Katjes in de voorhoede

Natuurlijk is Mouhavi geen echte hervormer – dan had-ie ’t nooit tot kandidaat geschopt. De Raad van Hoeders bepaalt immers welke aspirant-presidenten op de kieslijst mogen staan, dat filtert behoorlijk uit. Maar ik geloof niet dat de Iraanse bevolking alle heil van Mousavi verwacht. Het was meer dat ze eindelijk eens tegen Ahmajinedad konden stemmen. Al dagen voor de stembussen open gingen, werd er feest gevierd op straat.

En ineens sloeg de vlam in de pan, in een serie van kettingreacties. Het is een fascinerend en angstig schouwspel. Tienduizenden mensen op straat, en ineens zien wij het allemaal live gebeuren. Ik geloof geen seconde dat het protest zich via internet organiseert – mond-tot-mond reclame en sms’jes zijn veel effectiever – maar internet maakt wel dat het nieuws over wat er gebeurt zich zoveel makkelijker verspreidt. Ineens hebben gebeurtenissen die eerder alleen lokaal getuigen hadden, een wereldpubliek.

De Iraanse overheid probeert allerlei internetdiensten af te sluiten, maar slaagt daar niet goed in: buitenlanders beginnen proxies, verzinnen listen en bouwen technische omwegen die ze mensen in Iran aanbieden.

Maar er zijn grenzen aan wat het regime kan. Als ze een demonstratie te hard uiteendrijven, maken ze enerzijds weliswaar een boel mensen bang maar anderzijds wordt daarmee voor evenzoveel anderen een grens gepasseerd: je schiet geen meisjes dood. Verelendung in een notendop.

Hetzelfde dilemma heeft het regime met internet. Je kunt wel de toegang tot alle blogs, al het nieuws en alle twitterfeeds blokkeren, maar internet wordt voor zoveel dingen gebruikt dat je daarmee ook iedereen tegen je in het harnas jaagt die a-politiek gebruikt maakt van diezelfde diensten. De enige manier om alle nieuws over het Iraanse verzet verzet te weren, is om Blogspot en Facebook in zijn geheel af te sluiten, ook voor de mensen die er alleen maar recepten of roddels uitwisselen. Maar zo wek je uiteindelijk alleen maar meer weerstand op, ook in kringen die niet geneigd zijn tot verzet. ‘Hoezo mag ik niet meer met mijn vrienden chatten? Ik zeg tot helemaal niks over politiek? Mag gewoon praten dan óók niet meer? Ja hallo!’

Gebruik een dienst voor alles – voor politiek nieuws, voor het uitwisselen van grappige foto’s van kittens en voor weerberichten – en juist daardoor wordt zo’n dienst onaantastbaar. Opstandberichten gaan in dezelfde stroom mee als de vertrouwde dagelijkse kout. Op internet staat het fenomeen bekend als de Cute Cat Theory, maar het is dezelfde vuistregel als waarop guerillastrijders zich baseren: duik onder in de massa, gebruik de mainstream. Dan ben je niet meer te identificeren en zijn de sociale kosten om je uit te schakelen te groot. Sterker, elke poging je af te knijpen raakt zoveel buitenstaanders, dat steeds meer mensen hun buik vol krijgen van de opgelegde beperkingen en beknottingen. Zo worden onschuldige katjes de beschermengels van het verzet.

Ik lees op internet, en probeer de katjes weg te filteren want ik wil weten over Iran. Wat ik toen las was dat Nokia en Siemens een contract zijn aangegaan met de Iraanse overheid: ze leveren software die het regime in staat stelt directer af te luisteren op internet. ‘We overschrijden daarmee geen enkele wet,’ zeiden Nokia en Siemens. Wellicht niet. Maar ze helpen wel katjes en opstandelingen uit elkaar te houden. Die twee bedrijven verdienen een levenslange boycot.


Aantal reacties: 19

 1. ≡ 23 Jun 2009 ≡ 18:47

  Extra reden om de Nokia in te ruilen voor een iPhone :)

 2. url url'>Spaink ≡ 23 Jun 2009 ≡ 19:13

  Je zou het haast gaan denken, ja :) Maar ik vond het een schandalig bericht.

 3. ≡ 23 Jun 2009 ≡ 19:45

  Gruwelijke hebzucht.

 4. ≡ 23 Jun 2009 ≡ 19:54

  Iran, waar ligt dat eigenlijk, en, wat hebben wij er te zoeken?
  Laten we ons maar héél gauw, met iets beters gaan bezighouden voor ‘t wel helemáál te laat is.

  De gekte ten top.

  ‘°_°/’

  Die volken daarachter zijn dat nou eenmaal daar zo allemaal een beetje gewend.

 5. ≡ 23 Jun 2009 ≡ 23:24

  Kandidaat Big Brother award Categorie Bedrijven.

 6. ≡ 23 Jun 2009 ≡ 23:45

  Wat Mao al eens gezegd schint te hebben…als een vis in het water…..In die enorme internetvijver kun je natuurlijk makkelijk onderduiken.
  Maar het valt me wel op dat m´n Iraanse contacten opeens andere namen zijn gebruiken of helmaal hun achternmene niet meer noemen.
  Ik ga m´n Nokia dus maar vervangen door een Iphone..

 7. ≡ 24 Jun 2009 ≡ 04:00

  De geest is uit de fles en zal er niet meer in terugkeren.
  Perzië/Iran was en is geen ‘achterlijk land’ en de bevolking heeft gehoord/gezien dat ook de Raad der Hoeders heeft vastgesteld dat er gefraudeerd is bij de verkiezing, heeft ook gezien hoe er is opgetreden tegen demonstranten…
  Los van ‘het systeem’, los van hoe het buitenland erover denkt… Ahmadinejad heeft niet waargemaakt wat hij beloofd heeft en heeft mede door fraude de verkiezing gewonnen. Het wordt interessant of en hoe lang Ali Khamenei achter zijn verkiezing zal blijven staan.
  Hij zal bijvoorbeeld ook rekening moeten houden met het feit dat een groot deel van de bevolking zich niet/nauwelijks bewust is van hoe het was voor 1978.
  Er kan volgens mij echt van alles gebeuren de komende periode… het zou me zelfs niet verbazen wanneer Ahmadinejad ‘iets zou overkomen’.
  En ook Nokia-Siemens zal er niet voor kunnen zorgen dat dingen buiten het zicht van de massa kan gebeuren…
  De BBC en voor mij o.a. ook AlJazeera zitten er bovenop en zorgen voor zo objectief mogelijke berichtgeving.

 8. url url'>Spaink ≡ 24 Jun 2009 ≡ 13:32

  Nokia Siemens heeft inmiddels zelf gereageerd en ontkent het bericht. Voor meer informatie en links, zie http://www.security.nl/artikel/29920/1/Nokia_Siemens_ontkent_Iraans_internetfilter.html

 9. ≡ 24 Jun 2009 ≡ 18:31

  Bij Netwerk vanavond (20.25, ned.2) ook meer hierover. Ben benieuwd.

 10. url url'>Hetty ≡ 24 Jun 2009 ≡ 22:17

  De Iran hype lijkt weer een voorbode te zijn van een nieuwe oorlog, daar heb je vanzelfsprekend een reden voor nodig (zoals WMD of foltering). Al jaren zijn CIA, MI6 en Mossad, SAS bezig met destabilisering van Iran. (En Nederland subsidieert lekker mee.) Het is onvoorstelbaar dat dat ineens gestopt zou zijn door Obama.
  De psy-ops is nog in volle gang. En doden zijn enkel pionnen in het grote propaganda spel. Mousavi is een massamoordenaar. Ook nu spoort hij mensen aan tot protest. Hij wilde martelaar worden, maar stuurt liever zijn volgelingen erop uit. Hij is iemand die zoals Saddam Hussein goed gebruikt kan worden door de VS, en later aangevallen.
  De geschiedenis herhaalt zich. Wij leren ook nooit.
  http://radio.weblogs.com/0116902/2009/06/24.html#a6072
  Al jaren zijn de VS en Engeland verwikkeld in bloedige oorlogen. Miljoenen doden en nog krijg je deze westerse regimes niet plat. Ook over de Palestijnse doden maakt zich alleen een enkeling zorgen.
  ‘t intriest hoe stom mensen kunnen zijn.

  En daarbij is ook nog eens twitter tot de journalistieke standaard van vandaag verheven. De hypocrisie tiert welig en martelaarschap is ineens geaccepteerd.
  Overigens, wat dondert Nokia? Al ons telefoon- en internetverkeer wordt afgeluisterd en geregistreerd (Echelon, etc.). Het is een ongelofelijke hubris om je druk te maken om Nokia. Het is ook onvoorstelbaar hypocriet. Het is weer het creëren van een gevoel van tomeloze rechtvaardigheid van onze kant, terwijl wij, het westen, de bron zijn van een gigantische ellende op deze wereld, van Vietnam tot Pakistan. En daarbij gaat het enkel om olie en geostrategische macht. Maar het domme volk moet eerst even opgeruid worden.
  Ik word even misselijk.

 11. ≡ 25 Jun 2009 ≡ 05:06

  @ Hetty
  De eerste zin van Karin’s begint met “Natuurlijk is Mouhavi geen echte hervormer…” en iedereen die geïnteresseerd is, kan teruglezen welke rol hij sinds de zestiger jaren gespeeld heeft…
  “Mousavi is een massamoordenaar”. Dat etiket kun je, afhankelijk van de interpretatie van het begrip, zowel op Mohammad Rezā Shāh Pahlavi als op allen die na hem in Iran aan de macht kwamen plakken.
  Dat de media voor een belangrijk deel afhankelijk is geworden van twitter en andere minder journalistiek bronnen, ligt niet aan de media maar aan het Iraanse bewind. Het bewind dat de bevolking dusdanig geïndoctrineerd heeft, dat het niet eens denkbeeldig is dat angst voor ‘westerse krachten’ Mahmoud Ahmadinejad ook zonder fraude aan een overwinning had kunnen helpen.
  Ook wie Mahmoud Ahmadinejad is en waar hij voor staat is eenvoudig terug te vinden via dit medium. “Er worden in Iran geen homo’s opgehangen… omdat er in Iran geen homo’s zijn”, “de mythe van de holocaust…”, zijn houding ten opzichte van vrouwen…
  Ik schrijf niet dat alles in de USA, UK, Israël of Nederland fantastisch gaat, maar ik word even misselijk wanneer iemand een perverse Islamitische theocratie verdedigt en de laffe moord op Neda Agha-Soltan koppelt aan ‘misplaatst martelaarschap’.

  Natuurlijk zijn “wij, het westen, de bron zijn van een gigantische ellende op deze wereld”, maar dat betekent niet dat we de ogen moeten sluiten voor gigantische ellende in andere delen van de wereld… waar de eerder door het westen aangerichte ellende gebruikt wordt om, door middel van angst, het volk onder de duim te houden.
  Hetty, zou jij in het Iran van Khamenei/Ahmadinejad willen leven ?

 12. url url'>Hetty ≡ 25 Jun 2009 ≡ 10:27

  Ik verdedig geen perverse Islamitische theocratie. Maar ik ben realistisch. Hier wordt de theocraat de Dalai Lama op handen gedragen. Saudie Arabië is nog repressiever dan Iran. Israel is een racistische staat. Toch hoor ik daar nauwelijks wat over. Ik toon de hypocrisie van het ‘vrije westen’ dat enkel geïnteresseerd in olie en oorlog. Daar doen wij aan mee. Steunen van een rebellie die mensenlevens kost is fout, omdat die rebellie enkel de geostrategische belangen van een markteconomie dient.

  Als ik de keuze heb om te leven in Israel of Iran dan koos ik Iran. Ik heb ook mijn bedenkingen over leven in Nederland soms, als ik zie hoe pretentieus en hypocriet wij zijn.
  De situatie in Iran zal niet verbeteren door een massamoordenaar als Mousavi aan het hoofd te stellen, die de belangen van de geldbeluste middenklasse en vooral de multinationals zal verdedigen en het scenario volgt van de ‘kleurrevoluties’.
  Sinds onheuglijke tijd staan wij bol van ‘mensenrechten’ en aan de andere kant helpen we actief mee om die mensenrechten met bommen en granaten aan flarden te schieten en grote broer te helpen met zijn vuile werk.
  De moord op Neda is verschrikkelijk. Maar wie zegt dat dit het werk is van Ahmedinejad?
  En laten we wel wezen in Nederland worden homosexuelen nog steeds, wellicht in toenemende mate, gediscrimineerd, voor een groot deel door onze allochtonen. Er gaan zelfs stemmen op die de islamitische houding tegen homo’s goedkeuren.
  De rebellie in Iran is het resultaat van jarenlange destabilisatie. Dus dat geweld is indirect door het ‘vrije westen’ veroorzaakt. Dat is altijd de truc van psy-ops, je zorgt ervoor dat een aantal landen drastische maatregelen nemen en de vrijheden van hun bevolking inperken en een paar doden komen altijd goed van pas.

  In het verleden werd altijd gezeurd hier over de communistische partij die geleid werd vanuit Moskou. Schandalig! Dat kon toch niet! Terzelfdertijd en nog steeds steunt Nederland groepen die direct andere landen beïnvloeden en bewerken.
  Dat is hypocriet en steunt op de mythe dat wij zuiver handelen. Als hier in het westen een dergelijke rebellie als nu in Iran plaats had, dan werd er eenvoudigweg ook geschoten.

  De gigantische ellende in de wereld wordt instand gehouden door het westen. Hun armoede is onze welvaart. Hun natuurlijke rijkdommen zijn ons eigendom. De laffe moord op Neda wordt gebruikt voor schandalige propaganda-doeleinden. Er moet tenslotte een rechtvaardiging komen voor ingrijpen.
  Onze wapens zaaien angst en armoede en allemaal onder het mom van rechtvaardigheid, mensenrechten en democratie. Saddam Hussein en de Taliban zijn een creatie van het westen. Als ze niet langer de belangen van het westen vertegenwoordigen, worden ze de vijand.

  Deze hele rebellie is georganiseerd als voorstadium voor een nieuwe oorlog, vanzelfsprekend weer voor ‘mensenrechten’ en andere goede doelen gesponsord door de Vereniging Zonder Aansprakelijkheid maar met Winstoogmerk, in de wandelgangen genoemd Nederland. We hebben gezien wat dat heeft aangericht in Irak. De BBC heeft net een rapportage getoond over een nieuw Guantanamo in Afghanistan. En onze troepen collaboreren weer. Kijk dat is nou iets waar dringend een eind aan moet komen. Realiteitszin is dringend nodig, niet meten met twee maten.
  Wanneer mogen wij een onafhankelijk onderzoek tegemoet zien over de besluitvorming inzake onze deelname aan de oorlog in Irak? Indien wij werkelijk in een democratisch land leefden dan waren de schuldigen allang opgesloten. Dan zaten ook Bush en Blair in de gevangenis.

  In de bezette gebieden van Palestina worden meisjes doodgeschoten, wellicht niet zo’n ‘cute cats’ als Neda. Mag ik even twitteren? “Who the hell gives a f… here? Who has ever started twittering about that?”
  Imperial hubris!

 13. url url'>Hetty ≡ 25 Jun 2009 ≡ 15:12

  United for Peace:
  http://www.ufppc.org/content/view/8782/35/
  “On Jun. 20, the day the crackdown began in Iran, the U.S. expeditionary strike group known as LHD-5 Bataan or ‘Amphibious Group Two’ passed through the Suez Canal, U.S. military sources reported Tuesday.

  The commanding officer of the USS Bataan called the group ‘a versatile force that’s able to respond to tasking at a moment’s notice.’ Stratfor’s naval update map showed the group to be in the Persian Gulf as of Jun. 24. PR human interest stories from the Bataan assault group failed to mention where the group was or where it was headed. The Daily News of Jacksonville, NC, reported that the group deployed (from its homeport of Norfolk, VA) in May before training had been completed for its maritime security mission.

  BACKGROUND: Global Security’s out-of-date description of the group says that ‘The principal mission of WASP Class ships is to enable the Navy/Marine Corps team to accomplish a seamless transition from the sea to a land battle, primarily as the command ship of an Amphibious Ready Group. LHDs are specifically designed to lay off a troubled area of the world, and insert forces ashore by helicopters and 50 m.p.h. LCAC hover craft.’ The USS Bataan, which is 844 feet long and carries 1,894 marines (plus 184 surge) as well as dozens of attack aircraft, can be seen leaving Norfolk on May 13, 2009, in this high-quality photograph. LHD-5 is said to be relieving the LHD-4 Boxer group, which has been in the region since January. Thus the U.S. now has two expeditionary strike groups off the shores of Iran. (By the way, as of Jun. 25, the USS Bataan’s web site is still misreporting its location.)”

 14. ≡ 26 Jun 2009 ≡ 04:55

  “Maar ik ben realistisch.”
  Zo realistisch, dat je erbij sleept wat je erbij wilt slepen.
  Ik vroeg dus niet of je liever in Iran dan in Israël wilde leven en vind de vergelijking met wat homoseksuelen in Nederland meemaken (inclusief het feit dat een kleine groep christelijke fundamentalisten begrip toont voor de islamitische houding) ronduit belachelijk.
  “Imperial hubris!”
  Dat verduidelijkt veel!

  Wij van ‘het Westen’ zijn allen schuldig aan alle ellende in de wereld en zullen daar een hoge prijs voor gaan betalen.
  Natuurlijk heb je gelijk bij veel van de dingen die je schrijft.
  Misschien zelfs bij je opmerking dat de situatie in Iran niet beter zou worden onder Mousavi. Maar dat weet je niet en wat we wel weten is dat er onder Ahmadinejad weinig kans is op welke vorm van meer vrijheid dan ook.

  Mocht er overigens een nieuwe oorlog uitbreken, wat ik niet verwacht, dan zal deze gestart worden door Iran/Ahmadinejad/Kathamei (bijvoorbeeld met een aanval op Israël) om op die manier het volk weer in één richting te laten denken.
  Amerika zit zeker niet op een nieuwe brandhaard te wachten en de USS Bataan is niet meer of minder dan het zoveelste schip van de zesde vloot dat zich in die positie bevindt.
  Het valt me trouwens nog mee, dat je de derde foto van deze site http://www.bataan.navy.mil/Site%20Pages/Photos.aspx niet opvoert als bewijs van de kwade bedoelingen…

  Of ben je daarvoor te realistisch ? ;-)

 15. ≡ 26 Jun 2009 ≡ 05:30

  PS Iedereen bespeelt iedereen of probeert iedereen te bespelen en je zou daarom niet korter maar langer moeten nadenken over wat je schrijft… in een tijdperk, met media, waarbij dat niet gebruikelijk is…
  Inderdaad, dat geldt ook voor mij.

 16. ≡ 26 Jun 2009 ≡ 09:59

  Hetty, ikvind ‘het westen’ egenlijk helemaal niet hypocriet in deze. Regeringen houden zich op de achtergrond, en de burgers zijn vooral geeinspireerd geraakt door de energie die er is losgekomen onder de (veelal jonge) bevolking. en op zich staat het los van religie.
  Dat je weinig hoort over Saudie Arabië is geen des-interesse, maar er is daar nu eenmaal geen volksopstand… En er wordt weldegelijk veel gezegd over Israel, en behalve een paar (corrupte) politici en fundi’s is iedereen de koers van dat land echt spuugzat. Verder vind ik dat je wel erg gemakkelijk alles over 1 kam scheert.
  Ik geloof er ook niks van dat ‘het westen’ enkel geinteresseerd is in olie en oorlog; de enigen waarvan ik dat zou kunnen zeggen zijn die CDA gristenen en hun vriendjes in de VS, GB en DE, maar dat is zeker niet de mening van ‘het westen’.

  Wat mij vooral verwonderde over het nieuws is dat ze daar blijkbaar niet zo ‘achterlijk’ zijn zoals ons dat door de media is voorgehouden.

  Dat je ‘het westen’ de schuld geeft van ongeveer alles is typische jaren ’70 onzin, die voortkomt uit een superioriteitsgevoel ten aanzien van de rest van de wereld; sorry, maar Het Westen heeft nou eenmaal niet zoveel invloed dat het het lot van de gehele wereld bepaald. En dat zou je ook niet moeten willen. De meeste regio’s waar het slecht mee gaat doen dat volledig op eigen koers (met zuid-amerika of afrika als duidelijk voorbeeld…).
  Ik laat me dan ook geen schuldgevoel aanpraten.

  Daarbij: nu gebeurd er eindelijk eens eens iets goeds in de regio, en het enige wat je doet is klagen en zeuren…
  Je bent niet realistisch en loopt waarschijnlijk met een alu-hoedje rond.

  Ik heb vanaf het begin gezien hoe men dingen organiseerde via internet, en kan je zeggen dat het door geen inlichtingendienst georchestreerd had kunnen zijn. (ze hebben wel twitter verzocht de downtime uit te stellen, maar de rest hadden ze echt niet in de hand.)

  Ik zie de situatie in Iran dan ook niet als een voorbode van een nieuwe oorlog, maar juist als een effectief alternatief voor oorlog.
  Net zoals er de afgelopen jaren meerdere revoluties in de wereld zijn geweest, die met bijzonder weinig geweld tot stand zijn gekomen.
  Waarom met geweren een land binnenlopen als je het ook met een glimlach en een net pak (en laptop) kan…(?)

 17. ≡ 27 Jun 2009 ≡ 01:14

  Those who oppress
  Millions of Palestinians
  For 42 years –
  Rave about the freedom fighters
  – in Iran.

  Those who rejected the results
  Of the Palestinian elections –
  Are shocked by the thwarting
  Of the people’s will
  – in Iran.

  Those who shoot and kill
  Palestinian demonstrators
  In Wadi Ara, Bilin and Nialin –
  Shudder at the sight of
  The police shooting protesters
  – in Iran.

  http://www.gush-shalom.org
  info@gush-shalom.org

  Ad published in Haaretz
  June 26, 2009

 18. url url'>Spaink ≡ 27 Jun 2009 ≡ 03:18

  Hetty, je veronderstelt eenzijdigheid bij iedereen (behalve jezelf). Wat maakt dat je denkt dat ik – of anderen – niet met eenzelfde zorg naar Palestina kijken als naar Iran?

 19. ≡ 27 Jun 2009 ≡ 05:57

  Hetty, zie “Ogen” ( http://www.spaink.net/2009/01/06/ogen/ ).

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Vanguard cats - Why We Protest - IRAN on 25 Jun 2009 at 23:40

  […] to separate kittens from insurgents. These two companies deserve a lifetime boycott. source: Karin Spaink – Katjes in de voorhoede […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *