duidelijke, tastbaar grote belangrijke en indrukwekkende zuiver financiëleel economische belangen en deelnemingen samen met Europa in de Arabische landen, Egypte te beginnen waar de opstandelingen geen enkele aantoonbare winst hebben weten te bereiken dan alleen maar schade en onvergeeflijke schande.

  Ik vermoed dat het voor ons als ultra microscopisch klein landje het beste en belangrijkste is, helemaal niets anders te doen in starre zelfbeheersing dan de lippen stijf op elkaar te houden geen enkele adhesiebetuiging of wat dan ook ten beste te geven naar Syrië c.a. toe,

  en te hopen dat de opgehitste war- en waaihoofden aldaar zonder de minste intellectuele betekenis ten gauwste verdwijnen uit genoemde landen en wingewesten, danwel terstond worden gevangengenomen en voorgoed onmondig, handelingsonbekwaam gemaakt.

  Dat is andere koekkoek,
  en dat is het enigste dat ons te doen staat.

  (zie Pauw en Witteman van gisteravond).

 2. Om heel verdrietig van te worden en spijker op z’n kop: ‘we lieten de allerdappersten in de steek’.

  Ik schaam mij ervoor dat zoveel mensen en landen en vooral leiders zo laf zijn, en zoveel bloed aan hun handen hebben.

  Los van dat ben ik wél tegen religie in de regerende partijen (of dan vooral in wetten doorgevoerd vind ik het verwerpelijk!) en vóór secularisering. Anders duurt het wéér een millennium voordat er iets ten goede verandert aan o.a. de mensenrechten.

  Ik vind het overigens van de zotte dat kinderen op Christelijke scholen niets leren over de evolutie-theorie (en ook niet over homo’s ?!) , anno 2012, kan echt niet!!
  Religie mag van mij iets worden voor de vrije tijd, voor ná het werk, na school, en vooral voor buiten de politiek.

  Mensen met een religie kunnen namelijk nogal vijandige gevoelens hebben ten opzichte van degene zonder datzelfde geloof.
  Er zijn best een paar universele uitgangspunten te bedenken waar iedereen zich in kan vinden, die niets met geloof te maken hebben. Dat schept pas samenhang, en als het goed is bewustwording van het feit dat we zijn allemaal mensen zijn. We willen allemaal (vrij) leven en met respect behandeld worden.

 3. Het vreemde is dat we toch altijd een paar boosdoeners vergeten. Net als in Libië zijn nu ook in Syrië ‘special forces’, CIA en SAS, en waarschijnlijk ook nog een aantal in London gevestigde huurlegers, actief bezig met het veroorzaken van een burgeroorlog. Hetzelfde gebeurde in Joegoslavië, toen aangestoken door Kohl en Genscher die de Kroaten van wapens voorzagen. Gewoon feiten. Het veroorzaken van burgeroorlogen en revoluties is een misdaad tegen de mensheid. Toch bestaan we het om telkens onze eigen misdaden te verdoezelen en die van anderen (bestaande uit het legaal neerslaan van opstanden, want wie heeft tenslotte het recht het wettelijk gezag uit te oefenen?).
  Deze blindheid, of hypocrisie is de oorzaak van veel ellende. Wij zijn goed, en zij zijn slecht. Daarom vinden wij dat we het recht hebben om met geweld overal in te grijpen. Ik word soms goed misselijk van onze ‘menselijkheid’.
  Een al-Qaeda voorman roept ook op om het Syrische regime omver te werpen. Een absurde situatie. Want wat is eigenlijk de norm? Wij zijn goed, en zij zijn slecht. En waarom is dat? Zij zijn slecht en daarom zijn wij goed.
  Maar ja, wie durft er nog zijn bek open te doen tegenwoordig?

 4. De norm is wat mij betreft vrij helder: geweld tegen mensen gebruiken = misdaad. Een ingrijpen kan ook zonder geweld, we zijn toch creatief, er zijn toch genoeg middelen te verzinnen? We kennen de verwerpelijke trucs nu toch onderhand wel.
  Eens met Karin dat meewerken heel belangrijk is.

