De poederbende

lepeltje poedeDe Coöperatie Laatste Wil heeft een poeder gevonden dat vrij verhandeld wordt en waarmee je makkelijk je leven kunt beëindigen: meng twee gram ervan met wat water, drink dat op, en binnen een half uur ben je dood. Het proces is onomkeerbaar. Het poeder wordt gewoonlijk als conserveringsmiddel gebruikt en doet je bloeddruk zo snel zakken dat je in coma raakt; ik vermoed dat je bloed erdoor stolt.

Terecht kondigde de CLW aan dat de pil van Drion nu eindelijk binnen handbereik ligt: een handzaam, effectief en verhoudingsgewijs vriendelijk middel om je leven te beëindigen.

De naam en besteladressen van het middel wil de organisatie alleen bekendmaken aan mensen die al geruime tijd lid zijn: dit om overhaast gebruik te voorkomen. Informatie geven over deugdelijke middelen voor zelfdoding en waar die te koop zijn, is niet strafbaar: veel boeken en brochures bieden zulke informatie al.

Het knelpunt is de verdeling. Kennelijk wordt het poeder minimaal per kilo verkocht, terwijl je voor dit doel maar twee gram nodig hebt. Vandaar dat de CLW tobt met de distributie. Het lijkt logisch om het poeder gezamenlijk in te kopen en het dan in afgepaste porties door te verkopen. Maar wie dat organiseert, distribueert dodelijke middelen en riskeert zodoende vervolging wegens hulp bij zelfdoding, en daar is het Openbaar Ministerie nogal alert op.

Allicht dat de CLW die distributie niet op zich wil nemen: ze zouden binnen de kortste keren in het beklaagdenbankje belanden. Nu er een goede oplossing voor de laatstewilpil is gevonden, is de nieuwe hamvraag: hoe kun je het risico op vervolging beperken?

De organisatie denkt zelf aan groepjes mensen die het spul samen inkopen en onderling verdelen. Maar op die manier is er voor de wet evident iemand aansprakelijk, te weten degene die de aanschaf deed, en – indien daar anderen bij betrokken zijn – tevens de mensen die de feitelijke distributie regelden. Dat lijkt me geen verstandige aanpak.

Waar ik op uitkwam, was anoniem uitdelen. Een aantal mensen koopt elk een kilo van het poeder en verdeelt die hoeveelheid in de benodigde porties. De CLW stimuleert haar leden vervolgens om regionale ontmoetingen te houden. Een paar inkopers gaan naar zo’n bijeenkomst, en een van hen laat daar wat potjes met poeder achter, dat leden desgewenst kunnen meenemen – maar niemand weet precies wie het spul nu achterliet.

Die aanpak voorkomt dat er een rechtstreeks verband tussen ‘helper’ en dode kan worden vastgesteld, terwijl het OM juist dat nodig heeft om tot vervolging te kunnen overgaan. In het slechtste geval kan het OM proberen de CLW en haar leden in hun geheel als criminele organisatie aan te merken, maar aangezien die aanpak zelfs bij notoire motorbendes heeft gefaald, lijkt dat me een onwaarschijnlijk traject.

Sinds hun aankondiging heeft de CLW haar ledenaantal verdubbeld. Dat zie ik een willekeurige motorbende nog niet doen.


Aantal reacties: 12

 1. Peter J. Zijlstra ≡ 06 Sep 2017 ≡ 13:02

  Wat een informatie! Jammer dat het zo moet! Ik ben voor zelfbeschikking maar wel het liefst onder controle. Met name de christelijke partijen zien liever dat mensen naar verschrikkelijke middelen grijpen, zoals onder een trein springen etc. dan op menswaardige wijze kunnen sterven! Dat andere mensen daar een trauma van oplopen, laat ze koud, blijkbaar! Mensen die op die manier een einde aan hun leven maken, zijn ten einde raad en weten nog maar een oplossing, hoe triest ook! Dit kan worden voorkomen op legale en veilige wijze de mogelijkheden te bieden tot zelfdoding!

 2. Bartke ≡ 06 Sep 2017 ≡ 13:30

  Ik ben juist tegen regulering van de overheid… en deze vereniging biedt nu juist “een uitweg” zonder dat willekeurige omstanders een trauma oplopen… Hoewel ik het toch een griezelige ontwikkeling vind.
  Heb je dat stuk van anderhalve week geleden (geloof ik) gelezen in het Magazine van de Volkskrant, Karin, over die man van 41 (!) die met behulp van een euthanasie-arts een einde aan zijn leven heeft gemaakt? Dat vond ik dus ronduit schokkend, en het had nooit mogen gebeuren in mijn ogen. Ben benieuwd wat jij er van vond…

 3. CiNNeR ≡ 06 Sep 2017 ≡ 18:50

  Is er een reden om geen kilo te bestellen en 2 gram te gebruiken?

