Beste meneer Rutte,

advertentie VVDGisteren riep u per advertentie alle Nederlanders op om onze vrijheden en normen te verdedigen. Wie zich daar niet aan wil conformeren kan volgens u het land maar beter verlaten. ‘Doe normaal of ga weg,’ schreef u.

Is het niet wat vreemd dat u, nota bene een kopstuk van een van Nederlands grootste politieke partijen, zo het hele concept overboord zet van burgers die zich politiek verenigen juist teneinde een nieuw concept van ‘normaal’ ingang te doen vinden? U roemt bijvoorbeeld de gelijke behandeling van mannen en vrouwen die in Nederland bij wet is vastgelegd, als een nationale waarde.

Ik hoef u er vast niet aan te herinneren dat nog tot op driekwart van de vorige eeuw de achterstelling van vrouwen, op werkelijk alle vlakken, door menig Nederlander als volstrekt ‘normaal’ werd gezien? Het is uitsluitend aan de politieke opstand van vrouwen te danken, en aan de hartelijke steun die een groep mannen hen bood, dat die norm uiteindelijk radicaal is veranderd. Maar nog steeds kennen we in Nederland een politieke partij die bitter weinig moet hebben van vrouwenrechten: de SGP. Moet de SGP wat u betreft ook maar uit ons land vertrekken?

U spreekt over onbeschoftheid in het verkeer, uitjouwen van vrouwen in korte rokken, pesten van scholieren en homoseksuelen lastigvallen. Maar uw hele brief heeft als ondertoon dat ‘echte’ Nederlanders zulke dingen niet doen, sterker, dat de waarden van ‘echte’ Nederlander door buitenstaanders en nieuwkomers bedreigd worden. U suggereert dat het alleen migranten en vluchtelingen zijn die zich aan zulk onuitstaanbaar gedrag schuldig maken.

Nergens noemt u types als de witte man die publiekelijk opriep een vrouw te verkrachten die de komst van vluchtelingen verdedigde, met zijn gescandeerde ‘daar moet een piemel in!’ Hoeft hij het land niet uit? Zondert u hem wellicht uit omdat hij geen migrant of vluchteling is?

Hoe zit het met de rechtsextremistische clubjes in Nederland, die demonstranten bedreigen en varkenskoppen bij moskeeën afleveren? Mogen zij hier blijven, of kunnen zij wat u betreft maar beter vertrekken? De minister uit uw eigen gelederen die geregeld liegt dat het gedrukt staat: bent u die niet liever kwijt als Nederlander? (Misschien kunt u hem om te beginnen uit het kabinet te zetten. Uw partij verdedigt immers ‘nette’ normen en waarden?)

En hoe zit het met vluchtelingen die graag naar Nederland willen komen, juist omdat zij het niet ‘normaal’ vinden dat hun eigen regering ze afschiet, hen discrimineert, onderwijs en huisvesting ontzegt? Zij zoeken juist ónze normaliteit: ze zouden dolblij zijn zich Nederlander te mogen noemen, en snakken naar de veiligheid en vrijheid die u zo zegt te verdedigen. Maar juist hen legt u zware toelatingseisen op. Is dat niet meten met twee maten?

Ik vrees, meneer Rutte, dat u eigenlijk bedoelde te zeggen: Nederland moet weer van ‘ons’ zijn – van Nederlanders.


Aantal reacties: 25

 1. Jan ≡ 25 Jan 2017 ≡ 12:15

  Mooi zo!!!
  Kanie in z’n zak steken!👍👍👍👍👍

 2. Netty Gelijsteen ≡ 25 Jan 2017 ≡ 12:54

  Wat een duidelijke les Karin voor de moraalridder die zijn eigen normen wel heel selectief wil toepassen. Hiermee werkt hij mee aan het vormgeven van ‘de alternatieve feiten ‘ zoals Trump Poetin Erdoğan en vele nationalstische strijders voor eigen werkelijkheid en macht.

  Dank Karin. Weest dapper en behoud allen uw eigenwaarde en waardering voor de democratie. Spreekt u allen uit.

 3. Rien Stegman ≡ 25 Jan 2017 ≡ 14:08

  Bravo Karin!!

 4. Jo An Luijken ≡ 25 Jan 2017 ≡ 15:32

  Dank je wel Karin! Ik hoop dat ie het leest!

 5. Loes Dekkers ≡ 25 Jan 2017 ≡ 16:11

  En weer sla je de spijker op z’n kop! Niets aan toe te voegen…

 6. Jannie Stroo ≡ 25 Jan 2017 ≡ 16:32

  Ik ben het helemaal met Karin eens!

 7. Marjolein Noyce-Bellinga ≡ 25 Jan 2017 ≡ 17:44

  Ik denk zelfs dat hij bedoelt van ‘ons’ – van WITTE Nederlanders

 8. Bart Dinnissen ≡ 25 Jan 2017 ≡ 19:40

  “Nergens noemt u types als de witte man die publiekelijk opriep een vrouw te verkrachten die de komst van vluchtelingen verdedigde, met zijn gescandeerde ‘daar moet een piemel in!’ Hoeft hij het land niet uit?”

  Blijkbaar niet. En dat is voor mij precies waar het schuurt, nee: waar het pijn doet.

  Boze witte mannen zijn overal, en de teksten die Mark Rutte schrijft gaan daar wel erg makkelijk aan voorbij, en dat alleen om de grootste partij te worden, die dan de Nederlandse waarden gaat verdedigen. Maar hoe? Want de boodschap klopt toch echt niet met het veronderstelde doel.

 9. Esther van den Bergh ≡ 25 Jan 2017 ≡ 20:58

  Zoals altijd: to the point!

 10. Esther Blok ≡ 25 Jan 2017 ≡ 22:52

  Dank je Karin Spaink, je hebt precies onder woorden gebracht wat mijn gedachten waren toen ik de advertentie las. ik hoop dat Rutte en de VVD zich realiseren wat er werkelijk geschreven stond en welke werkelijke boodschap gegeven is. Niet normaal voor ons land naar mijn idee

 11. Janus ≡ 26 Jan 2017 ≡ 01:57

  Karin,

  Jij hangt natuurlijk je eigen stokpaardje op aan die brief van Rutte, maar daar gaat het helemaal niet om!

  Het ziet ernaar uit dat de strijd om de grootste te worden tussen PVV en VVD zal gaan woeden. En om die strijd te winnen kiest Rutte/VVD ervoor om het PVV gedachtengoed te adopteren in wat andere bewoordingen.

  In dat kader moet je ook de pertinente afwijzing van de PVV door de VVD zien. Nu om het hardst roepen dat je ze niet moet – “nul kans” – en straks samen met ze een regering vormen, omdat ‘de kiezer het zo gewild heeft’.

  Let maar op.

  Rutte verkleint de afstand tussen de PVV en de VVD in feite met die brief, maar roept het tegendeel. Ook trekt hij met deze schijnstrijd alle aandacht (van media én kiezer) naar rechts, suggererend dat links helemaal niet meer meedoet. (Iets waar hij nog wel eens gelijk in zou kunnen krijgen ook, maar dit terzijde.)

  Overigens kan ik me redelijk vinden in jouw stokpaardje, maar ik moet (met velen in ons land) toch echt ook niets hebben van buitenlanders die hier ons hun vaak abjecte opvattingen proberen op te dringen. Zelfs als dat met een Nederlands paspoort in de hand gebeurt.

  En de SGP, tsja, die hoort er gewoon bij, bij ons, ook al zijn we het niet met ze eens. Dat is een soort erfenis van vroeger. Dat moet gewoon wegslijten.

  Janus.

 12. Spaink ≡ 26 Jan 2017 ≡ 11:28

  Janus @ 11: Precies: Rutte schurkt tegen de PVV aan, en daarmee legitimeert hij het gedachtengoed van die verderfelijke partij.

 13. Pieter ≡ 26 Jan 2017 ≡ 13:52

  De spijker op zijn kop !

 14. ella.arps@gmail.com ≡ 26 Jan 2017 ≡ 20:01

  ga maar door ga maar door maar waar kunnen we nog iets stoppen of afwenken Ik wil graag een concrete opdracht ontvangen.

 15. Spaink ≡ 27 Jan 2017 ≡ 01:37

  Ella @ 14: Hopelijk in een volgende column, want daar breek ik me uiteraard ook het hofod over…

 16. Janus ≡ 27 Jan 2017 ≡ 01:49

  @ Spaink, 12,

  Ja, maar je moet jezelf afvragen waarom hij dat doet en waarom hij zich tegelijkertijd tegen de PVV afzet. Dat lijkt dus heel onlogisch. Dáár gaat het om. Ik heb bij jou de analyse daarvan gemist.

  Rutte begint, uiteraard ondersteund door mensen die écht verstand hebben, natuurlijk, best wel uit te groeien tot een strateeg en dus moet je verder kijken dan je (o.a.) feministische neus lang is.

  J.

 17. Janus ≡ 27 Jan 2017 ≡ 01:52

  @ Ella, 14,

  Ehh, welke concrete opdracht zou jij jezelf in dit geval geven? Dat lijkt me de meest interessante vraag.

  J.

 18. Spaink ≡ 27 Jan 2017 ≡ 10:27

  Janus @ 16: Hij wil een rechts alternatief voor PVV-stemmers bieden, dat lijkt me me evident. Dan doe je dat: lijmen en afzetten tegelijk. En voor de goede verstaander maak ik dat duidelijk met mijn laatste zin.

 19. HenK ≡ 28 Jan 2017 ≡ 01:22

  Rutte mikt op dat deel van de Wilders-aanhang dat zichzelf eigenlijk te beschaafd vindt om op Geert te stemmen… het ‘nette, rechtse’ alternatief.
  Blijven glimlachen, wat er ook gebeurt.
  C’est le ton qui fait la musique… en wie is de beste pianist van onze regering? :-)

  Nooit gedacht, dat ik dit als SP-er ooit zou schrijven, maar je moet (ook) een VVD-er geen woorden in de mond leggen die hij niet heeft gezegd. Rutte is een opportunist maar geen racist en ik weet zeker dat hij ook het liefste had dat zich misdragende, tigste generatie, blanke Nederlanders zich ver weg zouden vestigen.

 20. Janus ≡ 28 Jan 2017 ≡ 01:30

  Spaink, 18,

  Dan zal ik wel geen goed verstaander zijn….

  Maar hoezo een “een rechts alternatief voor PVV-stemmers”? De PVV is naar mijn idee rechts (en gezien de uiterst rechtse groeperingen waar ze zich mee associëren en mee geassociëerd worden, is dat ook zo). Uitzondering schijnt de zorg te zijn, dus dat geeft hoop. Althans in de woorden van Rutte schijnen ze op dat gebied linkser dan de SP.

  Maar ja, ik moet nog zien dat ze dat echt menen, volgens mij is juist dát alleen maar een truc om stemmers van links naar rechts te trekken. En mocht dat géén truc zijn, dan is de PVV daarmee een rechtse partij voor de lagere klassen* en dat segment van de kiezer is idd niet goed vertegenwoordigd in het huidige politieke landschap. Het zou kunnen dat niemand dat in wezen ziet en dat dát de kans is voor de PVV om te scoren.
  (*VVD en (in mindere mate D66) zijn rechts voor de hogere klassen, de VVD voor de rijkeren en het bedrijfsleven. Maar geen van beide vertegenwoordigt laag-rechts.)

  Ik zet m’n geld nog steeds op een PVV/VVD kabinet, gesteld dat ze een Wiegeliaanse meerderheid halen van één zetel of meer, maar dan is het niet Wiegeliaans meer. Maar dat is afwachten.

  Karin, jij denkt Wilders te kunnen aanpakken door hem te piepelen, zoals blijkt uit je column “Zeurpiet” een paar weken terug:

  http://www.spaink.net/2016/12/14/zeurpiet/

  Maar dat werkt dus helemaal niet. Sowieso al niet, maar als er echt een groep is, laag-rechts, zal ik het maar noemen, die zich verwaarloosd voelt, dan heeft de PVV gewoon bestaansrecht. Of links-intellectuelen als jijzelf dat nu leuk vinden of niet.

  Janus.

 21. Janus ≡ 28 Jan 2017 ≡ 01:48

  O ja, HenK, 19,

  Net rechts heb je ook nog. Maar die groep kan bij D66 terecht, denk ik zo. Of die zich in de VVD zal herkennen is maar de vraag met het record aan frauderende VVD-ers van deze regeringsperiode. Daarom denk ik overigens dat de groep net-rechts uiterst klein is….

  Eigenlijk hebben we hard-links nodig. ‘Beertje Colargol’ van de SP is daar te vriendelijk voor, Jesse is voor alternatief-links en de PvdA heeft weer eens – net als met Wouter Bos indertijd – een heel goeie man buiten beeld gezet. Die kan dus ook geen stemmen trekken voor die partij.

  En dan hebben we nog de Partij voor de Dieren, maar die heeft een geheel eigen publiek.

  Afijn, genoeg politieke beschouwingen voor vannacht. :)

  Janus.

 22. Pascal Leusink ≡ 28 Jan 2017 ≡ 04:15

  Go, Karin.
  Way to go.
  Ik ga ondertussen programmeren op een homolaptop van Apple. Ben zelf geen homo maar moet iets om uit m’n isolement te komen. Besides, God draagt het me op. Steve Jobs heeft echt wel een goede computer op de wereld gezet. To illustrate illustrious virtue, to renovate the people, and to rest in the highest excellence. Om verder te gaan (uiteindelijk) aan het project op m’n homepage. Welke Nederlandse persoon heeft tegenwoordig nog een respectabele homepage? Jij in elk geval, en ik; meer ken ik er niet op dit moment. Mocht je er nog een kennen, laat het me weten.

 23. JPaul ≡ 28 Jan 2017 ≡ 05:17

  C’est la musique, qui fait le ton… .. .
  Politici zijn corrupt; allen. Uitgezonderd wellicht de gristenhonden, dewelke node het killer-instinct missen omdat ze honds (slaafs) aan (de) macht geloven.

  Er moet iets geregeld worden: MINDER regels! Een grondwet die op een bierviltje past en toetsing van ALLE wetten en regels daar aan.
  Én een verbod op advocatuur. Zélfs als zo iemand Moszkowicz heet.
  Of Spong of noemmaarop.

  Met goede bedoelingen is de weg naar de hel geplaveid.

 24. Janus ≡ 28 Jan 2017 ≡ 14:28

  JPaul, 23,

  Het lijkt erop dat jij het land, dit land, maar beter kan verlaten….

  “Een grondwet die op een bierviltje past”. Is Noord-Korea niet iets voor jou? Daar toetsen ze helemaal geen regels. Daar heb je ook geen corrupte politici, tenzij je in de massagraven gaat kijken.

  Goeie reis.

  J.

 25. Itsme ≡ 19 Feb 2017 ≡ 15:31

  Wat wil je nou van man die de democratie haat https://www.youtube.com/watch?v=YYm14SaJNTY

  En dan nog wat is democratie, hier in NL is het parlementaire-dictatuur, net als in dat liedje met oa de tekst ‘ je mag demonstreren maar met je rug tegen de muur’

  Pftt democratie vijf wolven en een schaap die stemmen wat er vanavond gegeten moet worden.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *