Knetterende katten

Sinds de winter is ingevallen knetteren mijn katten dat het een aard heeft. Als ik ze aanhaal, raakt hun vacht statisch geladen: we krijgen daarna alletwee korte, venijnige tikjes. Ik probeer hun oortjes of neus zo min mogelijk aan te raken, want daar een schokje krijgen lijkt me pijnlijk voor ze. Maar dat lukt niet altijd. En het helpt als ik één hand op hun lijfje houd terwijl ik ze met de andere streel, want dan bouwt die spanning zich niet op. Maar ook dat lukt vaak niet.

Het is weliswaar grappig om te zien hoe Max d’r haren overeind gaan staan als ik met mijn hand in de buurt kom, maar toch… Heeft iemand tips om te voorkomen dat aaien een straf wordt? Hoe zorg ik dat mijn katten niet knetteren?

Update: De lucht in huis bleek te droog te zijn. De tip was bakjes water op de radiator te zetten, maar dat hielp niet veel. De beste en snelste oplossing: leg een kletsnatte handdoek over de radiator. In een paar uur tijd verdamp je dan al snel een liter water. Problem solved! Al binnen een paar uur knetterden de katten niet meer, en ook ik vind de lucht in huis ineens een stuk prettiger ‘aanvoelen’.

Author: Spaink

beheerder / moderator

15 thoughts on “Knetterende katten”

 1. Dat is niet makkelijk. Het hangt met de droogte van de lucht samen. Het is nuttig op al je radiators kleine platte bakjes (“vleesschaaltjes”) met water te zetten.

  Normaal zijn wij en de katten ook wel electrostatisch, maar niet zo erg.
  Bij het aaien wil de kat altijd eerst even snuffelen, want daar leest hij onze stemming en gemoedstoestand mee af. Katten kunnen dat, en ze weten dan waar ze aan toe zijn. Daarvan afhankelijk bepalen ze hun (speelsheid) houding.

  Maar er springt een vonkje over bij hun neus.
  Hun neus is 10.000x gevoeliger dan die van ons.
  Katten hebben er geen last van.

  Het gaat er dus om jezelf te “aarden”, en dat betekent, niet op sloffen lopen met donderstralig hoge rubberen hakken, maar voorlopig even op blote voeten.
  Verder moet je met je linkerhand aaien, en met je rechterhand het stalen buisframe vasthouden van het gemakkelijke rode feauteuiltje waarin je zit.

  Wat ook uitermate koddig is, is de keukenkraan van het aanrecht op een heel dun straaltje of snel repeterende druppeltjes te laten lopen.

  De kat gaat er dan bij zitten en met een angstwekkend scheef fanatiek kopje de druppeltjes naar zich toe maaien.

  Hij wordt daar een beetje “overall” nat en gespetterd van, overal kleine druppeltjes, en hij vonkt niet, bij het aaien.

  Zie dus overal de hoge “electrificatie” van jezelf af te reageren, en weg te aarden, en je bent een tot in de topjes van je tenen en haarpuntjes tintelend juichend mens.

  De kat loopt hoogst nieuwsgierig met een stijf hoog staartje op 0 cm afstand achter je aan.

  “Wat gaat ze nou weer doen? Krijg ik wat? Waar gaat ze heen? Is er wat te beleven? Kan ik haar aandacht trekken? Zal ik haar voorbijlopen en voor haar gaan liggen? Zal ik haar een tik uitdelen onder het rennen? Is het vandaag ‘Sheba’-dag? Zal ik zomaar eens wat ik weet niet wat?”

  Al deze katsbreinse vragen roepen om ont-electrificatie. Je dient beter aard- en nagelvast verbonden te zijn.

  – ‘\~_~/’ –

  Prettige Kerstdagen.

 2. Geen schoenen met rubberen zolen dragen.

  Hogere luchtvochtigheidsgraad in huis zou naar verluid ook moeten helpen, en klinkt logisch genoeg.

 3. Een luchtbevochtiger helpt meestal wel. Maar daar zijn diverse types van. De ultrasone moet je zeker niet hebben, want die verspreiden fijnstof (kalk) in je kamer. De stoombevochtiger zijn beter, maar die moeten op een veilige plek geplaatst worden, omdat ze vanzelfsprekend stoom produceren.

 4. Mezelf aarden door de radiator aan te raken klinkt leuk, maar dat werkt natuurlijk voor geen meter. Max komt immers vooral bij me kroelen als ik op een stoel zit of in/op bed lig, en in beide gevallen is de radiator een eind verderop. En schoenen ehb ik sowieso niet aan op bed, maar blote voeten hebben helpt dan ook niet veel…

  Ik heb bakjes water op de radiatoren gezet, en ik zal de planten wat vaker besproeien. Dank voor de tips!

 5. Karin, het meest eenvoudige en altijd voorhanden is je eigen speeksel. Als je handen ‘schoon’ genoeg zijn even je palmen likken en is dat niet zo dan even in je palmen ‘spugen’ net als je in de film oa houthakkers wel eens ziet doen voordat ze de bijl hanteren. De statische lading kan niet blijven bestaan in een vochtige omgeving en dat is juist de reden dat je er nu meer last van hebt, buiten is het koud waardoor de lucht weinig vocht kan bevatten en die toch al droge lucht maak je nog droger door hem in huis te verwarmen. Zodra het weer wat vochtiger wordt buiten verdwijnt het ‘probleem’ vanzelf. Daarbij zijn bevochtigers als ze niet goed onderhouden worden bronnen van bacterien die meer kwaad dan goed doen. Prettige feest dagen en ik hoop ook volgend jaar weer met veel plezier je blog te mogen lezen.

 6. Yatta, dat vind ik nou ‘s een handige tip, temeer daar katten niet vies zijn van andermens’ (anderkats) speeksel. Ik ga het subiet uitproberen!

  Inmiddels heb ik bakjes water op de radiatoren gezet, maar morgen vervang ik ze door natte handdoeken, dat zet denkelijk meer zoden aan de dijk.

 7. Ik moet zeggen dat de natte handdoek op radiator tactiek me als mens ook wel bevalt; hoofdpijn van te droge lucht begon te vervelen.

  En kudos voor Juzo die alle eerder genoemde tips, behalve de handdoek, al in de eerste post noemde.

  Radiatoren zijn iirc trouwens niet ‘geaard’ zoals je van officiële aarding in electronische zin mag verwachten. Ik ben beslist geen electronica expert, en wat statische lading betreft is een radiator erg handig als massa, maar ik zou er geen electronica op aansluiten (er zijn mensen die dat doen, vandaar).

 8. Die natte handdoeken werken prima, daarmee verdamp je al snel een halve liter water. Binnen een paar uur was het geknetter over! Zelf merk ik ook dat de lucht nu vochtiger is, ‘t ruikt anders, ‘t voelt anders aan de neus :)

 9. Ineke, geen idee – ik heb de foto ergens op internet gevonden, maar over het algemeen is statisch zjn niet schadelijk, alleen maar erg raar :)

 10. Daar zeg je zo wat. Ik heb nog nooit een tesla spoel gebouwd, dat staat bij dezen op mijn ‘ooit nog eens doen’ lijstje.

  Maar dat heeft niks meer met de kat van doen.

 11. ha die karinski

  weet je wat ook lekker is ( nu je spreekt over je huis bevochtigen tegen droge lucht? )

  een ionisator…. ha das ook superlekker…. ik heb er dus eentje in mn slaapkamer…. en die staat dus altijd aan….het effect in de lucht van een ionisator kan je een beetje vergelijken met de lucht na een onweersbui ( die dan zo lekker fris ruikt )

  bij mij staat ie dus naast mn bed en ik ruik er vaak even aan als ik me verveel omdat het zo lekker ruikt….. het ding is vaak te koop in de new age-sector…..

  ps als je er ooit een koopt : koop er dan wel eentje zonder filter erin….want diegene met filter zijn waardeloos…. ( moet je het filter om de zoveel tijd vervangen en de motor van eentje met filter maakt ook een storend geluid )

  eentje zonder filter kopen dus en een stille exemplaar dus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.