Aardappeloproer

Poster voor festival AardappeloproerDezer dagen wordt op de Oostelijke Eilanden van Amsterdam het Aardappeloproer herdacht met een groots festival. Oud-burgemeester Job Cohen opende het festival gisteren, en ik mocht de openingsvoordracht doen:

***

Het is 1917. Om ons heen woedt de Eerste Wereldoorlog; Nederland houdt zich neutraal. Desondanks merken ook Amsterdammers dat het elders oorlog is: voedsel wordt schaarser.

 

Aantal reacties: 10

 1. Johan ≡ 30 Jun 2017 ≡ 21:32

  Bierfiets? Mag dat ook al niet meer? Ik dacht dat de blauwe knoop e.d. ook iets uit de tijd van het aardappeloproer was, toen de arbeiders hun ellende nog verzopen met alle bijkomende ellende.

 2. Spaink ≡ 01 Jul 2017 ≡ 02:50

  Johan: De ergernis over de bierfiets heeft werkelijk niets te maken met de blauwe knoop. Die richt zich namelijk uitsluitend op de cultuur van toeristen die zich misdragen, en denken dat zij de verkeersstromen in de stad bepalen. Ik zou zeggen: lees je even in.

 3. Janus ≡ 01 Jul 2017 ≡ 07:51

  Karin,

  Op dat feestje werd vast patat mét geserveerd? :))

  Wat mij betreft ook: Weg met de bierfiets! Ook weg met BnB en ook weg met de bonussen, behalve als iemand het echt verdiend heeft. Niet voor die lullo’s die er niks van bakken, dan op moeten rotten en dan een van te voren afgesproken bonus kunnen incasseren. Te ziek voor woorden.

  Zou Zalm een bonus krijgen voor die kabinentsformatie….?

  J.

 4. Johan ≡ 01 Jul 2017 ≡ 11:41

  Toeristen die in Amsterdam alles bepalen? Maar Amsterdam is feitenlijk toch een openlucht museum met meer toeristen dan inboorlingen?

 5. Spaink ≡ 02 Jul 2017 ≡ 01:37

  Johan @ 4: Amsterdam heeft momenteel teveel toeristen te verduren, en dat doet de stad geen goed. Maar uit je too begrijp ik dat je vooral een beetje wil jennen?

 6. jan, de christenfundamentalist ≡ 02 Jul 2017 ≡ 12:44

  ik ga in amsterdam eigenlijk alleen naar de hoeren. Verder dan dat kom ik zelden. Hebben ze er dan ook nog een museum?

 7. Johan ≡ 02 Jul 2017 ≡ 15:08

  Ik zit natuurlijk wel een beetje te jennen, maar als iemand die in een dorp opgegroeid is vind ik binnensteden sowieso veel te druk om te wonen, ik zou er horendol worden.

  In mijn gemeente heeft men het grootste deel van de binnenstad voetgangersgebied gemaakt in de jacht op de (Duitse) dagjesmens. En vervolgens is men verbaasd dat winkels leeg blijven staan en wegtrekken naar centra aan de randen van de stad waar je nog gratis kunt parkeren. Ik kom er alleen nog maar als ik perse moet, en dat is zelden het geval (bij de juwelier als m’n horlogebatteruij leeg is en bij de opticien als ik nieuwe glazen in m’n bril nodig heb).

  Ik zou nooit een huis of appartement aan zo’n voetgangerstraat kopen of huren. Maar als je het toch doet moet je natuurlijk niet raar opkijken als het dan druk is.

 8. HenK ≡ 02 Jul 2017 ≡ 15:45

  Amsterdammer lijken op Antwerpenaren… Nederland is Amsterdam en de rest is parking.

 9. itsme ≡ 12 Jul 2017 ≡ 17:52

  /Quote
  Honger hebben wij Amsterdammers tegenwoordig niet meer, ook de armen onder ons niet. We hebben nu godlof de bijstand, opvang voor daklozen, en voedselbanken. Geen ideale oplossingen, dat geef ik grif toe – maar ze zíjn er tenminste, en slagen erin de ergste nood meestal te lenigen. En schieten op de eigen bevolking doet de politie hier niet.
  end quote/

  Nope, zonder de oorlog hadden de Amsterdammers ook geen hongergehad dus een verkeerd bruggetje.
  En vermoorden doet de overheid nog steeds, recent nog zefls met de hand RIP de Arubaan Mitch Henriquez

  En het weigeren van een patent door een AMsterdams patent bureau. Dus ook zeer negatief

  “Zaanstreek, het eerste industriegebied ter wereld
  In 1594 heeft Cornelis Corneliszoon in Uitgeest een zaagmolen gebouwd. Hij had een jaar eerder patent erop aangevraagd. De zaagmolen was al bekend van tekeningen. Maar Corneliszoon bedacht de krukas!!! ”

  http://wetenschap.infonu.nl/techniek/5170-corneliszoon-uitvinder-van-de-zaagmolen.html

 10. itsme ≡ 12 Jul 2017 ≡ 17:55

  quote\
  Er sterven negen mensen, 114 raken gewond. Sommige militairen weigeren te schieten: ze zijn bang dat hun moeder of hun zus zich onder de doelwitten bevinden.
  end quote \

  Ofwel we hadden TOEN een misdadige regering en eigenlijk nog steeds, alleen valt het wat minder op

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *