Luchtledig

RIVM: toename lichaamsgewicht tot 2040Elke vier jaar presenteert het RIVM de Volksgezondheid Toekomstverkenning: een trendanalyse, die in het verleden geregeld heeft gezorgd voor nieuw beleid. Zo was de VTV van 1993 een van de eerste beleidsstukken waarin werd gewaarschuwd voor de impact die chronische ziektes in de toekomst op de zorg zouden hebben. Niet dat we in de toekomst plotseling vaker ziek zouden worden, maar fatale ziektes zouden beter kunnen worden ‘gemanaged’. Je ging dan simpelweg minder snel dood aan aderverkalking, hartproblemen, kanker of suikerziekte. Die vreugdevolle constatering vergde een drastische herbezinning op het gevoerde beleid.

Afgelopen week publiceerde het RIVM een nieuwe toekomstverkenning: ze keken opnieuw een kwart eeuw vooruit. Hoe staat het er in 2040 voor met onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, bij ongewijzigd beleid?

 

Aantal reacties: 5

 1. Henk2 ≡ 12 Jul 2017 ≡ 11:45

  Voorspellen is moeilijk. vooral als het over de toekomst gaat.

 2. Heleen van der Leest ≡ 12 Jul 2017 ≡ 11:57

  Als de uitbreiding van vliegveld Lelystad doorgaat zullen meer mensen last krijgen van de luchtwegen.

 3. JPaul ≡ 12 Jul 2017 ≡ 14:43

  tja, je meet de lengte van de kleuter, de acht-jarige en de twaalf-jarige en als dan de voorspelde lengte van de zestienjarige klopt, dan weet je dat je goed zit en kan de uitspraak dat een dertig-jarige drieënhalve meter lang zal zijn de boeken in.

 4. Barbara Jansma ≡ 15 Jul 2017 ≡ 16:04

  Beleid is natuurlijk niet hetzelfde als trend. Beleid reageert, en trend verandert waar je bij staat. Of blijft plakken waar je bij staat. Beleid ziet amper om in verwondering, laat staan vooruit, en dat siert haar niet. Leve de e-cig en de duizend minder longkankerdoden, en leve pittige teksten die doen betwijfelen.

 5. Chinta ≡ 23 Jul 2017 ≡ 08:45

  Je hoort RIVM ook niet over de eventueel te maken vorderingen ten aanzien van enorme toename gezondheidsklachten rond aanwezigheid Laag Frequent Geluid.
  Er is geen wet die zegt tot hier en niet verder.
  Stichting Laag frequent geluid laat meer zien.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *