Moderne samenvatting

Een site die ik bijna dagelijks bezoek is AfterEllen.com, waar nieuws over lesbische vrouwen en de media wordt bijgehouden. AfterEllen besteedt daarbij van oudsher vrij veel aandacht aan soaps en series, juist omdat homoseksualiteit daarin zo zelden aan bod kwam; en als er al eens een lesbisch personage is, liep het daarmee vaak verkeerd af. Gelukkig is er na The L Word gaandeweg meer lesbisch kijkplezier op de buis. Zo is er een damesdraad in Grey’s Anatomy ontstaan, en hoewel Callies eerste liefje wel heel abrupt verdween en we zelden iets van passie tussen die twee merkten, is de verhouding tussen Callie en Arizona iets beter ontwikkeld.

AfterEllens ‘recaps’ zijn vermaard. Ze zijn geestig geschreven, met veel culturele referenties, en gelardeerd met goed gekozen stills uit de serie. Sommige recappers zijn zo goed dat je hun stukken ook met plezier leest als je de bewuste serie niet volgt.

Buiten ‘puur’ lesbische personages volgt AfterEllen ook series die een hoog lesbificionado-gehalte hebben. Een daarvan is Gossip Girl: al was het maar omdat zowat de hele serie draait rond de vriendschap tussen Blair en Serena, en die twee zo ongeveer ziek worden als ze onderling ruzie hebben. AfterEllens StuntDouble, die de recaps van Gossip Girl verzorgt, heeft inmiddels een heel moderne vorm ontwikkeld: ze beschrijft elke aflevering in Facebookvorm. Minder makkelijk te volgen dan de normale samenvattingen, maar ronduit hilarisch, slim en inventief. Hats off, StuntDouble!


Aantal reacties: 2

 1. ≡ 04 Dec 2009 ≡ 01:11

  Dank voor de tip.

  Lees ook dat Vera Pauw twee speelsters uit het Nederlands voetbalelftal heeft gezet, waarschijnlijk omdat de dames een lesbische relatie hadden. Dacht dat dat in Nederland niet meer niet verboden was.

 2. ≡ 12 Nov 2018 ≡ 05:47

  Heb heel veel lesbisch films gezien, zelfs op mijn 19e/20e zag ik ook op TV VPRO <–geloof ik, dat er echt Hongaars lesbisch film 'Another Way' werd gedraaid op zaterdagavond laat op nederland 3. Stomverbaasd dat er echt gefilmd was, die nog heel erg taboe was in jaren 80.Vanaf die film heeft me altijd in mijn hart gegrepen dat geen lesbisch films mag overslaan waar ik echt wil zien.

  Maar bedankt voor je tips over die 2 genoemde bekende series die ik toch nog niet had gezien. Benieuwd.

  Maar sommige series komen er ook regelmatig voor als lesbisch verhouding of one standing sex of volle affaires en of feministisch uitspraken (vind ik altijd leerzaam) van vrouwelijke gefunctioneerde leiders zoals The Fall I, II en III (gespeeld door Gillian Anderson van X-files), Happy Valley I en II , The Bridge I, II, III en IV etc. Zeer aanraden, dat ik méér leerzaam aan de soort uitspraken van Feministen/powerwomen die leiders zijn. I Like IT !

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *