Hoe word je een guru?

… door slechte journalistiek.

In Engeland heerst momenteel een hysterie over een vermeende zelfmoordgolf onder jongeren. De Daily Telegraph publiceerde daar afgelopen maandag een stuk over en legt de schuld bij — mij. Ze ‘ontmaskerden’ een ‘netwerk’ van mensen die jongeren de dood in praten: ‘suicide gurus’. En ik ben daar een van. ‘Along with two peculiarly named people, Calle Dybedahl and Karin Spaink, he has been identified as one of the internet’s leading suicide gurus.’ Niet dat ik met een van die overleden mensen heb gesproken, hoor. En niet dat ik de andere twee mensen uit dat ‘netwerk’ ken. Ik doe dat namelijk automagisch, netwerker en guru zijn. Via het internet. Zegt de Daily Telegraph.

Volkskrant-journaliste Heleen van Lier belde me erover op en schreef een niet minder belazerd stuk. ‘Op haar website geeft Spaink een opsomming van 41 manieren om zelfmoord te plegen. [..] Zo schrijft ze bijvoorbeeld…’ Ik schrijf helemaal niets, het betreffende stuk is een oude FAQ die op tientallen plaatsen op het net te vinden is, waarin vooral wordt gewaarschuwd voor domme methodes. En dat had ik mevrouw van Lier ook netjes uitgelegd.

Wat die ‘golf’ aan zelfmoorden in Wales betreft, daar heeft columnist Mick Hume een vlijmscherp stuk over geschreven in The Times: A suicide epidemic? Nonsense. Hume laat zien dat de zelfmoordcijfers onder jongeren niet stijgen maar juist dalen en haalt de lijkschouwer uit de regio aan die zegt dat er geen enkele connectie valt te bespeuren tussen de zelfmoorden die tesamen de ‘golf’ moeten vormen. Hume concludeert dat er van hysterie sprake is, niet van een zelfmoordgolf.

Dat heb ik de Volkskrant allemaal verteld. Maar die vond het leuker me ook tot ‘guru’ te bombarderen.

Update, 21 februari:

Vandaag heeft ook de Vlaamse krant De Morgen een groot stuk over de kwestie, waarin de fouten en insinuaties van de Volkskrant domweg worden herhaald. Maar in datzelfde artikel staat ook deze passage:


Maar bewijs voor een zelfmoordpact via het internet, een van de meest geciteerde theorieën in de pers, is er niet, zo benadrukt de politie. “Enkelen van hen gebruikten dezelfde netwerksite, maar er is geen enkele aanwijzing dat ze elkaar er via de site toe aanzetten om zelfmoord te plegen,” aldus hoofdspeurder Dave Morris. “Ik wil een einde maken aan iedere suggestie in de media dat wij een zelfmoordpact of een verband tussen de zelfmoordenaars via internet onderzoeken. Dit waren allemaal jonge mensen met grote problemen zoals afgesprongen relaties of vriendschappen, en familiale problemen,” zegt Morris.’

Dankuwel meneer Morris. Eindelijk een verstandig geluid.

Update 2:

In de Guardian van dinsdag verscheen een stuk van Philip Irwin, een journalist die in Bridgend woont, en die als Samaritaan werkt. De Samaritans onderhouden een zelfmoord-hotline, de man weet derhalve veel van de kwestie en van zelfmoord in het algemeen af. De cijfers in Bridgend zijn niet hoger dan anders… Er is geen golf. Dit schrijft Irwin:

There is no ‘suicide chain’ in Bridgend

For many, the deaths last week of Kelly Stephenson, 20, and Nathaniel Pritchard, 15, confirmed Bridgend in South Wales as the “suicide capital of Britain”. They brought the tally of suicides in the area to 16 since January 2007. However, after three weeks in the spotlight, Bridgend’s residents would be happy to return to relative obscurity. Few of us recognised the media portrayal of a depressed “little village” whose young people had formed an internet “suicide chain”.

Far from being a village, Bridgend has a population of 39,000, with the town of Pencoed (12,000) effectively a suburb. What’s more, of the seven young people whose deaths were originally linked, only one lived in the town. The other six lived in communities in Bridgend county borough (population 132,000), made up of Bridgend, Maesteg and Porthcawl, and the former mining communities of the Garw, Ogmore and Llynfi valleys.

Although Bridgend MP Madeleine Moon vehemently denies the area is depressed, the valleys have certainly struggled to attract new industries. The claimant count in Bridgend is 9%, the second highest in Wales, with many on incapacity benefit.

The original story focused on seven young people, supposedly connected by social networking sites, who killed themselves within 12 months. Yet police are adamant that no link has been found. The sad fact is that 16 suicides among young people in Bridgend in 12 months is no worse than usual. There were 13 suicides by young people in 2007, and 21 in total. In 2006 the total was 28.

I am a local journalist but for eight years have also been the press spokesman for the Bridgend Samaritans. That time has been a steady drip, drip of sad news. One suicide a month in a good year; one every three weeks in a poor one. Men aged 16-35 are most at risk. The profile has been the same for years – young men from poor areas, often with dismal prospects. That might be the reality, but speculation is more exciting. Had he just been dumped? Was he worried about exams? Was he being bullied?

It is telling that Bridgend hit the headlines only when the 13th victim, Natasha Randall, was linked to one of the boys by a photograph. She was pretty girl who, as every report said, had her “whole life ahead of her”. Until then, it wasn’t much of a story.

Author: Spaink

beheerder / moderator

54 thoughts on “Hoe word je een guru?”

 1. Kennelijk heeft je zelfmoord aura nog geen effect op de journalisten die dit soort dingen schrijven :-(

  Ik ga me nu maar ophangen denk ik :-( Vaarwel wrede wereld!

 2. [Grom]
  ####
  “Telling the parents of teenagers in Bridgend, right here, right now, that overall there are less suicides than ever in recent history, is like telling the people of Darfur that statistically , globally speaking, that death by machete is on the decline compared to the middle ages.”
  Ik vind dit wel een slimme opmerking.
  ####

  Ik vind dit wel een domme opmerking. Hebben we dan niets geleerd van Lucia de B. in Nederland? Statistieken misbruiken. Laat dat maar over aan de journalisten en politici die deze wereld rijk is.

  Was het niet Bridgend dan hadden ze wel een andere stad gevonden en weer Karin aangewezen. Sommige mensen zijn zo arm van geest dat ze niet genoeg hebben aan de koude realiteit om hun geloof op te baseren. Fantasten zijn het. Allemaal, inclusief grom.

  Je zou er haast depressief van worden.

 3. Journalisten misbruiken de statistieken niet. Dat doen wetenschappers. Zij hebben geleerd dat iedere statistiek naar de doelgroep toe, van de opdrachtgever uit, te manipuleren is. Journalisten wouwelen alleen maar na, maar ze misbruiken nooit. Integratie en standaarddeviatie, de deviant de matrix en de regressie, tendberekeningen hebben ze nooit geleerd en dat is ook niet nodig voor hun vak.

  ‘\~_~/’

  Wel een beetje uitkijken.

 4. Fantasten zijn het. Allemaal, inclusief grom.

  Een fantast ben je zelf, zoals ik al zei: je kunt een regionale afwijking niet per se aflezen aan een nationaal gemiddelde. Het citeren van het nationale gemiddelde ontkracht/bewijst niets in dit geval. “dan hadden ze wel een andere stad gevonden”, als dit zo is, laat ze dat vooral doen!

 5. Ik weet nog dat ik een overweldigende drang naar de dood had vanwege een familie-situatie. Ik kwam toen via nieuwsgroepen en de A.S.H. FAQ bij jou en jij vertelde dat waar ik mee zat niet iets was om zelfmoord voor te plegen.

  Heb de jaren daarna nog meerdere malen overwogen het te doen, maar jij had gelijk Karin. Ik ben nu een heel gelukkig mens tegenwoordig. De GGZ heeft lang niet zo’n grote impact gehad op mij. Voor mij ben je dus toch een Guru :-) Het feit dat ik nu niet gehandicapt ben door een knullig uitgevoerde poging heb ik ook aan jou te danken.

  Overigens, in de GGZ leer je pas echt wat werkt en wat niet. Patiënten vertellen het toch aan elkaar door dus het is een nog betere leerschool als de A.S.H. FAQ. Mislukte pogingen zie je ook op bijvoorbeeld de gesloten afdeling rondlopen. Daar leer je nog meer van. Vooral als het die patiënt later toch lukt en zo het gesprek van de week wordt.

 6. Esther Gotink had gisteren voor de GPD-kranten een heel ander verhaal. Daarin werd Karin Spaink er bepaald niet met de haren bijgesleept.

  “Jongeren in Bridgend geloven niet in zelfmoord-pact”, kopten de bladen gisteren op pagina 4.. De lead: “Zestien zelfmoorden binnen een jaar, waarvan de helft in het stad centrum zelf en de rest binnen de gemeente. Bridgend in Zuid-Wales zoekt naar het waarom: Waarom kiezen jongeren uitgerekend hier massaal naar beëindiging van hun ogenschijnlijk prima leven? Een portret van een naargeestig stadje”. Foto-onderschrift: “Jongeren in Bridgend vinden dat meer moet worden gepraat over onzekerheden en verdriet.” foto GPD

  Als ik tijd en zin heb zal ik het hieronder, voor het herstel van het juiste evenwicht in de voorlichting, eens laten volgen.

  – ‘\°_°/’

 7. Maar wat vind je van deze opmerking (gecopypaste uit de reacties): “Telling the parents of teenagers in Bridgend, right here, right now, that overall there are less suicides than ever in recent history, is like telling the people of Darfur that statistically , globally speaking, that death by machete is on the decline compared to the middle ages.”

  Ik vind dit wel een slimme opmerking. En trouwens, dat er *in het hele land als geheel bezien* statistisch het cijfer gelijk is gebleven, doet toch niets af aan het feit dat het *binnenin die stad zelf* kennelijk wel omhoog is onder jongeren *in die stad zelf*?

  Dit vind ik niet zo slim: “how about countering the contemporary culture of miserabilism that depicts people as a plague on the planet and human life as waste? Stop preaching about how grim the future is, and branding wonders of the modern world, from the internet to drugs, as demons in disguise. Let’s send out the message that life is beautiful and that suicide is not just another ‘lifestyle choice’.”

  Juist door zulke geneppe life-is-beautiful bullshit gaan veel jongeren zich depri voelen, weet ik. Ik heb nooit zelfmoord gepleegd, maar heb er wel over gedacht toen ik me tijdens een periode ZEER DEPRI voelde als jongere en een paar keer naalden stak in mijn borst. Ik heb gewoon een goed gevoel voor ironie en humor, maar als ik dat niet had, als ik niet om dingen (honend) kon lachen) had ik het ook niet volgehouden.

  Als jongeren een film zien als die van Al Goore, of elke dag op de buis een oorlog waar ze niets tegen kunnen doen, of stomme politici die zelfs volwassenen niet kunnen afzetten, dan gaan jongeren toch ook concluderen dat “people are a plague on the planet” en dat we allemaal machteloos zijn tegeover de toekomst? Juist doordat dit onderdrukt wordt en we moeten doen alsof een toekomst zonder ozonlaag wel zin heeft, worden mensen zo depri!

 8. GPD-bladen pag 4 19-02-08

  -.-.-

  Door Esther Goti­nk
  BRIDGEND De zon schijnt, maar het is bitter koud in Bridgend. Een gemene wind raast over het centrale plein Dunraven Place. Het weerhoudt een groep jongeren er niet van hier samen te scholen. Onderwerp van gesprek is Valentijnsdag. Een welkome afwisseling van het nieuws dat hier de laatste tijd domineert: Bridgend wordt `de zelfmoord-hoofdstad van Groot-Brittannië’ genoemd.

  Praten met de media vinden ze prima, in tegenstelling tot de lokale autoriteiten die een stuk behoedzamer optreden. Die zoeken de oorzaak van de zelfdodingen bij websites waarop jongeren chatten – ze vrezen voor `een online zelfmoordpact’ – en bij een mogelijke `verheerlijking’ van het fenomeen in de media. Jongeren vinden het juist goed dat het onderwerp de pers haalt; in Zuid-Wales heerst een cultuur van nietcommuniceren, zeggen ze, vooral onder jongens. “Als iemand van buitenaf zorgeloos lijkt, wil dat nog niet zeggen dat dat van binnen ook zo is”, zeggen twee meiden die zich Beth en Sarah noemen, maar geen achternamen geven. Ze kennen iemand die zelfmoord overwoog vanwege een probleem waarover hij niet durfde te praten: “Hij heeft acne en was bang zijn leven lang geen seks te hebben. Vonden wij stom, maar het was een hele serieuze, trieste reden.”

  Het raadsel-Bridgend houdt de gemoederen flink bezig. Gemiddeld eens per maand berooft een jongere in de stad of in één van de dorpen binnen de gelijknamige gemeente zich van het leven. Deze maand zijn er al drie slachtoffers te betreuren: Kelly Stephenson (20) en Nathaniel Pritchard (15) uit Bridgend en Angeline Fuller (18) uit het nabijgelegen dorp Nantymoel. Angeline zou dit jaar gaan trouwen.

  Bridgend is een hechte gemeenschap; de jongeren kennen elkaar, in elk geval van naam. Zeven jongeren die de hand aan zichzelf sloegen, waren stadgenoten en zeer goed bevriend. De anderen kenden elkaar via via. Niet kopieergedrag, maar intens, onuitgesproken rouwverdriet moet hen zover hebben gedreven, denkt de groep op Dunaven Place. Speculaties over zelfmoordpacts en aansporingen via websites, vinden ze vergezocht. “We zitten echt niet op het internet en denken: ja, laat ik dat eens doen.” De waarheid moet dichter bij huis worden gezocht, denken ze.

  Bridgend, of Pen-y-bont ar Ogwr zoals de Welsh het noemen, is geen aantrekkelijke stad. Het heeft een triest, grauw winkelcentrum dat – op een paar pastelkleurige pandjes na – is volgebouwd met grote grijze blokken waarin winkelketens zitten die bij het gemiddelde inkomen van de bewoners passen: Het zijn vooral zaken waar producten tegen bodemprijzen worden verkocht, zoals de Aldi, Wilkinsons (een soort Blokker) en Peacocks (een soort Zeeman).

  Pas sinds kort worden broodnodige investeringen in nieuwbouw en herbestrating gedaan. Bridgend is een stad van harde werkers; een stad zonder veel ambitie. Om half zes gaan de rolluiken in het centrum dicht en wordt het een desolate plek. De enige inspiratie die jongeren uit hun omgeving kunnen putten, is het grote succes van rugbyspeler Gavin Henson en van punkband ‘Funeral for a Friend’ – een naam die akelig dichtbij de huidge realiteit van Bridgend ligt.

  “Dit is geen slechte plek om te wonen”, zegt Eileen Large, een gepensioneerde dame. “Het winkelaanbod is ruim en het is schoner dan in veel andere steden. En het is heel vriendelijk, iedereen is goed voor elkaar.” Ze zegt misschien sneller tevreden te zijn dan jongere generaties. “Je weet nooit wat er in het hoofd van een kind omgaat.”

  Een onderzoeksgroep, bestaande uit politie, leraren, raadsleden en artsen, is opgezet om dat uit te vinden Ze komt binnenkort met een `plan van aanpak’ in de hoop de tragische trend te stoppen. Intussen hopen bewoners dat het gewoon snel overgaat. Dat journalisten wegblijven.
  Ze willen niet praten, geen theorieën opwerpen over doden die zo nabij staan. Ze zwijgen uit respect. Jongeren praten liever, maar zijn journalisten ook wel zat. “Vooral degenen die ons eerst van een afstandje bestuderen”, roept een jongen. “Alsofwe ons elk moment aan een lantaarnpaal opknopen als ze dichterbij komen.” De anderen gniffelen ongemakkelijk en staren zwijgend naar de grond.

  .-.-.

 9. “Gemiddeld eens per maand berooft een jongere in de stad of in één van de dorpen binnen de gelijknamige gemeente zich van het leven.”

  Dit is nou precies wat ik bedoel. Het aanhalen van het nationale gemiddelde bewijst/ontkracht in dit geval niets. Het feit dat er lokaal iets aan de hand is wil niet zeggen dat het gereflecteerd wordt in het nationale gemiddelde. Tenzij je kunt laten zien dat het cijfer in de regio zelf jarenlang stabiel is gebleven, is het aanhalen van het stabiele nationale cijfer hier irrelevant – wat trouwens niet uitsluit dat er iets aan de hand is, het stabiel blijven van een cijfer zou immers op een blijvende crisis kunnen wijzen, vooral als het cijfer consistent is onder bepaalde bevolkingsgroepen (is dat ooit onderzocht?).

  Aangezien er, qua regio’s, soms een trek is naar de steden, en soms een trek van de stad weg naar de omringende kernen, zou het best kunnen dat het stedelijk cijfer versus het regionaal cijfer jaarlijks heen en weer schommelt, en dat juist deze schommeling dat stabiele nationale cijfer veroorzaakt, terwijl er regionaal gezien wel iets aan de hand is.

 10. Misschien is er elders in de wereld nog wel een stad met absoluut gezien nog meer zelfmoordenaars.

  -> KARIN HEEFT HET GEDAAN <-

  (grom and juzo zijn geen fantasten maar idioten (maar is dat eigenlijk wel een verassing voor lezers van deze blog?))

 11. En jouw opmerking over chronisch depressieven die voor de rest van hun leven op een longstay afdeling moeten. Wist je niet dat electroshoktherapie chronische depressie kan genezen? Hoera! Nog 10 sessies en ik mag de vrijheid in! Wat over is van mijn hersencellen welteverstaan..

 12. Grom, zojuist heb ik aan mijn stukje een kopie toegevoegd van een artikel uit The Guardian, geschreven door een journalist en zelfmoordkenner uit de streek. De cijfers in Brigend zijn niet anders dan eerder. Er is geen golf. Er zijn kennelijk slechts hysterische media…

 13. Media zijn altijd hysterisch. Anders overleven ze niet. – ‘\~_~/’ –
  (1 januari 2010: samenvoeging Parool.)

 14. Het startschot is nu gegeven. Overal in de wereld zullen journalisten dit soort scoops zoeken en Karin aanwijzen als aanstichter.

  Laten we met elkaar hopen dat het niet tot een rechtzaak komt want Karin heeft de laatste jaren al genoeg ellende over zich heen gehad. Ze verdient nu wel wat rust en vrede om zich heen (onder het genot van een drankje en een sigaretje en wat contemporary dark metal op de achtergrond).

 15. Daar gaan we weer.

  Wij staan er niet bij te kijken als mensen zelfmoord plegen. Wij houden ze daarvan af, dat is ons dierlijk instict, onze menselijke plicht. Daar hebben we (in de toekomst nog veel en veel en veel en veel meer) psychiatrische ziekenhuizen voor, om ze daar voor de rest van hun leven en geheel hermetisch afgesloten van de buitenwereld, in op te sluiten. Tot tevredenheid plichtsvervulling en medemenselijkheid van het algemeen.

  Er wordt nog veel te weinig op- en afgesloten.

  ‘\°_°/’

  Het restant, dat van de volle (begrensde) vrijheid geniet, moet zeer klein zijn. En bij voorkeur al niet in Amsterdam gelegen en woonachtig.

 16. Wat een raar artikel in de Volkskrant! Het is toch ontegenzeggelijk een feit dat sommige mensen zelfmoord plegen, en dat erg veel mensen dat ooit tijdens moeilijke fases in hun leven overwegen. Dan weet je zelf denk ik alle manieren waarop dat kan wel te bedenken, ik denk zeker niet dat je een site leest en dan denkt: komaan, laat mij vandaag eens zelfmoord plegen. Als mensen die met de gedachte spelen gericht op internet op zoek gaan naar methodes die ze kunnen toepassen die de minst pijnlijke gevolgen opleveren voor nabestaanden vind ik vrij normaal.

  Om mensen die informatie verstrekken dan maar te bombarderen tot ‘suicide gurus’ vind ik wel wat erg laf en kortzichtig. Laten de mensen die zoiets schrijven eens gaan praten met een machinist van om het even welke spoorwegen van welk land ook, die net weer iemand voor zijn locomotief heeft gekregen. Overigens ben ik zelf al jaren lid van de NVVE, waar je in elk geval toen ik lid werd en waarschijnlijk nu nog steeds een “zelfmoordpakket” met informatie kon aanvragen. Zelf heb ik die behoefte nooit gehad, maar ik kan me goed voorstellen dat er situaties kunnen ontstaan, bijvoorbeeld de wetenschap van ernstige naderende dementie, waarop ik zo’n pakket zal aanvragen. Dan zal ik alleen maar blij zijn als mij informatie wordt aangereikt waardoor ik toch een goed einde kan hebben, niet traumatiserend voor mijn nabestaanden.

 17. [Mr Morris said: ‘The link between the deaths isn’t the Internet – it is the way the media is reporting the news.’]

  de stukken die je erover er geschreven hebt zijn al van *lang* geleden.

  Wales was in even het nieuws, en even google op Spaink en ‘suicide’ is snel gevonden, je staat zelfs op # 1. das wel makkelijk *scoop* of artikelen schrijven. luiheid ipv onderzoeken.

  zo ken ik iemand die een heel erg up to date *nieuws* blog heeft; zij copiert alles van nu.nl. simpel

 18. Karin,

  Feit is dat je maar al te graag de media opzoekt met je vermeende misstanden (remember de belgische klotengrijper waar je ook geen ruk mee te maken had). Dat dit nu een keer backfired is je eigen domme schuld. Wiebelige tieners die niet weten wat ze doen zijn een gevaar in combinatie met de informatie die jij publiceert. Strafrechtelijk valt jou helaas niks te maken, moreel gezien ben je in mijn ogen medeschuldig aan de dood van deze jongeren. Je maakt immers deel uit van de suicide-society op het net. Net zoals de figuren van a.s. busstop.

 19. Nou nou nou, dat is wat boud gesteld en ik wil haar niet in verdediging nemen, dat kan ze makkelijk zelf maar ‘t is natuurlijk enerzijds wel zo in de wereld van de publiciteit dat wie kaatst moet ballll……, verwachten. Wie kaatst, moet bal verwachten. Dat is ook helemaal niet erg en de meesten zoals Karin die staan hun mannetje en niet hun vrouwtje want die hebben niks te staan. Alleen maar te liggen seksistisch gezien.

  Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat je voor je mening moet kunnen en durven en mogen uitkomen hier in dit land hoe hysterisch, bizar, frenetiek en geprangd die soms ook mogen worden ten beste gegeven.

  Soit. Dat zij zo. Respect. Dat is dan het enige for you and me, for everyone, dat geldt respect respect en nog eens respect dat is toch altijd maar zo oneindig ver te zoeken. Ik het woordenboekje van de meesten komt het zelfs in het geheel niet voor, zo eigenaardig. Zo heel merkwaardig boosaardig eigenaardig.

  Blijkbaar resoecteert niemand Karin. Soit. Het zij zo. Ik zal er geen traan om laten. Ik geloof dus beslist niet dat we van mede-schuldigheid van Karin moeten spreken als dat zo was, had ik al duizend maal en veel hoger aan de hoogste boom gehangen, naar aanleiding van alle onzin die ik op alle pagina’s m’n hele leven al heb uitgekraamd.

  We moeten daarbij niet vergeten dat ik en zij uitdagen. Uitlokken, aanzetten en aanzwengelen tot. Dat is onze enige taak, in het korte leven. Andere, hebben we er geen. Laten anderen zich dus een beetje matigen, totdat lijfstraffen erop volgen, in het bezigen van beschuldigende, veroordelende bewoordingen of ik word boos. En dat ben ik nogal gauw de laatste tijd.

  ‘\=_=/’

  Een vooral heel prettig weekend toegewenst.
  http://www.bachataradio.com/livemusic_011.htm

 20. [Juzooitje schreef oa. ” resoecteert”}
  nu heb ik hbo ( grammatica was mijn min oke;-))

  maar is godinnennaam: resoecteert????????

  HELP MIJ ;-)
  want het groen / witte boekje zit nog in een doos…

 21. Een guru is een wisselwerking tussen een individu en een deel van het collectief. Daar kies jij…Karin… dus niet bewust voor. Maar blijkbaar sluit dit dus aan op de aandacht die je ONBEWUST zoekt. Of je daar gelukkig van wordt weet ik niet en is mijn zaak ook niet.

  Laat mij maar zonder al dat gedonder op de hei naast mijn huis zwerven. Sterkte met je “handel”.

  pieter

 22. Uit de Standaard : De afschrikwekkende lijst lijkt eerder een handleiding bij hoe het niet moet. De aanwijzingen maken haarfijn duidelijk dat veel van de zogenaamd pijnloze methoden in werkelijkheid een marteling zijn. Maar in al haar gruwelijkheid is de site wel duidelijk. Bij elke methode staat gedetailleerd aangegeven na hoeveel tijd en met hoeveel zekerheid de dood intreedt.

  Bedankt voor uw fantastische bijdrage tot de mensheid. Ik heb twee jonge kinderen, bij het lezen rond uw persoontje verlies ik desalniettemin the will to live. Als u me zou willen volgen?

 23. Als mede MS persoon maakt het mij geen ene flikker uit of ze nou wel of niet iemand anders commentaar, FAQ, teksten, gedichten, liedjes of wat voor media dan ook gebruiken om zichzelf aan te zetten tot het beroven van hun eigen leven. Ik heb voldoende aandacht en leven nodig om de week door te komen en om nu tegaan stresses over iets wat je niet kunt veranderen, nog bewust kunt beinvloeden, zou enorm stupide zijn.

 24. jazo ik ben gen man en als het een spelfout is; geen probleem. maar als ik hier kutopmerking met een ‘d’ schrijf heb ik zeker een minuut om het te veranderderen, menneke.
  wees blij dat je stukken nog gelezen worden. ja das fals en ook zo bedoeldtdtdtdtd

 25. Wat een kinderachtig geruzie hierboven. Zoek daarvoor svp een ander platform uit!

  Media zijn meestal niet geinteresseerd in feiten. En in degelijke statistiek hebben journalisten geen belang. Dat betekent namelijk vaak: geen ‘verhaal’ dwz anders of genuanceerder dan ze vantevoren hadden bedacht. Is dit niet een item voor ‘De Leugen regeert’, Karin? Heb je tenslotte al eerder in gezeten.

 26. Misschien tijd voor een suicide filter op internet? Denk aan alle levens die hiermee gered worden! En er is nog meer aanleiding als bij het kinderporno filter want hier kan de rechtelijke macht (voorlopig) niets tegen doen! Bescherm ons tegen de dood! Het leven kan zo mooi zijn!

 27. Els: De Leuen Regeert belde afgelopen woensdag inderdaad, maar toen dacht ik nog dat ik er verder niks over wou zeggen. Nu de berichten aanhouden, lijkt het me verstandig wel iets te zeggen. Ijs en weder dienende zit ik vanavond bij Pauw & Witteman.

 28. zeg Els laat me reageren op Juzo alleen al om het feit dat ie me een man noemt en ik niet moet zannken. dominant tiepje die Els
  als je beter zou weten, wat stiekum je suggestie is ( kijk uit hoor ik heb mijn blauwe jurk aan, die ik nog geleend heb van Jomanda;)) zou je met je verstandige brein er niet op reageren. hier dus eigenlijk ook niet op reageren?

  uhmm

  ze is bijna onder ons bij *prevent spam* staat bijna fonetisch , fuck

 29. “De cijfers in Brigend zijn niet anders dan eerder.”

  Kijk, DIT is nou echt bewijs. Die Guardian journalist laat tenminste RELEVANTE cijfers zien. Niet dat Thomas dit verschil tussen het ene en het andere soort begrijpt, want Thomas weet niets van statistiek af en durft dat niet toe tegeven, of met relevante informatie te komen.

  Karin, mag ik trouwens even weten waarom Thomas van jou dingen mag roepen als: “fantasten” en “idioten” , terwijl je mij, als ik zoiets roep, meteen bedreigt met censuur en het weghalen van mijn posts? Waarom heb je het specifiek op mij gemunt terwijl Thomas lekker mag doorgaan met zich op deze manier te uiten? Is het soms omdat hij vanuit een inrichting schrijft dat hij zich speciale vrijgheden mag veroorloven waar ik op aangesproken wordt? Ik wil dit echt heel graag weten, ik heb je het al talloze keren gevraagd en elke keer ontwijk je de vraag, maar nu wil ik duidelijkheid. Ken je hem soms persoonlijk dat hij hier alles kan flikken en ik niet?

 30. Misschien omdat het feitelijk zo is dat de journalisten die Karin een zelfmoord guru noemen idioten zijn? Sinds wanneer mag je dingen niet meer bij hun naam noemen?

  En als je de wetenschap die deze journalisten bedrijven statistiek wilt noemen.. nou.. sorry.. maar dat ben ik toch niet met jou en Juzo eens. (hmm, nu wil jij natuurlijk ook je naam met een hoofdletter geschreven hebben grom.. misschien als je het netjes vraagt :-)

 31. Grom: ik heb Thomas ook een paar keer tot de orde geroepen. Daarnaast is je toon over het algemeen harder dan die van Thomas; als jij er dan een schepje bovenop doet ga je al snel over de schreef – over mijn schreef, beter gezegd – terwijl Thomas met een schepje er bovenop meestal binnen mijn schreef weet te blijven. Anders gezegd: je hebt minder marge omdat je sowieso al wat schriler schrijft.

 32. “En als je de wetenschap die deze journalisten bedrijven statistiek wilt noemen.. nou.. sorry.. ”

  Zoals altijd ben je te bot om een subtiel argument te volgen. Ik heb nergens gezegd dat journalisten “aan statistiek” doen, ik zeg wel dat journalisten de neiging hebben om lukraak met allerlei statistieken en cijfers te gooien, terwijl iemand als ik (in tegenstelling tot jou) kan ziet dat een bepaald cijfer of stat wel of niet relevant is.

  Vervolgens zei ik dat je een regionale afwijking niet kunt aflezen aan landelijke cijfers. Voorbeeld: de Littleton Massacre was niet af te lezen aan nationale homicide cijfers voor 1999 in de VS, maar voor die regio was het wel degelijk een buitengewoon drama. Het is daar geen normaal verschijnsel dat een student daar de school binnenloopt en begint te schieten. Het feit dat het incident niet af te lezen is aan de nationale homocide cijfers doet niets af aan de regionale impact van zo’n gebeurtenis. Landelijke cijfers zijn langelijke cijfers. Je kunt er geen regionale informatie aan aflezen (zelfs met schattingen wagen aan de hand van landelijke gemiddeldes kun je finaal de mist in gaan!).

  Karin Spaink begrijpt stats wat beter dan jij, en zij begreep ook meteen wat ik bedoelde met mijn kritiek: ik bedoelde dus inderdaad te zeggen dat die The Times journalist had moeten bewijzen dat er elke maand een tiener doodgaat in die regio, om zijn argument kracht bij te zetten dat er geen sprake is van een epidemie, maar van business as usual in die regio.

  Vervolgens postte Spaink een stuk waarin wel relevante cijfers werden aangehaald. Ik erkende dit, maar jij blijft maar doorzeuren dat ik Juzo ben, en dat ik zomaar vanalles schrijf. Zoals ik al zei: je kunt ook gewoon toegeven dat je niets weet van stats en mijn kritiek niet begrijpt.

  Trouwens, waaom ben je zo gefixeerd op Spaink, en roep je dat zij alleen de schuld krijgt? Van alles en nog wat krijgt de schuld, maar daar hoor ik je niet over. De emo-band Funeral for a Friend wordt ook mee de controverse in gesleurd, en die hebben nieteens een Suicide FAQ op hun site staan. Is het voor jou alleen maar erg als je favoriete publieke intellectueel ergens de schuld van krijgt, maar mag je van jouw part rockgroupen voor van alles en nogwat de schuld geven? Ik wil je er effe aan herinneren dat NIN ook voor vanalles de schuld kreeg, van Kipland Kinkel tot en met OCB.

 33. Je had het over Dafur grom (je vergeleek de gruweldaden daar met wat Karin teweeg bracht in Bridgend). En nu niet opeens doen alsof je iets van statistiek weet.

  En over Karin, ja, ik heb beschermende gevoelens over haar. En zij ook over mij hoop ik (al was het alleen om mij tegen mijzelf te beschermen). Ik hoop alleen dat Paul Witteman haar uit laat praten vanavond want ze verdient beter als wat haar nu overkomt.

  Over jij en Juzo. Juzo zit maar te fucken (ja ik zeg het!) maar jij gelooft echt in al je onzin. En dat is erger.

 34. bij * de leugen regeert ben ik koffie gaan zetten, ontzetend onsamenhangend en weinig tijd.
  (( oh en waar is de joan haanappel voor de UK toch gebleven ;-))?
  Hopelijk krijg je bij P&W wat meer diepgang

 35. “Je had het over Dafur grom”

  Nee hoor, dat was ik niet, ik citeerde een reader-comment dat gepost was onderaan het Times stuk. Zoals ik al zei: je kunt geen discussies volgen.

  “je vergeleek de gruweldaden daar met wat Karin teweeg bracht in Bridgend”

  Volgens mij kun je geen Engels. Hier nogmaals de comment die ik citeerde uit de Times, met een Nederlandse vertaling:

  “Telling the parents of teenagers in Bridgend, right here, right now, that overall there are less suicides than ever in recent history, is like telling the people of Darfur that statistically , globally speaking, that death by machete is on the decline compared to the middle ages.”

  Vertaling: “De ouders van de jongeren in Birdgend nu gaan voorhouden dat er in het hier en nu over het algemeen minder suicides voorkomen dan in welk voorafgaand tijdperk van de geschiendenis dan ook, dat is alsof je mensen in Darfur vertelt dat statistisch bezien, en globaal bekeken, dood door middel van een machete sinds de Middeleeuwen gedaald is.”

  Waar wordt volgens jou in dit statement “de impact Karin Spaink” vergeleken met Daruf? Je kunt geen Engels en geen stats en geen discussies volgen.

 36. Als je op tv bent Karin, leer dan erg L A N G Z A A M praten. Het hoeft niet eens veel te zijn wat je zegt, als je maar L A N G Z A A M praat dan komt het veel m a c h t i g e r e n k r a c h t i g e r over. En blijf L A C H E N . Dat is uiterst belangrijk. ERNSTIGE dingen zeggen met een LACHEND gezicht.

  ‘\^_^/’ – Succes verzekerd.

  Gossiemijne. Moet ik wéér zo laat naar bed. Dan neem ik ‘t maar op.

 37. Karin van tv kennende denk ik dat ze heel druk en bewegelijk is (nicotine gebrek?)

  Maar met Paul Witteman heb je wel een punt. Hij snap meestal niet zoveel van wat gezegd wordt, maar gaat dan ook nog eens voordat zijn gast uitgesproken is zijn vraag herhalen zodat de geïnterviewde nog een keer hetzelfde antwoord moet geven. Hierbij zie je hem vaak ver in zijn stoel voorover leunen.

  Niet dat ik een studie van Paul Witteman heb gemaakt. Vanavond wordt voor zover ik weet de eerste keer dat ik langdurig naar hem ga kijken want ik heb vernomen dat hij een zeer interessante gast heeft :-)

  Van welke omroep is hij eigenlijk?

 38. Je deed het goed, Karin. Wat ik in dit alles het meest wonderbaarlijke vind is dat er kennelijk inderdaad mensen zijn die denken dat mensen zo labiel zijn dat ze surfend op internet denken: Komaan, dit is een oplossing voor alle problemen, en zich dan van kant maken. Zo gaat dat natuurlijk niet. Je bent met zo’n proces veel langer bezig, hebt zelf de beslissing al grotendeels genomen, en dan ga je op zoek naar een methode die het minst belastend is voor jezelf en voor je nabestaanden. Om de verantwoordelijkheid en min of meer het initiatief nu te leggen bij de informatieverstrekker vind ik van een grenzeloze arrogantie, vooral ook naar degenen die zich zo wanhopig voelen dat ze geen andere uitweg meer zien dan zelfmoord. Alsof dat sukkeltjes zijn die niet meer weten wat ze doen.

  Overigens vind ik het altijd heel erg jammer, als iemand geen alternatief meer kan zien. Zelf heb ik, al decennia terug, een haast geslaagde zelfmoordpoging gedaan, ik heb enige tijd in coma gelegen daarna. Ben later, ook in nare en zware periodes in m’n leven, altijd ontzettend blij geweest dat die poging destijds mislukt is. Dat ene leven dat er is, ik ben vastbesloten dat met z’n ups en met z’n downs tot een natuurlijk einde te brengen en heb daar inmiddels ook veel plezier in. Hoewel ik in die zin blij blijf dat ik destijds die haast geslaagde poging gedaan heb omdat ik weet dat ik het kan, niet te angstig ben om zo’n stap daadwerkelijk te zetten, zodat het voor mij altijd een mogelijk alternatief blijft en zelfs in gedachten kan dat soms al helpen.

  Maar het is waanzin om degene die informatie verstrekt dan tot de ‘boosdoener’ te maken. Dat geldt overigens ook voor degenen die misschien de directe oorzaak zijn voor zo’n stap, als geliefden die zijn opgestapt, ouders die niet de zorg en warmte hebben geboden waar deze specifieke persoon behoefte aan had, etc. Met vallen en opstaan raken mensen ook tegen de tegenslagen in het leven bestand. Als dat niet lukt, of als de mogelijkheid jezelf gelukkig te voelen je niet gegeven is, dan kan een leven ontzettend lang duren en vind ik begrijpelijk dat sommige mensen er liever uitstappen. Dat is hun goed recht, hun eigen beslissing, en daar is niemand anders verantwoordelijk voor dan degene die de stap zet.

 39. Misschien heb ik er niets van begrepen, maar mijn oplossing in moeilijke tijden is, van nature, want dat is wel gebleken, naar een goed filosofisch boek te grijpen. Bergson in mijn geval. En dan zelf proberen de werkelijkheid te doorgronden. Zoals de naam van Karin’s blog “I write, therefore I am” is afgeleid van Descartes’ adagio. Hij twijfelde aan alles, en beschreef wat hij overhield. Dat was een solide basis voor een nieuw geloof, een vooruitgangsgeloof, een nieuwe wereld. Niet overdreven! Ik kan het iedereen aanraden. Uiteindelijk leidt dat tot je eigen wereldbeschouwing, je eigen filosofie, je eigen inzichtelijk handelen. Uiterst handig om niet te zeggen noodzakelijk, als je het gevoel hebt bijna je tanden te breken op de werkelijkheid. Of na een avondje P&W.

  Heel prettig, rustig, ontspannen weekend allemaal.

 40. Ha Ka, je deed het goed, hoewel je erg weinig tijd kreeg omdat die meneer van de hoer of power tevéél tijd kreeg. ( en ik een klein baksteen door de tv-gooien moment kreeg)

  Jammer.
  Schri­jf gewoon maar door
  Er is nog zoveel over te schrijven.
  Goed gedaan Ka!

 41. Wat jij kan kan ik ook grom. Je laat even handig weg dat je de Engelse quote ‘slim’ vond.

  Als ik nu vlak na de oorlog had gezegd dat mein kampf een slim boek was. En daarmee iets over Karin wilde suggereren. Ben ik dan niet gewoon een ongelofelijk hufter die de geschiedenis verkracht en Karin in een slecht daglicht probeert te stellen?

  1. De quote die je gaf is niet slim.
  2. Het heeft niets met Karin te maken.
  3. En het geeft de suggestie dat dit beiden wel zo is door hem hier te gebruiken (of je was off-topic, kies maar)

  Als je elitair wilt gaan neuzelen (waar je de beschaving niet voor hebt), doe dat dan bij je vrienden en niet op een forum van een vrouw die het op dat moment wel heel moeilijk kan hebben met alle onterechte beschuldigingen die ze eerder deze week al over zich heen kreeg.

  Ik weet niet waarom je in deze blog zit grom. Maar ik weet zeker dat het niet is om Karin een hart onder de riem te steken als dat nodig is. Wat wel blijkt uit je uitlatingen hier.

  Volgens mij zit er iets in je hoofd dat als je met een goede schrijver/publicist om gaat, daarvan ook iets op jou af straalt. Maar na JuZo ben je voor mij de meest irritante aanwezige hier. Wat ook blijkt uit je zielige smeekbede naar Karin om mij ook eens naar de conrector te sturen. Kennelijk ben je gewoon niet het slimste jongetje van de klas grom ;-D

 42. “1. De quote die je gaf is niet slim.
  2. Het heeft niets met Karin te maken.”

  Hehe, je bent er bijna. Het heeft inderdaad *noppes* met Karin Spaink te maken! Het begint eindelijk bij je door te dringen: mensen maken hier ook wel eens een opmerking over de inhoud van de stukken zelf waarnaar gelinked wordt! Ik vond het gewoon een slimme opmerking als reactie op het Times stuk zelf, dus what’s your problem? Antwoord: jouw probleem is jouw haantjesgedrag. Sorry, maar daar ga ik dus niet aan meedoen, want ik lust geen kip (oftewel: I just don’t eat chicks!) En nee, Suzan, ik ben geen meisje (al heb ik zoiets wel vaker gehoord, om de een of andere reden vinden sommige mensen mijn schrijfstijl te vrouwelijk voor een man).

  “Maar ik weet zeker dat het niet is om Karin een hart onder de riem te steken als dat nodig is.”

  Is jouw wereldbeeld dan werkelijk zo zwart/wit? Ik vind dat Karin Spaink soms hele slimme dingen zegt waar ik 100% achter sta (en dat laat ik ook merken ook), en soms complete klinkklare onzin waarvan ik denk: hoe is het mogelijk dat iemand als Spaink zoiets uitkraamt. En soms haalt ze gewoon een onverwacht onderwerp aan waarvan ik nog helemaal niets van afwist en is het interessant om kennis te nemen van iets nieuws. Reden te meer om het blog te blijven lezen, leer je nog eens iets nieuws over iets waarvan je het bestaan niet eens wist.

  Kortom, mijn mening over wat Karin Spaink hier schrijft of de onderwerpen die ze aanhaalt is niet zwart-wit. Dat kan ook niet want de onderwerpen zijn heel eclectisch, het is een te breed waaier om haar te kunnen vastpinnen als “Karin Spaink is de expert van onderwerp X”. Zo ook met haar meningen en standpunten, het is elke keer lezen wat ze te vertellen heeft en haar argumenten een voor een afzonderlijk afwegen.

  Het enige verschil tussen jou en mij is dat ik luid en duidelijk voor mijn mening durf uit te komen als ik het met haar oneens ben, terwijl jij kennelijk vindt dat ik hier alleen maar mag posten als ik het altijd 100% met haar eens ben. Dat is dus niet zo, en ik ga ook niet doen alsof het wel zo is. In tegenstelling tot wat jij beweert over “het aura van de schrijver” dat op me zou “afstralen”, zie ik Spaink niet als een schrijvers-celebrity in de trant van Ronald Giphart, maar gewoon als een mens met over het algemeen wetenswaardige meningen en belangrijke/interessante onderwerpen, die ze via het tekst-medium internet met ons allen deelt. Ik denk dat het juist hierdoor komt, doordat ik haar totaal niet als een celebrity zie, dat ik het openlijk met haar oneens durf te zijn. Soms ben ik het met haar eens, soms absoluut niet, en daar moet je maar mee leren leven. Nou, toedoeloe en Kukkelekuuu!!!

 43. SUSAN IS MET EEN ‘S’
  GROM DINGES

  EN Oh WAT BEN JE BOOS;-) MAAR HET LEEST WEL LEKKER WEG, GROM DINGES;-)
  OH ‘NEE GROM’ WAS HET. EXCUUS

  OOK VOOR DE CAPS, MIJN POES HARRY HEEFT IETS GEDAAN MET MIJN TOETENBORD, ZODAT IK MIJN CAPS NIET MEER UITKRIJG. NIEUW TOETSENBORD, OF POES DE DEUR UIT?, DAS OOK WAT OM OVER NA TE DENKEN

 44. Groot gelijk… Blijkbaar hebben ze een zondebok nodig voor het falen van hun eigen opvang. Als zij iets eerder bij deze “zelfmoord-victims” weten aan te kloppen, was er niets aan de hand. Misschien moeten ze daar maar eens een goed onderzoek naar doen, in plaatst van een beetje achter de feiten aan te lopen…

  Zonde dat ze dan op zo een manier de media misbruiken om iemand aan te wijzen als zondebok.

  En we weten trouwens allemaal dat de telegraaf een grote orgie van roddels en mislukte opvattingen is. Dus wat zij schrijven moet je al helemaal links laten liggen.

  Veel plezier nog… succes heb je helemaal niet nodig ;).

 45. Hoi Susan, dat heeft je kat met [shift] gedaan. Als je die te lang ingedrukt houdt krijg je allerlei ellende onder Windows XP.

  Ik weet ook niet hoe je het uit moet zetten anders had ik dat al lang bij mijzelf gedaan!

 46. Je hoeft het niet met Karin eens te zijn grom (ik ben het niet eens met haar verheerlijking van de Nederlandse psychiatrie). Maar laat haar wel in haar waarde. Je bent te gast op haar forum en hebt je aan haar regels voor de omgang te houden. Dat je die structueel overtreedt mag duidelijk zijn gezien je strafblad hier.

  Als Karin dit forum voor reacties sluit (zal niet de eerste keer zijn dat ze zoiets doet), hebben jij en JuZo daar flink aan bijgedragen. Volgens mij doen jullie het er ook om.

  En je bent niets meer dan een ordinaire meeloper met het verketteren van Karin Spaink als zelfmoord-guru, grom. Ik ben vrij je daarover aan te vallen met zinnige argumenten en je op je denkfouten te wijzen. “Ik vind dat niet leuk” denk je natuurlijk. Though Luck grom. Ik ga de confrontatie niet uit de weg zodra iemand als jij tegen mij begint te schreeuwen. En een schreeuwlelijk dat ben je grom!

 47. “Je hoeft het niet met Karin eens te zijn grom”

  Nou, als ik jou moet geloven moet ik het niet alleen ten alle tijde met haar eens zijn, maar hoor ik haar zelfs te aanbidden als een idool (zie jouw eerdere bullshit over “het aura van de schrijver” dat op me zou “afstralen”)

  “(ik ben het niet eens met haar verheerlijking van de Nederlandse psychiatrie).”

  Ten eerste heb ik dit nog nooit ergens gelezen, volgens mij fantaseer je maar wat. Ten tweede: Ah, dus als het om een onderwerp gaat dat jou persoonlijk aangaat, mogen het we met haar oneens zijn, maar als het om, oh, zowat alle andere onderwerpen die hier langskomen en waar iedereen zijn eigen mening over heeft, moeten we maar niets posten als we het met haar oneens zijn? Egocentrische hypocriet.

  “Maar laat haar wel in haar waarde.”

  Ik heb niet het idee dat ik iemand in hun waarde laat door tegen ze te slijmen. Wat jouw eigen gedrag betreft: laat jij Karin Spaink in haar waarde door kort nadat ze gestalked werd hier te posten dat stalking-slachtoffers begrip moeten hebben voor hun stalkers? Als er iets in bad taste was op dit forum dan was dat het wel. (Ik viel jou toen ook meteen aan op jouw niet-ongevaarlijke onzin, en sinds dien haat je mij. Zoals ik al zei: puur haantjesgedrag.)

  “Je bent te gast op haar forum en hebt je aan haar regels voor de omgang te houden. ”

  En die regels zijn volgens mij niet: “wees altijd een slijmbal, doe alsof je het altijd met iedereen eens bent, en aanbid ze als een idool, zelfs als iemand onzin uitkraamt”.

  “Dat je die structueel overtreedt mag duidelijk zijn gezien je strafblad hier.”

  Hahaha, mijn “strafbad”!
  Wat ben je toch een autoritair fascistoide mannetje.
  Dat zijn er wel meer van die zwart-wit denkers.

  “Als Karin dit forum voor reacties sluit (zal niet de eerste keer zijn dat ze zoiets doet)”

  Bullshit, ik lees hier al mee sinds het begin van dit forum en ze heeft NOG NOOIT het forum afgesloten voor reacties. Dit is gewoon een leugen.

  “hebben jij en JuZo daar flink aan bijgedragen.”

  Ik wil wedden dat als dit ooit gebeurt, dat het in dat geval waarschijnlijk door een of andere script-kiddie flood or SPAM flood zal komen, en door geen enkele post van mij of wie dan ook.

  “Volgens mij doen jullie het er ook om.”

  Nope, tenzij het gaat om jouw demoniseringscampagne. Ik denk dat er iets anders aan de hand is. In tegenstelling tot jou vind ik het niet meer dan normaal om als reactie op een blog-entry waarachtig te zeggen wat ik van een stuk/mening vind. Zo gaat het er namelijk aan toe in zowat alle andere blogs die ik lees. Als ik het keigoed vind vind ik het keigoed, en als het zwaarkut is dan zeg ik dat gewoon.

  “En je bent niets meer dan een ordinaire meeloper met het verketteren van Karin Spaink als zelfmoord-guru, grom.”

  Whatever, je ijlt weer, of je haalt me met iemand anders door elkaar, Don Quixote. Ga maar lekker met de windmolens spelen.

  “Ik ga de confrontatie niet uit de weg zodra iemand als jij tegen mij begint te schreeuwen.”

  Ik denk dat ik wel de confrontatie uit de weg ga als jij doorgaat met je haantjesgedrag en vooral je pathetische Don Quixote act. Jij vind het zo nodig om Karin Spaink over het blog te “beschermen”, en begint zelf elke keer allemaal geijl en bullshit te posten.

  Meestal gaat het zo: ik geef een reactie op een entry die iets te hooggegrepen is voor een simpleton als jij. Jij leest het (in plaats van het gewoon te negeren, of toe te geven dat je het niet kan volgen) en begrijpt niet wat er staat, of waar het een reactie op is. Vervolgens verbeeld je je iets te lezen dat er niet staat (wat uiteraard altijd negatief is, omdat je alleen in termen van zwart-wit, goed-slecht kunt denken), en dan gaat het van haantje kraait 5 uur, haantje kraait 6 uur, etc.

  Jouw bullshit van hierboven is het zoveelste voorbeeld. Ik heb gewoon (in een andere thread, niet deze) een verklaring gepost voor de term “suicide guru”; ik denk nml dat die term een afgeleide is van zelfmoord sekte-lijders zoals Jim Jones en Heaven’s Gate. Ik heb het nergens over Karin Spaink gehad, ik wilde gewoon laten zien waar de term “suicide guru” zelf vandaan komt.

  Zoals gewoonlijk begrijp je ook deze contributie niet, denk je iets te lezen dat er niet staat of uberhaupt gesugereerd wordt, en begin je weer te ijlen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.