Bewaarplicht getoetst

Bits of Freedom heeft goed nieuws: de bewaarplicht wordt dan toch eindelijk getoetst door het Europees Hof.

De volgende fase in het terugdraaien van de controversiële bewaarplicht bel- en internetgegevens is een feit. Na een uitspraak van de Ierse hoogste rechter op 6 mei 2010, zal het Europese Hof van Justitie zich moeten buigen over de verenigbaarheid van de Europese richtlijn bewaarplicht met onze fundamentele rechten en vrijheden, zoals het recht op privacy. Als het Europese Hof de breed gedragen kritiek op de bewaarplicht van rechters en experts overneemt, vervalt de bezopen verplichting voor telecombedrijven om het bel- en internetgedrag van alle Europeanen een jaar lang te monitoren.

Digital Rights Ireland, de Ierse collega van Bits of Freedom, boekt met de doorverwijzing een belangrijk succes. In Duitsland, Roemenië en Bulgarije is de bewaarplicht al ongrondwettig verklaard. In tegenstelling tot deze landen kent Nederland geen Constitutioneel Hof. Daarom is de toetsing van wetten aan de fundamentele rechten bij ons moeilijk te realiseren. Maar als het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de richtlijn strijdig met onze grondrechten verklaart, worden alle Europeanen in een klap verlost van de richtlijn bewaarplicht.

Met de rechterlijke uitspraken en alle kritiek van experts wordt de druk op de controversiële bewaarplicht opgevoerd. Dat momentum is hard nodig, aangezien de bewaarplicht in september 2010 wordt geëvalueerd in Brussel. Eurocommissaris Viviane Reding kondigde al aan de richtlijn volledig te willen heroverwegen, dat is alvast een goed teken. Het torpederen van de bewaarplicht is namelijk van groot belang voor onze digitale vrijheid. De Duitse rechters omschreven de bewaarplicht namelijk als ‘een bijzonder zware inbreuk [op het communicatiegeheim] van een omvang, die de rechtsorde tot nu toe niet kent’ (§210).

Wat nu? De volgende stap is de precieze formulering van de Ierse vragen aan het Europese Hof. Die vragen worden binnenkort verwacht. Bits of Freedom blijft verslag uitbrengen van de ontwikkelingen, en zal er samen met haar Europese collega’s alles aan doen om de bewaarplicht te torpederen. Of dat nu in Luxemburg of in Brussel moet gebeuren.

Author: Spaink

beheerder / moderator

30 thoughts on “Bewaarplicht getoetst”

  1. Dat “momentum”… (aarrgh) lelijk anglicisme. Nederlands is moment (uit de fysica), wat dunkt je van: “die impuls”? En bewaarplicht een jaar? Ik dacht zes tot 24 maanden (NB één week lijkt me zat).

  2. Antiterroristische cellen van politie en justitie in Europa en al het overig buitenland staan terecht niet toe dat aan alle actuele bewaarplichten wordt getornd.

  3. DNA van allen wordt immers ook gedatabankt.
    En zo hoort het ook.
    Ieder blijft verantwoordelijk voor zijn of haar daden.

  4. Oh juzo toch.

    Als er ooit ruimtewezentjes landen, wil jij dan voor ons het woord voeren? Maak ze maar lekker bang.

    (en dan wel de coordinaten en declinatiehoek onthouden, een jaar lang, natuurlijk)

  5. Oow nee maar natuurlijk zeg! Waar heb je het over? Och laat maar zitten… Zo belangrijk zal ‘t wel niet zijn. En leuk al evenmin.

  6. Als juzo de aliens te woord staat, is er een goede kans dat ze gillend weer wegvliegen.

    Of ze vernietigen de aarde omdat ze denken dat iedereen hier zo is…

  7. Klopt.En dat alleen,is mijn goedbetaalde functie dan ook.Na zij, ook jij.En ieder ander.Het werk,moet nu eenmaal, worden gedaan

    daar is nou ook, zo heel veel, niet meer, ‘an te doen

    nog niet ‘eris,

    ‘antoe.

    hahaha.

  8. Thomas, als ze het kunnen en willen, doen ze het toch wel. En juzo verstaat zijn vak als beroepsantagonist goed, hij heeft de onzin van een hele grote groep mensen in zijn show gedestilleerd. Als ze het bezwaarlijk vinden, zou een beetje global annihilation door aliens helemaal niet misstaan.

    Ik ben wel benieuwd wat voor vervangend mechanisme voorgesteld zal worden, als de bewaarplicht in de prullenbak belandt.

  9. Ik apelleer alleen maar ‘n beetje aan ‘t gezond verstand.

    Dat is ‘t enige en meer ook niet, maar dat is dan meteen ook meer dan genoeg.
    En ‘n beetje luchtfietserij zo altijd af en toe en op z’n tijd, omdat we helemaal niks anders meer te doen hebben allemaal, ach.

    Dat kan geen kwaad.
    We moeten Gods water ook ‘n klein beetje over God’s akkertje in Amsterdam laten lopen hoor. Anders worden die jongens en meisjes daar maar lastig.

    Dan zijn we nog veel verder van huis.

  10. Juzo: I know. Maar de meeste mensen snappen niet wat je zegt. You need to dumb it down, anders bereik je alleen maar mensen die ‘t toch wel (gaan) snappen.

    Nouja, moet je ook zelf weten, ik ben je moeder niet.
    Tijd voor koffie, en sorry voor offtopic gedinges.

  11. @9: Vroeger werd er niets bewaard en kon er niets afgetapt worden.
    Toch was er toen minder terrorisme als nu.

    Soms zijn de oude methoden het beste.

  12. @ 11 Ik vertel je dat ze ‘t allemaal snappen. En verduveld goed. Dat zal ik je wel vertellen. Zonder uitzondering. Geen ene uitgezonderd. Want daar schrijf ik ‘t op. Maar mag niet donderen. Gewoon doorgaan met ademhalen. Voorzover ook enigszins nog maar ‘n beetje mogelijk natuurlijk. Al zal dat niet zo heel veel zijn. Soms, in ‘n enkel geval, is dat nog juist voldoende. Zullen we maar zeggen.

  13. @13: FYI juzo; ik neem jou al jaren niet meer serieus. En irriteren doe je me ook al lang niet meer. Dit heeft niets met snappen of niet snappen te maken.

    Het is maar dat je het weet.

  14. Hahaha. ‘t Wordt langzaam tijd dat ik je eens ga behandelen. Dat zal niet zo makkelijk voor je zijn. Maar wel noodzakelijk.

  15. @juzo: Je kunt andere mensen niet dwingen om je serieus te nemen. Probeer voor de grap eens wat minder onzin uit te kramen en wat minder lang van stof te zijn. Misschien dat je grote wens dan uit zal komen.

  16. Ik zou al mijn woorden tot nu toe, maar heel erg serieus nemen, als ik jou was.
    En voor de rest bepaal ik zelf wel, wat goed voor anderen is. Daar ben ik heel wel toe in staat. En zelfs bevoegd.

  17. Hèèèèh.
    Dat is nou ook vervelend.

    Dus NOU weten we, waar al die Google oottoottjes voor rijden.

    Want als ik mijn draadloos dongeltje van de laptop op 12 hoog buiten het raam hang (maximaal 5 meter USB) midden in de stad, kan ik wel twaalf tot vierentwintig draadloze Internetgebruikers decrypten, die bezig zijn met van alles en nog wat. Signaalsterkte 70% inclusief het gratis KPN WiFi.

    In de trein heb ik dat ook al eens uitgeprobeerd.

    Dat we daar niet aan gedacht hebben.
    En Google maar rondrijden over de hele wereld met die oottoottjes.
    En die jongens daarin maar opvangen en opslaan.

    Hoe Zou Dat Nou Toch koooomen??

    Tsja.
    Dat is natuurlijk een beetje vervelend en daaraan,
    hebben we allemaal nou niet eens zogauw gedacht inclusief de bedrijven.

    Zelf heb ik dat wel eens met de politie gedaan.
    Maar ja, toen was ik nog niet zo netjes (toen ik nog werkte).

    http://www.juzo777.nl/special/googleprivacy1.JPG

    Hè hè. Wat zijn er toch een vervelende dingen in de wereld.
    Tss. tss. tss.
    Foe. Foe.

    En iedere keer maar weer bompt mijn vuist van verbazing vol op tafel.

  18. Nu is het wel zo, en het bedrijf heeft dat zelf ook meegedeeld, dat bij Google veel personeel wegloopt.

    En dat neemt dan de bedrijfsgegevens mee.

    Je bent ook nergens meer zeker van in deze wereld.

    Het personeel van providers (Xs4all) is niet zo bijzonder verschrikkelijk gebonden en gehouden aan (eden en geloftes van) geheimhouding.

    Dat nou ook weer niet, nee.
    Maar ja we kunnen niet álles hebben.

  19. Er is overigens wel een encryption om aan de nieuwsgierigheid van Google en aanverwante Julesjes Zollnertjes te ontsnappen.

    Niemand gebruikt dat, maar ik werk er al jaren mee.

    http://www.juzo777.nl/special/gpg1.JPG

    Mooi, veilig en afdoende.
    Want bij de gegevens waar ik zo mee zit rond te cirkelen,
    kunnen we natuurlijk geen pottenkijkers (bij de providers) hebben.

    In Amerika gebruiken ze he algemeen.

  20. Als je WPA2 gebruikt met een wachtwoord bestaande uit cijfers, hoofd en kleine letters van tenminste 22 tekens, dan is deze tekenreeks moeilijker te raden dan gewoon de 128 bit AES encryptie van WPA2 te kraken.

    Hiervoor kan je prima GPG gebruiken. Encrypt een willekeurig bestand naar een sleutel die niemand anders heeft (het liefst jezelf ook niet). Als je die met de optie ‘Base64 Ascii Armor’ encrypt, krijg je een keurige string zoals hierboven genoemd. Als je nu een stukje uit het midden van het bestand neemt heb je een redelijk willekeurige sleutel. Daarna wipen met een tooltje en je thuisnetwerkje is veilig voor google.

    Dit is hoe ik het doe en iedereen mag mijn methode weten omdat die volgens mij volledig waterdicht is.

    Als je hardware WEP gebruikt dan kan je die beter inleveren bij het grof vuil nadat je je instellingen (wachtwoord voor provider) eruit hebt gehaald. In WPA zijn ook al kwetsbaarheden gevonden, maar die zijn niet zo ernstig als in WEP.

  21. Broadcast je ssid dan niet, en als het echt belangrijk is, gebruik koper. En als het echt écht belangrijk is, doe het niet op een computer.

    Met het raam open een liedje zingen en daarna verbaasd zijn dat iemand je gehoord heeft, is raar. Systematisch rond rijden, kiekjes maken en liedjes luisteren is ook wel een beetje vreemd, daar niet van.

    Maar systematisch de contacten van je onderdanen in kaart brengen en vervolgens beweren dat het voor hun eigen bestwil is, dat is nog het mafst.

  22. Gewoon normaal PGP versleutelen is al ver genoeg.

    Alle andere staatsgevaarlijke informatie wordt op suikerpapier geprint en daarna opgegeten.

    We moeten ons niet belangrijker en interessanter voordoen dan we zijn.
    Dat zijn we namelijk niet zo erg.

    Noch in het wereldgewricht, en noch in 500 jaar tijdsgeschiedenis heen en terug.

  23. juzo, security through insignificance werkt meestal wel in de onmiddelijke omgeving, maar in de zin van dataretentie kan het niet werken.

  24. Geloof jij ‘t?
    Ik niet. Ik weet namelijk, uit eigen waarneming,
    wat er overal met gegevens gebeurt, die gewist moesten worden.
    Ze worden niet gewist, namelijk.
    En tsja, dan gaan ze ‘n eigen (verkoops-)leven leiden,
    bij de ontslagen werknemers, die ze mee naar huis nemen.

    114 Teletekst vr 21 mei
    ***************************************
    CBP start onderzoek naar Google

    ***************************************
    ` Het CBP,het College Bescherming
    Persoonsgegevens,doet onderzoek naar
    het verzamelen van privégegevens door
    wagens van Google Street View.Het CBP
    werkt samen met collega’s uit Spanje,
    Duitsland en België.

    Vorige week gaf Google toe dat het de
    afgelopen drie jaar privégegevens heeft
    opgeslagen van mensen die een draadloze
    onbeveiligde verbinding hadden.De info
    werd opgeslagen via wagens van Google
    die foto’s maakten voor Google Street
    View,een site die foto’s van het
    straatbeeld koppelt aan landkaarten.

    Volgens Google zijn de gegevens gewist
    en ging het om een fout in de software.
    ***************************************
    volgende nieuws weer&verkeer sport

  25. @25: Het SSID uitzetten heeft als nadeel dat het evengoed door de lucht gaat als een laptop verbinding maakt. En als nog groter nadeel dat een kwaadwillende dmv zijn SSID jou kan dwingen verbinding te maken met zijn station (omdat die de sterkste is).

    Bovendien kreeg ik het zonder SSID niet werkend met een macbook enkele jaren geleden. En omdat Karin tot de Steve Jobs cult behoort…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.