  Vind het toch ook wat griezeligs hebben trouwens. Ben zeer voor zelfbeschikking maar dit klinkt zo makkelijk. Kan me voorstellen dat de organisatie voorzichtig is met de informatie.

 4. Spaink ≡ 06 Sep 2017 ≡ 23:47

  CiNNeR @ 3: De prijs, vermoedelijk. 2 gram is een tientje begreep ik, dan zal een kilo 5000 euro kosten…

 5. joop gerritse ≡ 07 Sep 2017 ≡ 18:48

  Als je echt wanhopig bent, is 500 euro toch wel op te brengen… je kunt het geld toch niet meenemen. En de rest geef je (postuum) door aan iemand anders; jij bent toch niet meer te vervolgen.

 6. Janus ≡ 08 Sep 2017 ≡ 01:54

  Ah, Karin,

  Eindelijk een oplossing. En nog een goeie, simpele ook, in dit geval.

  Er moet alleen voor gewaakt worden dat er niet een antifiguur binnenkomt en een potje met spul ertussen zet dat alleen maar hevige krampen veroorzaakt ofzo.

  En of de politie en het OM deze gang van zaken ook zal tolereren…. ik vrees van niet. Er kan weliswaar geen rechtstreeks verband tussen ‘helper’ en dode worden vastgesteld, maar wel een verantwoordelijke organisator, bemiddelaar. Het wordt dan toch clandestiene handel, net als heroine. Maar of je voor het testen van dit spul dan ook bij de Jellinek terecht kan….?

  Overigens hoeft de merknaam van het spul helemaal niet doorgegeven te worden, alleen het spul zelf. (Gewoon doorverkopen waar het voor bedoeld is, alleen in een merkloze verpakking.) Mocht bekend worden hoe het heet, dan is de kans groot dat er of een rush op het spul ontstaat of dat het door de overheid uit de handel wordt genomen. Dat doorverkopen moet mogelijk zijn, want er zijn allerlei zaken in de handel waarmee je ‘het’ kan doen, zaken die een heel ander doel hebben.

  Verder ben ik het eens met Joop in 4 (en 5), want je moet sowieso kosten maken voor een zelfeuthanasie. Alleen pech, als je hiervoor geen 500 Euro hebt.

  Janus.

 7. Els Kronenburg ≡ 09 Sep 2017 ≡ 01:27

  Ik ben blij met deze ontwikkeling. Ik vraag me alleen af of er niet een bescherming tegen misbruik – zoals het toedienen aan opa-met-erfenis die nog helemaal niet levensmoe is – moet worden ingebouwd. Rare kleur, sterke smaak, whatever.

 8. CiNNeR ≡ 10 Sep 2017 ≡ 16:31

  @Karin Oef ja, dan is her ineens voorbehouden aan de rijken en dat kan niet de bedoeling zijn.

 9. Johan ≡ 10 Sep 2017 ≡ 16:58

  Ik denk zo dat dit middel binnen de kortste keren niet meer vrij verhandelbaar is. Net zoals allerlei nieuwe drugs snel toegevoegd worden aan een lijst met verboden stoffen. Dit gaat dus nooit een permanente oplossing worden.

  @Els Kronenburg: iemand anders vergiftigen, met bv. arsenicum, is nu ook al verboden als moord. Dat zal voor het vergiftigen van een ander met dit middel niet anders zijn.

 10. Echo ≡ 11 Sep 2017 ≡ 01:06

  Fantastisch dat HET er eindelijk is maar….je kunt dat spul bij wijze van spreken op iedere straathoek kopen in volume’s vanaf 200 gram maar honderden kilo’s dus ook . Heb het besteld ( 200 gram ) en de prijs is nog geen 3 euro ( excl.bezorgkosten ) Wie morgen bijvoorbeeld 25 kilo in huis wil hebben , drukt gewoon via de PC op de bestelknop en DHL levert het de volgende dag af .
  Dit heb ik even van een verkopende website geplukt :
  xxxx 25kg xxxx 25 Kilogram incl BTW €84.90

  ===
  Iedereen zal begrijpen dat ik de naam heb weggehaald . Samengevat : deze eenvoudige verkrijgbaarheid MOET worden gestopt .Het is meer dan levensgevaarlijk .

 11. Geert ≡ 11 Sep 2017 ≡ 15:29

  Als je op’t internet naar trefwoorden uit de eerste alinea van je artikel gaat zoeken,
  kom je vroeg of laat de pindakaasmoord tegen en of die op Marjan Heij. En dan weet je welke stof ze bedoelen….
  Deze vertoont alle beschreven kenmerken, en is een conserveermiddel (in laboratoria)

  Maar persoonlijk vind ik een half uur lang Stikken, geen humaan werkend laatstewilmiddel trouwens.

 12. Heleen van der Leest ≡ 21 Sep 2017 ≡ 12:31

  Ik vind dit zeer verwerpelijk.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *