He’s done it :)

Het tellen is nog lang niet klaar, maar Obama zit nu op 247 kiesmannen en McCain op 120. Californië moet nog komen, en daar wint Obama: 55 kiesmannen erbij, en dan gaat-ie met een klap door de magische grens van 270 kiesmannen heen. Obama is de volgende president van de VS.

Hoera. McCain is instabiel, heeft een halve zool als plaatsvervanger – oh, er juicht iets: Californië, Oregon en nog zo wat zijn binnen: Obama staat nu op 324 kiesmannen. Hebbes! – en wil grosso modo de buitenlandpolitiek van Bush doorzetten. Obama is evenwichtig, slim, en snapt dat je groepen met elkaar moet laten praten om ergens te komen, juist als er verschil van inzicht is. Obama kan, anders dan McCain, dat onzinnige en destructieve wij-tegen-zij denken een halt toeroepen. En nog vier jaar Bush-achtig beleid was voor iedereen een ramp geweest.

Welkom, Obama. Je hebt een boel troep op te ruimen, je zult minder doen dan ik hoop en minder kunnen dan je zelf wilt, maar ik ben blij dat jij er zometeen zit.

(Update) Een paar mooie commentaren van elders:


We are all Americans.

– Robert Solé in Le Monde

… one of the largest problems in the country is everyone has an “us against them,” attitude. An overwhelming victory by either side is the only thing that will begin to solve this problem. [..] I think Obama won by enough of a margin that hopefully, many Republicans will realize that America got what it wanted, a change. [..] hopefully Obama’s decisive win will show that we needed something other than a likely continuation of how the country has been ran for the last eight years.
– Tom Hale on Boingboing

… so many people that have felt like they were being held hostage by this reactionary ‘majority’ are celebrating like crazy and there seems to be a real sense of hope, even from the formely cynical. [..] So maybe, just maybe, America’s flirtation with a quasi-fascist hard-right philosophy is at the beginning of the end. We got burned, bad, and maybe that’s enough for us to learn our lesson and move on to something better.
– Keeper of the lantern op BoingBoing

Well done America – and welcome back to the world, we’ve missed you.
– Welldone op BoingBoing

Author: Spaink

beheerder / moderator

64 thoughts on “He’s done it :)”

 1. Mijn collega S.Brun schrijft vanmorgen in zijn blog:

  Wat gaat Obama doen?

  Wat kán hij doen? Gezien de toestand van het land en de wereld is één ding zeker: voor de belangrijkste problemen is er geen geld. Want de Amerikanen zijn verwend geraakt en vinden wel dat de financiële crisis moet worden opgeruimd, maar dan wel met behoud van ongelimiteerde creditcard; en dat het milieu en dan met name de eland van Alaska moet worden gered zonder een meter minder auto te rijden of een gram minder vlees te eten. Obama is gekozen om over vier jaar overal de schuld van te krijgen en dan de woestijn in te worden gejaagd.

  Een en ander viel tussen de regels door te lezen in de overwinningstoespraak vanmorgen in Chicago. Een lange tirade over hoop en verandering en nog meer hoop en verandering, waarin absoluut niets concreets ter sprake kwam. Even leek het er op dat hij John Kennedy ging citeren: ‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u kunt doen voor uw land.’ Op zich ook een fraaie, vrijwel zinledige frase, maar zelfs dat kwam er niet uit. Obama weet ook wel: zelfs voor dat soort Churchill-heroïek zijn de Amerikanen de laatste veertig jaar te allergisch geworden.

  Het is geheel juist, wat S.Brun schrijft.

  Met het aantreden van “De Obamer” verandert niets.
  Want er kan niets.

  We hebben ‘n aardig koppie, meer speciaal voor de vrouwen, want die vinden in Europa een koffikleurtje altijd leuk (veel Limburgse meisjes zijn met Amerikaanse AFCENT- en AWACS-militairen getrouwd of samenspelend)
  maar De Obamer zal zich heel spoedig geheel ingekapseld tonen.

  Met een braaf en slaafs volgzaamheidspetje op.
  De machten en israelische krachten van de wereldnatie hebben hem stevig in de tang.

  Maar goed.
  We hebben ons divertissement gehad.
  Dan nu maar gauw verder en het geheel zo vlug mogelijk vergeten.

  Is er nog wat te doen?
  Ergens?
  Gebeurt er nog iets?

  “The People” verveelt zich. Te barreste, en dan moet je altijd oppassen.
  Als bestuurder. Als regentes.
  Het volk is onbestuurbaar.

  ‘Ô_Ô/’

  Trommeldetrommeldetrommel op het tafelblad.

 2. – Will Obama repeal Patriot Acts I and II as well as reversing Bush’s signing statement and acknowledging the repeal of the John Warner Defense Authorization Act?

  – Will Obama support Dennis Kucinich’s efforts to bring war crimes charges against Bush, Cheney and others for deceiving the country into a war or will he protect them against such charges like Nancy Pelosi has done?

  – Will Obama bring war crimes charges against Bush, Cheney and others for authorizing torture and will the torture of suspects under U.S. detention, a complete violation of both the Constitution and the Geneva Conventions, cease under an Obama administration?

  – Will Obama withdraw American troops from Iraq and Afghanistan without sending them away again to bomb another broken-backed third world country in the name of a UN-supported ‘humanitarian’ war?

  – Will Obama end the warrantless secret surveillance and phone-taps of American citizens?

  – Will Obama follow through on his rhetorical support for the second amendment or will he seek to ban guns as he did in Illinois?

  – Will Obama cease his support for the Bush-administration backed banker bailouts, hated by the majority of Americans, and target the real cause of the problem – the Federal Reserve – or will he continue to give taxpayers’ money to banks who are merely hoarding it all for themselves?

  – Will Obama seek to continue the militarization of America and preparations for martial law through Northcom and the secret government or will he dismantle the police state that has been constructed over the last eight years by the Bush administration?

  There can be no excuses – either Obama will be proven to be a liar or he will, backed by Democratic control of Congress and the Senate, follow through on his mandate for “change”.

  Will Obama ‘Change’ The Bush Police State Or Expand It?
  http://www.infowars.com/?p=5760

  “Hoera” me reet.

 3. Ik ben niet zo (understatement) thuis in politiek (ik merk, al rondlezend, dat ik aardig ‘links’ denk), maar toen ik hoorde dat Obama had gewonnen, toen kreeg ik zelfs natte ooghoeken.

  Misschien is het al alleen om het feit dat het mogelijk is, een zwarte president in Amerika!

  Ik vind het een hoopvol teken, al zal hij misschien niet zoveel kunnen doen, met een lege portemonnee en de erfenis van Bush.

  Indrukwekkend is het in elk geval!

 4. “Welkom, Obama. Je hebt een boel troep op te ruimen, je zult minder doen dan ik hoop en minder kunnen dan je zelf wilt, maar ik ben blij dat jij er zometeen zit.”

  Ik kan het niet beter schrijven… vandaar copy/paste ! :-)
  Het was/is prachtig om de hoop in de ogen van zijn aanhang te zien.
  Het was een genot om hem te volgen in z’n verkiezingscampagne.
  Wat er verder van terechtkomt ? De tijd zal het leren…

  Slechter dan de afgelopen acht jaar kan ik me, op dit moment, nauwelijks voorstellen. En dat wil ik me eerlijk gezegd ook niet voorstellen.

 5. Ik zie dat ik er goed aan gedaan heb deze blog achter mij te laten.

  Als Spaink’s inschatting van Obama net zo accuraat is als die van Palin, dan vrees ik de komende 4 jaar het ergste voor het Amerikaanse volk.

 6. Als je je nou ‘n beetje bij je eigen volk houdt, dan komt ‘t met ‘t Amerikaanse volk best wel in orde.

  ‘~_~/’

 7. “Ik zie dat ik er goed aan gedaan heb deze blog achter mij te laten.”

  En toch kom je weer terug, om te lezen dat we allemaal Amerikanen zijn. Volgens Le Monde dan, maar Spaink vond dit een helemaaltegekke kwoot. Wat een onzin.

  Vervolgens zegt ze: Obama, je gaat me teleur stellen, maar toch ben ik blij dat je gekozen bent… en Spaink zegt dat ik belabberd redeneer?! Waarom iemand bejubelen waarvan je al weet dat hij de boel gaat belazeren?! “Oh, ik heb een nieuw huis gekocht, het dak staat op het puntje in te storten, maar toch ben ik blij met dit huis en al die zakken geld naar de Goden.” Je reinste doublethink, puur 1984.

  Obama is weliswaar heel wat sympathieker dan Bush, met die jeugdige flapoortjes van ’em, maar daarmee houdt het verschil op. Er is feitelijk geen verschil tussen de twee partijen. Zowel de Dems als de GOP zijn wedijverende maganers voor een functie aan de frontoffice, dat de backoffice van Big Brother moet verdonkermanen. Obama is het marionetje van degenen die achter de schermen de teugels werkelijk in handen hebben. Waanzinnig om te insinueren dat de Dems minder oorlogzuchtig zijn dan de GOP.

  Gaat Obama de Posse Comitatus Act (the only U.S. criminal statute that outlaws military operations directed against the American people under the cover of “law enforcement”) in ere herstellen?
  Gaat Obama het Habeas Corpus principe in ere herstellen?
  Gaat Obama het Insurrection Act (a set of laws that limits the President’s ability to deploy troops within the United States) in ere herstellen?

  GW Bush heeft zichzelf, dankzij de “John Warner Defense Authorization Act of 2007” en de Military Commissions Act of 2006, letterlijk dictatoriale machten toegeeigend, zoals het “recht”, lees: de macht, om in het buitenland gevangenen, ook Amerikaanse staatsburgers, te kunnen martelen. Bush heeft hiermee extraordinary rendition en blackhole sites gelegaliseerd. Ook mag de president, dankzij Bush, zomaar martial law uitroepen Dictatoriaal is het woord dat de Amerikaanse journalisten zelf gebruiken om deze nieuwe machten beschrijven. Al deze, door Bush toegeeigende machten, worden nu, onveranderd en ongewijzigd in de schoot van Obama geworpen. zal hij zich ervan distantieren? Of zal Obama, namens zijn “achterban” (de elite, niet het volk), gebruik maken van de dictatoriale machten die Bush hem mogelijk heeft gemaakt?

  http://nota.org/NSPD-51/marshallaw.htm

  In plaats van te roepen “Je mag Obama niet, dus je bent voor McCain” (ik ben voor geen van beiden, het is een grote poppenkast), probeer eens ook maar een enkele van de vraagstukken die ik gecopypaste had aan te kaarten. Obama-sceptici hebben reden te over om Obama te verwerpen. Als je Obama steunt maar deze vraagstukken expres uit de weg gaat, dan ben je gewoon een kuddebeest dat met de meute mee host.

 8. Dit kuddebeest gaat heerlijk even alle vraagstukken uit de weg. Obama is gewoon een lekker ding op de juiste plek. Voorlopig heel goed nieuws!
  Heb echt geen meute nodig om dat te vinden.
  Wel eens van internettrollen gehoord? Dat zijn minder vrolijke beestjes.

 9. Nog met een giga jetlag, maar het was werkelijk geweldig in New York. Was ‘s middags al bij toeval bij Rockefeller Centre beland en daar werden de voorbereidingen getroffen voor die avond. Ze hadden big screens staan waar al op werd uitgezonden en heb erg gelachen. McCain en Obama waren allebei zelfs op de verkiezingsdag nog campagne aan het voeren en toen McCain op het big screen verscheen was het echt lachen geblazen. Hij bedankte ongeveer iedereen die hij kon bedenken en zei wel twintig keer “thank you” op het big screen, wat onmiddellijk werd overgenomen door een beetje sjofele man die op het plein stond en iedereen afliep, even boog en zei “thank you”. McCain riep weer eens met de moed der wanhoop “the Mack is back!!” waarop een stel jongens die folders stonden uit te delen naar elkaar gingen roepen hey (verschillende namen) have you heard? I got news for you, the Mack is back!!! Hartstikke melig natuurlijk, maar het werkte erg op m’n lachspieren.

  Raakte in gesprek met een stel New Yorkers, die het allemaal erg leuk vonden dat ik helemaal uit Holland was over komen vliegen om er bij te zijn, en die waren unaniem in hun oordeel over McCain, 8 jaar terug een prima man, maar nu just plain crazy. En of ik die verdikking in z’n wang gezien had, daar zat een tumor, hij had al een paar keer een melanoom gehad en had die heel duidelijk nu weer. De absolute afkeer van Bush, dat gekke wijf Palin waar niemand een goed woord voor over had, het was een erg leuke sfeer en op het Rockefeller gebouw stond ergens heel hoog twee keer het cijfer 270, ze vertelden me dat daarop die avond in rood (republikeins) en blauw (democraten) de stand van de kiesmannen zou worden bijgehouden, bovendien zou op de schaatsbaan een kaart van Amerika worden geprojecteerd waarop de staten rood en blauw gekleurd zouden worden.

  Nou had ik een kaartje voor een verkiezingsavond, dus daar heen gegaan. Het enige leuke daaraan was dat de achterkleindochter van Chroetsjow (zo lang geleden, hoe schreef je dat ook alweer?) in het panel zat, genaturaliseerd en voor het eerst mogen stemmen, op Obama natuurlijk. Maar verder was het gewoon saai, dus ik heb het daar gauw voor gezien gehouden en ben naar Rockefeller Centre terug gegaan. Echt een geweldige sfeer, duizenden mensen, en langs het gebouw twee brede banen stof in rood en blauw, met daarboven een soort glazenwasserskooi. Bij elke uitslag ging zo’n bak omhoog en werd de baan er onder langer. En ineens ging het heel snel, California en nog een paar staten tegelijk en Obama zat ineens boven de 270!!!! Huilen, gillen, met z’n allen roepen O BA MA en “YES WE CAN”, het was geweldig. Mooier nog dan ik vooraf gehoopt had. Er waren nog steeds ook de big screens en daarop werden beelden van elders getoond, op een gegeven moment een spandoek met “Bush, you’re fired!!”. Het gejuich dat toen klonk, ik had me niet gerealiseerd dat in elk geval in New York nog veel negatiever over Bush werd gedacht dan in Europa.

  Daarna nog naar Times Square gegaan, onderweg toeterende auto’s, uitzinnige mensen die elkaar allemaal high fives gaven en het V-teken maakten, ook naar mij want ik had een Obama-shirt aan en liep mee te stralen van geluk. Het was echt geweldig om er bij te zijn. En nu duik ik met m’n jetlag m’n bed in.

 10. Ik ben blij dat McCain niet gewonnen heeft, en misschien ook wel blij dat er eindelijk iemand met een IQ van boven de 95 in het witte huis komt.

  Maar ik heb toch met de nodige verbazing zitten kijken naar hun campagne; zijn manier van praten is zo ge-orkestreerd: hij maakt continue gebruik van allerlei NLP technieken en ‘conversational hypnosis’. In sommige van zijn speeches is het echt overduidelijk: “… a light will shine upon you. You will have an epiphany. And, you will vote for Barack.”

