Schrijfster, schrijvend

De laatste weken staan hier minder nieuwe stukken dan normaal; dat zal ook de komende weken het geval zijn. Dat betekent niet dat ik niet schrijf. Integendeel: ik ben aan een nieuw boek begonnen. De maanden juli en augustus heb ik uitgetrokken om daar een flink begin mee te maken, en eind van dit jaar hoop ik de eerste versie af te hebben. IJs & weder enzo verschijnt het boek dan in mei of juni volgend jaar.

Ik werk aan een boek over de geschiedenis van Hack-Tic en XS4all, en dus over het ontstaan van het publieke internet in Nederland. Het boek zal waarschijnlijk de periode 1986 – 2000 bestrijken. Ik weet nog niet precies waar het ophoudt, maar ik vertrouw erop dat ik daar tijdens het schrijven wel achterkom.

In 2006 ben ik begonnen met de research voor het boek. Ik heb inmiddels tientallen mensen geïnterviewd, veel oude tijdschrijften en boeken gespeld, en alles in een wiki gestopt zodat ik het verzamelde materiaal makkelijk en op verschillende manieren kan benaderen. En nu ben ik dan eindelijk aan het schrijven. Het is een enorme klus, en ook vreselijk leuk. Tijdens het schrijven ontdek ik steeds weer allerlei dingen die nog beter uitgezocht dienen te worden, maar ook merk ik dat ik de grote lijnen inmiddels in mijn hoofd heb. Maar uitzoeken en daar precies in zijn is erg belangrijk. Als ik een boek schrijf met daarin mijn eigen ideeën mag ik gerust ‘s kort door de bocht zijn, maar nu is ‘t de bedoeling dat ik andermans ideeën en activiteiten beschrijf, en dan moet dat accuraat zijn. Check, check & double check.

Het schrijven gaat gelukkig voorspoedig: inmiddels heb zo’n 8000 woorden staan, en ze staan goed – als een huis, al zeg ik het zelf. Het gaat echter een dik boek worden, ik schat ruim 300 pagina’s, dus ik heb nog wel wat te gaan… Ik denk dat ik uiteindelijk op 80.000 woorden uitkom (ter vergelijking: Vallende vrouw heeft 44.000 woorden). Uiteraard wordt het boek rijk geïllustreerd: niks is zo leuk als een contemporaine geschiedenis met veel plaatjes :)

Author: Spaink

beheerder / moderator

30 thoughts on “Schrijfster, schrijvend”

  1. Goed onderwerp, erg interessant, lijkt me leuk, ben benieuwd, ik benaderde destijds v.a. 1986 HackTic en XS4all uitsluitend vanuit de Hcc.

    Succes.

  2. Check, double-check, AND, ! , recheck.
    Dank voor de link naar de cover van ‘Vallende Hekcusez… Vrouw’.
    Jouw reminiscensie aan het interview met de boomlange zanger van een metal-band, eerder dit jaar, liet me tot het besef komen dat de titel me nét vóór de foto (op de grens van porno) dat werkje aan deed schaffen. Ooit uitgeleend, dat boek: stom. Het was nog wel een cadeau, van mijzelf aan mezelf.
    Ik wens je een hoop werk!

  3. Grappig dat je dat zegt over die omslagfoto. Bert Nienhuys zou die foto maken en hij kwam hier, bij mij thuis. Ik had een zwart kort jurkje aan, laarzen, en netkousen. We spraken wat. Ik vertelde dat ik ergens in het boek beschreef dat ik tijdens concerten vaak op de rugleuning van mijn stoel zat, steun voor mijn benen zoekend elders op de stoel, omdat ik anders te laag zat en simpelweg geen hol zag. ‘Dan doen we dat,’ zei Bert. Waarmee ik blij was want nu kon ik die ingewikkelde pose – die ik in het boek zelf beschreef – uitleggen met een verwijzing naar het omslag.

    Bert ging aan het werk. Het licht deugde niet. Lamp erij, lamp weg, gordijn dicht, gordijn open. Uiteindelijk werd het gordijn dicht.

    Nu heb ik donkerrood fluwelen gordijnen. Ik realiseerde me op enig moment dat die combinatie – kort zwart jurkje, netkousen, laarzen, dieprood fluweel – fataal kon uitpakken, als in: hoerig. En ik wist inmiddels ook dat veel mensen de titel van het boek, ‘Vallende vrouw’, steeds verhaspelden tot ‘Gevallen vrouw’. Weer die associate met prostitutie, met makkelijke seks, met betaalde seks.

    Maar ik vertrouwde Bert, dus ik was nergens bang voor. En ik kreeg gelijk. Pas veel later vertelde ik Bert hoe dun de scheidslijn was die hij had gelopen, en het pleit voor hem dat-ie toen oprecht verrast was en zei: ‘Oh ja verhíp!’

    Dus daardoor werd het een heel goede foto.

  4. Oh en by the way: het boek is in herdruk, met een iets andere maar ook fijne omslagfoto uit diezelfde serie van Bert Nienhuys. 15 euro, Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978-90-388-6964-3.

  5. Verhaspelen tot
    Associeren met
    me reet

    stuur op, ISB nummer
    met rekening

    -(en opdracht…)-
    adres heb je, (Panter-sigaren-doosje_)
    zoek maar op (dixit Tim Berners-Lee)

  6. Verhaspelen, ja oprecht, want toen ik die titel bedacht had ikzelf geen _enkele_ associatie met gevallen vrouwen. Ik viel vooral veel. Plop, daar ging ik weer. Oeps. En wat me aantrok in dat beeld is dat vallen geen stilstand is: er was beweging, ook al was dat vaak omlaag.

    Ik stuur je met alle plezier een exemplaar maar dat moet ik dan zelf eerst kopen, ik heb zelf alleen mijn eigen exemplaar dat niemand krijgt. En ik heb heus geen adres van je. Hoewel ‘panter-sigaren-doosje’ een vage herinnering oproept… Alleen is ‘t eentje die ik niet plaatsen kan en daar schiet de PTT dus niet veel mee op.

  7. Je moet er wel ‘n beetje goed uitzien natuurlijk. Nou doe je dat, gelukkig, maar het boek, de boeken, verkopen zich méér, zodat, omdat de lezer zich een beeld kan vormen van hoe de schrijfster eruitziet. Daarom moet er ‘ns wat vaker met foto’s geronmmeld worden, in ‘t hier en in ‘t nu en in ‘t overal. Louter en alleen vanwege de verkoopbaarheid, verkoopwaarde. Je bezit als een van de weinigen het vermogen om er steeds wat anders uit te zien. Iedere seconde van de dag an van de nacht. In de vorm van je gezicht, mime, lijf, leden, kleding, klank, gedachten, houding, uitstraling. Op zichzelf is dat al heel uitzonderlijk, voor ‘n vrouw. Dat moet je vanwege de verkoopwaarde flink amerikaans uitbuiten.

    Wat er dan verder in ‘t boek staat speelt in feite dan niet eens meer zo’n heel erg grote rol.

    Maak verder ‘ns ‘n interview voor je boek over XS4all en Hacktic met Lucie Blom-Calis. Zij wist vanaf 1986 alle mannen te Nederland inzake de automatisering en het internet volledig om haar hand te winden. Naar haar hand te zetten en te manipuleren. Zij was de machtigste.

    Op jou na.

    Op zichzelf was dat al heel uitzonderlijk.

    Veel plezier.

    – ‘\~_~/’ –

    En flink hard werken.
    Vader Wacht Op Zijn Tabak.
    Zoals mijn goede baas altijd zei.

    En dan gingen we weer.

  8. Hoi Karin, succes ermee!

    Is het niet leuk om een foto van het ‘server park’ van xs4all in het begin, ergens prominent in je boek te zetten? Zo’n foto staat achterop een van de hack-tics.

    Misschien kan je de hacktics ook bundelen als bijlage achterin, het boek wordt dus toch al veel te dik ;-) Maar plaatjes is altijd goed! Ik vond de tekeningetjes voor de hacktic ook altijd erg leuk. Koen Hottentot maakte die geloof ik. Moet ik even opzoeken.

  9. Ik hoop wel dat je aandacht schenkt aan de directe vóórlopers anno ’86 van internet en -providers, te weten fidonet (BBS) en videotex, beide nog steeds in stilte en beslotenheid (over de hele wereld) werkzaam in grote efficiëntie en functionaliteit. MessageBaseManager MBM van fidonet voor Nederland was Hub Jennekens, woonachtig te (Bautschplein) Voerendaal, aanpalende gemeente van Heerlen. Hij maakte met OBridge de gelijktijdige overstap van nationaal fidonet op mondiaal internet mogelijk.

  10. Ik weet nog dat het “server park” van Hack-Tic een aftands uitziende PC (386?) was in een flatje in de Bijlmer. Dat was ergens in 1989 denk ik.

    Anyway, dit gaat dus ook een beschrijving van het “meningsverschil” met een zekere sekte omvatten, ik ben benieuwd.

  11. Johan, ik heb twee maanden geleden een foto gemaakt van de allereerste Hack-Tic server, die komt vast in het boek. En ja, dat meningsverschil komt er (uiteraard) uitgebreid in.

    Jij en je broer worden overigens alletwee genoemd: Wave in een deel dat over hacken en de wet gaat, jij rond CoS uiteraard. Wat ik niet weet: is Wave nu jonger of ouder dan jij?

  12. ja omdat mailen zo gratis is hee? dan zit de mailbox van instanties vaak propvol met idiote idee-en hee? dus lezen mensen vaak maar hun mail half en half….

    soms zou ik wel een dubbeltje willen betalen zodat mijn mail wel lekker aankomt en 90% van de mensen ( groffe schatting ) die vinden dan al te duur hee?

    ja verder merk ik dat ik in het echte leven meer waard ben dan op internet….. als ik in mijn vakantie huisje ben aan zee en daar ga winkelen dan staan soms de omaatje in de rij om met me te praten…..Op internet is mijn status beduidend lager ( weet niet wat het is ) maar heb ik veel meer moeite om contacten aan te leggen….

    ja daar kan ik mijn body language in de strijd gooien en dat werkt altijd heel prettig……

    mensen op internet haken veel sneller af en vertrouwen me ook opeens niet meer…

    het internet : ik ben er wel blij mee dus alleen in het echte leven daar moet ik het van hebben kwa sociale contacten….

    alleen ja de euro is zo duur en ik ben maar een muzikantje zonder platen label dus ja heb niet altijd geld om de deur uit te gaan ( als ik een biertje drink in het cafe dan zit ik aan het eind van de week zonder brood of melk )

    dus ja dat betekend dat ik wel klem zit op internet vaak ( ik mail en mail en mail maar negen van de tien keer krijg ik nul mail terug )

    ha karin leuk om je kat eventjes te zien op tv ha ha ha veel plezier er nog mee

    toi toi toi edwin emanuel posse

  13. Wat mij altijd zorgelijk heeft gestemd was de wil van hackers (Tick) en providers om “politiek” bezig te kunnen zijn. Dat gaat niet. Een provider is slechts doorgeefluik zoals PTT TNT T-Mobile KPN en Ziggo.

    Hackers en providers konden niet anders zijn of worden dan vergevorderde IT-en technische specialisten (storingsmonteurs). Die horen niet te kunnen denken, praten of schrijven.

    Als zij politiek of commercieel (computerbedrijven pluggend in hun eigen branchevervagende winstgevendheid) bezig waren mislukte het.
    Dat was te voorspellen.

    Van HCC en HCCnet is niets meer over.
    En dat, omdat de klanten het niet wilden.

    Ik weet niet eens of XS4all wel zelfstandig is. Ik dacht het niet.
    En als, dan niet meer lang.

  14. @juzo: xs4all staat voor ‘access for all’. Dus dat is nu heel politiek actueel.
    Realiseer je dat toen xs4all werd opgericht, je alleen via een universiteit of een groot bedrijf op het internet kon. xs4all is niet voor niets de eerste provider van Nederland. Hoewel http toen nog niet bestond.

    Ik ben met je eens dat het jammer is van hcc, maar dat zijn meer hobbyisten en niet noodzakelijkerwijs hackers.

  15. Voor de echte genieters presenteer ik af en toe dichterlijke vrijheden. Maar dat is uitsluitend om ze te plezieren en hun zo zwartgallige dag een heel klein beetje lichter aan de horizont te maken de horizont.

    Hcc en HCCnet waren er vanuit RadioBulletin en Eelektuur van de Muiderkring met Peak & Poke al veel langer voordat de mannetjes en vrouwtjes van exces foor ooll in hun respectievelijke wieggies lagen te kraaien van plezier.

    Maar goed daar gaat ‘t nou niet om.
    Wat geweest is is geweest en we dienen ons daar met de meest oorverdovende snelheid vanaf en van weg te spoeden.

    Het was een in alle opzichten doodzwarte en stikdonkere tijd.
    De wereld is louter daardoor ter ziele gegaan en ter helle gevaren.

    D’r Moene met d’r eenre ooghe, die hale ons de Duivel.

  16. Dat neemt allemaal niet weg dat de échte voogeschiedenis van de computer werd en wordt gevormd door Philips Bouwdoosjes.

    Philips in Eindhoven had in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw een kleine selecte groep verzameld van ongeveer driehonderd man onder het eigen personeel, die door de fabriek werd voorzien van allerlei soorten elektronica-bouwdoosjes.

    Je moest (personeels)lid zijn van die groep, om te kunnen functioneren als bèta-tester bij jezelf thuis.

    Maar ook sommige winkelketens van Philips, onder andere Tummers Cremers in Roermond en Helden Panningen, verkochten die bouwdoosjes. Voor een paar tientjes per stuk en je moest je via een formulier aanmelden als bèta tester bij en voor Philips. Dan kreeg je ze gratis thuisgestuurd.

    Met de ervaringen van die bèta testers, vlijtig in elkaar solderende amateurs en hobbyisten, ging Philips verder met de producten de productie in. Men testte op die manier niet alleen de technische werking en verbetering van de producten, maar ook en vooral de “Anklang” en presentatie, verkoopbaarheid, vraag, bij het publiek.

    Op die manier werden de allereerste kleinste nietigste computertjes in Nederland aan “het grotere publiek” gedemonstreerd, geleverd en uitgeprobeerd.
    De eerste computers waren onder andere digitale stations-afstemmings-units voor radio en tv ontvangers. Ze werden vanzelf uitgebreid met steeds meer functies zodat daar de latere echte “citizen brand” computers van Philips voor de communicatietechniek (zenders en ontvangers) uit ontstonden.

    Toen het tempo van vernieuwingen en uitbreidingen in de tumultueus groeiende computerindustrie van Philips aan alle kanten uit de hand begon te lopen, stopte men prompt bij Philips begin zestiger jaren met de bouwdoosjes. Het was niet meer te organiseren, en het kostte teveel geld en tijd.

    Maar de bouwdoosjes vormden in feite, het allereerste minuscule begin van het nog steeds voortdurende revolutionaire computertijdperk in Nederland.

  17. Er staat “Peak and Poke” en dat moet zijn “Peek and Poke”. Sorry.
    Het blad Personal Computer Magazine laat ik natuurlijk buiten beschouwing, als oud-helpdeskmedewerker van de Hcc.

