Stuk

Ergens afgelopen nacht klapte mijn website eruit. De oorzaak: de server was helemaal dood, vermoedelijk is de voeding doorgebrand. Da’s een probleem dat niet op afstand valt op te lossen: er moet dan iemand naar het datacentrum.

‘t Was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, want mijn hosting provider was juist de dag ervoor op vakantie gegaan. Mischa had ‘t goed geregeld: Fenrir stond paraat in het geval van calamiteiten. Maar ongelukken komen nooit alleeen, en dus bleek Fenrir ziek. Niettemin is-ie een paar uur later alsnog naar het datacentrum getogen, heeft daar de hardware vervangen en de websites overgezet naar de nieuwe server, terwijl Mischa vanaf zijn vakantieadres een oogje in het zeil hield. Alles doet het nu weer. Dank, Fenrir en Mischa!

En ik werd subiet gemist (nou ja, mijn site dan). In de loop van de ochtend en middag waarschuwden maar liefst vijf mensen me dat ze de website en het forum niet konden bereiken. Ik heb trouwe bezoekers, naar blijkt :)


Aantal reacties: 14

 1. ≡ 08 Jan 2011 ≡ 17:42

  ppppffffoooeeeiiii, I write, therefore…. rules…. again… :-) !

 2. url url'>Margreet ≡ 08 Jan 2011 ≡ 18:31

  Ik ben meestal niet zo van de spelling en de komma’s maar ‘porbleem’ = ‘probleem’. Gelukkig zijn je serverproblemen opgelost!

 3. url url'>Spaink ≡ 08 Jan 2011 ≡ 19:58

  MArgreet, dank voor het scherpe oog. Fixed!

 4. url url'>CiNNeR ≡ 09 Jan 2011 ≡ 01:38

  Zag de foto en dacht dat je in een bui van razernij de laptop door de kamer had gegooid. Maar dat viel reuze mee ;)

 5. url url'>Spaink ≡ 09 Jan 2011 ≡ 01:49

  CiNNer, ik heb een Mac, en die ziet er anders uit :)

 6. url url'>Ruud Harmsen ≡ 12 Jan 2011 ≡ 11:50

  Goed dat het goed gekomen is, maar wel een kanttekening:
  XS4ALL is toch inmiddels een heel groot bedrijf? Als er iemand op vakantie resp. ziek is, dan verwacht je (of ik, in elk geval) toch dat intern geregeld is dat een collega het overneemt, zonder dat de klant daar zelf achteraan moet?

  Werken ze daar nog steeds alsof ze een klein clubje enthousiastelingen zijn?

  Ik vraag het omdat mijn poging om bij XS4ALL gehost te raken (ruim 10 jaar al, weliswaar) afstootte op een vergelijkbaar probleem: ik kreeg op mijn gemailde technische vragen gewoon helemaal geen antwoord. Twee of drie weken later kwam er toch een reactie: mijn vraag was in het bakje van een zieke collega terechtgekomen.

  Maar als iemand ziek is, dan neemt bij een professioneel bedrijf toch iemand anders het over? En die kan dan toch ook in de zakelijke e-mails kijken?

  Lijkt mij logisch. Maar wie ben ik.

 7. url url'>Ruud Harmsen ≡ 12 Jan 2011 ≡ 11:51

  > ruim 10 jaar al, weliswaar

  Geleden, dus. Niet dat ik eronder geleden heb, maar 10 jaar geleden.

 8. url url'>Spaink ≡ 12 Jan 2011 ≡ 14:15

  Ruud, mijn website wordt niet gehost door XS4all.

 9. url url'>Ruud Harmsen ≡ 12 Jan 2011 ≡ 19:10

  Karin schreef:
  > mijn website wordt niet gehost door XS4all.

  O ja, ik zie het, ik keek niet verder dan het 1e IP-nummer. En een hoop historie niet gevolgd, blijkt. Snel bijgelezen.

 10. url url'>Mischa ≡ 14 Jan 2011 ≡ 16:18

  Was ik maar met vakantie! :)

 11. url url'>Ruud Harmsen ≡ 14 Jan 2011 ≡ 17:35

  Overigens krijg ik met tools als dig, nslookup en whois wisselende resultaten, waaronder vaak toch ook een IP-nummer dat volgens whois wel van Xs4all is. Bij een andere (niet nader te noemen) site waarvan sommigen beweren dat die niet bij Xs4all gehost wordt, idem.

 12. url url'>Spaink ≡ 14 Jan 2011 ≡ 18:23

  Uh, Mischa, je bent daar voor werk? Oh dear, ik wist niet dat je zó internationaal georiënteerd was :)

  Ruud: dat ik schreef dat mijn hosting provider op vakantie was – hoewel hijzelf dat nu betwist, zie ik – was natuurlijk een weggevertje: XS4all gaat niet en masse op vakantie :) Hij heeft zijn spullen in het datacentrum van XS4all staan, dat wel. En als ik het juist heb welke site je bedoelt met ‘een andere (niet nader te noemen) site: daarvoor geldt hetzelfde. Die zit in de colo bij XS. Simple comme ça!

 13. url url'>Ruud Harmsen ≡ 14 Jan 2011 ≡ 18:56

  Juist ja, colocation, http://en.wikipedia.org/wiki/Colocation_centre, dat vermoedde ik al.

 14. url url'>Mischa ≡ 15 Jan 2011 ≡ 19:16

  @Karin, ik doe mijn best. :))

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *