Kleine beetjes

Flattr is bedacht om mensen die iets moois, slims, interessants of belangrijks hebben gemaakt, daarvoor eenvoudig te kunnen belonen. Van zulke micro-betalingssystemen hebben we er al meer gezien maar deze is slim opgezet, en maakt goede kans het te halen.

Het werkt als volgt: je maakt een account aan en stort wat op je Flattr-rekening (dat kan met Paypal, met een creditkaart en waarschijnlijk ook met Ideal). Daarna zeg je hoeveel geld je maandelijks wil weggeven; het minimum is twee euro per maand. Als je ergens een artikel of filmpje tegenkomt dat je bijzonder vindt, kun je de maker ‘flatteren’ – zeg maar: complimenten door op zijn of haar Flattr-button te klikken. Aan het eind van de maand worden je twee euro’s verdeeld over alle mensen die je hebt geflatterd. Als je die maand niemand hebt gecomplimenteerd, gaat je geld naar een goed doel.

Stel dat ik in een maand tien keer klik, dan krijgt Wikileaks vervolgens 20 cent van mij. Da’s geen bedrag om over naar huis te schrijven. Alleen ben ik natuurlijk niet de enige die Wikileaks heeft geflatterd, en dan kunnen veel kleine beetjes een complimenteus bedrag vormen.

Flattr is ontwikkeld door een voormalig lid van The Pirate Bay. Het wordt al gebruikt door Wikileaks, Taz en Freitag. Een prima systeem, ik wou al lang dat er zo iets was. Dus heb ik meteen een account aangemaakt: u kunt mij nu flatteren, en ik anderen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

34 thoughts on “Kleine beetjes”

 1. ha ik speel moonsheinsonate op de piano en ook heel goed……maar ik zal waarschijnlijk geen geld ontvangen ( ik krijg hoofpijn van inloggen op zo een systeem dus ik zeg : ik pass )

  gelukkig kost een fles wijn bij de AH drie euro ha ha dus ik red me wel met wat kaarslicht erbij ha ha….

 2. Betekent ‘flatteren’ in het Nederlands niet ‘mooier of beter voorstellen dan het eigenlijk is’? Of spreek ik dat uit als flátteren? Van vleien? Zoals… don’t flatter yourself, you do it and pay me?! Hmmm… als het van het Engelse woord ‘flatten’ komt, betekent dat ‘met de grond gelijk maken’. HELP!

 3. Nou ik ben wel gewend de vrouwen te betalen, maar dan moeten ze er ook wel wat voor doen natuurlijk hèèhh…………….hèèhh……………….hèèhh….. (onbetamelijke onbedaarlijke lach) en prettig weekend.

 4. Ha! Ik zag de button gisteren al en dacht dat je gehackt was. Maar gelukkig nu een aankondiging erbij met uitleg.

  Dat wil niet zeggen dat ik in deze tijd naar de pirate bay surf! Hoeveel maanden gaan ze dat ook al weer loggen bij de overheid? Wie gaat er ook al weer (gedoog)regeren in Nederland als Verhagen en Rutte hun zin krijgen?

 5. Thomas, je hoeft helemaal niet naar de Pirate Bay te surfen voor Flattr. Juzo: je mag ook mannen betalen en de crux is juist dat ze al iets hebben gedaan. Andreas: je maakt er weer een gekunsteld woordenspel van. ‘Flattr’ komt uiteraard van het Engelse ‘Flatter’.

 6. @Spaink: Wat als TPB omvalt? Kan brein dan bij je geld? Gebruikt TPB deze geldstroom om rechtszaken te winnen (wel goed natuurlijk).

  TPB is niet bepaald de rabobank. Wat niet wil zeggen dat het slecht moet zijn natuurlijk, maar ik zoek het liever even uit voor ik mijn creditcard trek (die ik niet heb :-)

  Daarvoor moet ik naar TPB surfen.

 7. Voor de duidelijkheid: The Pirate Bay staat los van Flattr. Een van de TPB’ers heeft het platform ontwikkeld, dat is alles. Ik zal de zinsnede evn aanpassen.

 8. Stel dat ik een enorm bedrag per maand binnen haal.. moet ik dit dan opgeven bij de belasting? Het zijn toch inkomsten..

 9. ja er bestaat ook een plan ( die helaas niet van de grond komt maar het idee is al meerdere malen pepatenteerd )

  het idee dat een mailtje een dubbeltje kost…… op die manier is het heel fijn werken omdat mensen vaak te vrekkig zijn en ja toch nix te melden hebben……. die sluit je dan allemaal uit en ja dan zijn bepaalde bedrijven niet zo bang meer om hun mailbox te openen…..

  ik zou er direct voor tekenen hee? ik betaal wel een dubbeltje per mail hee? maar helaas het plan is nog te ingewikkeld omdat je dan een virtuele postzegel moet ontwerpen en ook eentje dus die handig is in het gerbuik ( zonder heel de tijd te moeten inloggen e.d.)

 10. Spaink: Ik begin hier zo langzamerhand misselijk en beroerd te worden van de niet aflatende stroom – als ziekelijke zelfbehoefte – in het persoonlijk kwalijk willen nemen. Niet ik, mevrouw Spaink, maak er een gekunsteld woordenspel van… er staan [vloek] toch [vloek] alleen maar vraagtekens???? U vindt mij vervelend. Dat heeft u mij via anderen al zo fijntjes duidelijk gemaakt. Maar uw misplaatste veroordeling is aan u en zegt niets van/over mij. Ik slijm, vlei en geil dan ook niet dweperig met u mee, waar, waardoor, waarmee en wanneer u niet consequent bent in uw veroordelingen. Zou u in ieder geval de Griekse taal machtig zijn… hadden u en ik dit gezeik en zinloze geziek van het persoonlijk veroordelen niet [uw tweede zin in uw commentaar had voldoende geweest].
  Daarvoor is de Griekse taal te rijk; kent veel meer woorden dan het Nederlands, laat gelijkluidende woorden als het Engelse ‘flatteren’ en het Nederlandse flattéren niet toe; kunnen Grieken door het grotere aantal woorden veel preciezer zeggen wát ze onmiskenbaar bedoelen. Het is er zelfs de reden van dat u mensen als Youp van het Hek, Theo Maassen en anderen niet in Griekenland zult vinden, omdat er niet met de taal te spelen valt! Ik denk ook aan de woorden ‘negeren’ en ‘negeren’ waar in het Nederlands niet ‘négeren’ en negéren’ geschreven wordt en u in het Grieks [zonder dat soort indicaties] hopeloos verloren zou zijn]. Ik denk ook aan wat Nederlanders in veroordelende zin van Engelsen [Britten] te horen krijgen, te weten: dat ze erg ‘straight forward’ zijn. Maar is dat zo? Nee, net zo min de veroordeling dat Engelsen zo ‘pathetic polite’ zouden zijn. En waardoor/waarom niet? TAAL, taal… taal mevrouw Spaink. In hun taal [door en met], zit geen beleefdheidsvorm. Alles en iedereen gaat over de ‘you’ kam. Met andere woorden? Wat maakt een Duitser Duits, een Engelsman Engels, enzovoorts? Taal. Een volk is wat de taal toelaat… en dus blijft de allochtoon de allochtoon… door taal en waar kwalijk nemen niets zuivert. ZIE… de praktijk.
  En nu komt het… en vindt het nog maar even vervelend… het ontgaat de massa dat het woord niet het ding is. Niet alleen te duiden als ‘omdat alles naamloos is geboren’… nee… kijk maar naar verliefde mensen. Ze ZIJN het non-verbaal… en kennen het veroordelen niet! En dat betekent… “niet DOEN = zijn”, maar “ZIJN is doen.”
  TIP: Verdiep u eens in ‘Quantum physics and concioussness’ [you tube].

 11. Andreas, Deepak Chopra heeft geen verstand van natuurkunde. Trust me.

  Karin: ik ben arm dus ik vlei je maar met woorden; ik ken je – destijds wegens link met MS – nog uit de klotenknijper tijd, en ben er nog steeds. That’ll be all.

