Jacht

Max komt binnen en rent op een drafje langs de kast in de slaapkamer. Ze laat iets vallen en pakt het weer op. Ze gromt laag en ritmisch, bijna alsof ze tussendoor hijgt: ‘Gurrur rurrur rur, gurrur rurrur rur.’ Zodra ik haar nader om te zien wat er gaande is, draait ze zich om en loopt de hal in. Ook daar kan ik haar niet onderscheppen. Pas in de woonkamer ontdek ik dat Max een muisje te pakken heeft, een klein donkerbruin muisje, niet groter dan mijn Zippo.

Snel pak ik iets om de muis onder te vangen. Het diertje loopt langs een doos op de grond, zoekend naar een verstopplek. Max rent achter de muis aan, ik achter Max. Zij wint, ik heb dat niet eens door. Terwijl ik nog in de woonkamer bij de kast naar de muis loop te zoeken, heeft Max ’m op de keukenmat gezet en kijkt, nog steeds grommend, hoe hij daar langs de kastjes loopt. Michael zit in de hal te mauwen dat-ie niet snapt wat er gebeurt. Dropje is van schrik onder het bed geschoten, die raakt overstuur als een van de andere katten gromt.

Wanneer ik eindelijk doorheb dat het strijdterrein zich heeft verplaatst en de keuken in kom, pakt Max het diertje weer op en schiet achter me langs de hal in. Als ik haar ook daar volg kom, pakt ze haar muis en stapt door het kattenluikje naar buiten.

Als ik tien minuten later poolshoogte neem in de tuin, loopt Max geconcentreerd snuffelend, neus dicht langs de aarde, te zoeken waar haar prooi is gebleven. Voor de zekerheid maakt ze daarna nog een rondje in huis: geen muis te vinden. Gedecideerd stapt ze weer naar buiten. Ze zal hem krijgen!

Wie ooit zei dat een kat zijn vangst binnen brengt als dank voor het baasje, flatteert zichzelf. Die kat brengt de prooi naar binnen omdat het dan een thuiswedstrijd is.

Author: Spaink

beheerder / moderator

28 thoughts on “Jacht”

 1. Als dank? Nee, als leermiddel, net zoals moederkatten kittens leren jagen. Die kat zal wel denken “die Spaink is een aardig mens maar jagen kan ze niet, ik zie haar nooit een muis vangen, dus zal ik haar maar leren hoe dat moet”.

 2. waarschijnlijk denk de kat dan ook het is maar goed dat er kant en klare
  (mensen) brokjes bestaan, wat zou ze anders moeten eten

  queenie is razend snel met vangen van beestjes
  sjaakie gaat boven op het beestje staan en kan het dan niet meer vinden
  een balletjes rolt voorbij en hij maar zoeken waar is het nou,
  \onder het kastje, het ligt gewoon simpel achter hem..
  zie je het is maar goed dat er ook kattebrokjes bestaan
  en wel voor dieren met blaasgruis

  en queenie drinkt het liefst uit een borrelglaasje,
  tot op de bodem leeg
  nadat ik uit een duur boek had dat ze het liefst een platte water
  bak hadden zodat hun snorharen niet nat worden

  maar de speel muizen brengt ze letterlijk luid mauwend in mijn bed
  en hun bed vinden ze,
  ook met hengel er aan de muizen dan he!

  oh ja en voor vicks adem vrij doet ze alles
  komt de tijger in haar naar boven

  liefs thian

 3. Johan, het was ook geen voordoen, geloof ik. Max deed d’r opperste best om haar prooi van mij af te schermen. (En nee, je moet de mensen niet de kost geven die roepen: ‘Als een kat z’n prooi binnen brengt, is dat een cadeautje voor het baasje – voor jou!’). Ik raakte er op slag van overtuigd dat Max haar prooi alleen binnenbracht omdat zij dan op vertrouwd terrein was en die muis lekker niet. Met andere woorden: het was ordinair vals spelen.

 4. Thian: Kim, mijn eerste kat, wist ook nooit goed wat ze met de jacht moest aanvangen. Ze had veel liever gewoon voer in haar etensbakje. De rest was haar allemaal te ingewikkeld, en vooral: veel te veel werk.

  Wat water betreft heb ik sterk de indruk dat katten water met een smaakje prefereren. Water uit een vaas met bloemen erin, water uit een plasje op het terras, water uit de vijver, water uit een pan die in de gootsteen staat te weken. Zodra water beweegt (een druppelende kraan!) of een smaakje heeft (zie boven) is het stukken interessanter.

  En ik heb nog nooit gemerkt dat katten het akelig vinden als hun snorharen nat worden. Sterker, katten lijken het nooit zo te merken als hun vacht nat is. Ja dan moet je wel hard likken om de boel op orde te krijgen, maar zich nat *voelen*? Nah. Zij niet.

 5. Leuk stuk. Humor. Humor & leuk is niet hetzelfde (vraag die muis maar).
  (het bij het artikel gevoegde plaatje is eerder Rattus norvegicus (=niet: Stranglers): géén muis (=niet: het toetsenbordgehandicaptenhulpmiddel (For the computer input device, see Mouse)))

 6. JPaul: het bewuste muisje heb ik maar heel kort gezien, en toen ik naar een geschikt plaatje zocht lette ik eerlijk gezegd vooral op de kleur van het diertje :)

 7. Die muis was (nog) geen prooi, maar ‘speelgoed’.
  Mijn jeugdvriend Mickey bracht altijd van alles mee naar huis, wat hij keurig naast de keukendeur legde… tot en met een gebakken schol, die hij uit de keuken van de buren stal.
  Maar een muis… daar moest eerst mee gespeeld worden op het betonnen plaatsje achter ons huis. En waar hij andere dieren met een snelle beet uit hun lijden verloste, werd de muis op het moment dat hij er bijna in slaagde om te ontsnappen steeds weer naar het midden van het plaatsje getikt.
  Tot wij ingrepen of hij er zelf genoeg van kreeg… en het muizenlijkje naast de keukendeur legde.

  Dit was dus nog geen cadeautje, K.

 8. Het leven van een kat is training. Een kat heeft geen gevoel voor humor. Eerste en voornaamste doel van een kat is in leven blijven. Daar neemt zij alle maatregelen voor. ‘n Binnengebracht muisje hoeft zij niet op te eten, want ze heeft geen overheersende honger. Wel moet zij lenigheid en beweeglijkheid trainen door het veel te doen. Een druppelende waterkraan is een methode, maar een binnengebracht nog net niet dood zijnd muisje is dat ook, en nog veel beter. De bedoeling is dat jij, verpersoonlijking, stand-in voor het moederdier, mee-traint. Dus jullie tikken het muisje naar elkaar. Dat ter zeer sterke verhoging van het trainingselement. Ook al omdat jullie opportunistisch kunnen profiteren van elkaar, bij de buit-verdeling in de natuur. Alles heeft z’n directe noodzakelijke betekenis in het dieren- en natuurleven, maar daar is voor een kat geen spatje humor bij.

  Zo staat het in ieder “katten” boek en zo wordt het gepresenteerd in de praktijk van alledag.

  Je moet proberen met je katten op één lijn, van begrip, te komen.

  ‘\°_°/’

  Vandaar dat mijn kat ook zo verstandig naar mij kijkt, pal naast mij op het bureau gezeten.
  “Waar jij je toch allemaal over opwindt….. Maar goed dat wij katten dat niet doen.”

 9. tja wat dat water betreft,
  in het borrelglaasje staat eigenlijk een takje groen
  wat er behendig uit gemikt wordt
  om bij de bodem van het glaasje te kunnen komen

  en ze zoekt eerst alles af naar iets drinkbaarsvoor ze haar keurig verschoonde waterbak als drinkbak accepteert

  alleen onder de douche en gewassen worden is wel erg nat,
  dat vindt ze niet leuk maar om wat spetters maakt ze zich inderdaad echt niet druk, en om natte pootjes, staart etc ook niet dat komt denk ik niet door de vacht heen en is mischien wel welkom voor een uitgebreide wasbeurt?
  ze zit als ik douche tegen het douche gordijn aan aan de buiten kant

 10. Ik kan nooit zo goed kiezen tussen muizen en katten… aan de ene kant zijn katten heel leuk,,,, maar als je op een dag even geen kat hebt? ha dan word je sochtends zo wakker en loopt er een piepklein muisje zo vlak langs je bed en kijkt je een halve miniseconde aan en is dan heel bang en peert hem met 90 km per uur……( en ik vind muizen lief…. beetje dat waltdisney idee….het zijn toffe en slimme diertjes )

  Maar op een dag toch weer een kat genomen….en ja dan overleeft geen muiz het meer…. de katten die ik had vonden ook de muizen een echt lekker hapje….ik zou bijna een lab muisje voor ze kopen ( die kosten 1 euro ) maar ja dan voel ik me toch tikje sadistisch,,,,,

  Helaas kunne die twee dieren niet goed samen in een huis…

 11. Je moet kijken naar de mens.
  Een krachtig, solide rotsvast onwankelbaar oersterk karakter neemt een kat.
  Een losbollig angstig onzeker zoekend en nooit vindend karakter neemt een hond.

  Ultramooie vrouwen nemen meestal ‘n hond.

  ‘\°_°/’

  Zo zit dat, zo’n beetje, in elkaar met mens en dier.

 12. het hangt van het soort muis af
  in een hele koude winter komt er van alles binnen
  we hadden een kat of 10 die op de tafel zaten
  en keken naar de spitsmuisjes
  die het huis tot hun domein maakten
  ze beten namelijk gemeen en de katten waren
  bang voor de muisjes….

  juzo heb je ook een verklaring die allebei neemt zowel kat als hond..?

  en het liefst ook nog een, nee twee koeien (mocht niet op het balkon 2 hoog) en geitjes, muisjes, paardjes en nog veel meer..

 13. @ 14 de seks is daarbij niet zo erg vast te stellen geheel naar de hedendaagse alzijdige gewoonte. Dus het karakter al helemaal niet, hetgeen ook verreweg het meest verkieslijk.

  ‘\^_^/’

  Zo de wind waait waait me kwassie.

 14. Wereld stort helemaal niet in elkaar, reshuffelt hoogstens wat al heel lang nodig was en gaat daarna opgeschoond stevig sterk vrolijk krachtig verder

  en Wilders zegt wat al heel lang heel veel mensen willen en deze blog is alleen voor 20 amsterdammers die wat tegen elkaar willen theekransjeswouwelkletsen, maar klagen doen ze altijd al uit gewoonte.

  ‘\°_°/’

  Niks nieuws onder de weekendzon.

 15. ben geen amsterdammer, heb op heel wat plaatsen gewoond
  maar daar is er niet van gekomen

  de katjes zijn me lief,
  sexe????
  gewoon wie een kat en een hond of meervoud heeft
  was benieuwd naar je uitleg omdat die erg zwart wit was

  verder dat wilders hoge (buitenlandse) figuren beledigd is niets nieuws
  het verbaaste me dat het zolang goed ging
  dat de heren nu in hun luxe onder komen tekeer gaan,
  ach maakt duidelijk wie ze zijn

  fynancieel was de boel al niet best
  die spelletjes kan ik niet volgen
  ben eerder ook geen voorstander van de euro geweest
  heb me beduvelt gevoelt toen de boel ingevoerd werd,
  en nog

 16. ‘t ken mij weinig schelen dat de wereld financieel inelkaar stort.
  wat kan ik doen aan het spel der groote graaien??
  Thian der katten lees ik graag over, Karin der kat lees ik ook graag over.
  laat de wereld zich maar een financieel graf in lullen, ik hou me met leuke dingen bezig.
  onze hond die als pup over zijn eigen poten struikeld, grappig, en daar hou ik me aan vast.

