Muskus

Voor de bundel Een absolute mus kreeg ik het woord ‘majordomus’ toebedeeld. Daar heb ik braaf iets voor geschreven, maar ik vond ‘t een wat saai woord. Zelf bedacht ik ‘muskus’ en dat mocht ik toen ook doen. Joep Bertrams maakte er bijgaande prachtige tekening bij.

Muskus

—- ineens, onverwacht, iemand willen zoenen, en alleen al doordat dat verlangen in je opspringt plotseling zo verlegen worden dat je zenuwen ritselen en je hart fladdert en bonkt van schrik. Je huid prikt. Even draait de wereld en je houdt je aan de tafel vast. Je likt je lippen van anticipatie, van nervositeit, van zallik of zallikniet, van oh hemel.

Je hart wordt rood, je voelt het groter groeien, je hart welt op naar je lippen. Je haalt diep adem. Je denkt: pas op de plaats. Je denkt: oh jee. Je denkt: zallik. Je denkt: zallikniet. Je oren suizen.

Je haalt diep adem. Het duizelt je een beetje. Je wordt licht in je hoofd. Je lippen branden. Je hart ligt erop.

Blijven ademhalen, in, uit, in, uit, doen of er niks aan de hand is. Met elke ademtocht proef je zijn geur op je lippen waar je hart ligt. Een diepe, dierlijke geur.

Je bloost.

Author: Spaink

beheerder / moderator

14 thoughts on “Muskus”

 1. Heel interessant.
  Hoe verschillend menschen toch zijn.

  In het algemeen en in ‘t bijzonder kus ik nooit.
  Vraag het maar aan mijn vriendinnen en dat zijn er nogal wat:
  ik kus nooit.

  ‘*_*/’

  Ik deed ‘t nooit, en ik ben gelukkig niet van plan ‘t mijn hele verdere leven nog ooit ‘n keer te doen. Dat maakt ‘t ‘n heel stuk rustiger zo.

  Ik ben een van de zeer weinigen, en het is buitengewoon tevredenstellend.

  Hoe merkwaardig verschillend menschen toch zijn.

 2. De meeste mensen kussen verkeerd.
  Het is jammer dat Ka daar niet gedetailleerder op ingaat.
  Als je kust, moet je het meteen ook goed doen.
  Anders heb je er niets aan.

  Laten we het geval nemen van man kust vrouw.
  Dan moet je als man een vrouw altijd kussen op het kleine oppervlakje vlak bij de mondhoek.

  Tussen de mondhoek zelf en dat kleine golfje dat wijst op ‘t venusheuveltje.

  Dat moet je als man altijd doen.

  ‘*_*/’

  Nederlandse mannen kunnen niet kussen.

 3. Hartstikke mooi! Ik ben wel benieuwd of jouw associaties bij “muskus” ook zo dwingend in de richting van “zijn geur” in de voorlaatste regel wijzen als de mijne. Of is het puur toeval?

 4. Janiek: nee, da’s geen toeval maar opzet. Het stukje ging erom – wat mij betreft dan – vogelassociaties (het fladderend hart, het hippen van zallik naar zallikniet) te mixen met geur.

 5. Het is toch wel erg aardig bij nader inzien.
  Verwijder mijn bijdrage 2. en 3. in deze blog.
  Ik kan ‘t zelf niet doen.

  Verwijder eigenlijk maar al mijn bijdragen in deze blogs overal.
  Mijn zienswijze was niet juist.

  En weet je waarom ‘t zo hard waait, in Nederland?
  Omdat iedereen eens heel diep zucht, na

  http://www.vimeo.com/hd#2078991

  Veel plezier.

  ‘^_^/’

  Ik blijf ‘ns ‘n tijdje weg.

 6. Karin: ik ben weer niet helemaal duidelijk, denk ik ;-). Wat mij – maar dat kan aan mij liggen – opviel, was het *zijn* in de laatste regel. Had daar ook *haar* kunnen staan?

  Al lezend liet ik me lekker meeslepen en omdat het voor mij blijkbaar nogal vanzelfsprekend is dat degene die ik wil zoenen een *zij* is, was ik verrast in de laatste regel een *hij* aan mijn lippen te hebben. Pas toen bedacht ik me dat ook ik bij muskus eerder associaties met mannelijkheid heb.

  Goeie zet om ‘muskus’ te nemen ipv ‘majordomus’!

 7. Janiek: ja, het werd ‘zijn’, hoewel ik gewoonlijk liever alle seksen inbegrijp. Maar muskus is in mijn beeld een mannelijke lucht, minder goed passend bij vrouwen. Enneh, ik heb zowel majordomus als muskus onder mijn vleugels genomen :)

 8. Onder en in de te vroeg uitbottende mirabella- boom een prachtig roodborstje op zonnige zaterdag. Nu weer totaal verhageld, maar wel prachtig allemaal met het gereinigde gras ontdaan van veels te veel mos.

  Niks geen rare robots in wat voor vorm ook en ook geen moeilijke vragen. Zij heeft haar plantjes naast de boom al lang en breed in de grond. Als een speer haar border omgegraven. Dat was de enige vraag.

  Op televisie gaat de crisis verder. Ook een totaal verhageld kabinet met een pakket wat veels te weinig is. Verwacht daarvan nog helemaal geen bloesem. Het is wachten op de tuin die het wel gaat doen.

  Als een vogel pik ik steeds de beschikbare wormen. Ze liggen zo voor het grijpen. Het wordt dan ook een uitstekend jaar. Kansen grijpen is gewoon nog steeds de oplossing in natuur en economie.

 9. Muskus is een afscheidingsprodukt van het muskusdier, Muskushert, muskusrat, muskuseend, muskusos. In Ochten in de Betuwe is een straat die Muskuszand heet. Ik kan met de beste wil geen verband leggen met een mus. Of het zou met de geur te maken moeten hebben. De kus van de Mus? Ik weet het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.