Muziekindustrie wil gegevens bewaarplicht kunnen gebruiken

Iemand bij XS4ALL wees me op een bericht op ISPam.nl, een site voor ISP’s. Daarin wordt gemeld dat de Duitse muziekindustrie nu al eist dat wettelijk wordt geregeld dat ze inzage krijgen in de gegevens van internetgebruikers die middels de Europese bewaarplicht zullen worden verzameld en opgeslagen. De Europese richtlijn datarententie verplicht alle telecombedrijven en ISPs om de verkeersgegevens van hun klanten vast te leggen – naar welk nummer bel je, hoe laat, vanaf welke plek en hoe lang; naar wie stuur je een e-mail; welke sites bezoek je; etc.

Momenteel zijn de lidstaten bezig deze richtlijn bewaarplicht om te zetten in nationale wetgeving; Nederland wil verkeersgegevens voor anderhalf jaar gaan vasthouden. De bewaarplicht is ingevoerd met het doel terrorisme en andere zware strafrechtelijke vergrijpen beter te kunnen opsporen en eventueel te kunnen voorkomen.

De voornaamste kritiek op de bewaarplicht is dat mensen en masse en op voorhand in de gaten worden gehouden, met andere woorden: nog voor er sprake is van enige verdenking. Daarnaast zijn de kritici altijd bezorgd geweest dat er sprake zou zijn van een glijdende schaal. Waar zulke data aanvankelijk worden verzameld en bewaard met het oog op zware criminaliteit, is de kans groot dat – simpelweg omdat die data er dan eenmaal is – ook andere partijen, om andere redenen, inzage willen en zullen krijgen. Met andere woorden: een inbreuk op ons aller privacy wordt verdedigd vanwege het grote belang (terrorismebestrijding) maar wordt in de praktijk vooral gebruikt voor alledaagse kwesties, die op zichzelf nooit een dergelijke inbreuk hadden kunnen legitimeren.

Welnu, de Duitse muziekindustrie begint al. ‘Datarententie alleen gebruiken voor terrorismebestrijding is een vrijbrief geven aan piraterij,’ stelde IFPI-voorziiter Michael Haentjes. Gelukkig biedt de Duitse ISP-branchevereniging ECO tegenwicht:

De invoering van een dataretentie verplichting die los staat van enige verdenking en ook nog eens voor alle soorten verkeersgegevens geldt – waarbij het niet uitmaakt of dat via mobiele telefoon, vastnet, internet of e-mail gaat, is constitutioneel gezien hoogst problematisch. Deze zeer gevoelige persoonlijke gegevens ook aan private partijen te verstrekken, om auteursrechten inbreuk te vervolgen gaat veel te ver.

Wedden dat Brein in Nederland iets dergelijks gaat eisen?

Author: Spaink

beheerder / moderator

9 thoughts on “Muziekindustrie wil gegevens bewaarplicht kunnen gebruiken”

 1. Ik vind het allemaal nogal overdreven, en koudwatervrees tegelijkertijd. Zowat IEDERE “ingewijde”, -de eerste de beste KPN-centralemonteur-, politie- pf justitiemedewerker weet en bevestigt dat er “incidenteel” meegeluisterd en meegelezen wordt op alle denkbare en ondenkbare fronten en gebieden. Mij kwamen ze (omdat ze goed bevriend waren en zijn) zelfs in de plaatselijke centrale demonstreren hoe dat gaat, en wat er met de data wel en niet gebeurt.

  Een paar nachten per week werden de datalijnen van “De Limburger” mijn concurrent, met de datalijnen van het “Limburgs Dagblad”, mijn werkgever, in de KPN centrale doorverbonden, zodat ik op de eigen redactieschermen kon zien wat de concurrent de andere morgen had, en wij handig hun primeurs konden afsnoepen. Maar ja, daarvoor moet je ‘n goeie oud-klasgenoot tot je beschikking hebben. “Goed gedaan Zollner,” zei de hoofdredacteur iedere keer en hij wist van niets. De oud-klasgenoot bediende ik door af en toe een groot verhaal over zijn hobby in de krant.

  Hoe gaan die dingen. Iedereen is corrupt.

  Maar de reactie van mij, en van zoveel duidenden en tienduizenden anderen in den lande is: “so what? Wat maakt ‘t nou uit, dat iedereen alles van mij weet. Helemaal niks toch zeker.” Iedereen mag alles van mij weten. Ik heb helemaal nergens bezwaar tegen, en zelfs helemaal niks te verbergen ook. Daarom leid ik een gezond, en rustig ontspannen gelukkig leven m’n hele leven doorlopend al.

  Je moet alleen -en gelukkig iedereen is wel zo wijs-, zo slim zijn dat je geen rare dingen doet, die moeilijkheden op zouden kunnen leveren. Dat is een. Als er al eens iets geks overgebriefd moet worden, dan moet je dat gewoon coderen. Dat is al zo oud als de weg naar Rome, en dat weet en doet ook iedereen. Dat is twee. In Amerika gebeurt dat op heel grote schaal. Drie is, dat je terwille van de sociale en iedere andere controle de instanties iets moet “geven”. Je moet ze “voeren”. Als je niets hebt, niets bent, niets voorstelt, teveel blanco in de registers voorkomt, vestig je teveel, de meeste aandacht op je. Dat is niet de bedoeling.

  Je moet dus ‘n “hobby” hebben, ‘n eigenaardigheid, ‘n bijzonderheid, ‘n specialiteit, ‘n gekkigheid, waarop de sociale en andere controlediensten, de buren, de omringende maatschappij, kunnen “aanslaan”. Waarop ze kunnen inventariseren. Dan hebben ze iets te doen. Dan hebben ze iets aan je, en laten ze je met rust. Dan gebeurt je niets. Je bent veilig. Je kan ongestoord je gang gaan. Dus gééf ze iets, de controlediensten, en bestuur ze slim, listig en profijtelijk.

  Een bijzonder mens, van een speciale dienst, waarmee ik dagelijks 12 uur van de dag samenwerkte, zei me eens: “we hebben niets aan mensen die niets zijn. Als ze niets hebben, dan geven we ze wat”. Het ging daarbij over de speciale registers. Ik houd het dus maar liever zelf een beetje in de hand. Tenslotte zijn de jongens van die dienst ook maar afkomstig uit de Italiaanse knollenwei. Zo werkt nou eenmaal, die dienst. We kunnen d’r ook niet veel ‘an doen.

  Gelukkig heeft zowat, 93 % van alle Nederlandse inwoners, dat nou zo onderhand wel door. De ISP’s en alle controlediensten vinden zichzelf vreselijk interessant en belangrijk, ze zijn het echter in het geheel en totaal niet. Er is niemand, die er wakker van ligt, en iedereen doet zijn of haar plas.

  Een ISP heeft louter en slechts alleen de contractueel aangeboden data contractueel door te geven, en voor de rest helemaal niets. Hij heeft zich met iets anders helemaal niet te bemoeien, niet met externe controlebewegingen, niet met politieke démarches en niet met welke mening of standpunt van wie of wat dan ook. Een ISP mag helemaal geen enkele eigen mening hebben. Heeft hij dat toch, dan moeten de klanten daar weg. XS4all gaat hierin en hiermee al heel lang en heel zwaar tamelijk bezwaarlijk in de fout, zo is mijn zeer stellige en overtuigde mening.

  ‘\°_°/’ – Ik ben niet zo erg gewend mijn mening te veranderen helaas.

 2. Sla ik door als ik 1984 weer eens uit de kast haal?

  Interessante actie van de ISPs vooral omdat ze precies de rol pakken die past in een netwerkmaatschappij. Hier zien we de civil society in actie!

 3. Vertigo, de reactie van de Duitse ISPs is in mijn ogen niet alleen loffelijk, maar ook slim. Voor ze het weten worden ze anders ieders dataleverancier, dat zal ze in hun relatie met hun klanten uiteindelijk opbreken.

 4. “Wedden dat Brein in Nederland iets dergelijks gaat eisen?”

  Wedden wat we er ons helemaal niets van zullen aantrekken en gewoon lekker doorgaan met mp3tjes en films en software downloaden? Veel plezier met de zoveelste vrachtlading log-files, ik ga ondertussen weer een filmpje downloaden van Youtube. Ik heb hier een filmpje waarop de blote reet van Leonardo DiCaprio te zien is – en zoals iedereen weet, Leo heeft zat miljoenen op de bank. Veel plezier met het aanvetten van de FBI/AIVD folders, ik ga me helemaal niets aantrekken van Stichting Brein, met of zonder logs.

 5. Als ik me maar veilig kan voelen op internet en in de echte wereld.

  En DENK AAN DE KINDEREN!

  Nu serieus. Ik heb enkele jaren informatica gestudeerd. En niet zonder succes mag ik zeggen! Mijn inschatting is dat afgestudeerde academici datamining software gaan schrijven om terroristen te pakken. En dat onbenullen op het gebied van computers die data dan gaan interpreteren en mensen gaan oppakken en vervolgen enzo.

  Ik ben niet dom, maar de levens van onschuldige mensen gaan ruineren met keyword searches, of erger, kunstmatige intelligentie?! Ordehandhavers en regelgevers vinden het prachtig, maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat je een gedrocht van een systeem hebt waarvan niemand meer weet hoe het werkt en wat het doet en dat op basis hiervan, met volle overtuiging, mensenlevens geruineerd worden.

  DENK AAN IRAK!

  Hoe pas je hoor en wederhoor bij een stomme machine? Met ‘grep’ ofzo??

 6. Dit soort software bestaat al en ik heb er tot zover weinig last van, ondanks het feit dat ik zowel het Anarchist Cookbook als ook de vertaalde speeches van Osama bin Laden herhaaldelijk heb binnengehaald. Waarom ben ik nog niet opgepakt, he? Leg me DAT maar eens uit, met je spook-verhalen over Carnivore the First, the Second en The Highly Advanced Elite Version (beta).

  En wat het “grep” commando te maken heeft met hoor en wederhoor toepassen op een machine zie ik al helemaal niet. Volgens mij loop jij hier gewoon je (voor het overgrote deel nutteloze) tech-kennis te paraderen en gebruik je de minste geringste tech-discussie als een excuus om te laten zien dat “I HAEV USED TEH LUNIX”. Ik ken jouw soort, was er vroeger erg van onder de indruk maar ondertussen allang niet meer. Ga je nu weer over het onderwerp posten?

 7. Grom, wil je je toon wat matigen? Je mag het gerust oneens zijn met Thomas, maar opmerkingen als ‘ik ken jouw soort’ zijn flauw en onnodig denigrerend.

 8. Offtopic: straks scoren we nog een Godwin ;)

  @Karin:
  Verhip, ouderwets eigenbelang – niets mis mee – daar had ik nog niet eens aan gedacht. Te druk met moraalridderij… :P

 9. Nou grom, ik ben blij dat je onder de indruk bent van grep. Grep zoekt in meerdere files naar strings die daarin voorkomen. Niet zo bijzonder eigenlijk, tenzij je met microsoft producten bent opgegroeid ;-)

  En waarom jij nog niet opgepakt bent grom? Wel, twee mogelijkheden. Een, je werkt voor de intelligence. Twee (meer waarschijnlijk), ze hebben nu nog geen capaciteit over om je te ondervragen.

  Anarchist cookbook downloaden is heel dom grom. Veel plezier met het lezen ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.