  18. Tenslotte.
    Misschien was “het eerste internet” voor Nederland wel het internet van HetNet. HetNet probeerde voor Nederland een soort klein besloten proxy-internet voor Nederland. Het ging hun om de snelheid. Door alleen keuzes aan de abonnees te bieden die anderen al “naar overzee” gemaakt hadden, konden gebruikers sneller internetten en dat werkte ook wel zo. Maar al na een paar jaar na de lancering in 1988 stootte HetNet (KPN) dit kleinsoortig internet af. De andere toen nog grote landelijke internetprovider zonder dat xs4all ook maar in de verste verte in zicht was was HCCnet, maar dat net stortte volledig in elkaar wegens een zodanig grote zondvloed aan lijn- en serverstoringen en technische gebreken, dat voor klanten en exploitanten het gebruik niet meer om te harden was.

    Internet had een zeer zwakke, brakke, wankelende en gebrekkige, hoogst ergerniswekkende start in Nederland.

    Veel mensen hebben er grijze haren van gekregen.
    Die zij tot op de dag vandaag niet zijn kwijtgeraakt.
    Hun mond trekt vreemd, en hun oren wapperen.
    Onophoudelijk. En met veel dwaas geraas.

  19. Juzo, je schreef: ‘Wat mij altijd zorgelijk heeft gestemd was de wil van hackers (Tick) en providers om “politiek” bezig te kunnen zijn. Dat gaat niet. Een provider is slechts doorgeefluik zoals PTT TNT T-Mobile KPN en Ziggo.’

    Dat is wat naïef gedacht. In de beginjaren van het publieke internet vond de overheid namelijk dat providers aansprakelijk zouden moeten zijn voor wat hun klanten deden, en XS4all strijdde er juist voor om ISPs als doorgeefluik te beschouwen. Met andere woorden, ook de situatie die jij nu als logisch en vanzelfsprekend beschouwt, is er alleen door politieke (en juridische) strijd gekomen.

    HetNet bood geen internettoegang, het bood meer een intranet, of een kleuterversie van internet. Een ‘internet voor Nederland’ is voorts een contradictio in terminis. Werken met proxies is heel normaal, alle ISPs doen dat, en dat heeft verder niks met HetNet te maken. Verder zit je er ongeveer 10 jaar naast met je jaartallen: HetNet begon in 1996 ofzo en werd in 1998 afgebouwd. HCCnet bood inderdaad al in 1992 (beperkt) internettoegang voor haar leden. Nederland maakte tenslotte juist een vliegende start met internet – dankzij XS4all.

  20. @ 24 1, en daar haal ik alles uit, maar dan ook werkelijk alles en nog veel meer, gelijk mij dat gezegd en opgedragen werd en mijn leeftijdgenoten, in 1944. Toen dachten wij de kapotgeschoten nabije wereld te moeten opbouwen. @ 25 interessant gezichtspunt, ik zal er ‘ns over nadenken, & in jaartallen zit ik altijd fout. Het doet er ook allemaal niet eens zo erg veel meer toe.

  21. @25, Spaink: Ben je niet in de war met BBSsen en Fidonet? Daarmee was de hcc altijd erg actief.

    xs4all bood echt gopher, telnet en ftp e.d. Typische internet protocollen dus.

  22. Thomas: Nee, HCC bood in 1992 ook beperkt internet. En verder inderdaad Fidonet. XS4all bood van meet af aan gopher, telnet, smtp, ftp, lynx en shell. Dat was meer dan je op de meeste universiteiten kreeg….

  23. Ik weet nog dat het “server park” van Hack-Tic een aftands uitziende PC (386?) was in een flatje in de Bijlmer. Dat was ergens in 1989 denk ik.

    @Johan, die server heb ik geinstalleerd met Paul! 50 floppies om BSD te installeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.