Zo gaat-ie goed, zo gaat-ie beter

De vingerscan van Albert Heijn is nog geen twee weken na aankondiging gekraakt. Webwereld wijdt er vandaag een artikel aan:


De nieuwe Tip2Pay betaaldienst van Albert Heijn is nu al misbruikt. Een onderzoeker kopieerde eenvoudig een vingerafdruk en kon daarmee boodschappen afrekenen. (..) Ton van der Putte, oud medewerker van ATOS Origin die gespecialiseerd is in biometrie, maakte als demonstratie een kopie van een vingerafdruk. Met een rubberen kopie van een vingerafdruk kon hij vervolgens bij de kassa afrekenen. Zowel het systeem als de kassamedewerker hebben de vervalsing niet opgemerkt.

Het kopiëren van een vingerafdruk is relatief eenvoudig. Een vingerafdruk op een verpakking of een glas is daarvoor al voldoende. De hack komt niet als een verrassing, want diverse beveiligingsdeskundigen hebben bij de introductie gewaarschuwd dat de technologie onveilig is. Albert Heijn lijkt zich daar echter nog weinig van aan trekken. Afgelopen vrijdag verklaarde de keten nog op het Utrechtste radiostation Roulette FM dat het diverse maatregelen heeft genomen. “Met de beveiliging zit het wel goed”, stelde een woordvoerder. (..)

Van der Putte is geen onbekende op dit gebied. Sinds 1990 heeft hij al meerdere malen bewezen dat het werken met een vingeradruk alleen onvoldoende veilig is. Ook de Chaos Computer Club demonstreerde in 2004 al hoe een vingerafdruk eenvoudig te kopiëren is en schreef zelfs een handleiding. Ook werd een vergelijkbaar vingerafdruksysteem van een supermarkt vorig jaar november al onderuit gehaald. Dit jaar lukte het de club om de vingerafdruk van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Dr. Wolfgang Schäuble te kopiëren van een wijnglas en te publiceren. In reactie hierop is nu een debat ontstaan om af te zien van het gebruik van vingerafdrukken in paspoorten.


Aantal reacties: 13