  Maar goed, als dit soort technieken nodig zijn dan moet het maar, het gaat er tenslotte om waar je het voor gebruikt. Dat de verkiezingen bol staan van de propaganda zou ook niemand moeten verbazen..

  Maar eigenlijk wordt nu al een beetje moe van alle obama-fanboys.

 11. Jazeker Karin, du moment dat Obama Hillary versloeg op de conventie heb ik geboekt. Ik wilde daar echt bij zijn. Als kwetsbare puber heb ik nog meegemaakt hoe kinderen die eindelijk het recht hadden op een “blanke” school lessen te volgen spitsroeden moesten lopen en werden bedreigd, ik heb de hoop die Martin Luther King bracht aan den lijve ervaren en zijn speech van “I had a dream today” aangehoord op tv toen hij nog in leven was. De moorden op hem en ook op Bobby Kennedy, die natuurlijk ook een enorme inzet heeft gedaan voor gelijke rechten, ze hebben door m’n toen 17- en 18-jarige ziel gesneden.

  Diezelfde hoop die er toen was, voor die moorden, bruiste nu in New York. Iedereen was blij, iedereen was hoopvol, uiteraard realiseert iedereen zich ook dat Obama geen toverstokje heeft en de echt enorme problemen waar het land mee kampt zo even op zal lossen, maar die hoop is wel terug en hij trekt ook heel goede mensen aan. Vond het erg leuk op de Amerikaanse tv te zien dat hij ook de zoon van Bobby Kennedy, Robert Kennedy Jr., er bij heeft betrokken, trouwens ook de dochter van John Kennedy, Caroline, die wordt genoemd als ambassadeur bij de VN.

  Maar het cynisme dat ik hier lees bestond daar echt helemaal niet. Ik ben door slechts 1 man in de verkiezingsnacht uitgemaakt voor “you dumb, ignorant, naive woman” toen ik na al het gejuich uiteindelijk terug lopend naar mijn hotel een high five kreeg van een paar feestende zwarte jongens. Maar verder was NY ook heel erg pro Obama, hij had overal een grote meerderheid, behalve op Staten Island waar de rijke blanken wonen, daar had McCain een meerderheid. In alle andere delen van New York had Obama echt een overweldigende meerderheid.

  Helaas gaat de Bush-regering in die laatste 2 maanden tot januari de al echt gigantische staatsschuld met nog eens ik weet niet meer hoeveel miljarden verhogen, zodat nu al wordt gevreesd dat de plannen voor de ziektekostenverzekering gevaar zullen gaan lopen omdat ze door de gigantische rente op al die staatsschuld niet meer gefinancierd zullen kunnen worden (Bush heeft dat land echt verwoest, trouwens niet alleen dat land). Natuurlijk zijn er al discussies gaande hoe hij Guantanamo moet gaan oplossen, hoe hij de economie kan herstellen, hoe het moet met Irak en Afghanistan. Maar Obama heeft echt briljante mensen om zich heen verzameld en een betere kans dat het land – en daardoor toch echt ook de wereld – een betere toekomst tegemoet gaat is er echt niet.

  Ik zie hierboven staan “ik word een beetje moe van alle obama-fanboys”. Waar ik in toenemende mate, zeker ook na ruim een jaar in Brussel gewoond te hebben, ontzettend moe van word is van die zeikerige Hollanders die altijd wel weer iets negatiefs weten te vinden, nooit eens blij kunnen zijn. Die zich ook niet realiseren dat Obama zich al jarenlang had ingezet voor zwarten in slechte omstandigheden als community worker, maar ook al jaren deel uitmaakte van een hecht netwerk van eveneens briljante zwarte mensen, allemaal net als de blanke elite geschoold op Yale en Harvard en met prachtige banen, die al volledig carriere hadden gemaakt.

  Hij had er niet voor hoeven kiezen president te worden, met de natuurlijk heel erg grote kans dat hij vermoord zal worden, want hij had het al gemaakt. Maar sommige mensen gaan nog voor iets anders dan zichzelf. Ik vind zijn programma, samengevat met de woorden “change we can believe in” uiterst hoopvol en al zal hij natuurlijk niet alles kunnen realiseren, ik vind het voor Amerika en voor de hele wereld een grote stap voorwaarts.

 12. Joan, begrijp me niet verkeerd; ik ben heel blij dat Obama heeft gewonnen. ik moet er ook niet aan denken dat het anders zou zijn gelopen!

  Ik geef toe, de impact van ‘een zwarte president’ ontgaat me misschien: de lading die dat heeft in de VS is iets wat ik me nauwelijks voor kan stellen. (hier zou het denk ik niet zo snel een issue zijn, we hadden hier tenslotte ook bijna een kale relnicht als minister-president … :)

  Maar waar ik met verwondering naar heb zitten kijken is de manier van campagnevoeren; in de VS gaat dat er toch heel wat anders aan toe dan elders en als nuchtere Nederlander kijk ik toch een beetje bedenkelijk als ik zie met hoeveel emotie men de verkiezingen beleefd. (Sommige van die taferelen ken ik alleen van het WK-voetbal.) Maar als het zoveel energie losmaakt, dan is dat natuurlijk positief.
  Wat ik graag zou zien is dat ze deze positieve energie de komende jaren kunnen vasthouden en inzetten om ook echt iets te veranderen. Ik hoop maar dat de Amerikanen over 3 jaar niet weer net zo cynisch zijn als het om politiek gaat.

  De slogans waarmee Obama heeft gewonnen moeten nog invulling krijgen; concrete dingen zijn eigenlijk niet gezegd, dus ik ben benieuwd wat ie er van gaat maken.

  Maar misschien is het een verschil tussen europeanen en amerikanen: als ik mensenmassa’s in extase zie raken van een leider vraag ik me af wat er aan de hand is; vandaar dat ik enigsinds terughoudend ben als het gaat om het fanatisme waarmee men een president toejuigd.
  Maar nogmaals: ik ben blij dat hij het is geworden.

 13. “Waar ik in toenemende mate, zeker ook na ruim een jaar in Brussel gewoond te hebben, ontzettend moe van word is van die zeikerige Hollanders die altijd wel weer iets negatiefs weten te vinden, nooit eens blij kunnen zijn”

  Ja zeg, hoor eens, wij die politieke kwesties nauwkeurig in de gaten houden, en niet aan dezelfde vorm van geschiedkundige dementie leiden als de gemiddelde Amerikaan, wij zijn gewoon de nuchtere, no-nonsense, sceptische mensen. Kortom, we zijn rasechte (haha) Hollanders. Er is, gezien de feiten, geen enkele reden om onze nuchterheid te laten varen naar aanleiding van een president als Obama.

  Ik heb de vraagstukken opgesomd die de aanleiding vormen voor Obama-sceptici om Obama te verwerpen en niet mee te doen met de feestende meute. Of je gaat er serieus op antwoorden, of je bent een kuddebeest dat tegen beter weten in gaat feesten op weg naar de afgrond. Of ben je gewoon jaloers dat wij veel beter geinformeerd zijn dan jijzelf en er niet in trappen?

 14. “Hij had er niet voor hoeven kiezen president te worden, met de natuurlijk heel erg grote kans dat hij vermoord zal worden, want hij had het al gemaakt. Maar sommige mensen gaan nog voor iets anders dan zichzelf”

  Obama wordt weer opgeblazen tot jezus-achtige proporties, “hij offert zichzelf voor onze zonden op”. Zoals het Black Grape liedje zegt: “Jesus was a blackman”. De volgende zin is natuurlijk: “No, Jesus was batman”. Dat is toepasselijker imho. Bij Amerikanen denk ik eerder aan bloedzuigende bankiers en een vampierachtig militair apparaat dan aan een zwarte Jezus.

  Hou toch eens op met de Jezus-complex. Hierbij moet ik vermelden dat de MS word spelling-checker deze term, Jezus-complex, heel toepasselijk vervangt met de term Beurscomplex, wat een toeval zeg!

  GOPer Raegan was in 1981 ook (bijna) neergeknald: Offerde de blanke oerconservatieve Ronnie zich toen ook op in onze plaats voor onze zonden? Was Ronnie toen de Messias?

 15. Als Obama neergeknald wordt, iets dat inderdaad goed mogelijk is gezien het moordzuchtige trackrecord van Amerika jegens zwarten in het algemeen en zwarte progressieve leiders in het bijzonder (MLK, Malcom X), dan is dat omdat de echte machthebbers vinden dat Obama ontspoord is, en hun poppetje eventjes uit de weg ruimen, om het te vervangen door een ander, eventueel zwart, aangezien zwart het goed doet bij de meute, poppetje.

 16. Eens kijken of dit lukt:

  “Maar het cynisme dat ik hier lees bestond daar echt helemaal niet. Ik ben door slechts 1 man in de verkiezingsnacht uitgemaakt voor ‘you dumb, ignorant, naive woman’ toen ik na al het gejuich uiteindelijk terug lopend naar mijn hotel een high five kreeg van een paar feestende zwarte jongens.”

  Als je in 2004 tijdens de Bush reelection in een andere stad was geweest, was je misschien ge-high-fived door een paar feestende blanke WASPs, en eveneens uitgemaakt voor “you dumb, naive woman” door een voorbijlopende Dem aanhanger. Waarom worden zulke feestende meuten opgehouden als het “bewijs” dat het nu anders gaat worden? Mensen feesten, en worden maandag alsnog wakker met de foreclosure brief op de mat.

 17. “Ik vind zijn programma, samengevat met de woorden ‘change we can believe in’ uiterst hoopvol”

  Karin Spaink schreef ooit in een ver verleden “Hoop is een verfijnde marteling”, maar die Spaink bestaat niet meer, die Spaink is vervangen door een 1984 dubblethinking Spaink die als een blok bevroren bakvis valt voor tendentieuze leuzen als “we zijn allemaal Amerikanen”. Ik ben duidelijk geen Amerikaan, maar ik ben blij dat ik een nuchtere Hollander ben.

 18. Nee, niet weer dat gegrom! Ik ben aan het feesten, want beter voorbarig feesten dan voorbarig vitten en klagen.
  Waar wordt jij eigenlijk blij van Grom, ben ik wel benieuwd naar….

 19. Grom, sorry, ik heb geen zin in je. Als jij nergens in wilt geloven, ga lekker je gang al denk ik dat je een zwaar leven tegemoet zult gaan. Maar laat mij m’n blijheid, ik leef wat jaartjes langer dan jij en heb meer dan genoeg gezien om niet blij om te zijn om het onderscheid te kunnen maken.

  Moos, sorry dat ik door een citaat uit een bijdrage de indruk wekte dat ik me specifiek tot jou richtte, begrijpelijk dat je die indruk kreeg. Ik bedoelde meer de algemene negatieve teneur van de bijdragen. Dat werkt nogal als een domper als je super-enthousiast en met een jetlag terug komt. Een ding weet ik zeker, Obama heeft meer in z’n mars dan elk van ons contribuanten op Karin’s weblog, en mensen om zich heen verzameld die dat ook hebben. Dat stelt mij zeer gerust, na een president die naar mijn stellige overtuiging alleen op de plek gekomen is waar hij zit doordat hij het “zoontje van” was. Ik vind het sowieso niet vertrouwenwekkend, een ex-alcoholist als president van Amerika, hoezeer ik mensen ook graag een tweede kans gun. Die heeft Bush in elk geval niet benut.

 20. Barack Obama is in vele opzichten een lichtend voorbeeld, ik denk dat de man inderdaad tot het verrichten van wonderen in staat is, plots is het vraagstuk van de Amerikaanse verkiezingen een wereldvraagstuk geworden, niet hij heeft daar echter voor gezorgd, maar Bush -Bush creëerde de nood en Barack Obama vult deze op sublieme wijze in, ooit werd de V.S. geassocieerd met de europese geest van verdraagzaamheid en kijk: plots is de V.S. weer verdraagzamer, humoristischer en tegelijk didactischer dan ooit: de god van Amerika, de god van Barack Obama kan tevens de geest van de verlichting zijn, heerlijk is het op deze wijze over het geheel na te denken en het plaatst de cynici buiten spel, veel te veel cynici ook onder wat zich links en vooruitstrevend noemt.

 21. Quotes: “Obama heeft meer in z’n mars dan elk van ons contribuanten op Karin’s weblog”, “Obama is in vele opzichten een lichtend voorbeeld”.
  Hoho, yes we can too you know!
  Je mag je best laten inspireren door iemand, maar zullen we god enzo er maar buiten laten? Een mens is tot veel goeds in staat, ook in het klein in eigen omgeving.

 22. Grapjas, je hoeft het woord God niet letterlijk te nemen en ik geloof ook niet dat Kwinten dat letterlijk bedoelt.

  En wat je zegt over het goeds waar elk mens toe in staat is, was destraks in slaap gevallen voor de tv (zal de jetlag nog wel zijn) en werd wakker tijdens een herhaling van NOVA, die ik dus slechts met een half oog gezien heb. Er schijnt een boek verschenen te zijn, de naam ben ik even kwijt, waarbij de schrijver in de huid van een nazi is gekropen en dat op een dusdanige manier dat de lezer bij zichzelf denkt: ik wil deze gevoelens niet; ik wil deze identificatie niet. Er werd commentaar op gegeven door o.a. de NIOD-man die het Screbenica-rapport heeft geschreven en Van Marle, vroeger hoofd van het Pieter Baan Centrum. Van Marle zei dat elk mens elke neiging tot alle kwaad in zich heeft en dat geloof ik zonder meer.

  Dat geldt dus ook voor de president van de Verenigde Staten. Dan ben ik temeer blij dat daar nu een intelligente man komt te zitten als Obama, die ook niet de oorlogszuchtige taal uitslaat van veel van zijn voorgangers maar uit is op streven naar consensus. Ik denk zelf dat woorden die door voorgangers werden gebruikt als “the axis of evil” voor een heel land met natuurlijk ook alleen maar onschuldige burgers al dusdanig escalerend werkten, al zo ontmenselijkten, dat je eerder in een toestand zou komen, als natie, dat het er niet zo toe doet als de burgers daar worden omgebracht.

  En ik vind het al een grote winst, niet alleen voor Amerika, maar voor de wereld, dat Obama in elk geval niet in dat soort termen denkt. Natuurlijk moet hij nog president worden. Natuurlijk krijgt hij een erfenis waar je niet jaloers op hoeft te zijn en natuurlijk weet niemand ook nog hoe hij onder druk zal presteren. Wat iedereen wel weet, is dat hij bijzonder intelligent en stressbestendig lijkt en mensen om zich heen verzamelt die die kwaliteiten ook hebben en bovendien in het verleden al in de praktijk bewezen hebben. En dat vind ik een geruststellende gedachte, na Bush.

  Dat de buurman ook hartstikke veel kwaliteiten heeft, het zal best. Maar daar gaat de discussie niet over.

 23. “Wat iedereen wel weet, is dat hij bijzonder intelligent en stressbestendig lijkt”.
  En hij heeft charisma.
  Voor de rest is hij de zoveelste jurist die president van de USA is geworden. Hij kan teksten uit z’n hoofd leren en een goed verhaal houden. Dat bewees hij ook op de momenten dat hij toespraken hield… bij de debatten vond ik hem (in verhouding) minder sterk.
  Voor het vinden van oplossingen voor de problemen waar (ook) Amerika mee worstelt, zal hij, net zoals Bush, afhankelijk zijn van anderen. En wie die anderen worden ? De tijd zal het leren.

  Nogmaals, ik ben blij dat hij gewonnen heeft, maar vind het nog veel te vroeg om lid van zijn fanclub te worden.
  Ik maak me eerlijkgezegd een beetje zorgen over de verwachtingen die de euforische massa in Amerika heeft.
  “Change we can believe in. Yes we can…”.

  Een fantastische huwelijksdag ( en -nacht) zegt weinig over het vervolg.
  Ik ben hoopvol, niet cynisch, maar wel realistisch.

 24. Bewondering voor Joan’s life- verhaal uit NY. Geweldig kan daar de sfeer zijn en die is inderdaad ook zeker niet onbelangrijk.

  Verder heeft Obama nog geen vlieg kwaad gedaan en zou McCain iedereen alleen maar vastgehouden hebben in een veels te ver verleden.

  Verder is in verhouding de belgische staatsschuld met naar ik meen 85% van bbp nog hoger dan die van de VS, waarmee gezegd wil zijn dat ik in Belgie nog geen echte armoede ben tegengekomen. Integendeel.

  Als Obama dan ook iets wil gaan doen voor middenklasse is dat dan ook een best idee. Daar komen de banen en de hypotheekbetalingen vandaan. Dát interesseerde Bush toch gewoon nooit echt.

  Amerika wordt weer een economie- motor van jewelste.

 25. HenK, ik vind je bijdrage wel behoorlijk cynisch. “de zoveelste jurist” zou ik Obama niet willen noemen. De bevlogenheid waarmee hij jaren in sloppenwijken heeft gewerkt om juist de armsten te helpen, ik zie het – helaas – weinig juristen doen. Dat geeft mij juist de hoop dat je hier niet een wereldvreemd iemand uit een bevoorrechte klasse op die post krijgt, zoals Bush die natuurlijk geen flauw idee heeft hoe the other half lives. Daarbij lijk je slecht geinformeerd, HenK. Want overal is toch wel te vinden met welke mensen Obama zich omringt, hij is daar al lang voor de verkiezingen mee begonnen en heeft het direct de dag na de verkiezingen voortgezet.

  Sjaak, ik woonde in Belgie in St. Josse, niet alleen de armste wijk van Brussel, maar van geheel Belgie. En ik ben daar behoorlijk wat diepe, schrijnende armoede tegen gekomen. Ik zou Belgie wel ten voorbeeld willen stellen als een land met een prettiger soort mensen dan in Nederland, maar niet als voorbeeld hoe je het in politieke en economische zin moet aanpakken. Nou doe jij dat ook niet, maar ik zou niet willen zeggen dat het in Belgie wel meevalt, tenzij je het afzet tegen de wereldarmoede want dan valt alles in het Westen mee.

 26. Hoewel ik het helemaal nooit met Joan eens ben en zal zijn, moet ik zeggen dat ze zich in deze series over haar recent Amerika-bezoek uitstekend handhaaft.

  Ze ziet het goed en formuleert zelfs meeslepend en tevredenstellend, en dat is heel uitzonderlijk. Er zouden nog wat scherpe randjes afgevijld moeten worden in haar gedrag en karakter en dan was het helemaal subliem. Het was een puike, fijne meid met buitengewoon goede eigenschappen. Maar ja.

  We kunnen niet alles hebben in ‘t leven en tot zover, verder zal ‘t wel niet gaan, is ‘t allemaal mooi meegenomen.

  Mijn compliment, en daar laten we ‘t bij.

  ‘^_^/’

 27. Cynisch en slecht geinformeerd…
  Sorry Joan, juristen staan bij mij niet bovenaan, als het over intelligent en betrouwbaar gaat en ik vermoed dat Rahm Emanuel niet de enige verrassing zal zijn waar het de mensen met wie hij zich na de inauguratie zal omringen betreft.
  Nogmaals, ik ben blij dat Obama gewonnen heeft, maar geef hem verder niet meer dan ‘het voordeel van de twijfel’.
  Voor de rest… met een Obama’s Getuige in discussie gaan heeft weinig zin.
  Aan jou het laatste woord… :-)

 28. Dank je HenK, dat ik het laatste woord van je krijg. “Juristen staan bij mij niet bovenaan, als het over intelligent en betrouwbaar gaat”.

  Waar doet mij dat toch aan denken? Aan het segregatiebeleid in het Zuiden van de VS, waar mensen niet op grond van een beroep, maar op grond van huidskleur werden gestigmatiseerd?

  Ik moet trouwens zeggen, ik ken nogal wat juristen en ben het zelf ook. Zowel de juristen die ik ken als ikzelf zijn behoorlijk slim en heel betrouwbaar, ik weet niet wat je nare ervaringen zijn met een representant van de beroepsgroep, maar vind het wel wat vreemd dat je dat over de hele groep uitstrekt.

  Klinkt net zo vreemd als wanneer je zegt “ingenieurs staan bij mij niet bovenaan, als het over intelligent en betrouwbaar gaat”. Welke beroepsgroep staat bij jou wel bovenaan, Henk? En denk je dat elke representant vanuit die beroepsgroep meer geschikt zou zijn voor het presidentschap van de V.S. dan een jurist?

 29. Een klein beetje heeft HenK nog wel gelijk, want in mijn studietijd was het zo, dat wanneer je helemáál niets kon, dan ging je nog maar wat rechten studeren, dat kon je gewoon van buiten knallen, en dan slaagde je ook nog. Kijk maar naar mij. En dat was dan nog nèt genoeg, om net precies een heel klein beetje boven de arre beijjende klasse tewerkgesteld te kunnen worden.
  Dan had je alleen maar een klein beetje een groter oottoottje. Dat was alles.
  Tsja. Die smakkertjes die heb je ook, net zoals je dan maar bij de politie ging werken. Als je helemáál niets kon. Of in het leger. Ook heel mooi.

  ‘°_°/’

  Wat een wereld hè. Wat een wereld.

 30. Het is anders wel een jurist die in een sloppenwijk met jongeren heeft gewerkt! Dat vind ik nog het mooiste aan de carriere van Obama, hij zet zich echt in voor de medemens, en hij is een inspirerend voorbeeld voor velen. Intelligentieniveau, studie, huidskleur, leeftijd, geaardheid, het zal me een worst zijn verder.
  Hoeveel hij straks voor elkaar kan boksen ten goede, in dat land en in de wereld? Dat zien we vanzelf. En hoeveel goeds krijgen wij voor elkaar, ondertussen in eigen leven en kleine omgeving? Da’s ook een interessante vraag…

 31. Helemaal met je eens hoor Grapjas, hoewel ik het intelligentieniveau van een president van de VS toch ook wel degelijk belangrijk vind, zonder verder intelligentie in mensen een bepalende factor te vinden. Voor een president van de VS vind ik het wel relevant. Maar ik vind het ook echt belangrijk dat Obama deel heeft uitgemaakt van het volk, in sloppenwijken heeft gewerkt, zich voor mensen aan de onderkant van de samenleving heeft ingezet. Daardoor heeft hij al een enorme steun vanuit de bevolking, die bovendien ook echt wel begrijpen dat hij niet zomaar wonderen kan verrichten en niet in een jaar, waarschijnlijk ook niet binnen een ambtstermijn, de problemen die er momenteel zijn in de VS zal kunnen oplossen.

  Die New Yorkers zijn erg open mensen, die gelijk een praatje beginnen. Op de boot naar Ellis Island begon ook een man tegen me over de financiele nood waarin veel Amerikanen momenteel verkeren, door schulden die niet meer kunnen worden afbetaald en door werkloosheid, er zijn natuurlijk enorm veel mensen ontslagen de laatste tijd. Mensen die nu zijn aangewezen op financiele hulp van familie en bekenden omdat ze ook geen buffer hadden. Je hebt daar natuurlijk een minder goed sociaal zekerheids stelsel dan in Nederland. Lijkt me voor de sociale ontwikkeling van sommigen in Nederland trouwens wel goed, als ze een tijdje zouden moeten leven van de hulp van de mensen die hen liefhebben, maar dat terzijde.

  Voor die noden van die mensen heeft Obama, doordat hij jaren binnen de samenleving heeft gewerkt als community worker, in elk geval oog.

  Verder gaat het er mij absoluut niet om welke studie iemand heeft gedaan, als je van dat soort uiterst domme maatstaven uitgaat dan zou je grote groepen binnen de samenleving dus dom moeten noemen omdat ze de kans niet hebben gehad hoger onderwijs te volgen, of omdat als ze wel konden studeren dat hebben gedaan uit andere motieven dan welke studie haalbaar voor hen was. Ik vind dat iedereen die dingen zegt als “als je helemaal niks kan dan ga je bij de politie of dan word je jurist” zichzelf nogal te kijk zet als echt heel erg dom. En ik vind een gepensioneerde die het heeft over “een klein beetje boven de arre beijende klasse tewerk gesteld worden” alleen maar intens zielig. Wat heb je dan ontzettend weinig van het leven meegekregen, en dat dan nog in het aangezicht van de dood. Sneu.

 32. Mensen die niet consistent kunnen redeneren zetten zichzelf ook nogal te kijk:

  “Maar Obama heeft echt briljante mensen om zich heen verzameld”

  “hoewel ik het intelligentieniveau van een president van de VS toch ook wel degelijk belangrijk vind, zonder verder intelligentie in mensen een bepalende factor te vinden”

  “Verder gaat het er mij absoluut niet om welke studie iemand heeft gedaan”

  Wat die uitspraak betreft over de zogenaamd briljante mensen die Obama om zich heen heeft verzameld, post eens wat namen. Kun je niet, want je weet niet waar je het over hebt, je roept maar wat. Voor wie oprecht een idee wil krijgen van de Obama crew, google eens “Rahm Emanuel, chief of staff”.

 33. Wat is er niet consistent in mijn redenering, Grom? Ik maak een onderscheid tussen wat belangrijk is voor een president van de VS en wat ik belangrijk vind voor mensen in het algemeen.

  Verder kan ik je een hele lijst van mensen noemen, maar ik heb daar niet de minste behoefte aan. Ik zit hier geen examen te doen voor een eerstejaars student.

 34. Verder zal ik me niet tot gekissebis laten verleiden, maar in de digitale Volkskrant zie ik dat alleen al bij de in Wall Street vertegenwoordigde banken en financiele instellingen en ook alleen slechts in het vierde kwartaal van dit jaar nog eens 70.000 banen gaan verdwijnen. Dat komt bovenop de 150.000 banen die sinds de kredietcrisis begon al in deze sector verloren zijn gegaan.

  Vorige week liep ik op Wall Street. Een vrij kleine straat, veel financiele instellingen natuurlijk. Ook veel dure appartementen, het viel me al op dat overal borden stonden dat deze “high quality” appartementen te huur stonden. Maar als je bedenkt, alleen al 220.000 banen weg bij de aan deze kleine straat gelieerde financiele instellingen, en je probeert je de gevolgen daarvan voor te stellen, de uitwaaierende werking daarvan, blij dat ik Obama niet ben.

  Grom, bij raadpleging van alleen al the New York Times kun je 16 namen vinden. En op de Amerikaanse t.v. vorige week en in de Washington Post hoorde en zag ik nog een flink aantal die niet in de NYT genoemd worden. Dus zoekt, en gij zult vinden.

 35. Niks sneu, op m’n eigen blog zag en ziet iedereen dat ik met voorspellingen en nu nog steeds achter Obama stond en sta.

  De kracht van de juristen in Amerika is een heel andere dan die in Europa.

  Als regerings- of wat voor wereldleider dan ook moet je daar in de eerste plaats jurist zijn. Het gaat om afspraken maken, en afspraken houden en controleren en daar zijn Amerikanen keigoed in.

  De kracht van Obama is zoals ik al eerder zei dat hij de zwarten, de nieuwkomers en de youngsters achter zich heeft en dat is een kracht waar niets en niemand tegenop kan.

  Dat schreef ik al allemaal zoals men in mijn blog kan zien.

  Obama heeft (nog even) de drive van de non-conformistische aanpak. Hij is slim, gehaaid, door de wol geverfd en consistent en dat belooft heel wat.

  Het zou interessant zijn geweest als we in de voorbeschouwingen z’n voorgeschiedenis hadden gezien. Hoe is hij gevormd, wat deed hij, in welke kringen kwam hij, wie waren z’n maats en companen in de industrie, hoe uitte hij zich waarvan haalde hij z’n inspiratie, wat waren z’n definities en wat was z’n overredings en handelings tactiek, techniek.

  Maar goed. Hij redt het. Amerika klimt uit het diepe dal dat al heel lang te verwachten was en wij doen dat in Europa veel, en heel veel later en bovendien heel, en heel veel langzamer en veel moeizamer, zeurderiger en sikkeneurderiger. Zonder de falir en het sexappeal van een Obama.

  Joan heeft als enige verdienste dat ze daarachter midden in het volk heeft gestaan, eventjes flash overgoten werd door het echte mooie Amerikaanse sausje en daar nog ‘n vrij kort tijdje van kan nagloeien. Dat is alles. Meer is er niet te verdienen.

  ‘Ô_Ô/’

  En dan nu op, even voor korte tijd naar het ziekenhuis.

 36. Ja hoor, JuZo, het is goed.

  Ik ben trouwens wel benieuwd wanneer jij rechten bent gaan studeren in Rotterdam. Is wel off-topic hier, maar ben er toch benieuwd naar. Misschien hebben we nog wel gemeenschappelijke kennissen.

  Er is trouwens een boek, “the faith of Barack Obama” geheten, met een aanbeveling van Desmond Tutu, waarin zijn inspiratiebronnen worden beschreven. En als je de Amerikaanse pers een beetje volgt, zijn zijn verdere achtergronden ook vrij makkelijk traceerbaar.

 37. Wil je niet zeggen in welk jaar je rechten bent gaan studeren in Rotterdam, JuZo? Ik keek namelijk eens op je weblog omdat je daarnaar verwees, en zag dat je in 1968 bent gaan werken. Daarvoor zou je rechten EN economie hebben gestudeerd in Rotterdam. Nou ben ik Rotterdamse, en ik heb gestudeerd aan de EUR, dus ik weet precies wanneer de rechtenfaculteit is opgericht. Dan heb je dat wonderbaarlijk snel afgerond, die beide studies! Een heel stuk sneller dan bijvoorbeeld Ruud Lubbers of Neelie Kroes. Knap hoor! Misschien dat je, doordat je die beide studies zo razend snel hebt voltooid, niet weet dat er voor de rechter een toetsingsverbod aan de grondwet bestaat.

 38. p.s.: En dan hebben Ruud Lubbers en Neelie Kroes nog een heel stuk langer gedaan over slechts EEN studie! Echt wel geniaal hoor JuZo, dat jij er twee hebt gedaan in een veel kortere tijd.

 39. Jules heeft geen studie afgerond, maar dat schrijft hij -voor zover ik weet- ook nergens.
  En ondanks dat ik hem een vreemde vogel vind, wens ik hem sterkte bij zijn, zoals hij zelf schrijft, ‘korte tijd in het ziekenhuis’.

  Voor iemand die zich niet tot gekissebis wil laten verleiden, ben je nu al weer aardig bezig, Joan.
  En waar het je vragen in je reactie betreft: Er staat geen representant van welke beroepsgroep dan ook bovenaan, maar het aantal juristen dat president van de USA werd vind ik, zacht gezegd, op z’n minst opvallend. En, laat ik het voorzichtig zeggen, dat is al vaker geen garantie voor kwaliteit gebleken.
  Met het risico dat jij geslaagde voorbeelden opvoert… Bill Clinton was geen slechte president. En er zijn ongetwijfeld ook eerlijke verkopers van tweedehands auto’s … :-)

  Wat ik nogmaals wil zeggen: Laten we, alvorens hem heilig te verklaren, afwachten hoe Barack Obama het gaat doen als 44-ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

 40. Van de Pieter de Hoochweg 120 heeft Joan nog nooit gehoord. Maar ik denk dat ze niet op de Avenue Concordia 80 kwam, evenmin aan de Erasmusweg of Robert Baeldestraat, en in de Almanak heeft ze al helemaal niet gekeken. Tsja. Dan is er weinig aan te doen. En ik bemoei me er niet verder mee.

  ‘°_°/’

  Al dat gezeur.
  En dankje aan HenK. Vanmiddag om 3 u ben ik alweer terug.
  In de tussentijd mag ik de verpleegsters in de BIL knijpen.
  Heeft de dokter gezegd. En die volg ik blindelings, want hij rijdt iedere woensdag naast mij. 120 kilometertjes lang dus morgen ook weer.

 41. HenK, volgens mij feliciteer ik Jules alleen met zijn knappe prestaties. Daarnaast heb je kennelijk gemist, want Karin heeft het weggehaald, dat JuZo zonder enige provocatie mijnerzijds had geschreven dat hij mij een weerzinwekkende vrouw vond.

  En JuZo, zolas ik al zei ben ik een geboren Rotterdamse, die aan de EUR afgestudeerd is, in twee richtingen overigens maar dat doet er weinig toe en nu, ook nog heel toevallig, precies tussen de Robert Baeldestraat en de Avenue Concordia in woont. Wat er wel toe doet is dat ik weet wanneer de faculteit der rechtsgeleerdheid in Rotterdam is opgericht. Dat je ook nog corpsbal was, zoals je op je eigen website vermeldt, en ook nog bezig met het studentenpastoraat, en DAN nog twee studies voltooien in zo’n bijzonder korte tijd, mijn diep respect. Ik zou het je zeker niet hebben nagedaan. Kennelijk heb je, af te meten aan de kwaliteit van je schrijfsels, al je intellectuele kruit in die tijd verschoten, wat toch wel weer iets diep tragisch heeft.

  Want dat iemand die alleen maar een tijdje heeft gestudeerd en zijn studie nooit heeft afgemaakt protsend en prallend op zijn website zet dat hij economie en rechten heeft gestudeerd, lid is geweest van het Corps, etc., dat zou toch wel heel erg diep zielig zijn. Zeker als je hier dan ook nog roept: Als je helemaal niks kon, dan ging je rechten studeren. Wat maakt dat dan wel niet van iemand die rechten ging studeren maar de studie wegens gebrek aan succes moest staken? Dan zou je toch wel echt een intens sneue ouwe man zijn en daar ga ik niet van uit, hoor JuZo.

  Verder heel goed dat je schreef over het ziekenhuis, want ik was mijn laatste kankercontrole vergeten en heb gelijk een nieuwe afspraak gemaakt.

 42. Als ik dit gekissebis in mijn huiskamer zou vinden dan zou ik al lang verhuisd zijn. Nu is Karin ook nog vrijwillige oppas voor haar gasten! (moet dat nou?!)
  Maar afijn, het ging over Obama. Volgens mij zijn we het er allemaal over eens dat het de beste keus was, dat hij geen god is, en dat we met spanning de resultaten afwachten.
  Ik kijk alweer uit naar de nieuwe column van Karin, en hoop dat ze daar genoeg tijd en energie voor overhoudt…

 43. Helemaal waar hoor Grapjas, en daar bestaat in elk geval op een enkele uitzondering na consensus over, iedereen is blij met Obama. Als iedereen gewoon over het onderwerp schrijft, zonder aan de tekst toe te voegen dat een ander “weerzinwekkend” is want dat stond hier wel degelijk, dan is het gelijk een stuk aangenamer toeven. Helaas heb ik het stadium van de andere wang toekeren lang achter me gelaten, maar zal me verder weer helemaal aan de onderwerpen houden.

 44. Nou Marlies, begin er zelf eens mee. Want ik geloof dat ik links genoeg heb aangeleverd naar b.v. Salon Magazine of anders Amerikaanse kranten heb genoemd om je een mening te kunnen vormen over het aanstaand presidentschap van Obama. Of moet ik echt, daartoe uitgedaagd door Grom, al die mensen gaan opnoemen die door Obama zijn gevraagd om zijn “cabinet” mee te vormen?

  Ik vind het behoorlijk interessant, een discussie over niet alleen Amerika onder Obama straks, met alle weerstanden die er in Missisippi en Georgia nog zullen zijn tegen een zwarte als president. Ik ben helemaal in voor een discussie over de kredietcrisis, de repercussies wereldwijd, ook op de ontwikkelingssamenwerking.

  Ik vond het bemoedigend te lezen dat Obama op zeer korte termijn een einde wil maken aan de mensonterende interneringen op Guantanamo, ondanks de discrepanties van uitspraken van the Supreme Court op het gebied van mensenrechten en de consequenties die dat zal geven – vrijlating – in de USA.

  Dat Karin in is voor dit soort discussies, daar twijfel ik echt geen seconde aan. Hoe zit het met de rest? Kunnen we misschien zonder gezeur en gedoe verder met de discussie? Zou ik echt heel leuk vinden.

 45. zzzzzzzzzzzzzzzzz. beetje constructief discussiëren is zeker teveel gevraagd van de boven-normaal intelligente bezoekers hier?

 46. En verder is het enige intelligentieniveau dat ik persoonlijk heb ingebracht, en dat ik persoonlijk relevant vind, dat van de Amerikaanse president. Trouwens ook nog niet in eerste instantie. Toen heb ik hier alleen maar vol enthousiasme gemeld hoe hartstikke leuk het was in New York op de verkiezingsavond, hoe leuk het was met die New Yorkers.

  Het zal mij worst wezen of Obama econoom is, jurist, planoloog, of iemand zonder universitaire opleiding maar wel de eigenschappen om leiding te geven aan een wereldmacht waar we ook in Europa van afhankelijk zijn. Ik ben en blijf alleen maar hartstikke blij dat hij president geworden is, ben verheugd dat hij nu al zegt dat de gevangenen van Guantanamo moeten worden terug getrokken, ben ook blij dat hij al voor zijn presidentschap begint zich bekommert om de economische crisis die toch echt velen, velen, in minder bevoorrechte landen als Nederland tot absolute armoede zal brengen en velen in Nederland tot relatieve armoede. Ik ben blij dat hij er niet al bij voorbaat van uitgaat dat Amerika in Afghanistan en Irak moet blijven, omdat ze er al zaten voordat zijn presidentschap een aanvang nam.

  Ik ben echt hartstikke, hartstikke blij met Obama als nieuwe president in een zo jong lang. Hij is de 12e president die ik in mijn levensspanne meemaak, van de 44, wat al genoeg zegt over de relatieve nieuwheid van “the land of the free”, waarin tot voor kort toch grote delen van de bevolking helemaal nog niet vrij waren.

  Dat hij die delen nu ook vrij maakt, hoop biedt, niemand kan mij m’n blijheid en enthousiasme daarover afnemen.

 47. “ben verheugd dat hij nu al zegt dat de gevangenen van Guantanamo moeten worden terug getrokken”

  “Gevangenen moeten worden teruggetrokken”… dit is geen Nederlands. Hij heeft alleen gezegd dat hij Gitmo wil sluiten en de gevangenen wil overplaatsen naar Amerika zodat ze berecht moeten worden in Amerika zelf. “Obama’s advisers are quietly crafting a proposal to ship dozens, if not hundreds, of imprisoned terrorism suspects to the United States to face criminal trials”. Gitmo is dan weliswaar dicht, maar de gevangenen zelf zitten gewoon nog steeds vast in andere gevangenissen. Kortom, pure cosmetica.

  De alom gevreesde Amerikaanse FEMA camps, waar ondermeer 76 000 Hurricane Katrina refugees nog steeds letterlijk in opgesloten zitten, die blijven ongedeerd. Sterker nog, Obama gaat waarschijnlijk de FEMA camps vullen… misschien met overgeplaatste Guantanamo gevangenen?

 48. @49 Joan
  “HenK, volgens mij feliciteer ik Jules alleen met zijn knappe prestaties.”

  Deze manier van feliciteren is een kleine bevestiging van mijn mening over juristen. Handig met (veel) woorden en daar meestal niet op te pakken.

  “Daarnaast heb je kennelijk gemist, want Karin heeft het weggehaald, dat JuZo zonder enige provocatie mijnerzijds had geschreven dat hij mij een weerzinwekkende vrouw vond.”

  Dat heb ik inderdaad gemist en ik vind het terecht dat Karin het heeft weggehaald. Achter “zonder enige provocatie mijnerzijds” zou ik overigens wel een vraagtekentje zetten na het lezen wat er hier zoal voorbij is gekomen. Ook jij doopt je pen niet altijd in inkt…

 49. Het is prachtig dat Amerika Obama heeft gekozen, en het is al even prachtig dat Obama president van Amerika is geworden, maar Nederland is Amerika niet en Amerika heeft met Nederland niets te maken, Obama doet daar ook niets voor.

  Keren we dan nu weer terug met beide benen op vaste degelijke Nederlandse bodem. De verkiezing van Obama tot Amerikaans president zal ertoe leiden dat Amerika en Obama zoals Verhagen zegt Nederland zullen vragen de deelname aan de militaire missies in Afganistan aanzienlijk te verhogen.

  Daarvoor in ruil zal het noodlijdend Nederlands industrieleven van Amerika broodnodige extra Hallieburton- en Caterpillarcontracten krijgen, nodig om broodnodig te baggeren en wegen aan te leggen in Saoedie-Arabië.

  Om de Nederlandse economie verder locaal te stroomlijnen in efficiëncy en te voorkomen dat vanaf 1 januari 15% meer verzekeringspremie door iedereen moet worden betaald, zal o.s. het EPD versneld massaal worden ingevoerd en zullen risicogroepen in premie bijdrage meer en veel verder worden gedifferentieerd.

  Dat zijn zo’n beetje ‘n paar vooruitzichten, nu we weer zo’n beetje met beide benen op de keiharde Nederlandse en vooral ijskoude grond staan en laten we daar met z’n allen maar heel erg gauw en haastig aan gaan beginnen.

  ‘Ô_Ô/’

  Noblesse oblige, en het peil van deze blog gaat met grote sprongen in alle richtingen vooruit zoals KaSpa schriftelijk wenst.

 50. HenK, ik hou er niet van om door te drammen. Toch doe ik dat voor een keer wel, juist om al die persoonlijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. JuZo schrijft hier al lange tijd en ik reageer daar al in geen tijden meer op, meestal lees ik ook niet wat hij schrijft. In die zin is het dus al volkomen ongeprovoceerd. Verder zie ik bij dit specifieke onderwerp in de bijdragen 1 t/m 30 geen enkele aanleiding voor JuZo om zijn bijdrage onder 31. te beginnen met dat hij mij een weerzinwekkende vrouw vindt, want dat stond er wel. Bovendien heeft JuZo wel degelijk gepretendeerd jurist te zijn in het begin, ik kan me nog een specifieke bijdrage van jouzelf herinneren waarin je daar ook van uit ging. Verder zal ikzelf me in het vervolg uitsluitend aan het onderwerp houden en niet meer reageren op bijdragen die kennelijk alleen negatief zijn bedoeld.

 51. En hier, een beetje verlaat, nog een link, naar wat een oud-docent van Barack Obama te zeggen heeft:

  http://www.forbes.com/2008/11/05/obama-victory-race-oped-cx_lt_1105tribe_print.html

 52. Een naam die je steeds vaker ziet vallen is die van Al Gore. Hij wordt zowel voor een nieuw te creeren post genoemd, te weten ‘klimaatminister’, maar ook als minister van buitenlandse zaken. Weliswaar zegt Gore van zichzelf nog steeds dat hij een ‘recovering politician’ is, maar als je naam zo vaak genoemd wordt is er toch een gerede kans dat er een grond van waarheid in zit.

  Ik zou er echt heel blij om zijn, als teken dat de VS de klimaatproblematiek eindelijk serieus gaat nemen. Toen ik gisteren las dat de prognose is dat de wereldbevolking in 2050 9,2 miljard zal bedragen met dan vooral bevolkingsgroei in de landen met zich ontwikkelende economieen vroeg ik me toch wel even af wat wij ons nou nog te sappel maken. Tweede gedachte was natuurlijk hoe mensen konden blijven volhouden dat er reincarnatie bestaat, maar gelukkig, die hebben toch altijd een oplossing! De ‘rusttijd’ wordt korter, maar met 10 miljard dolende zielen komt deze theorie pas echt in de knel rond 2060.

 53. Al Gore komt in de posters van de aanpalend Duitse jeugd en hun Bravo blad bepaaldelijk en in de eeuwen der eeuwen nog niet voor.

  Niet geheel onterecht, overigens.

  ‘^_^/’

 54. Jammer!
  “Former Vice President Gore does not intend to seek or accept any formal position in government,” Gore spokeswoman Kalee Kreider said. “He feels very strong right now that the best thing for him to do is to build support for the bold changes that we have to make to solve the climate crisis.”

  Ik denk dat hij meer voor het klimaat had kunnen doen als boegbeeld in de regering.

 55. Er zijn mensen die nog steeds denken dat de klimaatverandering samenhangt met fluctuaties die altijd hebben bestaan op aarde. Die moeten dit, vandaag gepubliceerde, artikel maar eens lezen:
  http://www.nytimes.com/2008/11/14/world/14cloud.html?hp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.