Overvallers online

De Amsterdamse politie heeft deze week besloten foto’s en videobeeden van overvallers online te zetten, in de hoop dat derden de boosdoeners wellicht herkennen en zo helpen de pakkans te vergroten. Het is een aanpak waar bekende nadelen aan zitten:

  • Veel foto’s zijn buitengewoon vaag en dus is de kans dat er op die manier iemand wordt herkend, erg klein;
  • Wanneer gezichten wel goed herkenbaar zijn, dreigt eigenrichting: boze burgers die iemand denken te herkennen en zelf dat varkentje wel even willen wassen.
  • First-time offenders staan met pech de rest van hun leven geboekstaafd: internet vergeet immers niet, of slecht.

Vandaag werd ik gewezen op een nadeel dat nieuw voor me was: guilt by association. Want ineens viel ik onder hetzelfde kopje, net zoals alle andere Paroolcolumnisten overigens:

(Met dank aan Reinder voor z’n opmerkzaamheid.)

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Overvallers online”

  1. In landen als Indonesië bijvoorbeeld kom je op vakantie in zo’n geval vanaf het vliegveld het land niet in. Dan kan je, dus, weer terug of ‘n tijdje (paar weken) in de cel. Tel uit je winst.

    ‘\°_°/’

  2. Ik ken een vrouw die slachtoffers is geworden van een overval. Ze was opgelucht toen haar overvaller, dankzij het tonen van z’n portret in ‘Opsporing verzocht’ eindelijk gepakt was. Ondertussen loopt de man al weer vrij rond. Zíj heeft levenslang.

    Ik heb nog nooit gehoord dat mensen eigen rechtertje gingen spelen omdat zij een overvaller meenden te herkennen van de tv. Voor toekomstige overvallers: houd er rekening mee dat je portret een tijdje op internet kan komen te staan, dat is het risico van ‘t vak !

  3. 1) Foto’s te vaag? Ik ben heel erg voor grote en duidelijke foto’s.
    2)Die eigenrichting dreigt zeker op het moment van de misdaad/overval. We noemen dat het bedrijfsrisico.
    3)In het derde punt gebruik je de term “pech”. Pech heb je als je bv borstkanker krijgt. Consequenties van je eigen keuzes noemen we geen pech. Overval? Gewoon maar niet doen dus…..of het risico bewust nemen natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.