ISOC award

ISOC awardDe Internet Society Nederland – www.isoc.nl – kent soms prijzen toe voor dingen die op & rond internet gebeuren. De vorige keer was in 2003, en vandaag deden ze het weer. In de categorie ‘Veiligheid en privacy’ was ik genomineerd vanwege mijn boek Medische geheimen, over het elektronisch patiëntendossier. Ook Bits of Freedom, waarvan ik gedurende het hele bestaan voorzitter ben geweest, was genomineerd.

In die categorie werden vanavond bij hoge uitzondering twee winnaars aangewezen. Inmiddels was ik er, om allerlei redenen, van overtuigd geraakt dat Bits of Freedom een van die winnaars was, zodat ik het niet annemelijk vond dat ik er ook een zou krijgen (twee recalcitrante types/organisaties beprijzen vond ik niet in de lijn liggen). Maar ik kreeg ‘m wel! De andere winnaar was NLnet Labs. De tranen schoten me in de ogen toen mijn naam werd genoemd. Daarnaast is dit een heel prachtig moment om zo’n prijs te krijgen, net nu ik weer aan het werk ga.

ISOC awardHet was niet de bedoeling dat de winnaars nog iets zeiden, anders had ik XS4ALL en TNTY omstandig bedankt want alleen door de reeks vond ik een plek voor dit verhaal over het EPD, en alleen omdat XS4ALL de serie draagt kon ik de ziekenhuizen zo gek krijgen dat ze zich lieten testen – en juist door die test sloeg het verhaal in als een bom. Nu kon ik alleen maar zeggen dat ik Heel Erg Blij was en de prijsuitreiker zoenen. Ik kreeg prompt een ovatie :)

Het volledige juryrapport staat hier en het persbericht van ISOC – inclusief een foto van Spaink die heel verzaligd naar de award kijkt – staat hier.

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “ISOC award”

 1. Dag Karin….

  Ik wil je hierbij feliciteren met je prijzen.
  Prijzen omdat er na de ISOC Award, je ook de hoofdprijs hebt gewonnen.
  Je drive, je levenslust, gedrevenheid en doorzettingsvermogen hebben je gemaakt tot de Karin die je nu bent.

  Eigenlijk is mijn simpele klein felicitatieberichtje hier niet tegenop gewassen.
  Het gaat je verder goed!

  Jackieline mede “MS” draagster.

 2. ‘Never a dull moment…’.
  Maar wel prachtig getimed, deze uitreiking… Gefeliciteerd !
  Moge er nog veel boeken en prijzen volgen, Karin !

  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 3. Gefeliciteerd. Ik de BfF site las ik dat jullie moeten sluiten wegens een gebrek aan geld. Zonde. Zou je een keer hier dieper op willen ingaan: “alleen omdat XS4ALL de serie draagt kon ik de ziekenhuizen zo gek krijgen dat ze zich lieten testen”. Ik weet dat je dikke vrienden bent met XS4ALL, maar persoonlijk vind ik het erg zorgwekkend dat een onderzoeker als het ware een verwijsbriefje nodig heeft van een grote commerciele instelling om fatsoenlijk onderzoek te kunnen doen. Waarom wordt een onderzoeker die onderzoek wil doen naar het gebruik van een gezondheidszorg-computernetwerk pas serieus genomen als er een ISP (wat een commerciele instelling is) achter het onderzoek staat? Ik vind dat zoiets de onafhankelijkheid van de onderzoeker schaadt, los van hoe ethisch het bedrijf dat de nodige referenties verzorgde wel of niet is.

 4. Voor een ziekenhuis is het nogal wat om hun systemen waarop de EPD’s staan, te laten testen door een buitenstaander – zeker als die buitenstaander een individu is. Dat ik nu kon zeggen dat ijk dit onderzoek deed in samenwerking met XS4ALL, maakte voor hen veel uit. Het is zeer de vraag of ze anders met de test hadden ingestemd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.