Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489
Karin Spaink - Narconon bedelt bij bedrijven

Narconon bedelt bij bedrijven

Van een kennis kreeg ik vanavond een bedelbrief van Narconon doorgestuurd. Narconon beweert verslavingszorg te bieden, onder meer via hun afkickcentrum in Zutphen. Wat Narconon er niet bij vertelt, is dat ze een onderafdeling van Scientology zijn en dat hun ‘methode’ geheel en al is gebaseerd op de ideeën van L. Ron Hubbard.

Wie zich bij Narconon meldt, gaat aan de e-meter, moet Scientologyboeken bestuderen, wordt geauditeerd etc. Uit internationaal onderzoek blijkt dat Narconon bedroevend slechte resultaten boekt bij de hulp bij het afkicken, en dat hun ‘cliënten’ daarnaast meestal als Scientologylid eindigen.

Narconon vraagt bedrijven om een financiële donatie om hun ‘goede werk’ te kunnen voortzetten (en merkt daarbij fijntjes op dat donaties aftrekbaar zijn van de belasting – kennelijk is Narconon helaas bestempeld als een instelling die maatschappelijk nut beoogt). Wie doneert, krijgt als dank het prachtwerk ‘De weg naar geluk’ toegestuurd, weer zo’n fijn werkje van Hubbard.

Meer lezen?


Aantal reacties: 30

 1. url url'>Peter Schilte ≡ 16 Nov 2009 ≡ 06:20

  Ze vragen ook nog om donaties terwijl ze gewoon commerciele prijzen vragen voor een “behandeling” in hun recruteringscentrum? Op hun eigen website zeggen ze : “Wat zijn de kosten van het programma?

  Het Narconon programma kost in principe 2500 euro per maand, maar vaak valt er wel een betalingsregeling te treffen, omdat dit bedrag voor veel mensen vaak niet voor handen is.”

  Die “betalingsregeling” komt er in feite op neer dat je voor ze gaat werken, “studenten” helpt met afkicken dus. Want zo noemen ze hun cliënten: “studenten”.

 2. ≡ 16 Nov 2009 ≡ 09:51

  *gniffel* van Narconon exposed: …placing a finger on a sore body part and instructing the client to “Feel my finger.” – ik las de eerste keer “pull my finger”, eigenlijk.

  Anyway, ik snap dat zieltjes winnen makkelijker gaat door op mensen in een toch al niet zo goede positie te mikken, maar het is wel laf.

  Gelukkig zijn er mensen die het ondoorzichtige van scientology weg blijven bijtelen. :)

 3. ≡ 16 Nov 2009 ≡ 21:09

  Aaargh! Het is toch godgeklaagd, die klote Scientology! Het enige wat ze kunnen is misbruik maken, van de goedheid van mensen, van de goedgelovigheid, van de onzekerheid en het lage zelfbeeld van mensen. Ze zijn erger dan kakkerlakken, erger dan teken, bloedzuigers, gewoon misdadig, sorry, ik kan er niets anders van maken. Waar ik ontzettend kwaad van word is dat het altijd de meest kwetsbare mens is die ze erin luizen. Ben zo blij met het tegengeluid van Karin. Wat kunnen we meer doen tegen organisaties als dit…. manipulatie en indoctrinatie strafbaar stellen? Rechters , advocaten e.d van Nederland: buig je erover svp, wat kunnen we doen?!

 4. ≡ 16 Nov 2009 ≡ 23:04

  Scientology krijgt hier geen poot aan de grond. Onze PKN is veel te sterk.

 5. ≡ 17 Nov 2009 ≡ 06:28

  sektarische hulpverlening, dat is toch een alom bekende ‘hulp’ methode.
  Van de regen in de drup, worshipte je eerst je drug, dan worship je nu L Ron. Je leeft langer met je nieuwe drug, Dus je betaald langer belasting, ieder1 blij. Dan is hun site iamdrugfree,nl best wel een contradictie. Want religie is is ook een drug ,dus drugsfree word je nooit. Maar ach van een land wat ooit de beste cocaine van de hel wereld maakte, tot ’47 In een Fabriek ervoor in A’dam, sta ik ook weer niet raar te kijken, dat dit dan nog een goedgekeurd goed doel is.

 6. ≡ 17 Nov 2009 ≡ 06:31

  jammer van mijn taalfouten, je betaalt met een d, schande, en een e vergeten bij hele van hele wereld.

 7. ≡ 19 Nov 2009 ≡ 02:11

  Bij een speelgoedwinkel in de Ferdinant Bol kwam eens een meisje binnen met de vraag of ze kaartjes voor een goede organisatie neer mocht zetten op de toonbank. De verkoopster vond het prima. Ik zag dat het Narconon was en zodra ik de verkoopster vertelde dat het van scientology was flikkerde ze de hele stapel in de prullenbak. Maar zovelen weten dit niet en zullen er niet doorheen kijken. Ik denk dat wetgeving in dit geval geen gek idee is.

 8. url url'>CiNNeR (Darella) ≡ 19 Nov 2009 ≡ 02:29

  Vroeg me ook meteen af, is dit niet verboden? Misleidend zieltjes winnen enzo. Volslagen bizar dit.

 9. ≡ 20 Nov 2009 ≡ 20:17

  gelukkig gaat het hele scientology de laatste tijd hard achteruit qua leden.

  Recentelijk zijn ze in Frankrijk veroordeeld wegens fraude en nog veel meer.
  Maar meest hoopgevend zijn misschien de ontwikkelingen Australie: een populaire senator heeft ze afgelopen week een criminele organisatie genoemd wat tot veel ophef in de media heeft geleid. De premier overweegt een onderzoek naar de beschuldigingen van fraude, marteling, etc. :

  http://www.youtube.com/watch?v=EZpo7H1hIp4
  http://www.youtube.com/watch?v=DnW5JpcMYQ8

 10. ≡ 21 Nov 2009 ≡ 21:02

  Oh bah, even googlen, binnen een minuut struikel ik over celebrity centres, sea org, rehabilitation project force (wtf) en meer enge pruttel. Wat een vertakte hiërarchie… Lijkt op een containerschoonmaakdienst die nooit op komt dagen, die hebben ook zo’n web van nieuwe namen en vage bedrijfjes. Maar die geven iig nog toe dat het ze om de centen gaat.

 11. ≡ 25 Nov 2009 ≡ 01:41

  Een tof gerelateerd filmpje, getiteld “How To Become A Cult Leader” is te vinden op stileproject dot com (die site is niet geschikt om op het werk te bekijken, het filmpje zelf kan wel).

 12. ≡ 26 Nov 2009 ≡ 20:32

  ik denk dat je deze bedoelt, maurice:
  http://www.youtube.com/watch?v=mnNSe5XYp6E

  Verder goed nieuws:
  Vandaag is CoS leider David Miscavige aangeklaagd
  http://www.scribd.com/doc/23175190/Complaint-filed112509
  “The complaint covers that David Miscavige controls the entire scientology enterprise and is the chief perpetrator of the torts and violations of law including the crime of human trafficking.

  The complaint points out how the entire scientology enterprise is essentially a sham designed to hide and obscure the absolute and unchecked control by David Miscavige who is personally responsible for the violations of law listed.”

 13. ≡ 27 Nov 2009 ≡ 10:24

  @ Moos: Dat is ‘m.

  Ben benieuwd wat er uit de aanklacht komt.

 14. ≡ 28 Dec 2009 ≡ 00:22

  Uit `internationaal onderzoek´ blijkt dat de resultaten van Narconon bedroevend slecht zijn. Welk onderzoek? Voor zover mij bekend werkt Narconon namelijk aan geen enkel onderzoek mee. Ik zou een dergelijk onderzoek graag inzien.

 15. url url'>Spaink ≡ 28 Dec 2009 ≡ 01:16

  Jim, op http://ulf.ing-steen.se/~ulf/narconon_investigation_by_.htm vind je een /pdf dat is opgesteld door een Zweedse professor die de overheid moest adviseren over Narconon; het is een tamelijk vernietigend exposé. Op http://www-2.cs.cmu.edu/~dst/Narconon/papers.htm vind je een metastudie naar de rapporten over Narconon; ook die is vernietigend.

 16. url url'>Sebastiaan ≡ 11 Aug 2010 ≡ 21:27

  Via de link kom je terecht op Hoorngids.nl een regionale nieuwssite. Vandaag, woensdag 11 augustus, werd een delegatie van “hardlopers” van de anti-drugs marathon van de Stichting Narconon ontvangen door wethouder Pijl van de gemeente Hoorn. Deze stichting is onderdeel van Scientology. De naïeve bestuurders in West-Friesland hebben zich laten strikken voor deze publiciteitsstunt van Scientology; behalve de Hoornse wethouder ook de Enkhuizer burgemeester Jan Baas.

  http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3274614/nieuws/wethouder_pijl_ontvangt_lopers_anti-drugs_marathon.html

 17. url url'>Sebastiaan ≡ 11 Aug 2010 ≡ 21:35

  Zie melding over Narconon en hun anti-drugs marathon, waarvan de lopers feestelijk werden verwelkomd in de Westfriese plaatsen Hoorn, Hoogkarspel en Enkhuizen…

 18. ≡ 08 Dec 2011 ≡ 22:07

  Ik heb een leerling in zo’n kliniek, halve dagen in de sauna etc… Ik weet pas sinds gisteren dat het eigenlijk een secte is… What to do? Ze is meerderjarig ik heb wel zin om haar te vertellen dat t een secte is en de rest van de misere, maar ze gelooft in de behandeling… Iemand een idee?.

 19. url url'>Spaink ≡ 09 Dec 2011 ≡ 00:29

  Paula, zeggen dat t een secte is zal niks uithalen. Misschien kun je haar ervan overtuigen dat zo’n sauna-behandeling die Scientology voorschrijft, bepaald niet gezond is – vooral de hoeveelheden niacin die je erbij moet sliken, zijn ronduit gevaarlijk; zie bv http://www.spaink.net/2011/07/05/tip/ .

 20. ≡ 09 Dec 2011 ≡ 00:40

  Dank! Goeie tip…
  Ik spreek haar maandag hopelijk, met een print van oa dat artikel!
  Nogmaals dank

 21. ≡ 20 Jan 2012 ≡ 20:08

  kritiek geven op de manier vanwerken bij narconon is gemakkelijk,ik ben deze mensen zeer dankbaar.Ze hebben mijn zoon geholpen nadat ik na 10 jaar gebruik de hoop had opgegeven .Dit nu een drietal jaar geleden ,waar we nu terug allen ee leven hebben.Als je ziet wat het energieverbruik is voor 20 a 30 mensen(sauna,voedsel,was,enz) mag men wel steun vragen want niet iedereen is bemiddeld om dit te betalen maar word toch geholpen. Dus als jullie het beter kunnen go for it.

 22. url url'>Scamofscientology ≡ 06 Aug 2012 ≡ 10:38

  Hoi Karin,

  Ik vond van het weekend een getuigenis van een ex-patient van Narconon in Zutphen, die ik niet eerder was tegengekomen. Hij is in 2011 opgetekend, maar de gebeurtenissen dateren van het guldentijdperk. Er staat een quote in die me erg doet denken aan jouw bedelbrief:

  Nevertheless we all had to write letters to businesspeople, in which we told about our addiction, our wish to become a productive member of society again and our poor widowed mother who couldn’t pay for treatment. If they could be so kind to give something, completely tax-deductible, they would do so much good for the world…..Addresses came from the yellow pages, chamber of commerce, business-guides etc. Every story was a great big lie, copied from printed examples, but 30 people writing up to 100 letters every day make up for a lot of donations, even if only one percent would give something.

  Ik zal deze getuigenis toe laten voegen aan het dossier van de Inspectie, maar voor ik dat doe wilde ik nog even om jouw input vragen (hopenlijk heb je de brief nog)…

  Komt bovenstaande beschrijving overeen met de inhoud van jouw bedelbrief? If so, zou het erg goed zijn om je bedelbrief aan de inspectie door te sturen (kan via mij).

  Ten tweede, ben ik benieuwd naar het rekeningnummer dat vermeld staat. We weten allebei dat het geld dat ze met de bedelbrieven binnenhalen wordt doorgesluist naar Scientology, maar zonder bewijslast hebben we daar niet zoveel aan. Maar stel nu eens dat ze de fout hebben gemaakt om donaties rechtstreeks op een rekeningnummer van Scientology over te laten maken. Het zou dan gaan om de Stichting Nabesa (die tot vorige maand werd gebruikt om Scientology zelf frauduleus een belastingvrije status te verschaffen). Het is een long shot hoor, maar toch de moeite waard om even naar te kijken lijkt me.

  Volledige getuigenis:
  http://ocmb.xenu.net/ocmb/viewtopic.php?f=3&t=33742
  http://ocmb.xenu.net/ocmb/viewtopic.php?f=3&t=33742

 23. ≡ 30 Jan 2013 ≡ 00:44

  Beste lezers en lezeressen
  Wat ik heb geleerd in narconon waren hele sterke
  basisprincipes van het leven.
  Sauna reinigt een mens. Ik heb weleens gelezen dat
  Er zelfs in zweden sauna’s zijn, waarna men in een
  wak in het ijs duikt. ……. Vreemd??
  Sommige lezers vinden dat slecht, bedankt voor
  het bezorgd zijn….Lsd,heroïne,et cetera niet zeker?
  Ik gebruik na narconon al15 jr geen heroïne en coke meer. Thanks. Hans

 24. ≡ 30 Jan 2013 ≡ 00:51

  Maar inderdaad een groot gedeelte van scyentology
  Is appart te noemen.
  Wat Ronnie hubbard heeft gedaan. Is na eengroot deel van
  Zijn leven te hebben gereist ,zijn bevindingen van een hoop
  Wat “waar” is voor een ieder van alle geloven denkwijzen
  En overtuigingen. Samen te brengen in zijn Scientology
  Gebeuren.
  Echter mijns inziens is er ook een (groot) gedekte wat vaag
  En wellicht raar is, zeker de tarieven voor vervolgcursussen in

 25. ≡ 30 Jan 2013 ≡ 00:53

  Desalniettemin maak er allemaal een mooi 2013 van
  En de rest van uw(drugs arme) leven.
  Hans.

 26. ≡ 30 Apr 2015 ≡ 07:24

  Geld, controle en macht dat zijn hun enige drijfveren..

 27. ≡ 05 Jun 2015 ≡ 11:02

  Narconon heeft niets anders dan goeds gedaan en mij veel geleerrd hoe het leven echt is .Neem het symbool ,de 2 driehoeken,dat houd wat in.De ware betekenis is dat je geen kwaad kan doen omdat een andere zijde zal verzwakken.Geld is van deze wereld ,dus moeten geld vragen logies .
  Kon ik vandaag terug keren dan deed ik dat ,maar dankzijbouwman zit ik vast aan methadon,alsof dat zo goed is.Geef mij maar narconon en sauna dan bouwman en pillen.Eerlijk waar.

 28. url url'>Janus ≡ 05 Jun 2015 ≡ 14:03

  Sammy (27),

  Er zijn veel betere therapiën dan dat vrij amateuristische gepruts van Scientology. Dat daar een vermeend wetenschappelijk sausje overheen is gegoten doordat ze een biofeedback apparaatje gebruiken dat trauma’s neutraal zou bewijzen, doet daar niets aan af.

  Zoek ‘s naar Gestalt, Bio-energetica of Bio-dynamica, Rebirthing, Hypnose, creatieve therapiën, Drama therapie of Voice Dialogue en dat is nog niet eens alles. :) Allemaal zonder pillen of andere troep. Eventueel ondersteund met acupunctuur en zeker met gezonde voeding!

  Sterkte ermee, Janus.

 29. url url'>Spaink ≡ 05 Jun 2015 ≡ 14:27

  Sammy @ 27: Als Narconon zo goed werkt, waarom zit je nu dan aan de methadon?

 30. url url'>Janus ≡ 05 Jun 2015 ≡ 15:16

  Goeie vraag, K. :)

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *