Bigelow

Vannacht werd bekend dat Kathryn Bigelow met The hurt locker de Oscar voor de beste regisseur heeft gewonnen. Three cheers! Sinds Strange days (1995) was ik een groot fan van haar, en ook Near dark (1987) heb ik met veel plezier gezien. Voorts speelde ze mee in Lizzie Bordens Born in flames (1983), een knappe post-apocalyptische annex feministische film. Een dame die van wanten weet. En de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar wint.

Tot mijn schrik kopte Het Parool vanmiddag dit: ‘Bigelow vloert ex met zes Oscars’. Bigelow is inderdaad getrouwd geweest met James Cameron, wiens Avatar de gedoodverfde winnaar was. Maar eh, ‘Bigelow vloert ex’? Is het nou nodig om zodra (eindelijk eens) een vrouw de regisseur-Oscar wint, die prijs te beschrijven in termen van uit de hand gelopen echtelijke ruzie? Had de krant als Cameron had gewonnen ook hebben geschreven: ‘Cameron verslaat ex’? Wat een stuitend ouderwetse benadering…

In de interneteditie van de krant staan gelukkig wel fatsoenlijke koppen: ‘The Hurt Locker grote winnaar Oscars’, en ‘Kathryn Bigelow wint Oscar beste regie’. Zo hoort het. Geen gezeik over met wie ze ooit getrouwd is geweest, niet een vrouw definiëren aan de hand van haar (voormalige) relaties, maar gewoon meedelen dat ze een dijk van een prijs heeft gewonnen. (En ja, je kunt gerust als navrant detail melden dat Bigelow eerder getrouwd was met Cameron, maar dat is heus niet het werkelijke nieuws en bepaald niet kopwaardig.)

Author: Spaink

beheerder / moderator

4 thoughts on “Bigelow”

 1. Dagblad TROUW deelde gisteren mee, dat de internationale vrouwendag toch nog wel heel erg sterk elitair bestempeld is, en dat zie ik dan thans en overal alom iedere keer toch maar weer heel sterk vooral belichaamd.

  Tot genoegen.
  Gaat u maar even zitten.
  Is er nog Gewoon Vrouwvolk, op de Hele Wereld? Al dan niet emancipatoir?

 2. Kathryn Bigelow heeft nog veel meer films gemaakt. Blue Steel, Point Break, Zero Dark Thirdy vond ik toen al zo geweldig. Had ze ook eerder oscar verdiend.

  Gelijk heb je Karin, raar dat de hele roer om woordenschat wat ze met haar ex vloert, inderdaad vanuit onuitstaanbare schrijver en of journalist(e) !!!! Alsof het om ‘feministisch’ problemen gaat, is grote misselijkmakend opmerking.

  Je schreef al in 2010, oke. maar ik las veel social media via mobiel en PeeCee, daar is ook vaak geen verandering aan, alsof feministisch nog taboe is, waar vrouwen gewoon recht op erkenning hebben, net zo goed als zwarten die ook voor oscar verdienen. Racistisch uitlatingen houdt maar niet op, al leven we in de 21e eeuw. Grote SHIT!

 3. Net gisteravond heb ik de film van The Hurt Locker gekeken. Knappe werk van Kathryn Bigelow! Verbaast me eerder dat ze als enige vrouwelijke regisseur onder macho-legermannen deed filmen. Apart toch wel. De macho-praatjes spreken als boekdelen hoe mannen zelf onmacht eigenlijk moesten toezien in Burgeroorlogse Irakse en bommen ontmantelen. Echt griezelig dat de bom onder de lijf van dode jongen, dat mijn aderen vastbeten aan mijn bankleuning. Echt goeie regie, zo hard als een staal in klare taal.

  Stel dat er nog meer macho-legervrouwen bij waren, was het dan anders afgelopen met vrouwen die bommen zouden ontmantelen. Volgens mij bestaat er nog géén vrouw die het durfde ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.