 12. Andreas:

  1. Ik post hier mijn stukjes. De discussie daarover wordt echter hoofdzakelijk door anderen gevoerd: ik corrigeer wel ‘s wat feitelijke kwesties en een heel enkele keer discussieer ik ook mee, maar niet vaak. Ik bemoei me echter wel geregeld met de toon der discussie, dit om teveel gehakketak te voorkomen en te zorgen dat de discussie niet al te veel afdwaalt.

  2. Dat men het met mij eens moet zijn om hier te posten, is aperte onzin, laat staan dat men dient te slijmen of geilen. Maar als je de andere discussieerders inderdaad slechts houdt voor epigonen en sycofanten (kijk mamma, Grieks! zonder woordenboek!), mag je gerust weggaan, hoor. Je mag ook blijven, maar hou dan in hemelsnaam op met zeuren.

  3. Je stukjes gaan gebukt onder dikdoenerij. Je ‘bevraagt’ wat woorden en meent dat je dan een fikse duit in de zak hebt geworpen, nee: dat je de kern warempel hebt getroffen. Laat me je inlichten: er is geen kern. Er zijn heel veel lagen en als je ze allemaal afpelt heb je een boel troep over, en is het geheel volkomen uit z’n verband gerukt.

  4. Het woord is niet het ding, nee, maar het woord is ook niet alleen het woord. En wie niet met woorden kan spelen, is de taal niet waard en doet haar ernstig onrecht – pun intended.

  5. Dank voor je tip. Ik heb een paar boeken over quantumfysica gelezen (heus waar, en nog geschreven door fysici ook) en iedereen die dat onderwerp en bewustzijn in één frase noemt, zou voor straf met z’n kop in de deeltjesversneller van CERN moeten liggen.

  6. ‘Bewustzijn’ spel je bepaald anders, in het Engels.

 13. @Andreas: reactie 14 punt 2 klopt.

  Ik heb Karin gezien op tv met het mirakel ‘Jomanda’, en dan spuugt ze haast bloed.

  Ze heeft mij echter nooit tegengehouden soortgelijke alternatieve meningen als van Jomanda te posten op haar blog en ze heeft mij nooit oneerlijk behandeld hier of ergens anders om.

 14. Hey Karin,

  Had me voorbereid op een langdurige afwezigheid vanwege je nieuwe boek, maar fijn dat je met enige regelmaat toch nog dingen schrijft.
  Compliment voor je reactie naar Andreas.
  Ik hou er niet zo van neerbuigend te doen, maar degenen die daarin excelleren, mogen gerust op hun beurt van hun hoge paard getrokken worden. Hear hear girl!
  En ik zal eens kijken op flattr. Vind het een sympathiek idee. Ik jat/leen genoeg ideeëngedachten/meningen van jou en sommige anderen. Daar mag best wat tegenover staan.

 15. Spaink… uw punt…

  1] Volkomen helder en duidelijk.

  2] Ik heb NIET gezegd dat men het met u eens MOET zijn. Zo ook niet dat men DIENT te slijmen. Wat ik [ik dus] er wèl onder versta en de noodzaak niet van begrijp, lees ik in de reacties 15 en 16. “Zij heeft mij nooit tegengehouden hoor… ze heeft me nooit oneerlijk behandeld… compliment voor je reactie naar Andreas… trek hem van z’n paard… hear, hear girl”
  En epigonen en sycofanten? Dat ZIJN geen Griekse, maar Nederlandse woorden, die herleid/vertaald zijn UIT het Grieks. Nog verkeerd ook, want het Griekse alfabet kent o.a. geen letter ‘c’. Dus dat ‘Grieks zonder woordenboek’ mamma???… lariekoek!

  3] Mijn stukjes gaan gebukt onder dikdoenerij? Wel… in alle eerlijkheid, oprechtheid en openheid… ik heb die intentie niet en ben mij hier werkelijk niet van bewust. Ik zal me er dan ook zeker over gaan buigen en navraag doen met wat u waar precies zou kúnnen bedoelen. Beloofd. Voor zover belangrijk, c.q. van toepassing… ik weet wel dat het bij Nederlanders heel gevoelig ligt wanneer je van jezelf zegt ergens goed in te zijn. Uitgemaakt worden voor?… jullie zijn er zo goed in. In Griekenland is dat evenwel andersom; ben je weinig waard wanneer je dat NIET van jezelf zegt. M.a.w. duidelijk een cultuurdingetje lijkt me en daarmee dus ook slechts geconditioneerd denken waarover van mening kan worden [uit]gewisseld.

  4] U stelt dat wie niet met woorden kan spelen de taal niet waard is. Wat ik stelde is dat het de Griekse taal is – in vergelijking tot de Nederlandse – die dat niet toelaat. De taal dus… niet een persoon!!!

  5] Ik begrijp met de beste wil van de wereld uw agressie niet wanneer u zegt zoveel mensen [waaronder vooraanstaande fysici] dood te willen zien. Milder gesteld… gestraften te willen zien. Als dat uw manier en bijdrage van oplossen is… kolere!!!

  6] Aahhh… consciousness… ja natuurlijk… ik had een ‘s’ op de verkeerde plek getypt. Bravo… vlei, vlei… klasse Spaink… zo leren we van elkaar. Prachtig weekend gewenst.

 16. Maurice 13, ik heb Deepak C. helemaal niet en nergens genoemd. En u vertrouwen zit er zeker niet in. Ben niet zo’n volgeling. Mogelijk heeft u een andere film voor de geest?

 17. Andreas, je hoeft geen volgeling te zijn om te vertrouwen. Zo vertrouw ik er op dat Thomas weet waar hij het over heeft wat alternatieve geneeswijzen betreft, ook al staat mijn mening haaks op die van hem.

  Misschien bedoel je inderdaad een ander filmpje, maar heel kort uitgelegd is bewustzijn geen oorzaak of gevolg van quantum physics. Quantum physics is een model wat van toepassing is ongeacht of er bewustzijn bij betrokken is. Bovendien is theoretische natuurkunde, hoewel feitelijk meer juist, niet de natuurkunde waar bewustzijn bij betrokken is. Bestaan is toegepaste natuurkunde, waarbij het onderscheid tussen materie en energie geldt.

  Dit heeft helemaal niets met het artikel over Flattr te maken, dus voor verdere info over hoe de ruimte echt werkt adviseer ik een deskundig boek en een wiskunde knobbel.

 18. @18asl, punt 2: Als je denkt dat het er altijd vriendelijk en vredig aan toe is gegaan tussen Karin en mij, dan heb je het mis.

  Zo heb ik een maand in haar e-mail killfile gestaan in een ver verleden en ben ik recentelijk een jaar afwezig geweest omdat ik het grondig oneens was over iets waarover ze op haar (eigen) blog postte.

  Dat gezegd hebbende, sta ik nog steeds volledig achter mijn reactie in post 15.

  Om het als Karin te zeggen (in mijn woorden): “Je zoekt dingen die er niet zijn”.

  Misschien moet je ook maar een tijdje afkoelen en zien of je reden ziet om je beeld van Karin bij te stellen. Ik heb echter geen mod rechten hier (en dat is maar goed ook want Karin kan dat veel beter!).

 19. Oké. Trust me… en Flattr. Hoe zit dat met privacy en veiligheid. Word je niet gevolgd, al was dat maar omwille van de geldstroom[?].
  Thomas… fijne zondag.

 20. @asl: Je kan moeilijk euro biljetten naar zweden sturen. Nou, dat kan wel, maar hoe moet Karin haar flattrs dan terug krijgen?

  Punt is dat digitale betalingen nooit anoniem zullen zijn. En dit is ook niet iets wat de westerse overheden zouden willen (minder observatie van de eigen burger).

  Met SSL kan je bezoek aan het flattr domein geencrypt worden (mits ondersteunt door hun). En omdat er toch al veel kleine transacties zijn valt dit ook niet zo op.

  Met TOR zou het anoniem kunnen, maar dan moet je het eindpunt van je chain vertrouwen. Ik zou bijvoorbeeld ook niet gaan internetbankieren via TOR (los van het feit dat je inlogt met je rekeningnummer bij de bank en de ‘overheid’ dus toch al weet dat jij het bent en wat je doet).

 21. Thomas… kunnen ze je [door de button/batch(?) te plaatsen] dan ook volgen wat je aan sites bezoekt? En wat te denken van geflattrd willen worden via PayPal? Je schrijft, leest, vind je het de moeite, maak je een x-bedrag over. Vervolgvraag… de krant electronisch komt er toch wel van. Zullen die niet beter af zijn met géén abonnement, maar betaling per bericht wat je interesse heeft en dan géén advertenties [kopen]?

 22. Flattr weet aan wie ze het geld over moeten maken. En deze informatie zit in de button op de site waarop je klikte.

  Verder heeft je browser iets dat ‘Http referrer’ heet. Als je op een link klikt wordt het adres van de vorige site, in het http protocol meegezonden naar de site waarop je klikte. In mijn browser (opera) is dit uit te zetten. Maar sommige sites werken dan niet meer. Bijvoorbeeld sites die deeplinking verbieden.

  PayPal is meer voor grotere bedragen (bijvoorbeeld iets wat je koopt op eBay), Flattr kan tot op de cent zover ik het begrijp.

  Het viel mij trouwens op dat alle Flattr buttons op deze site naar dezelfde link gaan, terwijl op de blog van Flattr de link voor elk artikel verschillend is (zelfs met dezelfde auteur). Foutje?

 23. Andreas, Flattr volgt je verder niet. Ze registreren wie een account heeft, en wie op welke Flattr-button klikt: anders zouden ze het ingelegde geld niet kunnen verdelen. Je kunt via Paypal geld aan Flattr overmaken; Paypalbetalingen hebben het voordeel dat de begunstigde nooit je rekeningnummer te zien krijgt.

  Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks via Paypal geld aan iemand overmaken, maar sites vermelden zelden de Paypal-accounts van de makers van artikelen of filmpjes. Bovendien is het aardige van Flattr dat het een sociale applicatie is: je kunt zien hoe vaak iets of iemand is geflatterd.

  Thomas: je kunt bij Flattr elk stukje een eigen button geven, of één button voor je hele site gebruiken. Ik doe het laatste. Anders moet ik elk stukje apart submitten en voor elk stukje in de code van mijn website gaan zitten rommelen.

 24. @28: Flattr heeft dus wel een database van iedereen met een account (ook nodig voor doneren), en van alle sites waaraan die persoon gedoneerd heeft. En hoe vaak.

  Hoe interessant dit voor iemand is zullen we in de toekomst wel lezen. Ik hoop dat het wat wordt met Flattr, maar had eigenlijk verwacht dat onze reguliere banken ondertussen wel een systeem met micropayments hadden bedacht.

  Nu heeft iedere app-store of wat dan ook zo’n beetje zijn eigen systeem dat niet met de rest van het internet werkt.

 25. Thomas: allicht hebben ze een database van iedereen die er lid is, en van wie waarop heeft geklikt. Hoe moeten ze anders uitbetalen?

  Banken zie ik niet snel microbetalingen implementeren. Tenzij ze op elke transactie een euro kunnen toeleggen, maar dat komt erop neer dat je meer kwijt bent aan kosten dan het bedrag zelf groot is.

 26. @30-Spaink. Dat is het minimum. Waarschijnlijk houden ze ook de tijd bij en de afmetingen van je scherm.. dat soort dingen die ook in http zitten.
  En hieraan kun je dat weer zien of iemand thuis is uiteindelijk.
  Plus dat de AIVD graag wil weten wie er ‘financiële banden heeft met terroristische internet sites’. Maar dit geldt natuurlijk voor een hoop databases, niet alleen voor Flattr.

  Ik vind het wel jammer dat de site hier niet duidelijk over is. Over wat ze met deze gegevens doen. Ook kon ik niets vinden over SSL; terwijl we van de overheid altijd 3x moeten kloppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.