Nederlandse spampraktijken

Vraag een internetgebruiker naar spam en hij zucht: ‘Ik krijg verdorie steeds meer van die troep.’ Vraag een marketeer naar de mogelijkheden die internet biedt en hij wordt lyrisch: ‘Zoveel nieuwe mogelijkheden om mensen te bereiken!’ Maar haast niemand wil op deze manier worden bereikt: mensen ergeren zich meer aan ongevraagde massamail dan aan andere vormen van reclame. Uit een onderzoek uit december 2002 bleek dat ongevraagde reclame door maar liefst 85% van de ontvangers als hoogst irritant wordt gezien. 1 Spam neemt onderwijl schrikbarend in volume toe.

Spam is spotgoedkoop voor de adverteerder, dat is een deel van het probleem. Voor reclame in andere media moet flink worden betaald: folders, advertenties en spotjes zijn duur. Massamail daarentegen kost haast niets. Iedereen met een computer en een internet- verbinding – en steeds meer mensen en bedrijven hebben beide – kan spammen voor zijn site of product. Het kost je als verzender hooguit je account (en je reputatie). Professionele spamruns worden al vanaf 129 dollar aangeboden: voor dat bedrag koop je een mailing naar 5 tot 28 miljoen e-mail adressen. 2

 

Aantal reacties: 2

 1. nijland ≡ 07 Jul 2009 ≡ 17:52

  Geachte mevrouw Spaink,

  ik heb totaal geen verstand van computers,alles wat ik denk te weten maakt mij huiverig voor het medium.
  Soms komt bij mij een golf van spam binnen gestroomd. Ik neem dan de moeite de afzenders 1 voor 1 toe te voegen aan mijn lijst van “geblokkeerde afzenders”. Volgens mij werkt dat. maar zorg er wel voor dat ik de mail niet heb geopend en volgens mij lukt dat ook aardig. Omdat ik wel al wat tekst kan lezen terwijl het envelopje nog dicht is; ik noem dat “onder water lezen”. Ik hoop van u te vernemen of dit een goede handelswijze is van mij. Ik hoop van wel want zoals eerder aangegeven weet ik niet zoveel van computers en wordt het al gouw te ingewikkeld voor mij. Met vriendelijke groet EON.

 2. Spaink ≡ 07 Jul 2009 ≡ 18:45

  Beste EON
  De afzenders zijn vaak vals, en de lijst te verzinnen afzenders is (uiteraard) eindeloos, dus het is een strategie die niet veel oplevert. U bent wellicht beter af met een provider die een goed spamfilter levert.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *