Netwerkbedrog

Hoe de netwerksite Facebook aan geld kwam, was lang onduidelijk. Op internet weegt de hoeveelheid dagelijkse bezoekers zwaar bij het bepalen van de waarde van een site, maar op zeker moment moet er daadwerkelijk omzet worden gegenereerd en volstaan hits niet meer. Waarmee maakt Facebook geld?

Van advertenties waarop bezoekers kunnen klikken, moeten ze het niet hebben: die zijn veel te grofmazig. Je krijgt er nooit reclames voorgeschoteld die verband houden met de onderwerpen waarover je schrijft. De selectie is gebaseerd op je sekse, je leeftijd en je relatiestatus. Zodoende word ik doodgegooid met advertenties over overgangskwaaltjes (die ik haat) en krijgen mijn mannelijke vrienden bijna uitsluitend datingsites aangeprezen (die ze wantrouwen). Dus daar wordt Facebook niet rijk van. Profielen of zoekstrategieën verkopen, zoals Google doet, is ook al niet aan de orde.

Niettemin loopt Facebook binnen. Vorige maand werd duidelijk hoe dat precies in z’n werk gaat.

Onder de vlag van Facebook draaien allerlei applicaties, waaronder spelletjes. De meest populaire zijn Mafia Wars en Farmville: tientallen miljoenen mensen spelen ze en zijn daar inmiddels zo aan gehecht dat ze om de paar uur inloggen om hun aardbeien op tijd te oogsten of een gangsteroorlog tot een goed einde te brengen.

Wanneer je je bij zo’n spel aanmeldt, krijgt je een beginnerspakket. Je meespelende Facebookvrienden kunnen je wegwijs maken en je van extra wapens, munitie of zaden voorzien, opdat je een betere gangster of boer wordt, maar alras voldoet het beginnersniveau niet meer. Je kunt alleen hogerop komen door het spel intensiever te spelen dan wel er geld in te steken. Natuurlijk wil niemand zijn creditcard of zijn Paypal-account daarvoor aanspreken: een spelletje mag gerust tijd kosten, maar geen geld. Geeft niks, je kunt ook virtueel geld verdienen en dat vervolgens voor je spel gebruiken. Verdien punten door een IQ-test te doen, een leuke ringtone te bestellen, een proefnummer van een tijdschrift aan te vragen, dit leuke filmpje op je mobieltje te krijgen, of getal dit-en-dat naar nummer zus-en-zo te sms’en. Klik. Klaar. Hoera! Niveau omhoog.

Alleen trap je zonder dat je het doorhebt in een val. Ineens zit je vast aan een jaarabonnement omdat je het proefnummer niet hebt teruggestuurd, schijn je een stervensduur betaalnummer te hebben gebeld of blijk je met je sms’je toestemming te hebben gegeven om een bedrag van je creditcard af te halen. Wie onvoorzichtig was, werd voor honderden euro’s opgelicht. En Facebook krijgt een percentage van die omzet.

Het bedrog heeft maandenlang geduurd. Nette bedrijven die op Facebook adverteerden, hoorden er via-via van en trokken zich terug, zodat – in de woorden van de man die er als eerste publiekelijk over schreef [1] [2] – de nettere bedrijven zich gaandeweg uit dit soort opzetjes terugtrekken en het schuim achterblijft: de bedrijven die het niet werkelijk geen zier kan schelen dat ze hun geld verdienen met oplichting. Hoe langer het bedrog duurt, hoe doortrapter de instinkers.

Dom van die mensen die zich lieten inpakken, kun je zeggen. Maar dat is te makkelijk. Dat ontslaat namelijk die bedrijven niet van hun eigen medeplichtigheid, hun verantwoordelijkheid voor hun misleiding. Daarnaast is de aanpak net wat te bekend: geef mensen eerst een paar keer een gratis fix en wacht dan tot ze verslaafd zijn: pas dan hang je het prijskaartje eraan dat je al die tijd achter de hand hield.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Netwerkbedrog”

 1. Haha, ja dus :-)! Mijn lesgeld was 4,65€: ik wilde voor mijn dochter een macbook winnen en moest eerst een testje doen met een paar domme vragen. Blij dat ik aan de winnende hand was, werd ik wat argelozer en gaf het 06-nummer van mijn dochter (zelf heb ikniet zo’n ding). Ogenblikkelijk kreeg zij een sms-je dat 4,65€ kostte. Toen kreeg ik argwaan en zei haar op ‘nee’ te klikken. Er volgend nog enkele ongewenste sms-en en toen was het over.

  Voor mij vanaf toen geen facebook apps of ads meer. Ik zal het fenomeen missen als ze failliet gaan, maar prakiseer er niet over om ze te helpen.

 2. Hahaha toevallig ben ik vorige week uitgenodigd voor Farmville.
  Ik heb al twee keer geoogst! :-)

  Maar ik pieker er met dit soort dingen niet over om er geld voor te gaan betalen.

  Dan maar geen goeie oogst! ;-)

 3. Ik vind het een keileuk spel! Ik speel het met Turkse, Israelische, Italiaanse, Amerikaanse, Iraanse en Nederlandse buren. Natuurlijk proberen de makers je geld uit je zak te kloppen. Als je klikt op: ‘Ontdek hier de geheimen van Farmville ‘ blijkt daar een boekje van 29,90 achter te zitten etc. Ook het “goede doel” wordt niet geschuwd. Zaai voor Hawaii!
  Maar als je je daar allemaal niks van aantrekt heb je een leuk spel, met steeds nieuwe levels en mogelijkheden. En een leuk stelletje buren!

 4. Op zich geldt het met dit soort dingen zoals met zoveel zaken in het leven: goed uitkijken met wat je doet. Heb er zelf nog geen enkele negatieve ervaring mee en die verslaving van mij aan Farmville valt wel mee, als je werkt vanuit het principe dat Johan Verminnen ooit zo aardig bezong: “traag is soms mooi”.

 5. Ik ben zo blij dat ik het geduld (meestal) niet heb voor die prut-appjes. Dat het me niet kan schelen wanneer Jantje of Pietje jarig is terwijl de echte leeftijd van zijn farm animals hoger is dan het IQ van zijn (nog een of andere kristallen bol voorspelling), dat helpt ook. Misleidende verkooptaktieken (en het faciliteren ervan) is fout en gemeen, maar die applicaties zijn ook troep – dat al die mensen niks leukers konden bedenken om zich onder werktijd mee te vervelen… Toen spelletjes spelen in de baas z’n tijd nog niet in reglementen genoemd werd, toen keek men nog ouderwets stiekem vieze plaatjes of installeerde een dozijn zinloze toolbars. Kostte alleen maar bandbreedte en zuchtende admins. Enfin, er zijn leukere dingen om de tijd mee te doden, die nog goedkoper zijn ook.

 6. Het verbaast me dat niemand ontdekte dat Farmville er al vóór Facebook was, in het DOS tijdperk maar grafisch perfect speelbaar (zo’n beetje als ‘Prince of Persia’ c.s.) ik zal het binnenkort eens op het net zetten zonder er geld aan te verdienen.

  ‘^_^/’

  Vroeger kostte een avondje café zeven dagen van de week ook 25 gulden.

 7. > een avondje café zeven dagen van de week ook 25 gulden.

  Maar daarvan wist je dat je het geld net zo goed meteen door kon spoelen. Met obscure voorwaarden in een vreemde taal is het toch wat minder evident.

 8. Ja hoor, ik heb al ruim 30 euro betaald voor het verkrijgen van virtueel FarmVille geld. Ik vind het een geweldig leuk spel. Ik beslis zelf dat ik er voor betaal en het houd me uit de kroeg en van de straat. Die onfrisse “win een vakantie” dingen, daar moeten we mee leren omgaan. Dat was vroeger al ver voor internet dat je van Readers Digest ofzo ook zo’n envelop thuis kreeg met een tekst: ‘gefeliciteerd met uw fantastische prijs” en “gegarandeerde winnaar”. Dat is van door de eeuwen heen. Een uitdaging om steeds slimmer te worden.

 9. Farmville doe ik niks mee, maar ik ben met veel genoegen draken aan het verslaan in Castle Age. Er is een sectie waar je meer ‘favor points’ (en dus meer helden, groter leger of meer wapens) kunt kopen of verdienen. Zelf doe ik daar niets mee, ik doe er gewoon wat langer over maar kom er ook.

  Maar ik doe ook buiten facebook niet aan al die ‘vul in en win’ dingen mee omdat de nadelen en risico’s groter zijn dan het mogelijke gewin.

 10. Ik was een fervent farmville-speler… Ik betaal dus niet voor extra dingen: dan maar wat langzamer naar de top. Inmiddels al weken niets meer geplant/geoogst (zit er zelfs over te denken heel facebook op te doeken), want ik heb een veel leukere IRL bezigheid gevonden: sinds 18-09 hebben we een beaglepuppy (nu 16 weken) die we aan het opvoeden en trainen en dus is er nog maar weinig tijd over voor de virtuele wereld en dat doet mij toch enorm veel goed!

  Verder zou er een wet moeten komen die verbiedt dat er op zo’n slinkse manier geld wordt verdiend, want heel veel mensen trappen erin en daar moet de maatschappij wel tegen beschermd worden.

 11. Great work! This can be the sort of data that are said to be provided around the internet. Waste around the seek motor because of placement this kind of organize uppr! Think about it around as well as discuss with our web site. Thanks a lot Implies)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.