 17. @ 18 Mijn uitleg is zwartwil.
  Maar wat moet ik anders?
  Ik kan toch niet m’n hele leven lang zo’n zwakke hushpuppie zijn, die de ander laat verdrinken als hij in de golven ‘n hand naar me uitsteekt?
  Ik kan toch niet zeggen ‘t is allemaal flauwekul geweest wat ze me van 1944 af tot 1950 geleerd hebben namelijk dat ik de wereld moet helpen in standhouden?
  Ik kan toch niet zeggen tegen mensen (alle!) die me dierbaar zijn ik heb je afspraak geschonden ik kon het niet volhouden omdat ik te zwak was en ik heb je verraden?
  Ik kon en kan toch niet mezelf voorliegen en concluderen jules je bent ‘n sla,pamper?
  Mijn uitleg is erg zwartwit.
  Als ‘ie dat niet is dan heb ik helemaal niets meer en besta niet eens.
  Nu is dat in ‘t geheel niet erg voor mezelf ook niet maar voor 1 of 2 personen wel. Zolang dat nog is, ben ik zwartwit.
  En ik verdom ‘t om wat anders te zijn.

  Jules.

  ‘\°_°/’

  Men zal eraan moeten wennen.
  En anders dan doet men ‘t maar niet.
  Kan mij ‘t schelen.

 18. Vind dit wel een leuke discussie. Geniet zowel van de kattenverhalen als van de ‘serieuze’ onderwerpen (alsof kattenverhalen niet serieus zijn) . En ja, ik ben zelf óók een kattenmens. Dol op die beesten, en er is er geen een hetzelfde. Onze Veertje vangt padden (en die maken dan zo’n akelig geluid, iek!) en verder alles wat er op haar pas komt, Elmo heeft haar wilde jaren allang achter zich – maar drinkt het liefst uit glas – borrel of longdrink, maakt niet uit. Zolang het – inderdaad -maar niet haar eigen drinkbak is. Te ordinair.

 19. ik heb mijn wilde jaren inderdaad al wel achter me…., maar ik drink het liefst uit een beker warme chocomel :=)

 20. @ 21 Ik begrijp dat ‘t jammer is maar ja. Je wordt er sterk van.
  En dat is ook wat waard.

  ‘\^_^/’

  Grijstinten komen later wel.
  Als we oud en versleten zijn.
  En bijna dood.

 21. zoveel eer wil ik je ook niet geven :)
  oud ben ik niet maar de slijtage slaat al toe,
  en wanneer je dood gaat moet je maar afwachten he?
  heb al veel overleefd dat bevalt best

  tis wat het elmo,
  hier zomaar over je wilde jaren te lezen

 22. @23.Elmo
  ‘k mis je
  en ‘n handjevol anderen ook

  .

  tsja; dat krijg je met zo’n zielepoot

  .

  volgende maand proeven bij “de Roos”

  p Roos t

 23. Ik herlees nog wel eens wat Elmira destijds aan de Tweede Kamerleden schreef en wat zij beëindigde met de woorden:
  “Ik ben niet zielig. Ik heb niet voor dit leven gekozen. Ik heb wel de keuze
  om mijn leven te stoppen. Dat doe ik niet van harte. Mijn leven lang heb ik
  getracht het anderen naar de zin te maken, heb ik mogen leven bij gratie van
  de ander. Nu kies ik, ik zelf . En mijn keuze voor de dood is voor mijzelf
  de enige legitieme keuze die er over is.
  Elmira E., Tilburg”
  En dan denk ik… vreemd misschien… ook weer aan Doggie.
  Terugdenkend aan Elmo luister ik naar
  https://www.youtube.com/watch?v=gsQIOgkZt68
  En in gedachten proef ik mee…

 24. Heb dank, Passant, voor Uw attentie

  “till eternity” lijkt àl te lang… .. .

  toch
  memories
  dank, Sjef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.