For the LULz

Internet excelleert in grillige ideeën die zich rap voortplanten. Sommige, zoals LOLcats, blijven lang hangen: een website waar mensen foto’s van katten met bijschriften plaatsen. Het klinkt flauw – en dat is het meestal ook – maar doordat de gebruikers zich een krom kats taaltje hebben aangemeten en veel computergrappen maken, is de site goed voor een miljoen bezoekers per maand en minstens één grijns of giechel per dag. Op de foto: een kat die zich uit alle macht verzet wanneer iemand hem in bad wil stoppen, zijn voorpoten rond de doucheslang geklauwd, die uitroept: No! U go chek! Manual sez ‘self-kleening’ Bijschrift bij een nest van negen Siamese katjes: U left copier running. Kat languit slapend over een toetsenbord: Crashed. Press ctrl-alt-del to restart yr kitteh.

Slash-B – een obscuur platform met veel foute humor – is de bakermat van veel dergelijke internet memes. Ooit werd vanuit Slash-B een inval georganiseerd in het online kinderspel Habbo Hotel. De Slash-B’ers kozen daarbij massaal het karakter dat niemand wilde, een zwart popje, zodat Habbo ineens wemelde van de kroeskapsels en een ware melting pot werd.

Uit diezelfde gelederen komen overigens ook serieuzer acties voort: Slash-B is de bakermat van de maandelijkse demonstraties tegen Scientology die Anonymous sinds begin dit jaar organiseert. Reden waarom veel demonstraten een goedkope afropruik dragen. Anderen die anoniem willen blijven, dragen het masker uit de film V for Vengeance, waarmee ze twee vliegen in één klap slaan: ze zijn anoniem, wat het Scientology lastig maakt ze te traceren, en ze geven aan wat ze willen: rechtvaardige genoegdoening. (Waarna je dat masker ineens op andere rare plaatsen zag opduiken, en feestwinkels overal ter wereld verbaasd op hun hoofd krabden: waarom wou iedereen ineens dat V for Vengeance masker hebben?)

Ook Tom Cruise nadoen was een tijdje populair: allerlei mensen maakten varianten op het filmpje waarin Cruise de loftrompet over de sekte steekt. Sommigen waren angstig goed.

Rickrolling is een andere internetgekte. Je ziet beschrijving van een interessant filmpje op een pagina staan, klikt het aan, en ineens word je ontvoerd naar een video waarin Rick Roll zijn hit Never gonna give you up uit 1987 zingt. Ook serieuzere media raakten in de greep van het virus: Johnny Carson kondigde in juni 2007 een item over Paris Hilton aan, maar het bleek een rickroll. Ook de politieke talkshow The Daily Show werd gerickrolled: een item over Irakese kernwapens bleek ietsjes anders uit te pakken dan verwacht. Anonymous doet geregeld live rickrolls: tijdens hun speeches heffen ze ineens het hitje aan. Rick Roll zelf vindt het fenomeen overigens buitengewoon geestig.

Bij de LULz die nu opgang maakt – ‘lulz’ is de Slash-B verbastering van LOL, de internetafkorting van lauging out loud – moest ik even slikken. Je neemt het fragment uit Der Untergang waarin Hitler zich realiseert dat hij de oorlog heeft verloren en zijn manschappen de huid vol scheld, en zet daar een alternatieve vertaling onder. Zo zien we Hitler woedend worden omdat Windows Vista weer niet wil starten, Hitler die boos wordt omdat-ie uit World of Warcraft is gezet, en – uiteraard – Hitler die gerickrolled wordt. Sommige varianten hebben al bijna een miljoen kijkers op YouTube getrokken.

De draak steken met Hitler is wellicht niet erg netjes. Maar zelf kon ik na drie filmpjes mijn lachen niet meer houden, en spot is altijd een goed wapen geweest. Zonder LULz geen leven.

Correcties en aanvullingen:

 • Kennelijk werd ik mentaal gerickrolled toen ik dit stukje schreef: de zanger van Never gonna give you up heet natuurlijk Rick Astley, niet Rick Roll;
 • V for Vengeance heet uiteraard V for Vendetta;
 • Vriendin T. stuurde me een link naar een Hitlerparodie van Nederlandse bodem. Op afstand de beste van allemaal: Hitler wil bowlen en heeft een Brabants accent.
 • De Thanksgiving Parade in New York werd vandaag live gerickrolled – door niemand minder dan Rick Astley himself.

Aantal reacties: 9

 1. url url'>Henk de Vries ≡ 27 Nov 2008 ≡ 14:05

  En zo ontstaan overal de leukste nieuwe dingen. ;P Mooi stukje mevrouw Spaink. Teh internets are here to stay!

 2. ≡ 27 Nov 2008 ≡ 23:24

  Leuk artikel .
  Overigens, een kleine correctie:

  Rick Roll = Rick Astley

  Enneh, op dit Youtube filmpje zie je Rick Astley zelf Macy´s Thanksgiving parade “rickrollen”. Dat is ook een opmerkelijkfacet van dit fenomeen; Rick Astley vindt het inmiddels zelf allemaal fantastisch.

 3. url url'>Spaink ≡ 27 Nov 2008 ≡ 23:33

  Peter, ik had de fout en de live rickroll van Thanksgiving al genoteerd :) Dat Astley het hoofdzakelijk grappig vindt, pleit erg voor hem.

 4. ≡ 28 Nov 2008 ≡ 02:51

  ik heb op die site gekeken en ik kwam dit tegen
  http://i34.tinypic.com/b54ktd.jpg
  Kan iemand mij dit uitleggen? Ik snap het niet.

 5. url url'>Spaink ≡ 29 Nov 2008 ≡ 01:21

  Anne, wat is ‘die site’? Ik noem in mijn stukje diverse sites…

 6. url url'>Susan ≡ 29 Nov 2008 ≡ 19:26

  vind die flmpjes eigenlijk helemaal niet leuk,
  wrslijk een ander gevoel voor humor
  ( ik keek naar hitler die vista niet kon *opstarten*)

 7. url url'>moos ≡ 01 Dec 2008 ≡ 12:29

  uit dezelfde stal: http://encyclopediadramatica.com/Lulz
  Op Encyclopedia-dramatica (EA) wordt veel ‘internet-humor’ bijgehouden. Sommige pagina’s zijn bijzonder creatief en grappig, andere zijn gewoon onzinnig.
  Er wordt nogal een eigen taaltje gebruikt, dus raadpleeg urbandictionary.com als je er niks van snapt.

  have fun ;)

 8. url url'>moos ≡ 18 Feb 2009 ≡ 21:39

  na The Economist en het Parool heeft nu ook de washington post er over geschreven:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/16/AR2009021601565_5.html

 9. ≡ 30 Jun 2012 ≡ 11:55

  http://www.multiupload.nl/VEJK2R1DDN

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *