CBP buigt zich over Stemwijzer

stemvakjeHet College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) buigt zich momenteel over de Stemwijzer. Van iedereen die het ding invult, wordt niet alleen de politieke voorkeur maar ook het IP-adres opgeslagen. Onderzoekers Bart Jacobs en Wouter Teepe schrijven: ‘Uw voorkeuren zijn dus bekend, gekoppeld aan uw IP-adres. Technisch gezien is de Stemwijzer daarom spyware, omdat hij zonder toestemming gegevens van de gebruiker verzamelt en centraal opslaat.’ Daarmee handelt de Stemwijzer in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Volgens woordvoerder Van de Klashorst van het CBP maken te veel mensen gebruik van de Stemwijzer om de zaak te laten rusten. ‘We hebben besloten om de Stemwijzer nadere vragen te stellen’, laat hij weten. ‘Politieke voorkeuren zijn gevoelige persoonsgegevens.’

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “CBP buigt zich over Stemwijzer”

  1. Dit is mijn politiek profiel tweede kamer vorig jaar http://www.xs4all.nl/~tjboschl/kieskompas.png

    Van mij mag iedereen het weten en er zijn ook vragen in zo’n test die ik herken waardoor ik ze juist anders ga beantwoorden om niet op een bepaalde partij uit te komen. (luisteren naar je vrienden heet dit in het dagelijks leven; twee paspoorten interesseert mij geen fuck! Voor mijn part ben je een euro burger bij de McDonalds, ik laat mijn stem daar niet door beinvloeden!)

    Het gevaar is als we straks online gaan stemmen en er echt heel rare conclusies met behulp van de computer getrokken worden (keyword: datamining) en er mensen gaan verdwijnen zoals de VS nu al een paar jaren doet.

  2. Uitstekend bericht!

    Steeds meer mensen krijgen de kans, te zien wat er steeds meer aan informatie en gegevens over en van hun bewaard, misbruikt, openbaar gemaakt, tegen hun gebruikt, verhandeld, onbevoegd ontijdig aangeboden en uitgeruild wordt.

    ‘n Oplossing kan zijn, het opportunistisch meespelen van het (bv. Stemwijzer)spel, door de informatie te faken die gevraagd en verwacht wordt.

    Daarmee dient men heel listig het eigen doel.
    En houdt men de eigen situatie en toekomst beheerst en veilig in de eigen hand.

    Lichtpunt is, dat steeds sneller het opslagmagnetisme, tevens wijzelf en onze informatie verdwijnen.

    Groet, Jules.

    ‘\°_°/’

  3. Goed gezien Karin.
    En goed gebracht.

    Het is momenteel op het ANP-radio en tekevisienieuws.

    ‘\^_^/’

  4. Een mooie recensie over ‘The Queen’ en een bericht over een onderwerp dat je al lang na aan het hart ligt… Heel voorzichtig: Gefeliciteerd, K. !

    Met vriendelijke groet,
    Henk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.