 5. avaaz.org zamelde net geld in om, net als voor Egypte waar het sateliettelefoons financierde en het land binnensmokkelde, iets dergelijks voor Syrië te doen. En dan hoor ik die enge Rosenthal vandaag heel geheimzinnig doen over de ‘inspanningen’ die worden geleverd om syrische bloggers in de lucht te houden. Hij kon natuurlijk niet zeggen wélke inspanningen, want Syrië luisterde mee. Naar radio 1.
  Daar moet ik wel over gniffelen.
  Ik wil maar zeggen dat er het dus niet gehéél hopeloos is gesteld met de samenwerking van mensen als het er op aan komt, dat de portemonnee wordt getrokken en de straat wordt opgegaan als dat nodig is. Rosenthal c.s. onderschatten de kracht van grassroots, ben ik bang, zélfs als die openbaar en met sukses stampij maken zoals avaaz, zélfs als die nou eens níet terecht komen in een gis rapportje van de AIVD. En nu luistert de AIVD mee :-)

 6. Ingrijpen in Syrie? Heikel.
  Welk model moeten we volgen?
  Model bloedige bezetting, gevolgd door smadelijke aftocht (Vietnam, Irak, Afganistan)?
  Of model Direct smadelijke aftocht (Raegan in Libanon, Clinton in Somalie)?
  En dan nog een peloton ongewapende Nederlanders naar Homs voor een herbeleving van Srebenica?

 7. ik draai de zaak om, niet alles hangt met elkaar samen, maar alles hangt direct of indirect samen met israel. de hele wereldgeschiedenis hangt af van dit land.

 8. Ook het heelal is verbonden met ons, de dierenriem, beginnend bij maagd en eindigend bij leeuw vertelt het verhaal van christus.

  het hele heelal weet van Israël en in het bijzonder van de Stad van David. Ons kuttige planeetje aan de rand van de Melkweg is studieobject van de hele galaxie.

  Zonder Jeruzalem zouden we een onbeduidende stip zijn.

 9. @11 Toch leuk dat wij ook eens studieobject zijn. We moesten eens weten! :-)
  Overigens stamt de mensheid uit Afrika. Maar ik vermoed dat dat er los van staat…
  Sterkte. Pas goed op jezelf (en dat meen ik).

 10. @ 12

  dat weet ik dat jij het meent en dit is precies de reden dat ik uit het links anarchistsche werreldje ben gestapt: teveel opgeblazen arrogante nietsnutten die zichzelf interessant vinden en DUS de rest van de wereld dom en saai. En maar over politiek kletsen… politiek politiek politiek.

 11. @ 12

  Avaaz is cool? Nou ik heb eens op die website gekeken, ik word er niet goed van de zoveelste zelfvernoegzame website van linkse betweters die de wereeld willen veranderen, een website die alles op 1 hoop gooit en maar weinig toevoegt aan andere websites.

  weg ermee, nouja iedereen heeft recht van meningsuiting maar linkse betweters menen dat ze meer recht hebben op hun mening dan anderen.

 12. @13, 14
  Pardon, ken ik u? Kent u mij, mijn politieke voorkeur?
  Bent u ertegen om (zoals Avaaz voor elkaar kreeg) mensen die door hun eigen regering vermoord worden een satelliet-telefoon te geven, zodat ze die misdaden aan de rest van de wereld kunnen melden?
  Bent u misschien geen mens?

 13. @ 15

  ik ben geen mens maar een radioactieve opblaaspop.

  Wat Avaaz betreft: over samenhang gesproken, de draad van Karin Spaink, de wereld werkt natuurlijk niet zo dat we met zijn allen hulpverlener in Afrika kunnen worden al was het alleen maar omdat er dan geen mensen meer over blijven die hulp nodig hebben. Het is niet zo dat er 7 miljard hulpverleners kunnen rondlopen op de planeet die aarde heet.

  Noach had dit goed door. hij bouwde middenin de zomer een Ark die uiteindelijk de mensheid redde. Hij ging geen sattelieten voor de negers in Afrika de lucht in schieten of aalmoezen geven aan de armen. Nee hij bouwde een Ark. Had hij dit niet gedaan dan hadden u en ik hier niet kunnen prikken.

  Ja, ik ben voor goede werken, de vraag is alleen wat goed is? Om in de buurt van Karin’s bijdrage te blijvben, als iedereen voor hulpverlener gaat spelen, is de samenhang snel weg.

 14. @16, 17 Wat ik me al veel langer afvraag…. hoe kunnen mensen die geloven in een goede god die samenhang in de wereld brengt, zulke ongelofelijke onmenselijke dingen doen en zeggen.
  Hoe is het gods mogelijk dat je als ‘kind van de heere’ kan verkondigen: tja, we kunnen nu eenmaal niet allemaal hulpverlener zijn en anderen gaan lopen helpen. (nooit gehoord van de barmhartige samaritaan trouwens?)
  Nee, laat ze rotten, god schiep vooral jou toch? Laat je medemens lekker creperen. Koop een ark, en ga daarin zitten met je vrouw en je kind en je hond. Halleluja.

 15. Citaat Karin: “…..de afgelopen maanden voelde ik als nooit tevoren dat werkelijk alles met alles samenhangt. Geen land ter wereld staat nog op zichzelf of beslist autonoom.”

  Karin, Dat ik dat nou nog van jou mag meemaken. Het holisme is alomtegenwoordig. Dat jij het nu voor het eerst in het wereldgebeuren herkent, is een beginnetje…… :)

  En Pietie (18), die barmhartige samaritaan, dat was er maar eentje, hè? De rest is ook door ‘God’ geschapen. Gelukkig mogen we voor onszelf uitmaken welke keus we maken, daar bemoeit God zich niet mee, ook al doet Jan dat wel.

  Groet, J.

 16. die samenhang die karin ziet, wordt steeds duidelijker naarmate we de eindtijd naderen voor zover we er al niet in zitten.

  dat geklets over die samaritaan hangt me de strot uit en was bovendien een voorbeeld voor israel, niet voor ons. ga een willekeurige kerk binnen en de samaritaan wordt tevoorschijn gehaald.

 17. over samenhang gesproken, de Samaritaan ZELF was de naaste van de man die langs de kant van de weg lag en NIET andersom. Het gaat hier om genade versus wet. Zelfredzaamheid werkt niet, ook niet als het van idealisten van Avaaz komt. Een mens heeft meer nodig dan satelliteverbindingen, namelijk genade.

 18. @ 22

  heb je die arrogante betweterige houding weer van linkse betweters. eerst geef je een fout voorbeeld van de samaritaan, de klok en klepel en als je er niet uitkomt, doe je net of IK goed op mezelf moet passen.

  Linkse hippy hypocrisie. Soms kost het me enorm veel moeite om NIET op Geert te stemmen.

  @ sjaak, doodgaan hoort ook bij samenhang.

 19. Jan @24

  Doodgaan hoort ook bij samenhang, maar is naar westers beeld en waarden niet de bedoeling. Volkermoord, en dat is het in het Syrie, kan niet de bedoeling of uitkomst zijn van samenhang. In die zin is het bijbels beeld van de Samaritaan hier in de reacties wel degelijk terecht aangehaald.

  Maar het westen is niet geinteresseert in de vlam in de pan in het Midden- Oosten wegens olie en veels te veel staatsschulden. Westerse legers gaan niet meer uit bij het stevige negatieve budget van westerse staten. Op meer als 2 EURO per liter benzine zit ook niemand te wachten.

 20. @ Volkerenmoord is WEL de bedoeling van bijbelse samenhang, zie Jesaja 45:7.

  En het voorbeeld van de samaritaan heb ik uitgelegd. Sorry, ik weet meer van de bijbel dan jullie. die hoeft niet op een humanistische manier te worden uitgelegd.

 21. Mensen, Samenhang heeft helemaal geen bedoeling, die hangt alleen maar samen. Samenhang IS.

  En Jan (26),

  C: “ik weet meer van de bijbel dan jullie. die hoeft niet op een humanistische manier te worden uitgelegd.”

  1. Meer weten is niet hetzelfde als meer begrijpen;
  2. Het lijkt me het beste, als de bijbel humanistisch = humaan = menselijk wordt uitgelegd.

  J.

 22. Sorry, K, ik had je 27 niet gezien. Maar Jan heeft in zoverre gelijk, dat de wanen van de religie samen hangen met de andere wanen van deze wereld (ook al zal hij het nooit zo zeggen).

 23. jouw humanistische benadering is een waan en karin slaat volledig de plank mis. samenhang in de wereld veronderstelt per definitie religieus denken.

 24. Samenhang veronderstelt naar mijn idee vooral medemenselijkheid. Helaas is die bij religieuze mensen nogal ver te zoeken vaak, want die denken het liefst in termen van wij en zij.

 25. @26 “Volkerenmoord is WEL de bedoeling van bijbelse samenhang”

  Jezus Christus, wat is dat mensonvriendelijk dan zeg! Godsamme.

 26. Pietie @33

  Religie in christelijke zin veronderstelt nu juist dat de Sameritaan geen verschil maakt tussen zij en mij. Daar gaat christendom nu juist over.

  Zo is volkerenmoord dan ook beslist niet christelijk.

 27. Jan, je religieuze theorieën zijn nogal, eh, circulair: je redeneert alles naar jezelf toe. Dat is het soort samenhang waar mijn volumn nu juist niet over ging: ik schreef namelijk over persoonlijke en politieke verantwoordelijkheid.

  En als jij meent dat ‘volkerenmoord WEL de bedoeling van bijbelse samenhang [is]’ verzoek ik je vriendelijk doch zeer dringend om je enge praatjes tot elders te bepalen. Je klinkt als het type gelovigen dat van harte hoopt dat jerusalem wordt opgeblazen omdat pas dan Christus zal terugkomen. Dat vind ik eng fanaticisme.

 28. Karin schrijft in haar stukje wél over christelijke en islamistische religie i.v.m. politiek.

  Of lees ik verkeert?

 29. Jammer vanwege de doodgelopen discussie. Nu ja, de mens blijkt weerloos deze dagen, vooral voor en wegens zichzelf.

 30. 42 Hahaha, die is goed. Welke discussie?
  In de afvalbak mag je gerust door gaan hoor. Het is erg gezellig inmiddels.

 31. Nu ja, her en der over samenhang(en) gelezen. Met acht miljard meningen valt het niet mee daaruit ook maar iets echt zinnigs te formuleren.

  Duidelijk is wel dat abstruse meningsvorming hier niet verder helpt. Zo is de bijbel geen echte maat qua geschreven woord, maar menselijk te interpreteren. Ook is kanker geen psychische ziekte. Financieel wordt er in de wereld even veel geleend als uitgeleend. Duidelijk is wel dat echte grenzen bereikt en zelfs overschreden worden als de ene mens het leven van de ander neemt zoals in Syrie vandaag de dag gebruikelijk. Meningen in afvalbak doen er niets tot weinig toe, de maat is hier to- the-point blijven. Samenhang is er in de wereld in zoverre dat echte samenhang bestaat uit leven en laten leven, maar ja dat laatste is een uitdrukking die ook niet van mijzelf is.

  Blijft u doorademen in alle omstandigheden, met en na kanker of psychische ziekte of anderzins, met of zonder financieel debacle of welk geluk en ongeluk ook. De mens is zelf zijn eigen samenhang.

 32. 44 “Blijft u doorademen”: is niet alleen makkelijk gezegd, maar ook gedaan, het gaat namelijk automatisch.
  en “de mens is zijn eigen samenhang” is al even egocentrisch.

  In dit stuk gaat het over verwerpelijke onderdrukking en moord, zaken die met opzet een ander worden aangedaan, en waartegen wij moedig mogen blijven vechten. Solidariteit met de mens, opkomen voor elkaars rechten, daar draait het toch om? En daarvoor is meer nodig dan adem, middelen zoals Karin die beschreef in de laatste alinea. Zonder dat geen samenhang.

 33. Nee, ben het met je eens. als je iets wil veranderen moet je in beweging komen. wel in beweging op jouw eigen niveau. De maatschappij is het meest gebaat als iedereen functioneert ieder op hun eigen niveau… heb ik ergens gelezen. Het ontdekken van jouw eigen niveau kan best lastig zijn.
  Een leerzaam artikel en reacties trouwens.

 34. Samenhang. Ja alles heeft met alles te maken . Het blijft om dezelfde machtspelletje gaan zoals psychopaat machiavelli ons doet geloven: verdeel en heers en het doel heiligt de middelen. Wij weten niet altijd hoe de vork in de steel zit. Maar zijn het niet dezelfde banken die beide partijen die tegenover elkaar staan, sponsoren. En verkoopt diezelfde wapenhandel aan zowel voor- als tegenstander. Als je maar met een zak geld komt. Wij krijgen via media ook niet een ‘zuiver’ beeld van die werkelijkheid. Ook media als popaganda bestaat sinds mensheugenis. Vooral de tegenstander zwart maken en jezelf ophemelen. Daarom is internet ook bewustwording. Want als u zoekt zult u uw eigen waarheid vinden. Wat is echt wat is gefingeerd? Gelijk de schaduwen in Plato’s grotten moeten we zelf onderzoeken of het werkelijkheid of een illusie is. Eerst staan ze beiden glimlachend en handschuddend op de foto; dan staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Niet de machthebber lijdt maar dat is altijd zijn volk. Omdat het om democratie en vrijheid gaat zijn wij als eerste de klos? Een misdaad tegen de mensheid? Wie bepaalt dat? Oorlog tegen de mensheid levert alleen dood en verderf op. Maken die doden en gewonden dan geen deel uit van diezelfde mensheid? Als twee macho machtswellustelingen toch oorlog willen voeren, waarom zet je ze tegenover elkaar in de strijdperk op die ouderwetse manier een duel van man tegen man zonder dat gewone mensen geslachtofferd worden. Want om het gehele volk naar de slachtbank te brengen op aandrang van elite minderheid is toch van de zotte. Dat is ook het verschil tussen u, ikzelf en de machthebber. U als ik gaat het altijd verliezen. Ook kredietcrisisis is een spel dat de banken verzonnen hebben om al uw geld en eigendom afhandig te maken. Want wij zullen altijd slaven blijven van onze matrix als we niet vanuit onze eigen kracht naar een beterere wereld voor ons allemaal. Dat alles complex in elkaar zit dat is gewoon u aan het lijntje houden zodat u niet zelf gaat nadenken hoe de waarheid echt in elkaar steekt. Pappen en nat houden. En af en toe een poot onder uw of mijn stoel wegzagen. Want angst aanjagen houdt ons juist dom. Met angst kun je namelijk niet helder denken. En als je niet helder kunt denken maak je juist fouten. Soms zijn we te goed van vertrouwen door onze onverschilligheid. We kunnen inderdaad niet alles weten. Maar een simpele vraag: wil ik of willen wij dat wel? Of als we iets door de strot geduwd krijgen. Wie wordt daar beter van? Eenvoudige vragen die ons misschien bewust maken dat ook wij recht hebben op een mooie leven voor ons allemaal.
  Want oorlog bestaat gewoonweg niet, dat creeren we zelf.

 35. Wijzij @48

  Dat alles complex in elkaar gehouden wordt ben ik met u eens. Men is gewoon heel goed in om van alles en nog wat een enorme boom te maken, terwijl veel ook gewoon heel simpel is.

  Zo werd in Oostenrijk al weken voor ongeval van de prins voor lawinegevaar fase 4 gewaarschuwd. Waarom had begeleider ook een airbag bij zich op een berghelling van 45 graden…..

 36. @49
  Ja, wat complex dat iemand geen airbag bij zich heeft, terwijl duizenden mensen op dat moment vermoord worden door hun eigen regering. Of misschien toch heel simpel?

 37. Pietie @50

  Het is een simpele vergissing degene die je begeleid bij lawinegevaar 4 geen airbag aan te laten trekken, terwijl begeleider wist dat dat nodig was sinds vele weken. Vele Oostenrijkers die normaliter veel lopen in de bergen, mijden de bergenhellingen sinds vele weken wegens de exorbitant vele sneeuw en bijkomende gevaren. Men loopt alleen maar in de vlakten.

  En over Syrie: ingrijpen door het Westen betekent een hele grote, niet te overziene, (wereld)oorlog. Dat hele gebied is één groot kruitvat, met bijkomende invloed Iran en Rusland in het oosten en noorden.

 38. @51 …zeer complex inderdaad…
  Jammer dat we zo vaak vergeten dat we mens zijn, medemens zijn. Het zou allemaal zoveel simpeler worden dan, wellicht.

 39. ….. ik mijmer nog even voort over lawine gevaar en samenhang…
  Stel, dat prins Friso in plaats van te gaan skiën (wat toch, laten we eerlijk wezen een beetje kinderachtig soort vermaak is?) naar Syrië was gegaan met een paar satelliettelefoons en camera’s in zijn zak. En dat wereldkundig had gemaakt van te voren. Dan heb je een prachtig, simpel, geweldloos en indrukwekkend ingrijpen waar men nog lang over zou doorpraten, ook, en vooral als hij daar was omgekomen.

 40. Pietie @53

  Dat is meer iets voor Willem- met- de- hoed, maar die kan zoiets ook al niet. En dat wordt feilloos aangevoeld gezien de Overdracht ook nog steeds niet volvoert is. Over samenhang gesproken.

  Hoe idioot is het ook in zo´n geval te blijven skien, dat wordt hier algemeen zo waargenomen door normale inlanders.

  De Oude Dame was beter af geweest tijdig met pensioen te gaan en de jonge heren de juiste verantwoordelijkheid te geven en af te houden van ontijdige speeltjes bij 3 tot 5 meter sneeuw, verd…..

  Kennelijk steekt het leven gewoon toch wat anders in elkaar.

 41. @54 Er zijn altijd mooie voorbeelden van mensen die in de spotlight staan en die zichzelf opofferen voor een groter menselijk belang, dát is ook het leven. We kunnen elk moment kiezen. We can be heroes, just for one day.

 42. Pietie @55

  U kent de samenhang i.v.m. Srebrenica en ministrieel/ feitelijk koninklijk besluit?

  Feit is – het staat nergens, en wordt ook nergens toegegeven – dat bij uitzending nederlandse militairen de normale zwaardere bewapening van uit te zenden voertuigen afgehaald werd vóór uitzending op basis van een dergelijk besluit.

  De Grande Dame zelf en regering waarvan zij deel uitmaakte beging een grote fout medio 1994, maar zeg het a.u.b. niet verder. Moedig was men toen al niet en toonde later krokodillentranen, ook nog met verontkenning van de veiligheid van eigen militairen op de koop toe.

  De dienstdoende officieren die e.a. moesten uitvoeren zijn met vervroegd pensioen gestuurt, makkelijk zat.

  I.v.m. Syrie verwacht u en ik maar liever niks uit die richting.

 43. Syrie is gewoon vreselijk en gewoon volkerenmoord, met dank aan Putin en die oh zo aardige Hu die laatstelijk nog een boottochtje deed op de Wolfgangsee met Heinz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.