Demasqué

De handschoenen gingen uit, de maskers vielen af: dit weekend heeft de EU alle democratische pretenties opgegeven. Griekenland heeft van hogerhand een serie edicten opgelegd gekregen die morgen al door hun eigen parlement dienen te worden goedgekeurd, anders wordt het land zonder pardon uit de EU geschopt.

Het is een besluit zonder precedent. De EU zet zowel het Griekse parlement als de Griekse regering ermee buitenspel: je buigt maar voor ons, of je kunt barsten. Het is feitelijk een vijandige overname van het land.

De btw moet omhoog, de arbeid geflexibiliseerd, de pensioenen omlaag, staatseigendommen moeten verplicht worden geprivatiseerd, belastingen hervormd, overheidsuitgaven gekort. Het is niet relevant dat de Griekse economie, vanwege het door de EU opgelegde bezuinigingsregime, in vijf jaar tijd vrijwel geheel is ingestort. Het dondert niet dat de werkloosheid onder jongeren in Griekenland in diezelfde vijf jaar is gestegen tot 60%, dat veel werkloze jongeren inmiddels uit arren moede weer bij hun ouders inwonen of dat hele gezinnen momenteel moeten leven van het pensioen van opa.

Het maakt niet uit dat veel Griekse multinationals de belasting niet in Griekenland zelf ontduiken, maar dat doen via postbussen in Nederland – vreemd, maar dáár daar hoor je Dijsselbloem nou nooit eens over. En wie ligt er wakker van dat een privatisering van Griekse staatsbedrijven neerkomt op een door de EU georganiseerde free for all voor het grootkapitaal, die daar onder hun auspiciën nu kunnen opkopen en ophakken wat rendeert, en weggooien wat ze niet bevalt? De schulden van die exercitie splitsen de raiders gewoon Griekenland zelf in de maag – dat is een inmiddels beproefd recept. Sterker: dat is de weg waarlangs Griekenland een flink deel van haar schulden heeft opgelopen.

Zowat elke econoom van statuur heeft de afgelopen maanden uitgelegd dat kwijtschelding van de Griekse schulden de enige weg vooruit is, en dat meer bezuinigingen de crisis in Griekenland slechts zullen verhevigen. Maar zoals Varoufakis gisteren in een buitengewoon openhartig interview in de New Statesman zei, ‘Alle economische argumenten die ik ter tafel bracht, en die ik met man en macht had onderbouwd, werden als niet relevant weggevaagd. Ze luisterden er niet eens naar. Het gaat de EU niet om onze economie, het was ze er uitsluitend om te doen ons te disciplineren.’

Zelfs de Nederlandse kranten – tot voor afgelopen weekend nog erg anti-Grieks gezind – meldden gisteren dat Griekenland hiermee ‘op de pijnbank’ wordt gelegd’ De maatregelen zijn ‘ongekend en keihard’, alles wat de Griekse regering voorstelde om haar armen en werklozen nog enigszins te ontzien werd door de EU van tafel geveegd. ‘Alsof Tsipras wordt gevraagd om onder een wals te gaan liggen,’ citeerde een krant een hoge EU-diplomaat.

Dijsselbloem en Merkel moesten zich doodschamen. Door hen is Europa een schurkenstaat geworden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Demasqué”

  1. Gut, deze was me even ontgaan, Karin. Sterk stuk, ik ga er nog eens dieper induiken.

    Ik volgde ‘Griekenland’ op afstand, maar had op zeker moment in de gaten dat het neo-liberalisme waar wij, dwz onze zwakkeren, ook al de wrange vruchten van plukken, ook aan Griekenland werd opgedrongen. Er wordt ze een neo-liberale politiek in de maag gesplitst.

    Maar ja, je uitleveren aan Rusland of China is ook niet alles….. :((

    J.

  2. Varoufakis is met zijn leerstoel in London natuurlijk géén partij voor Dijjselbloem en zijn palfrenier (die, net vóór ze hem in Mokum met pek en veren besmeurd ‘t dorp uitjoegen, bij Murk Ratte aan mocht schuiven) en die kan uitleggen waarom Schiphol, Rijksmuseum, Pensioenfonds ABP en ‘het Torentje’ helemaal niet (want die doen ‘t zo vurreezullik goedt) verkocht hoeven worden. Dan toch Terschelling maar doen? Of Tilburg?

    Of nee: de SNS-bank (waar de burger anderhalf miljard in heeft zitten) voor drie kwartjes of onder leiding van GoldmanSachs de rest van de door Nederlanders van de Untergang geredde banken naar de beurs brengen, zodat Zalm c.s. hunne marktconforme boni op vermogen te strijken.

    (en geen kwaad woord over Rijkman Rooier of Groente of Bleu-ig; ‘n jongen die van zijn ouders zo een naam krijgt opgestempeld: kan in alle redelijkheid nérgens voor ter verantwoording worden geroepen)

    De “Nacht der langen Messer” gaat “wegens overweldigend succes” in alle zalen geprolongeerd worden.
    Het wachten is nog slechts op de beschuldiging jegens Tsipras c.s., Faruza en alle andere “Greeken” (=Venloosch voor: zanikmutsen) van NaatZie, fascist, dan wel racist, c.q. antisemiet te zijn.
    Mocht zulks mislukken; maken we hen voor pedofiel uit. Tenslotte is dat een authentiek Griekse uitvinding: dat weet ieder kind!

  3. Oh vuk; helegaar vugetuh: ik lijd waar Angela ook mee leidt: Merkel-syndrom.
    (bemerk de ZEN-droom)

    Sehr geehrte Frau Känzlerin dr. Merkel: Vor etwa fünfundzwanzig Jahren hat’s plötzlich acht neue Bundesländer gegeben und erfand dieser oder jener den erniedrigenden Ausdruck “Ossies” als wäre das den ultimen Gegensatz zu den wirtschaftswunderbaren “Wessies” im Ruhrpott.

    Deutsche haben sich damals zusammengepackt und sich die Hand gereicht.

    Ich errinnere mich sehr gut daran; Sie haben doch hoffentlich Ihr Gedächtnis nicht ganz und gar verloren?

  4. We moeten natuurlijk niet vergeten dat Griekenland ook niet vrijuit gaat. Er is/was grote corruptie en hun eigen uitvreters hebben veel Grieks geld naar elders doorgesluisd.

    En de Grieken hebben de EU belazerd door hun begroting te vervalsen om deze goedgekeurd te krijgen voor hun toetreding in de EU.

    J.

  5. Karin schreef:
    ==
    Het is een besluit zonder precedent. De EU zet zowel het Griekse parlement als de Griekse regering ermee buitenspel: je buigt maar voor ons, of je kunt barsten.
    ==

    Echt niet mee eens. Onjuiste, misleidende voorstelling van zaken.

    Je kunt ook niet democratisch besluiten, bijvoorbeeld in een gezinsraad, dat je voortaan je belasting, hypotheek of de supermarkt niet meer hoeft te betalen. En dan zeggen, als de supermarkt de politie erbij haalt: “ze zetten mijn gezinsraad buitenspel, dit is een aanslag op de democratie”.

    Zo werkt democratie niet. Het is een onzinredenering, een drogreden. Het slaat gewoon nergens op.

  6. ==
    Sterker: dat is de weg waarlangs Griekenland een flink deel van haar schulden heeft opgelopen.
    ==

    Schulden loop je niet op, die ga je aan. Je bent er zelf bij als je een lening neemt. Je kunt het ook niet doen.

  7. @Janus 5. “hun eigen uitvreters”
    en die zijn ribbedebie – ook naar elders (lees: Zürich of de Kaaimaneilanden)

    @Ruud Harmsen 6.&7. ““ze zetten mijn gezinsraad buitenspel, dit is een aanslag op de democratie”.”
    de vergelijking gaat mank omdat de gezinsraad niets gevraagd is en het gezin zelf al helemaal niet – er was een vroegere bewindvoerder en die is (met medeneming van ‘t huishoudgeld) op de klater, er vantussen, de pleiterik, tabé

    je kunt wel parallellen zien met wat hedge-funds (DURF-kapitaal!) bij V&D hebben geflikt – ik hoef daarover niet uit te weiden, dunkt me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.