Data breaches #14

Net toegevoegd aan mijn overzicht van Nederlandse data breaches: de Nederlandse Lotto kocht de gegevens van een miljoen abonnees op Veronica Magazine en stuurde die een brief met een speciale actiecode, die de ontvangers op een website konden invoeren. Probleem: op die manier bleken alle gekochte namen en adressen zichtbaar, gesorteerd op postcode. De abonnees waren niet blij.Ze wisten niet eens dat hun gegevens verkocht konden worden. De Lotto heeft het probleem inmiddels verholpen. (Bron: Webwereld, 1 december 2008).


Aantal reacties: 3

 1. ≡ 01 Dec 2008 ≡ 14:33

  Het is weliswaar van een iets andere orde, maar lijkt er toch een beetje op. Ooit, vele jaren terug, heb ik een formuliertje ingevuld waarmee ik lid werd van Nutopia. Een voorganger van de omroep Llink. Nooit meer iets van gehoord, nooit lidmaatschapsgeld afgeschreven, het is zeker 5 jaar terug. Zodat ik destraks toch een beetje erg verbaasd was toen ik op “mijn postbank.nl” plotsklaps een afschrijving zag van Llink. Waar ik nooit lid van ben geworden. Ik bedoel, van mij mogen ze blijven bestaan en van die 7,95 zal ik niet wakker liggen, maar een beetje raar is het wel, na al die jaren.

 2. ≡ 02 Dec 2008 ≡ 04:19

  “De Lotto heeft het probleem inmiddels verholpen.”

  In het ‘papieren verleden’ kon je daarmee afsluiten.
  Nu kan niemand je garanderen dat de namen en adressen niet zijn overgenomen door een andere ‘adressen-aanbieder’.
  Er zal ongetwijfeld interesse zijn voor de abonnees op Veronica Magazine.

  Ik vraag me sowieso met enige regelmaat af hoe bedrijven ertoe komen om mij persoonlijk geadresseerd te benaderen. Met onderaan hun schrijven de mededeling dat, wanneer ik niet niet meer benaderd wil worden, ik dat schriftelijk moet mededelen.
  Tsja… in een land, waar een minister niet reageren op een ongeadresseerd schrijven ziet als het geven van toestemming voor opname in een EPD, moet je je eigenlijk nergens meer over verbazen.

 3. ≡ 04 Dec 2008 ≡ 15:35

  Misschien heb je toestemming gegeven en stond dat in de kleine lettertjes, die heb je niet gelezen.

  Zo gaat dat in 99,99% van alle 999.999.999.999.999,99 gevallen.

  ‘Ô_Ô/’

  Voortaan toch maar iets beter lezen voordat je iets tekent.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *