Brits EPD gestopt

Voor u gelezen:

Net als Nederland is Engeland al sinds de jaren negentig bezig met de ontwikkeling van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD, in Engeland: het National Electronic Health Record Program). Engeland heeft afgelopen week de handschoen in de ring gegooid. Niet alleen is besloten het project stop te zetten; alles dat tot nu toe is gebouwd, wordt ontmanteld.

Uit de regeringsverklaring:


“The government today announced an acceleration of the dismantling of the National Programme for IT, following the conclusions of a new review by the Cabinet Office’s Major Projects Authority (MPA). The programme was created in 2002 under the last government and the MPA has concluded that it is not fit to provide the modern IT services that the NHS needs.”

“In a modernised NHS, which puts patients and clinicians in the driving seat for achieving health outcomes amongst the best in the world, it is no longer appropriate for a centralised authority to make decisions on behalf of local organisations. We will continue to work with our existing suppliers to determine the best way to deliver the services upon which the NHS depends in a way which allows the local NHS to exercise choice while delivering best value for money.”

Hoeveel geld er tot nu toe precies in het project is gestoken, is onduidelijk, maar behoudende schattingen komen uit op 12,7 miljard pond, oftewel 14,5 miljard euro. Wow. All that money down the drain…

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Brits EPD gestopt”

 1. Dat EPD flopt gelukkig overal. Al bij een stroomstoring valt de hele hulpverlening stil. Als de computer mij niet meer kent kent niemand mij meer. Overigens een zalige gedachte.

 2. Weet je nog dat de huisarts een kaartenbak had met voor elke klant 1 kaart. Die was van stevig papier en niet groter dan een a4-tje. Naast de NAW stonden er allemaal regeltjes op, voorgedrukte kaarten waren het. 1 kaart was genoeg voor een leven lang patiëntgegevens. Mijn kaart was als nieuw maar er waren ook beduimelde veel geraadpleegde kaarten. Dr. Ooms heette mijn dokter. Hij liet je rustig je verhaal vertellen en kon lang naar de kaart kijken. Waarschijnlijk probeerde hij de samenhang tussen de aandoeningen te vinden. En passant vroeg hij hoe het met mijn moeder ging. Oh wat mis ik die kaart en dat grote Herenhuis van Dr. Ooms. Die wachtkamer met die donkere lambrisering boezemde ontzag in. Je ging niet zomaar naar de dokter.

 3. U heeft de naam van het Engelse EPD fout. Dat heet National Programme for IT ofwel NPfIT. Het door u genoemde bedrag is volledig onjuist. Wat u noemt is de totale investering, zoals destijds gepland over een periode van tien jaar. Zeer zeker wordt niet alles ontmanteld, zoals u schrijft. Allerlei EPD- onderdelen worden voortgezet. En het Engelse EPD is niet al sinds de jaren negentig bezig.
  Uw nieuwsgaring rommelt dus een beetje.
  Ton Smit

 4. Ton, de benaming en de bedragen komen uit de Britse kranten. En Engeland is – net als NL – al in de jaren negentig gaan delibereren. Met de bouw van dit project is pas in dit decennium begonnen, maar het voorwerk is al ouder.

 5. Inprincipe, moeten kranten nooit worden geloofd. Gegloofd, bedoel ik dus. In principe, is alles wat in kranten staat niet alleen gelogen, maar ook gekocht, verkocht, en corrumperend aan de massa voorgeschoteld. In principe is citeren uit de kranten hoogst onbetrouwbaar, en ook ten kwade aan te rekenen, zeg ik dan in alle ernst, als, alzijdige, beroepsbeoefenaar vanuit het krantenvak.

  ‘\°_°/’

  Dat zeg ik dan.
  En daar kan men het, naar goede gewoonte, dan wel weer mee doen.

 6. In principe, zeg ik, moet alleen datgene worden geconsumeerd, gegloofd en vertrouwd, wat men zelf met de eigen handen aan kan raken, en met de eigen ogen en oren kan zien en horen.

  Voor de rest, helemaal niets, zeg ik dan tenslotte.

  ‘\°_°/’

  Nog eens een keer.
  Als beroepsbeoefenaar.

  Men komt er dan vanzelf wel achter.

 7. RTLNieuws Internet vandaag: “Snel besluit over ‘doorstart’ EPD
  Huisartsen en apothekers moeten de komende weken beslissen of ze toch mee willen doen aan een nieuwe variant van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Vijf koepelorganisaties van huisartsen, huisartsenposten en apothekers hebben dat dinsdag bekendgemaakt.
  Als rond november blijkt dat ongeveer de helft meedoet, kan er volgend jaar een nieuwe vorm van uitwisseling van patiëntgegevens plaatsvinden, stellen ze.”

  ‘\°_°/’

 8. Totdat er ineens 100000 dossiers op straat liggen door een beveiligingslek. Mijn vriend ‘de hacker’ is daar nu al mee bezig. Wordt ineens alles teruggedraaid als blijkt dat Rutte in zijn 1e ambtstermein al 2 keer een druiper heeft gehad en zijn secretaresse met kriebel thuiszit.

 9. @ 9 Praat je ‘n beetje onzin..??? Ja hè. Niet meer doen hoor. Anders word ik boos.
  Dadelijk lig je bij ‘n ongeluk dood te bloejen en dan zijn we te laat met je gegevens.

  ‘\°_°/’

  Of we laten je 3x zoveel betalen bij gebrek aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.