Wikileaks updates

De hoogste tijd voor een selectie uit de (naar mijn idee) belangrijkste updates rondom Wikileaks.

♦ Sinds dinsdag 14 december blokkeert de luchtmacht in Amerika nieuws over / van Wikileaks. Maar liefst vijfentwintig sites, waaronder die van de Guardian en van de New York Times, worden door de Amerikaanse luchtmacht geblokkeerd opdat medewerkers geen nieuws over Wikileaks kunnen lezen. Eerder al gaf de Amerikaanse regering opdracht te zorgen dat overheidsmedewerkers Wikileaks zelf niet meer konden lezen. Daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar om van overheidswege gerennomeerde kranten te blokkeren is pure idiotie.

♦ Het online magazine Salon publiceerde afgelopen woensdag (15 december) een artikel over Bradley Manning, de soldaat die verdacht wordt van het lekken van materiaal aan Wikileaks. Manning zit al zeven maanden in eenzame opsluiting. De Guardian mellde donderdag 16 december dat de gezondheid van Manning hard achteruit gaat.

♦ Onderzoeksjournalisten uit veertig landen hebben publiekelijk hun steun betuigd aan Wikileaks.

♦ De Zweedse omroep SVT werkt al enige tijd aan een documentaire over Wikileaks, en heeft die nu online gezet. De (Engelstalige) documentaire duurt bijna een uur, en is hier te zien.

Author: Spaink

beheerder / moderator

29 thoughts on “Wikileaks updates”

 1. Er ontbreekt een werkwoord in je eerste zin over Salon. Buiten dat, goed dat je er dit licht nog op schijnt. Of the public at large er nog in is geïnteresseerd is een tweede – de maatschappij heeft de aandachtspanne van een fruitvlieg.

 2. Mango, die one-liner is een beetje een dooddoener. In ieder geval voor mij persoonlijk, want “de maatschappij” gedraagt zich in bepaalde opzichten veels te stom en daar wil ik geen vermeende verantwoordelijkheid voor in de schoenen geschoven krijgen.

  p.s. mijn gebrekkige aandachtspanne is puur natuur.

 3. Nog eentje

  “Bradley Manning, de legerofficier die verdacht wordt van het lekken van materiaal aan Wikileaks”.

  Bradley Manning is gewoon soldaat; zijn hoogste functie was (Private First Class).

 4. Nou ja, hoe je voor iets dat eigenlijk toch wel buiten de interessesfeer van het kommuine volk ligt, -en blijft liggen-, – ( “so what … ” ) – toch nog een beetje reclame kunt maken, -in de tijd van de grootste verveling-,

  daarvoor zijn de handige reclamejongens rondom ‘t Government toch wel van alle markten thuis.

  Bovendien zwemmen non-descripten, die anders nooit ‘ns ‘n kansje zouden krijgen, nu ook eens even heel tijdelijk ‘n beetje aan de oppervlakte, -nooit van gehoord.

  Dat is dan ‘t enige voordeel, dat de hele WikiLeaks ons brengt, in de ver van het bedshow.

  De gemiddelde Nederlander heeft momenteel wel even andere financiële zorgen (en interesses) aan z’n arme hoofd, en de WikiLeaks zijn daarvoor in alle landen ‘n welkome en goed doordachte en maar heel tijdelijke aandacht-afleider.

  Dan kan ‘t allemaal wat beter snel en stil bedisseld worden overal.

  Toch maar goed gevonden van onze vrienden in het Verre Westen.
  Daar kunnen we de kunst ‘ns goed van afkijken.

  Landelijke en internationale politiek zijn al lang niet leuk meer en dus geen handelswaar.

 5. @ Maurice

  Het was dan ook als zodanig bedoeld. Ik ben heel blij dat Karin af en toe wat dingen op een rijtje zet. Er zijn maar weinig publieke figuren die ik zo integer en genuanceerd morele afwegingen zie maken.

 6. Dat die Amerikanen nogal van show houden wisten we toch al lang?! Vooral als hen iets niet zint staat het je echt gelijk klaar met pistool of erger, en nu weer internetblokkades.

  Kennelijk is echte vrijheid van meningsuiting een begrip met vele aspecten.

 7. Ik vind het wel weer leuk dat Larry Flynt zich er ook mee bemoeit. Amerikanen zijn dol op hun First Amendment en Flynt’s stem heeft gewicht bij de gewone man, iirc.

  Bijbehorend linkje:
  http://www.huffingtonpost.com/larry-flynt/why-i-am-donating-50000-t_b_798159.html

 8. @9 Iedere vrijheid is beperkt. Onbeperkt is niets.
  Men dient zich dus aan de regeltjes van meningsvrijheidsbeperking te houden.
  Doet men dat niet, dan zwaait er wat.

  Ik wens namelijk mijn evennaaste, die met mij op een onbewoond eiland staat, op zijn of haar donder te slaan. Dat wens ik, en dus dat doe ik. Beng. Die zit.

 9. Ropt Gonggrijp’s doctrines en de samenwerking met WikiLeaks… jaja, ik zie ‘t al, op dit moment, in de uitzending van Zembla. ‘t Is me duidelijk. Het is me héél erg duidelijk allemaal zelfs. ‘t Kon ook haast niet anders. Het verbaast me niet zo erg, en ik kan er nog steeds niet zo bijzonder erg warm voor lopen.

  Ze hebben de knapste koppen, en de beste Helpdesk van Nederland, bij XS4all, maar waar moet je d’r mee naartoe…?

  Ze stellen zich in hoovaardij bóven de media, maar dat is altijd tot mislukken gedoemd. Eeuwig.

  Het is, als de eindtrap van ‘n geweldig sterke versterker. Als je d’r niks op aansluit, knalt ‘ie uit zichzelf kapot. En daar hebben we dan zo’n beetje, in gemeenschappelijke gelijktijdigheid, de WikiLeaksers voor uitgevonden. Het kon ook haast niet anders.

  Maar aan het ingewikkelde en goed beschermde machtsspel van de publiciteitsmedia, in hun relaties met de machthebbers, en de dirigistische regeringskrachten, komen ze niet toe. Of ze worden eruit gevoed, en gebruikt als marionetten. Tot mislukken gedoemd, in deze formule. “OpenLeaks”, tegenvoetend bestemd voor de gesloten media, is al in oprichting.

  Het enige interessante is, hoe zal ‘t verder gaan. Zal ‘t doodbloeden? Of zal ‘t ieder jaar zo’n beetje in de kersttijd opflakkeren. ‘n Seizoensgebonden gebeuren. ‘n Beetje diffuus geleid divertissement in de geleide berichtgeving. Voorlopig zal ik ‘t daar dan maar zo’n beetje op houden dat lijkt me wel verstandig.

 10. JuZo: Rop heeft al ruim twaalf jaar niks meer met XS4all te maken, dus waarom je hen erbij haalt is me een raadsel. Noch Rop, noch Wikileaks, noch Julian Assange stellen zich ‘boven’ de media zoals jij beweert, integendeel. Rops verhouding met de media is altijd goed geweest, en op z’n tijd heeft hij daar slim gebruik van gemaakt: journalisten primeurs toespelen etc. Julian heeft, eerst rond de publicatie van de Iraakse en Afghaanse oorlogsdagboeken en nu rond de publicatie van de diplomatieke correspondentie, een uitgebreide samenwerking met zes kranten van internationaal statuur opgezet. Ook dat lijkt me geen teken dat-ie zich ‘boven’ de media opstelt, eerder een voorbeeld – om je beeldspraak voort te zetten – van het kiezen van de goede kabels, de goede boxen en de juiste standplaats.

 11. Waarschijnlijk zal later de reportage te zien zijn… Er zijn nu technische storingen bij de site van Zembla.

  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=36213&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=053a3481545c94fc30048d3cae60de1f

 12. Tartarus, zodra er een fatsoenlijke link is zal ik ‘m in mijn blogje opnemen. Overigens hoorde ik dat er een tweede documentaire over Wikileaks in de maak is, die in Nederland vermoedelijk rond 10 januari wordt uitgezonden.

 13. @ 14 In de publiciteitswereld en in de media, vooral bij kranten, is niets betrouwbaar en niemand, helemaal niemand, ook maar in de geringste vorm geloofwaardig.

  Ieder is daarentegen omkoopbaar en de koningin der aarde het totaal van alle kwaad en verraad.

  Linkse doctrinisten hebben niet veel overlevingskans.
  Hun gezicht is genoteerd. Welk petje ook op.
  Rechts heeft het nog altijd voor het zeggen.

 14. WikiLeaks zou het voordeel van de twijfel gehad hebben, had zelfs enigermate “honourable” en integer gevonden kunnen worden, als het politiek volmaakt kleurloos neutraal en “saai” was geweest.

  Nu het allerwegen en allerlanden de overbekende linkse signatuur heeft opgeeist, is het een kwalijke smadelijke en nauwelijks betreurde dood voorbestemd.

  Jammer.
  Het idee was prachtig. De mannetjes deugen niet.
  Die moeten dan de plantsoenen maar gaan harken.

 15. Juzo, post 13 ≡ 18 Dec 2010 ≡ 23:16

  Als je op de helft van de documentaire je mening al klaar hebt… Tja, misschien is het dan nuttiger om weer teletekstberichten over te gaan schrijven en te plaatsen.

  Juzo, 66 jaar oud en intelligent en dan deze berichten…

 16. @ 21 Ruim vóórdat ik de documentaire, in zijn geheel, en opgenomen, had gezien, had ik in volledige vooringenomenheid m’n mening al klaar waar ik volledig het recht toe heb en teletekstberichten en mijn leeftijd hebben er niets mee te maken. Bepaal je strak, stringent en steekhoudend, tot het onderwerp.

 17. De Zembla site werkt weer:

  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnewstt_news=36213&tx_ttnewsbackPid=1974&cHash=053a3481545c94fc30048d3cae60de1f

 18. Tartarus, de pagina werkt wel maar ik zie nergens een link naar de bewuste documentaire, en daar ging het toch om. Misschien zie ik ‘m over het hoofd?

 19. Mhh, als je op die link klikt dan start de Zembla documentaire toch vanzelf? Als het goed is hoef je verder helemaal niets te doen.

  Werkt deze link wel?

  http://zembla.vara.nl/

  Via deze link kom je er ook, maar moet je de documentaire “De rebellen van Wikileaks – 18 december 2010” zelf starten.

 20. Probeer dit eens:
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html

  Al die hashes in de adresbalk is niet netjes van de vara.

 21. En op de valreep heeft dumpert dit jaar nog een leuke aanvulling:
  http://www.dumpert.nl/mediabase/1275121/9c31b266/hoezo_objectieve_verslaggeving_.html

  (een cnn interview waarin de cnn dame klem wordt geluld)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.